Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Wyświetlanie 15 wpisów - od 316 do 330 (z 708 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Nie ma. Mamory-aplha informuje, że "The Star Trek pitch by Gene Roddenberry refers to a "United Space Ship"".

Toreth
    Uczestnik

Kirk w którymś odcinku też przedstawia jakiemuś alienowi Enterprise jako United Space Ship Enterprise. Teraz nie pomnę, którym.

zdarom
    Uczestnik

A co to za skrót NCC bo z tym U.S.S. to było proste nawet jeśli zna się angielski na poziomie 1/1000% początkującego

Toreth
    Uczestnik

Gogle to super wynalazek 😛

http://www.bbc.co.uk/cult/st/interviews/je...ies/page6.shtml

Jest też taka wersja: Naval Construction Code / Naval Construction Contract, ale to niekanoniczna.

r_ADM
    Uczestnik

Kirk w którymś odcinku też przedstawia jakiemuś alienowi Enterprise jako United Space Ship Enterprise. Teraz nie pomnę, którym.

Zrodlo bo nie wierze.

Toreth
    Uczestnik

Jasne, zmyśliłam to sobie, albo bezczelnie kłamię :glare: Właśnie oglądam sobie TOS-a, jeśli trafię na ten odcinek i nie przegapię tego fragmentu, to podam. Znalazłam: "Assignment: Earth". Minuta 3 odcinka, sekund 40. Rozmowa z niejakim Gary'm Seven. Miejsce: transporter Enterprise. Teraz wierzysz?

r_ADM
    Uczestnik

Teraz wierze.

Lo'Rel
    Uczestnik

Swoją drogą, czy wie ktoś czemu wszystkie okręty Federacji mają skrót USS przed nazwą zamiast UFP czy czegoś w tym rodzaju.

Bo serial kręcono w USA i tyle, ale to już jest wyjaśnione kilka postów wyżej.

Jamjumetley
    Uczestnik

Bo serial kręcono w USA i tyle, ale to już jest wyjaśnione kilka postów wyżej.

Dokładnie. USS wzięło się od United States Ship, a potem jakoś się próbowało zaadaptować skrót do warunków panujących w serialu na zasadzie od tyłu, czyli wymyślamy rozwinięcie do skrótu.

Lo'Rel
    Uczestnik

Co do skrótu NCC to już nie wiem, do dokładnie oznaczają, o ile pamiętam to jedynie że NCC to okręt GF w służbie czynnej, NX to eksperymentalny lub w fazie testów, NAR to jednostka cywilna naukowa bodajże, było jeszcze SS chyba i oznakowanie okrętów volkańskich, ale możliwe, że coś pochrzaniłem 😛

Biken
    Uczestnik

Od kliku dni na TV PULS o 23.00 powtarzają ST TOS w wersji remasterowanej z nowymi efektami. Oby tak dalej.

Flashbones
    Uczestnik

Kolejny raz postanowiłem obejrzeć Voyagera jakoś mnie ten trek wciąga, że oglądam go co jakiś czas, może dlatego ze to pierwszy trek jaki ujrzałem i dlatego tak go lubie.

Eviva
    Uczestnik

Kolejny raz postanowiłem obejrzeć Voyagera jakoś mnie ten trek wciąga, że oglądam go co jakiś czas, może dlatego ze to pierwszy trek jaki ujrzałem i dlatego tak go lubie.

Ja dopiero zaczęłam go oglądać i mogę powiedzieć, że podoba mi się duzo bardziej niz TNG.

Romek 63
    Uczestnik

Ja dopiero zaczęłam go oglądać i mogę powiedzieć, że podoba mi się dużo bardziej niz TNG.

Ja też dopiero zacząłem go oglądać ale raczej TNG podoba mi się bardziej niż Voyager. Ale Tobie się wcale nie dziwię bo Ty jesteś kobietą 😉 W sumie to jednak u mnie kolejność jest następująca: Enterprise, TNG, TOS, Voyager, DS9 🙄 Ogólnie uważam, że wszystkie są na dobrym poziomie i widzę różnice tylko jednopunktowe. Choć przyznaję, że DS9 także na razie jeszcze niewiele odcinków oglądałem 😐

Lo'Rel
    Uczestnik

DS9 na końcu? No nie... najdalej drugie, jak nie pierwsze. Voyager nawiązuje bardziej do korzeni ST - szeroko pojęta przygoda. Dlatego też tak Voyka lubię. TNG już dawno spadł u mnie na środek listy, chyba nawet Entek jest wyżej, z resztą TOS chyba też.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 316 do 330 (z 708 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram