Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Wyświetlanie 15 wpisów - od 301 do 315 (z 708 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • zdarom
    Uczestnik

Nie wiem czemu chcesz wymazać Xindi z Entka, przecież to jedne z najlepszych odcinków nie mówiąc o 4 sezonie. I jeszcze jedno - załoga z NX-01 nie mogłaby mieć statku z nazwą Enterprise bo pierwszego federacyjnego Entka miał Kirk (to dopiero byłby BURAK). Jako miłośnik TOS-a na pewno o tym wiesz.

Dzikowy
    Uczestnik

Teraz tylko czekać na ST XI , a potem żeby się ruszyli i zrobili nowy serial, obojętnie jaki, obojętnie kto ma grać i jaka historia, oby tylko powstał i był ciekawy i bił rekordy oglądalności co sprawiłoby by przebudzenie treka z letargu jaki ostatnio wpadł po Entku.

To musiałby mieć formułę tańca z gwiazdami, byłby popularny. Czasami nie warto wychodzić poza niszę.

Tsalex
    Uczestnik

Zacząłem oglądac ponownie TOS tym razem z polskim lektorem i jest poprostu fantastyczny, razem z TNG to moje ulubione treki.

Anonimowy
    Gość

Nie wiem czemu chcesz wymazać Xindi z Entka, przecież to jedne z najlepszych odcinków nie mówiąc o 4 sezonie. I jeszcze jedno - załoga z NX-01 nie mogłaby mieć statku z nazwą Enterprise bo pierwszego federacyjnego Entka miał Kirk (to dopiero byłby BURAK). Jako miłośnik TOS-a na pewno o tym wiesz.

Nie byłby burak, bo tym samym entkiem dowodził Pike. Zobacz pilota TOS-a, który się dzieje 13 lat przez Kirkiem. 😀

Tsalex

Masz rację. Każdy Trek jest inny i na swój sposób fascynujący, choć DS9 jest najnudniejszy do ostatniego sezonu. Jednak Xindi bym z Entak nie wymazywał, bo oni dodawali życia w 3 sezonie. Moim zdaniem to był dobry wątek, jak Dominium w DS9 czy BORG w VOY, Q w TNG czy Klingoni w TOS.

zdarom
    Uczestnik

Nie byłby burak, bo tym samym entkiem dowodził Pike. Zobacz pilota TOS-a, który się dzieje 13 lat przez Kirkiem.

Czyli byłby podwójny Burak.

Barusz
    Uczestnik

Kolejny temat wałkowany tysiące razy. Pike i Kirk dowodzili tym samym statkiem, głównym argumentem obrońców ENT jest natomiast stwierdzenie, że to był pierwszy federacyjny statek noszący to imię, okręt Archera natomiast nie był przecież statkiem federacyjnym, więc się w tych wyliczeniach nie liczy.

Jamjumetley
    Uczestnik

Inna sprawa, że w "The Motion Picture" na pokładzie Enterprise znajdują się zdjęcia/obrazy poprzednich pojazdów noszących to imię. Jest tam lotniskowiec, prom kosmiczny, a dziwnym trafem o NX zapomnieli 😛

Anonimowy
    Gość

Rzecz w tym, że okręt Kirka to był już Enterprice B, bo w TNG mamy D a z kolei w Nemesis E. Cieżko się więc w tym połapać. Do tego mozna przypuszczać, że w Entku mamy A za to nigdzie nie ma C. Więc nie ma buraka.

Flashbones
    Uczestnik

C był w TNG. To ten jak wtedy załoga Picarda przeszła przez tunel czasowy i pojawił się wtedy C, ten co Romulanie zniszczyli pod Narendra III, a okręt Kirka ponoć nie miał żadnej literki, tak powiedział Scotty w jednym odcinku TNG.

Lo'Rel
    Uczestnik

R'Cer, jaki enterprise B? oryginalny entek z TOSa nie miał żadnej literki.

Match
    Uczestnik

Wszak Scotty w TNG: Relics wywołując w holodeku mostek swojego Enterprise wyraźnie mówi "NCC-1701, no bloody A, B, C or D" :D(przepraszam, nie zauważyłem, że Quark napisał o tym dwa posty wyżej)Czyli:w TOS jest NCC 1701 bez literyNCC 1701-A pojawia się pod sam koniec ST IV: The Voyage Home i mamy go także w The Final Frontieer i Undiscovered CountryNCC 1701-B mamy na początku "Generations"NCC 1701-C pojawia się w TNG: "Yesterday's Enterprise" powodując zmianę linii czasowej skutkującą wojną Federacji z KlingonamiNCC 1701-D znamy z całego TNG i "Generations" (Oraz pilota DS9 :D)NCC 1701-E to "First Conntact", "Insurrection" i "Nemezis"Poczułem się mądry ;)PozdrawiamP.S.Swoją drogą, czy wie ktoś czemu wszystkie okręty Federacji mają skrót USS przed nazwą zamiast UFP czy czegoś w tym rodzaju.

Jamjumetley
    Uczestnik

Enterprise B nie był Kirka, ale Harrimana!!! Enterprise C rzeczywiście pojawił się w TNG ("Yesterday's Enterprise").

Ze Scottym to było trochę inaczej (Kirk dowodził dwoma okrętami Enterprise, ale Scotty ma w sercu miejsce tylko dla jednego z nich):

Idzie sobie na Holodeck i mówi komputerowi, że chciałby zobaczyć mostek Enterprise. Komputer na to że było 5 okrętów o tej nazwie i żeby sprecyzował po numerze rejestracyjnym. Scotty odpowiada: "N-C-C-1-7-0-1. No bloody A, B, C or D".

Odcinek pt. "Relics" Do zobaczenia w całości na YouTube. Zresztą całkiem dobry.

EDIT: Byliście szybsi 😛

Flashbones
    Uczestnik

Takie same oznaczenie mają amerkańskie okręty: United States Ship - Okręt Stanów Zjednoczonych , więc kolejny przypadek amerkanizacji, tak jak święto dziękczynienia ---> Kirk mówi w odcinku "Charlie" - że dziś na ziemi obchodzą święto dziękczynienia, jakby tylko sami amerkanie na ziemi mieszkali.

Eviva
    Uczestnik

Zacząłem oglądac ponownie TOS tym razem z polskim lektorem i jest poprostu fantastyczny, razem z TNG to moje ulubione treki.

Masz rację - czuję,że Cię polubię. TOS jest genialny, choć niektóre odcinki wyraźnie są słabsze od innych. Jednak który serial takich słabizn nie ma? Nawet najlepszemu się trafią.

Match
    Uczestnik

@ QuarkWiem o oznaczeniu USS w marynarce wojennej USA i domyśliłem się, że może to wynikać z amerykanizacji. Poprostu byłem ciekawy, czy jest jakieś kanoniczne (brr, jak ja nie lubię tego słowa) wytłumaczenie w samym serialu.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 301 do 315 (z 708 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram