Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Wyświetlanie 15 wpisów - od 286 do 300 (z 708 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • r_ADM
    Uczestnik

TNG Federacja nie była taka idealna jak piszecie. Może nie mieli takiego smrodu, jak Sisco, ale w TNG nawet admirałowie robili brzydkie zagrywki

Tak tylko te brzydkie zagrywki nigdy nie byly w wykonaniu glownej obsady, a problemy zawsze dotyczyly kogos innego. W dodatku nigdy nikt tych problemow nie bral pod uwage ani nie zastanawial sie nad nimi.

Dzikowy:

A smutna prawda jest taka, że owe wspaniałe odkrycie ciemnej strony Federaków to tak naprawdę odpowiedź na spadające słupki oglądalności i chęć wykurzenia nudy.

Tutaj jak mieli panowie B&B pomysł na spokojny odcinek, to Dominium odpuszczało, jak w głowie były pustki to sru w San Francisco.

krotko: w dupie byles, gowno widziales.

dluzej: nie masz pojecia o czym mowisz, nie masz pojecia o kulisach krecenia ds9, nie masz pojecia o ekipie producenckiej serialu. hint: ds9 nigdy nie mial problemow z ogladalnoscia. b&b jako duet nigdy nie produkowali ds9.

Khada'r Verys
    Uczestnik

DS 9 to jeden z najlepszych treków i miał bardzo dobrą oglądalność i dużą liczbe fanów.

Dzikowy
    Uczestnik

Uf, a już się bałem, że demencja mnie dopada, a tu Berman maczał palce w 173 odcinkach. B&B postrzegam jako syjamy, rzadko przejmuję się kulisami produkcji - interesuje mnie efekt, jak mi się efekt szczególnie podoba lub nie, to sprawdzam kto popełnił.

r_ADM
    Uczestnik

Berman maczał palce w 173 odcinkach

w creditsach moze i jest, ale im dalej w las tym jego wklad w serial jest coraz mniejszy.

Barusz
    Uczestnik

Dzikowy, nie żebym chciał się czepiać, ale jednocześnie zgadzasz się z tezą, że TNG i DS9 to bardzo różne seriale i twierdzisz, że B&B stoją za obydwoma. Twoje rozumowanie jest wewnętrznie sprzeczne.

Krusty
    Uczestnik

Berman maczał palce w 173 odcinkach

w creditsach moze i jest, ale im dalej w las tym jego wklad w serial jest coraz mniejszy.

Na podobnej zaasadzie był zawsze Gene, Berman przejoł jego posadę i stąd jego obecność.

Dzikowy
    Uczestnik

Jak pisałem TNG mógł być serialem epizodycznym. Nawet gry odcinki były nierówne nie straciło się ciągłości fabuły, bo tej praktycznie nie było. Oczywiście było to łatwiejsze do zrobienie - żeby nie aktorzy można by nagrywać kilka odcinków jednocześnie. Wojna z Dominium zmuszała do innego podejścia i wyszło to trochę przypadkowo. Ale to może być perspektywy post BSG. Wcześniej nie za bardzo mi to przeszkadzało. Co do oglądalności, Deep Sleep 9 nie wziął się z próżni 😈 Nie sprawdzałem statystyk, ale zdroworozsądkowo przy dobrej oglądalności nie zmienia się formuły w środku serialu i nie narzeka na brak emocji. Oczywiście nie zdychała jak w ENTka, ale przyczyny wywoływania wojny z kanonikami jakieś być musiały.

r_ADM
    Uczestnik

. Co do oglądalności, Deep Sleep 9 nie wziął się z próżni Nie sprawdzałem statystyk, ale zdroworozsądkowo przy dobrej oglądalności nie zmienia się formuły w środku serialu

Ogladalnosc nigdy nie byla problemem; serial nie zmienil formuly. Next...

Barusz
    Uczestnik

Tylko, że problem z Dominium narastał i narastał i narastał od końcówki drugiego sezonu. To nie było tak, że nagle postanowiono, że będzie wojna, zwyczajnie nie dało się dłużej udawać, że można jej uniknąć.A dawanie BSG jako przekładu dobrze robionej ciągłości to jakaś pomyłka, właśnie tam rwała się ona potwornie, i to nie tylko w sprawie podstawowej (konfliktu z Dominium, które nagle przestaje atakować by nasi bohatrowie mogli przeprowadzić wybory wiceprezydenckie, albo polecieć na Capricę po strałę Ateny), ale i tych drobnieszych (kto mi powie, dlaczego Boomer z Carpiki nie wedziała, że zostanie z Helo na stałę i że koledzy ją wystawią? - końcówka pierwszego sezonu).

Dzikowy
    Uczestnik

No właśnie 😀 A w DS9 to niby nie problem.

Barusz
    Uczestnik

Nie, w DS9 ślub Jadzii i Worfa czekał do odbicia Stacji, pierwsze spotkanie Odo z żeńską Zmienną po tym, jak rodacy uczynili go człowiekiem miało miejsce wiele tygodni po odzyskaniu przezeń dawnej formy i obie strony miały czas przywyknąć do nowej sytuacji. Gdy był potrzeby dominijny więzień na wymianę za matkę Quarka, to wykorzystali takiego, którego uwięzienie widzieliśmy kilka czy kilkanaście odcinków wcześniej. Itd.

Krusty
    Uczestnik

Używanie BSG jest nie na miejscu, DS9 miał swojego własnego konkurenta czyli Babylon 5 i to z nim się ścigał a nie z TNG.

Dzikowy
    Uczestnik

Przepraszam, zapomniałem o dziadku/babci B5. Swoją drogą wstyd, że nigdy jakoś nie sięgnąłem do tego serialu.

r_ADM
    Uczestnik

Babylon 5 i to z nim się ścigał a nie z TNG

E tam sie scigal. DS9 jako serial od poczatku lecacy w syndykacie nie byl az tak podatny na ogladalnosc jak sa seriale dzisiaj gdzie po 2 odcinkach slabej ogladalnosc studia kasuja serial. A poza tym B5 lecialo w srody a Ds9 w niedziele wiec bezposrednia konkurencja dla siebie nie byly.

Tsalex
    Uczestnik

Każdy trek był dobry ja najbardziej lubie TOS( szkoda że tak mało odcinków) i TNG, a DS9 to był dobry pomysł bo wniósł zagrożenie i wojne ukazuje to źe federascje nie zawsze czeka sielanka i że nie są tacy święci jak to było w TOS i TNG do tego widzimy życie innych ras nie tylko federantów, Voyager to jakby powrot do TOS i TNg statek w nieznanej częsci kosmosu, nowe odkrycia, nowe rasy a także zagrożenia w tym jeden z największych BORG. Enterprise to już troche kaszana mimo że było dużo odcinków bardzo dobrych, ale sporo było słabych, nie potrzebny był wątek z Xindi mimo że fajnie się oglądało, lepiej żeby w 3 sezonie były odcinki z 4 sezonu i dalej pociągnięto ten wątek, potem stworzenie federacji, służba tej załogi na nowym federacyjnym entku, mozna by jeszcze było dorzucić z dwie nowe postacie i pociągnąć serial dalej bo tego okresu brakuje w historii federacji i treka.Teraz tylko czekać na ST XI , a potem żeby się ruszyli i zrobili nowy serial, obojętnie jaki, obojętnie kto ma grać i jaka historia, oby tylko powstał i był ciekawy i bił rekordy oglądalności co sprawiłoby by przebudzenie treka z letargu jaki ostatnio wpadł po Entku.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 286 do 300 (z 708 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram