Forum › Fantastyka › Komiksowe światy i ich ekranizacje › The Walking Dead
Witam 🙂
Chciałabym napisać kilka słów o nadchodzącym w tym sezonie serialu, na który czekam z prawdziwą i nieskrywaną niecierpliwością. Przede wszystkim dlatego, że bierze na tapetę jeden z moich ulubionych pulpowych nurtów - jedyną w swoim rodzaju konwencję zombie.
The Walking Dead powstaje z ramienia Franka Darabonta (The Shawshank Redemption, Green Mile, The Mist) na podstawie komiksu o tym samym tytule, stworzonego przez Roberta Kirkmana i Tony'ego Moore'a. To opowieść o niewielkiej grupce ludzkich niedobitków, którzy walczą o przetrwanie w świecie nagle opanowanym przez chodzące trupy. Głównym bohaterem jest Rick Grimes, były policjant. Gdy po niefortunnym incydencie w trakcie strzelaniny zostaje zabrany do szpitala. budzi się w krwawej, odmienionej rzeczywistości...
Premiera serialu ma odbyć się jesienią, jednak do tej pory pojawił się tylko jeden materiał filmowy, i to nakręcony kamerą podczas tegorocznego ComicConu. Ponad 4 minuty dają mimo tego niezłego kopa. Jak dla mnie, zapowiada się porządne oglądanie i dużo, dużo emocji. The Walking Dead jest bardzo aktywnie promowany przez swoją stację, a nawet zapowiedziano już powstanie drugiego sezonu.
Co ciekawe, za muzykę odpowiedzialny będzie Bear McCreary, autor muzycznego cuda z Battlestar Galactica.
Temat na bieżąco śledzi serwis Popcorner, więc zachęcam, jeśli Was zainteresuje.
Trzymam kciuki za ten serial i mam naprawdę wielką nadzieję, że wyjdzie z niego hit, bo temat zombie uwielbiam w zasadzie w każdej postaci, a serialowa wersja chyba jeszcze nie powstała. Jestem jak najbardziej optymistycznie nastawiona 🙂
Serial o zombie?Nie mogę się doczekać!Wampiry i inne duchy są dla dzieci! Zombie jest dla koneserów!
Zapowiada się ciekawy serial, po wampirach czas na Zombie
Ja pierniczę, jak utrzymaja klimat to będzie hit jesieni.
Na blastr piszą, że choć nie wyemitowano na dzień dzisiejszy ani jednego odcinka, to serial będzie miał dwa sezony.
plota -> ten sam news (UPDATE: IGN is reporting a second season has not been greenlit.)
OmegaOneSmutne wieści niesiesz. A czy ktoś wie, czy kiedykolwiek były już jakieś seriale zombie? Z ciekawości pytam.
Obejrzałem pierwszy odcinek i jestem pod wrażeniem. Klimat, którego brakuje w wielu pełnometrażowych filmach o zombie, niestety. Mam nadzieję, że dalej będzie tylko lepiej, a przynajmniej równie dobrze.
A serial traktuje zombi jako łapaczy kul bohaterów - jak w Residencie, czy jako niemożliwe do zatrzymania monstrum, przed którym bohaterowie mogą tylko uciekać?
Właśnie jest pośrednio, z małą grupą bohaterowie są w stanie sobie poradzić, z falą - nie bardzo.
No właśnie ja też słyszałem same pochlebne opinie (ale w końcu to jest AMC, stacja która dała nam m in genialnego Breaking Bad) i zamierzam oglądać ten serial. Ale poczekam na prawdziwą premierę, bo ten PREAIR ponoć nie jest w najlepszej jakości.
Stacja stacją, jedni chwali np takiego Prisonera inni wręcz przeciwnie, AMC samo w sobie nie gwarantuje sukcesu. Ja natomiast czekam na ten serial ze względu na bezbłędny komiks pod tym samym tytułem. Pilot jest klimatyczny, a preair jest jaki jest ;>Komiks nie jest o zombi, jako takich, jest o ludziach którzy próbują przetrwać apokalipsę, o ich dylematach i relacjach miedzy nimi. Czy zrobią to w sposób cywilizowany, poprawny moralnie czy obudza się w nich typowo zwierzęce instynkty, jak poradzą sobie z brakiem podstawowych wygód współczesnego człowieka, ze świadomości stałego zagrożenia, ba, ze świadomością ze nie zostało im już nic, tylko przetrwać z dnia na dzień. Jeśli miał bym szukać porównań to film 'The Road' dobrze oddaje klimat komiksu choć zombi w filmie nie uświadczymy. O tym mniej więcej jest komiks, zombi to tylko tło. Czy sam serial będzie równie dobry? Się zobaczy... 😉
Zacząłem oglądać pierwszy odcinek ale mnie bardzo szybko zniechęcił. Odnoszę wrażenie, że elementy gore i związane z nimi kontrowersje mają być główną siłą napędową serii.Tak więc na chwilę obecną jestem niechętny tej produkcji. Dam znać jeśli zmotywuje się do obejrzenia całości i zmienię wtedy zdanie.