Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Terra Nova
Nie obraź sie ale mam wrażenie, że na siłę bronisz tego gniota 🙂
Ok, a więc pomyślmy moment nad Twoimi zarzutami.1) Mógł dostać uwaga...uwaga: grzywnę. Hmm... przy sprzyjających okolicznościach, jak będą odpowiednie okoliczności, będziesz grzeczny o potulny to za podwójne morderstwo możesz u nas dostać wyrok w zawieszeniu. Możesz też, o wiele bardziej prawdopodobnie dostać dożywocie bez możliwości zwolnienia przed upływem 40 lat.Za trzecie dziecko kara rozciągała się od grzywny w sprzyjających okolicznościach do ...chgw czego. Może kastracji, ubicia dziecka lub ubicia rodziców?2) Danie w mordę gliniarzowi to zabieg czysto określający charakter postaci? Jak to określił w 1x05? "Nosze spluwę, jestem porywczy i pamiętliwy"? No a tu, on, pan władza, samiec alfa z wszystkimi dobrodziejstwami tego statutu widzi jak jakiś sukinkot ma mu dziecko tyrpać. Ni, ktoś z takim zestawem cech na pewno zaprosi tego kogoś na partyjkę szachów podczas której przekona go płomienną przemową opartą o dzieła myślicieli starożytnej Grecji...3) Kilku żołnierzy pilnujących portalu. Takie pytanie, skąd wiesz że to żołnierze? Bo np jak stacjonowałem kilka lat temu w Dęblinie na WSO to nam jednostki pilnowali ochroniarze cywilni. Głownie dzieciaki świeżo po szkole albo stare dziadki na emeryturo-rencie. Miał taki kałacha na plecach i kilkanaście naboi i bardziej był nim przerażony niż wszyscy inni obecnością uzbrojonego strażnika. Bo co by było jakby się mu zepsuł (tak, wbrew obiegowej opinii Kałacha da się zepsuć), zgubił któryś nabój, albo nie dajcie bogowie, ten mu wystrzelił przypadkiem? Zawał u ochroniarza murowany.No i teraz nasi ochroniarze od Portalu. Skąd wiesz jakie mają przepisy? Równie dobrze z każdej akcji i każdego naboju są rozliczani, targani i papierkologii nie ma końca. Jeszcze odnośnie użycia siły mogą mieć takie bzdurne przepisy jak u nas i za jakąkolwiek akcję mogą skończyć w pierdlu albo na zielonej trawce (jeśli taką jeszcze mają...)A tak, jak nie zareaguje to gość z głowy, problem z głowy. Niech w kolonii się nim przejmują. Strażnicy na przerwie na śniadanie się ugadają, że gość się przemknął chyłkiem albo coś, ogólnie że nic nie dało się zrobić i są kryci. Po kłopocie.4) Córka, która zamiast przejść od razu kilka razy się cofała i patrzyła w tył - No, w sumie tak. Jestem przekonany, ze podczas tych kilkunastu pielgrzymek nikt się nigdy nie cofał, ani nie oglądał wstecz. Nie jest w końcu tak, że to podróż w jedną stronę, w zasadzie w nieznane, z dala od wszystkiego i wszystkich i to w teren pełen krwiożerczych bestii. A nie, w sumie czekaj....To jest taka podróż.A, że ludzie tacy mili i grzeczni, że czekali...Top sądzę, że nikt jej nie zauważył. Każdy miał trzy kilo w gaciach i kombinował "przechodzić, czy zostać, przechodzić, czy zostać".5) Nóż na nieznaną torbę. Cóż, nie wiem jak z atakowaniem, ale przy nieznanym pojemniku który można rozciąć, to rozcięcie go nieraz jest niezłym pomysłem. Choćby w NCIS tak nieraz robią z tego co pamiętam. A zwłaszcza jak już x miesięcy żyjesz w realiach gdzie w nieznanych pojemnikach może siedzieć nieznany, ale mięsożerny i skoczny dinozaur...A czy scenarzyści pili klecąc odcinek. Pewnie tak. Odwodnione osoby zwykle straszne badziewie tworzą 🙂
Przy portalu widać że to żołnierze. Mają karabiny i pilnują portalu 🙂 Znajdują gościa który im nie pasuje i mają go odstawić a on se przebiega jak rączy jeleń i radośnie wbiega w portal 🙂 A córka zerka na gościa (ojca) który jest zatrzymywany więc strażnicy powinni zareagować. Jeśli tam byli "stewardzi" to mogli wypuścić Zoe w toalecie i se mogła sama przejść :)A argument że koleś jest porywczy mnie rozbraja 🙂 ja też jestem porywczy ale jakbym miał dostać mandat to bym nie przypieprzył gliniarzowi:) No ale ok wy macie swoje zdanie ja swoje 🙂 Peace panowie 🙂
Mi też się ta scena nie podobała. Może i dałoby się ją jakoś wyjaśnić, usprawiedliwić. W końcu ile pokazali tej przyszłości - kilka minut? Skąd mamy wiedzieć jakie zmiany tam w prawie, obyczajowości itp. To jest ponad 100 lat w przód, w świecie ogarniętym kryzysem. Czym różni się obecny świat od tego z XIX wieku? Wątpię czy ktoś z tego okresu, gdyby mu pokazać nasze dzisiejsze życie, nie miałby powodów do czepiania się :). Inna sprawa, że poza paroma futurystycznymi bajerami, ta przyszłość wygląda dość swojsko i współczesny człowiek pewnie łatwo by się tam odnalazł. Ale to już standardowa domena wszystkich SF-ów.Ale wracając do tych scen. Może i zachowania zarówno przy portalu, jak i przy ucieczce z więzienia dałoby się jakoś racjonalnie wyjaśnić. Problem w tym, jak owe sceny zostały nam pokazane. O wymieniowych tu zarzutach pomyślały pewnie tysiące widzów. Sam czytałem już dziesiątki takich postów, sam nawet o tym kiedyś pisałem. IMO prawda jest taka, że ludziom można w serialu wcisnąć nawet największą bzdurę, jeśli tylko się ją wiarygodnie przedstawi (siebie też wliczam). A tutaj reżyser, scenarzysta, czy jeszcze ktoś inny po prostu dali ciałka.
Przy portalu widać że to żołnierze. Mają karabiny i pilnują portalu
Mylisz się. Jedyny moment gdy widać ich w całej okazałości to chwila gdy James jednego uderza (nota bene - wyciągniętym pistoletem) i zaraz wskakuje do portalu. Ani uderzony, ani jego kolega nie posiadają broni. Uzbrojeni mogli być ci którzy go zatrzymali, ale z wiadomych przyczyn strzelać nie będą.
Jeśli tam byli "stewardzi" to mogli wypuścić Zoe w toalecie i se mogła sama przejść
Nie rozumiemy się. Nie neguję, że obiekt był chroniony. Twierdzę, że na rampie nie ma uzbrojonych ludzi.
A argument że koleś jest porywczy mnie rozbraja 🙂 ja też jestem porywczy ale jakbym miał dostać mandat to bym nie przypieprzył gliniarzowi
Ten mandat powtarzasz jak jakąś mantrę, a w rzeczywistości było to gdybanie zbuntowanego, wkurzonego nastolatka i tak naprawdę nie ma nic do rzeczy. Naprawdę nie znamy realiów. Tego służbisty też nie uderzył z powodu grożących mu "kar pieniężnych" Już widzę jak stoisz spokojnie na boku kiedy gwałtownie obchodzą się z Twoim przestraszonym dzieckiem.
IMO prawda jest taka, że ludziom można w serialu wcisnąć nawet największą bzdurę, jeśli tylko się ją wiarygodnie przedstawi (siebie też wliczam).
Ależ to prawda i w pełnie się tu zgadzam. Serio. Ale dyskusja toczy się tu na temat kwestii, które można racjonalnie wytłumaczyć. Nikt nie ocenia negatywnie filmów sci-fi za to, że pojazdy poruszają się z prędkością większą od światła, czy za dźwięk rozchodzący się w kosmosie (nierealistyczne, ale w przeciwnym wypadku bitwy wypadałyby blado).
Dlaczego krytykujący nie czepiają się ewidentnych błędów takich jak szybkość oddalania się księżyca od Ziemi, faktu, że nie byłby tak wielki będąc zaledwie 3000 kilometrów bliżej? Że rozszerzanie się wszechświata nie wpływa na obraz gwiazd naszej galaktyki? Że w serialu pokazują dinozaury których w danym okresie nie można było spotkać? To są rzeczy, których nie da się wytłumaczyć 😛
Dlaczego krytykujący nie czepiają się ewidentnych błędów takich jak szybkość oddalania się księżyca od Ziemi, faktu, że nie byłby tak wielki będąc zaledwie 3000 kilometrów bliżej? Że rozszerzanie się wszechświata nie wpływa na obraz gwiazd naszej galaktyki? Że w serialu pokazują dinozaury których w danym okresie nie można było spotkać? To są rzeczy, których nie da się wytłumaczyć 😛
Jak to się nie da wytłumaczyć? Alternatywna linia czasu - wymówka idealna! 😛
Ale tak serio, to wiem o czy mówisz. Jak zobaczyłem scenę z Księżycem to tuż po odcinku wziąłem kalkulator i sobie policzyłem co trzeba :). Do tego wszystkiego dodałbym jeszcze kształt kontynentów, jaki próbują nam wcisnąć.
http://www.giantfreakinrobot.com/wp-conten...1/10/pangea.png
No i bardzo zastanawia mnie też brak pojazdów latających w tym serialu. Skoro dali radę przenieść przez portal opancerzone transportery, to czemu śmigłowce już nie? Albo chociaż bezzałogowe drony. Już w naszych czasach stają się coraz bardziej powszechne, w przyszłości musi być ich całe mnóstwo. Ale nieee, lepiej wozić zaopatrzenie nocą prze dżunglę pełną drapieżników :).
Ja po prostu zbyt dużo oczekiwałem od tego serialu. I dlatego rzeczy które na upartego można wytłumaczyć mnie niesamowicie irytują. Zwłaszcza gdy zmienia sie on w " Prehistoryczne 90210"
Ja po prostu zbyt dużo oczekiwałem od tego serialu.
SF ma kryzys i nie ma co za dużo oczekiwać i za bardzo się nastawiać, seriale są średnie i takie pozostaną przez najbliższy okres. Dobrze, że Terra Nova powstała i będzie miała drugi sezon bo seriali sf nie mamy ostatnio za wiele i nic ciekawego nie zapowiadają.
Nie chiałem wchodzić w dyskusję, bo wiadomo gusty guściki, na dodatek nie jestem zagorzałym fanem dinusiów i Jurasic Park, ale:
Równie dobrze koleś z bronią może mieć w plecaku bombę, by z jakiegoś powodu sabotować całe przedsięwzięcie. Wojskowy nie będzie tracił czasu i bawił się w odpinanie sprzączek, czy rozplątywanie innych sznurków.
I oczywiście każdy szanujący się wojskowy do niebezpiecznego pakunku, z podejrzeniem z bombą w środku podchodzi z wielkim nożem. Pal licho, że każde dźgnięcie może spowodować wybuch, przeciek czy cokolwiek innego niebezpiecznego. Najważniejsze, że nie trzeba się z suwakiem męczyć...
Że rozszerzanie się wszechświata nie wpływa na obraz gwiazd naszej galaktyki
Bodajże w tej samej scenie z księżycem chodząca Encyklopedia wspomniała o innym układzie gwiazd. Akurat byłem pod wrażeniem, że chociaż jedno w tym gniocie sensownie wyjaśnili i o tym w ogóle wspomnieli. Bo umówmy się narazie to jest very hard (a nawet high;) ) fiction, no science and no common sense...
Ja po prostu zbyt dużo oczekiwałem od tego serialu. I dlatego rzeczy które na upartego można wytłumaczyć mnie niesamowicie irytują. Zwłaszcza gdy zmienia sie on w " Prehistoryczne 90210"
A ja spodziewałem się, że będzie słabo, ale że nie aż tak... Zrzyna zrzynę goni, brak ładu i składu i wątki a'la Wesley Crusher... no i gdzie te dinusie - tak nie przepadam, ale w końcu miały być...
No i bardzo zastanawia mnie też brak pojazdów latających w tym serialu. Skoro dali radę przenieść przez portal opancerzone transportery, to czemu śmigłowce już nie? Albo chociaż bezzałogowe drony.
Nie chciałbym skłamać, ale w odcinku w którym uporać się musieli z plagą "pterodaktyli" obserwowali zgromadzenie zwierząt w podczerwieni (czy czymś) chyba właśnie z kamery umieszczonej w bezzałogowcu.
Zajrzałem do odcinka.
01x02 26:07
- Go to Aerial-Cam Three, North Perimeter.- We have research balloons taking atmospheric readings.- Now punch us in.- I can't see a damn thing.- Canopy's too thick.- Go thermal.
Czyli zwracam honor, cośtam mają.
Choć ze sceny nie wynika dokładnie, czy tylko balon atmosferyczny, czy inne latające jednostki także.
Bo jeśli mają, to możnaby je dyskretnie puścić na sixersami, jak odjeżdzali z pod bramy w 01x05. Dżungla gęsta, więc oni by nie zobaczyli, a w samolociku podczerwień, więc to idealny sposób na odkrycie kryjówki.
Podobno w przyszłych odcinkach ma się więcej i ciekawiej dziać, może się rozkręci nareszcie 😛
Jeśli wierzyć temu co piszą na io9 (http://io9.com/5852169/terra-nova-will-pick-up-the-pace-soon-really), to faktycznie tak ma być.Pierwsze odcinki specjalnie zrobili bardziej niezależne, dalej ma być bardziej spójny materiał. Osobiście, jestem jak najbardziej za.A co jeszcze lepsze (choć tu już podchodzę z większym dystansem), obiecują dać odpowiedzi na wszystkie pytania w tym sezonie.
No za wiele tych pytań nie ma ale okej, niech im będzie 😛