Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Tarcza antyrakietowa

Tarcza antyrakietowa

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 135 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lo'Rel
    Uczestnik

Dobrze wiedzieć, że są jacyś entuzjaści takiej alternatywy. Ja jestem za jak najbardziej, nawet w Żarnowcu gdzie miała taka powstać, a gdzie zaledwie mam o rzut beretem. I byłbym szczęśliwy mogąc korzystać z dobrodziejstw takiej elektrowni, a rachunki jakie niskie by były...

zdarom
    Uczestnik

Jeżeli targają tobą te same obawy co większość społeczeństwa, to wiedz, że elektrownie...

Ja osobiście nie mam nic przeciwko (ale jest wielu Polaków myślących inaczej) jeśli tylko ktoś rozsądny będzie tego pilnował a nie jakiś półgłówek który z każdej technologii potrafi wyciągnąć coś czego nie powinien jak w poście Evivy

Eviva
    Uczestnik

Jeszcze sobie poczekasz. Ludzie sa u nas twardogłowi, a najwięcej w tej sprawie maja do powiedzenia ci, którzy nie mają zielonego pojęcia o fizyce jądrowej czy ekonomii.

Lo'Rel
    Uczestnik

I to mnie najbardziej boli. Specjaliści nadal mają mało do powiedzenia w tym kraju.

The D
    Uczestnik

A jeden z reaktorów, który był zamówiony do Żarnowca odkupili Finowie i chodzi u nich do dziś.

lszekg
    Uczestnik

Ano co ruskie to i sto lat chodzić będzie... Strach przed konfliktem atomowym jest wrodzony szczególnie dla ludzi mających teraz jakieś 35-45 lat. W czasach ich młodości mówiono albo że Amerykanie wysyłają B-2 wyładowane bombami gotowymi zmieść z powierzchni ziemi całą Polskę, albo że to Iwany mają wysoko ponad tysiąc uzbrojonych głowic... co tu kryć, w ciekawych czasach przyszło nam żyć...

Silver Phoenix
    Uczestnik

Heh, za czasów, kiedy polskich obywateli straszono Amerykanami, mówiono raczej o B-52 (B-2 jest na to za "młody") 🙂 A co do "chodzenia" sto lat - marynarze z Floty Północnej mają zapewne inne zdanie na ten temat 🙂

Lo'Rel
    Uczestnik

Strach przed konfliktem atomowym jest wrodzony szczególnie dla ludzi mających teraz jakieś 35-45 lat.

Pewnie racja... Ja jako przedstawiciel młodszego pokolenia mam już inne zdanie na ten temat i tez pewnie dlatego jestem entuzjastą takich rozwiązań.

Anonimowy
    Gość

Ja się mieszczę w odpowiedniej grupie wiekowej i mogę powiedzieć, że nie straszyli B-52 tylko Pershingami, ale nikt sobie z tego nic nie robił, bo byliśmy małą płotką na taki atak. Tym bardziej, że mieli lepsze cele typu Moskwa czy Kijów a szczególnie rejony elektrowni atomowych. Między innymi dlatego u nas ich nie ma, ponieważ stanowiły cel potencjalnego ataku. Teraz też nie będzie, bo nie mamy uranu a ruskie nam nie sprzadzą. Mogliby amerykanie ale tego nie zrobią, bo nie mamy im nic do zaoferowania poza byciem celem pierwszego uderzenia. Tego nikt z nas nie chce. Większość więc jest przeciwko tarczy, ale ludu nikt nie słucha.

zdarom
    Uczestnik

No i po tarczy. Amerykańce wypięli się na nas i polska znowu została ośmieszona. Normalnie brak słów.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Na własne życzenie. Nie trzeba było włazić US-manom bez mydła... Jesteśmy dla nich odpowiedni tylko wtedy, gdy mogą nam coś wcisnąć (ciekawostka: bodajże w roku 2007 byliśmy na pierwszym miejscu importerów amerykańskiego uzbrojenia - wyprzedziliśmy nawet Izrael...) - najlepiej złom za pokaźne pieniądze. Mam nadzieję, że politycy w końcu się czegoś nauczyli (heh, jasne... Prędzej Cochrane wykona pierwszy lot w warp).

Romek 63
    Uczestnik

No i po tarczy. Amerykańce wypięli się na nas i polska znowu została ośmieszona. Normalnie brak słów.

Ośmieszony to został tylko nasz prezydent (zresztą nie po raz pierwszy) 😆 On biedny cały czas wierzył że Stany Zjednoczone są naszym największym przyjacielem i będą nas zbroić za swoje pieniądze 😆 Dla każdego rozsądnie myślącego Polaka takie zakończenie sprawy tarczy było od początku najbardziej prawdopodobne. Tusk zdawał sobie z tego sprawę od początku. Kwaśniewski zresztą także 😆 W końcu Polska nie jest dla USA żadnym liczącym się partnerem i nigdy nie będzie, a polityką rządzą interesy a nie sentymenty. Kryzys ekonomiczny w USA i zmiana prezydenta na demokratę tylko przyśpieszyły porzucenie koncepcji tarczy jako rakiet zamontowanych na stałe w silosach. Polska powinna cały czas stawiać po pierwsze na współpracę z Unią Europejską (także wojskową) , bo tu teraz głównie mamy wspólne interesy gospodarcze a nie w USA 😆 USA nam tylko wtedy pomogą jeśli to będzie w ich interesie, a teraz głównym przeciwnikiem USA są państwa arabskie. Rosja nie zaryzykuje konfliktu jądrowego w Europie tym bardziej teraz gdy jest o wiele słabsza w porównaniu do USA i UE niż za czasów ZSRR, a poza tym tam teraz także nie ma komunizmu, a jest gospodarka rynkowa i wspólne interesy z UE.

r_ADM
    Uczestnik

Czyli Kaczor zly a Donald dobry... zaskakujaca analiza 🙂

Romek 63
    Uczestnik

Nie koniecznie zły i dobry od razu - ale na pewno lepszy i gorszy 😆

Poza tym nie bardzo rozumiem gdzie tu miejsce na zaskoczenie - skoro w sondażach PO i Tusk zbierają około 2 razy tyle głosów co PiS i Kaczyński 😆

Poza tym to rozwiązanie które PO bardziej popiera niż PiS mi także bardziej się podoba niż ta opcja amerykańskiej tarczy. Przynajmniej Bumar nie będzie zwalniał pracowników ale zatrudni nowych.

http://wiadomosci.onet.pl/2046455,11,polsk...arczy,item.html

The D
    Uczestnik

Chociaż nie ma pewności jak skuteczne jest rozwiązaniu Bumaru i czy to nie jest tylko propaganda. Być może Bumar napcha się państwową kasą sprzedając bubla. Nie chcę robić za czarnowidza, ale na pewno nie można podchodzić to tej propozycji hurraoptymistycznie.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 135 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram