Forum Fantastyka Star Trek Star Trek: Picard

Star Trek: Picard

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 896 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

Space warp polega na nieporuszaniu się w przestrzeni, a zaginanie przestrzeni wokół siebie
    Time warp polega na nieporuszaniu się w czasie, a zaginanie czasu wokół siebie

Tak w zasadzie, to każde warpowanie polega na uginaniu czasu i przestrzeni jednocześnie. (Gdy celem jest ruch w przestrzeni - by uniknąć dylatacji, gdy celem jest ruch w czasie - by nie zgubić punktu odniesienia, zwykle planety.) Tym bardziej, że podział na wymiary czasowe i przestrzenne, choć tak oczywisty dla naszych zmysłów, fizycznie jest umowny.

Antychroniczny
    Uczestnik

Zamiast robić Picarda czy tam Discovery to mogli zrobić serial o Enterprise z 26 wieku, który ujrzeliśmy przez chwilę w ENT.
    https://memory-alpha.fandom.com/wiki/USS_Enterprise_(NCC-1701-J)
    Picard też mógł wystąpić. Jako hologram lub teogram. (Zakładając, że Flota bardziej się uduchowiła i zastąpiła hologramy projekcjami religijnymi)

Taka była tradycja, że każdy kolejny serial toczył się 100 lat w przyszłość.
    TOS - 23 wiek.
    TNG - 24 wiek.
    VOY - 25 wiek.
    ENT - 26 wiek.

Q__
    Uczestnik

mogli zrobić serial o Enterprise z 26 wieku, który ujrzeliśmy przez chwilę w ENT

Mogli.

Zakładając, że Flota bardziej się uduchowiła i zastąpiła hologramy projekcjami religijnymi

No, to już mniej pachnie - ateistycznym z woli G.R. - Trekiem, a bardziej jakąś "Złotą galerą"...

Antychroniczny
    Uczestnik

Gwiezdna Flota to organizacja religijna, konkretniej chrześcijańska.
    Jest ona następcą Unii Europejskiej, której zadaniem było odbudowanie Królestwa Bożego na Ziemii.
    Załoganci DS9 szlają się po barach i śpiewają piosenki religijne. GR by to się nie podobało.

Q__
    Uczestnik

Załoganci DS9 szlają się po barach i śpiewają piosenki religijne.

Heh, parę lat temu przyglądałem się bliiżej tej piosence:
    http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=8&topic=1952&page=0#msg325384

GR by to się nie podobało.

Trudno powiedzieć, biorąc pod uwagę wszelkie znaczenia wpisane w tekst "Jerusalem", a raczej "And did those feet in ancient time".

Antychroniczny
    Uczestnik

Akurat czytałem ten temat kiedyś na phoenixie. Właśnie do tego nawiązywłem.

Nowe Jeruzalem według interpretacji opisu Apokalipsy jest ogromnym szścianem o rozmiarach około 2414x2414x2414 kilometrów.

W takim razie zmartwychwstanie to po prostu asymilacja. 😉

Tylko, że to jest ponoć złocony sześcian. A Borg wolą jadeit.

Dreamweb
    Uczestnik

Tak w zasadzie, to każde warpowanie polega na uginaniu czasu i przestrzeni jednocześnie. (Gdy celem jest ruch w przestrzeni - by uniknąć dylatacji, gdy celem jest ruch w czasie - by nie zgubić punktu odniesienia, zwykle planety.)

Prawda, prawda. Nie pamiętam, czy to linkowałem na Phoenixie, ale tu mamy policzone na przykładzie Back to the Future, o ile DeLorean oddaliłby się z Ensteinem od Ziemi podczas jego pierwszej podróży o 1 minutę w przyszłość - uwzględniając ruch planety wokół słońca...

The Science of Back To The Future [BTTF Week]

Star Trek: Picard to inna linia czasu. Mianowicie ta z dwóch ostatnich odcinków TNG.

Ta w 1 sezonie PIC - nie do końca. Data nie żyje, Enterprise D zniszczony...
    Aczkolwiek widziałbym w 2 sezonie jedną z dwóch możliwości. Albo przeskakujemy do tej właśnie linii czasowej znanej z przyszłości w "All Good Things" - za sprawką Q, który przecież ją poniekąd stworzył. Albo odwrotnie, okazuje się że ta przyszłość z finału TNG jest tą właściwą, a PIC toczy się w "złej" przyszłości i trzeba naprawić historię. W obu przypadkach jak najbardziej uzasadniona jest obecność i Q, i "oryginalnego" Daty.

Q__
    Uczestnik

okazuje się że ta przyszłość z finału TNG jest tą właściwą, a PIC toczy się w "złej" przyszłości i trzeba naprawić historię.

No, to by była b. dobra wersja. Aż za pozytywna, by posądzać A.K. o takie sprawy rozegranie 😉 .

Dreamweb
    Uczestnik

Poza tym wymazałoby to co najmniej niektóre aspekty filmów TNG. Wiem, są tacy co by się cieszyli. 🙂

Ewentualnie wyobraźmy sobie taki finał 2 sezonu PIC: Q mówi do Picarda, że dość tego fantazjowania i w końcu wyprowadza go z Nexusa. 🙂 Ależ to byłby reset button. 🙂

Q__
    Uczestnik

Wiem, są tacy co by się cieszyli. 🙂

😉

wyobraźmy sobie taki finał 2 sezonu PIC: Q mówi do Picarda, że dość tego fantazjowania i w końcu wyprowadza go z Nexusa. 🙂 Ależ to byłby reset button. 🙂

Ano 🙂 . Pytanie tylko czy pozapicardowe (a splatające się potem z picardowymi w wyniku powrotu Łysego) wątki GEN należałoby w takim wypadku uznać za nieaktualne, czy jednak obowiązujące?*

* Tak, o los Ent-D mi chodzi 😉 .

Antychroniczny
    Uczestnik

Alex Kurtzmann for President!

Q__
    Uczestnik

Of CBS Entertainment Group? 😀

Antychroniczny
    Uczestnik

Ktoś mi skasował post, w którym przedstawiłem wizję kapitalistycznej wersji Federacji.
    Chyba dlatego, że tam była swastyka?
    Nie miałem na myśli nazizmu, tylko swastyki jako galaktyki, bo przypomina spiralę Drogi Mlecznej.
    Myślę, że w PIC mógł by się pojawić wszechświat lustrzany gdzie ujrzelibyśmy USA na skalę kosmiczną, zakładając że Federacja to ZSRR.

Q__
    Uczestnik
    Antychroniczny
    Uczestnik

Czy to będzie finalny sezon.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 896 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram