Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Dyskusje ogólne › Star Trek Online - dyskusja
Ta gra to bagno, normalne bagno 😛 Wskazywanie anomalii poza mapą, tekstury ładujące się z dużym opóźnieniem, skąpe mundury tylko dla żeńskiego personelu, dziwaczne przesuwanie się kamery... Bagno! Wciąga :/Idę grać dalej.
WitamChciałbym zapytać czy warto zagrać? Wiem, każdy powie rób co chcesz. Ale interesuje mnie zdanie fanów a nie ludzi którzy grają bo w coś trzeba. Trochę szperałem tu i tam, czytałem recenzje, artykuły i szczerze, sam nie wiem co myśleć. STO jakoś nie jest wybitnie oceniane, ma wiele niedociągnięć itp . Minęło już trochę czasu od startu i jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy? Wprowadzono jakieś zmiany na dobre, ulepszenia? Jak wygląda sprawa z długością gry, otwartością świata i ogólną swobodą? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Kup grę, będziesz miał 30 wliczonych dni. Pograsz i sam ocenisz. Ciężko cokolwiek napisać sensownego nie wiedząc czego oczekujesz. Gra jest fajna, przyjemna, ale ma swoje wady. Nie traktuj tego jako MMO, w które będziesz mógł grać intensywnie przez kolejne miesiące, ale raczej grę RPG na miesiąc-dwa. Gwarantuję, że w tym czasie spokojnie zapoznasz się ze wszystkim co STO ma do zaoferowania. Potem można anulować subskrypcję i zająć się czymś pożytecznym. Przynajmniej do momentu, kiedy znowu nie zechce się do gry wrócić. Fan ST z pewnością znajdzie tu masę smaczków i ciekawostek, a także przyjemny system walk kosmicznych. Jeśli jednak masz za sobą stertę innych MMO pokroju WoW, to podejrzewam, że STO nie ma nawet co się z nimi równać. To dobra gra RPG, ale kiepski MMO.Zdaje się Cryptic wypuścił demo gry oferujące tutorial i jedną misję. Zainstaluj i sam oceń czy Ci taka forma rozgrywki odpowiada.
Z pakowaniem się na poważnie w STO poczekałbym parę miesięcy (zresztą czekam heh 😛 ) szczególnie jeśli chciałbyś grać Klingonem a nie Federacją, bo w Imperium to strasznie kiepsko z contentem. Zagraj w te demko i poczytaj oficjalne forum STO to dowiesz się o bolączkach tej gry.
Otwartości świata - właściwie brak, gracze nie mogą wpłynąć na świat STO, za to pełno instanców i specjalnie przygotowanych przygód - epizodów, Cryptic obiecuje coś z tym zrobić i zapewnić tą nieco większą otwartość w przyszłości, coś w stylu wielkich obszarów do pvp, zdobywania stacji/planet ogólnie jakiegoś territory control.
Romulan Empire podobno ma się pokazać pod koniec roku, choć ile w tym prawdy nie wiem.
Zalezy, czego sie oczekuje od gry 😉
Mnie PvP nie interesuje wcale, a za to przyjemnie mi się lata po okolicy raz robiąc misje na lądzie, raz tłukąc kogoś w kosmosie.
Niedociągnięcia, bugi, ulepszenia - to wszystko jest w trakcie poprawiania, na bieżąco.
Jak ktoś chce supergrę, to musi poczekać do lipca na Sc2 :>
Jeśli chodzi o długość gry - to zależy, jak się gra. Gram od początku maja, mam za sobą jakieś 125 godzin gry - obecnie doczłapałem do kapitana 5 rangi ;). Nie spieszę się, gram na advanced (czyli średni poziom trudności) - myślę, że do końca miesiąca dobiję do admirała. Tylko - co potem? 🙂
Muszę też zaznaczyć, że po pewnym czasie misje stają się monotonne. Często zdarza się, że po prostu zasypiam podczas walk kosmicznych (głównie... I to nie jest żart, ja naprawdę zasypiam :|), z naziemnymi dzieje się niewiele lepiej.
Nieźle jest za to zrobiona warstwa fabularna. Często jest tak, że wykonana misja ma za jakiś czas ciąg dalszy w postaci innego epizodu.
Ogólnie przypomina mi to mix Starfleet Command III (z uproszczonym sterowaniem) oraz KOTOR (pod względem RPG).
Bugi? Są, a jakże. Kiepska praca kamery, przekłamania w grafice, błąd typu "postawiona wieżyczka, postać stawiająca wygląda, jakby trzymała w ręku broń - tyle, że modelu broni brak; brak możliwości zmiany broni, brak możliwości jakiegokolwiek ruchu" - tiaaa...
Niemniej jednak grać się da. Niemało rzeczy wymaga jeszcze poprawy, ale źle nie jest. Widywałem gorsze gry, sprzedawane jako pełnowartościowy produkt 😉
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi 😉 Stwierdziłem że jednak warto spróbować zważywszy że przecież to Star Trek. Gra już zamówiona i mniemam że w tym tygodniu zawitam w 24 wieku.
Masz zapas kawy, na wypadek zarwanej nocki albo dwóch na początku? 😀
Jestem na to przygotowany ale z drugiej strony mam nadzieję że STO nie dotrze wcześniej niż w piątek 😀
Masz zapas kawy, na wypadek zarwanej nocki albo dwóch na początku? 😀
Dwóch? Nie za mało? ;>
Liquid, dobrze zrobiłeś. STO idealne nie jest i zapewne nie będzie, ale ze wszystkich trekowych gier, w jakie grałem, ta ma w sobie Treka najwięcej. Misje fabularne są ciekawe, mimo że niezbyt skomplikowane, i pełno w nich nawiązań do filmów i seriali. Walki i bitwy są bardzo przyjemne, zwłaszcza gdy uda się zebrać paru znajomych.
W grze jest co robić. Misje fabularne, eksploracja mgławic, patrole, PVP, crafting (skromny ale jest) - a zanim zdążysz to ukończyć i się znudzić, ukaże się nowy content. Przecież za miesiąc Season 2.
No i można wstąpić do floty TSS. ;P
Ja chyba też się skuszę, wykupie prepaid i wrócę do gry po ponad dwumiesięcznej przerwie, odczuwam dużą chęć ponownego powrotu do świata star treka.
Troszkę opóźnił się start ale w końcu jest. Jakoś przeszedłem przyjazny system rejestracji 😛 i jestem na etapie patch-owania gry. Teraz to się zaczną schody z postacią dopiero.
Ja zacząłem grać klingonem i jak narazie mi się podoba, czy gra klingonami to tylko przeważnie pvp ?
Na ile mi wiadomo, to tak. Z pojawieniem się Season Two ma być pod tym względem nieco lepiej, więcej misji fabularnych dla Klingonów... Ale na fajerwerki bym nie liczył, niestety.