Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Dyskusje ogólne › Star Trek Online - dyskusja
Lander trochę mnie ubiegł. Miałem napisać, że ostatnimi czasy wiele osób z branży chwali Lenovo za dobry stosunek ceny do konfiguracji a przede wszystkim za jakość. Mimo wszystko jednak warto pomyśleć o jakiejś obudowie bardziej klasycznej - przestronnej, niż jakimś nowoczesnym, zminiaturyzowanym dizajnie.
Ja jestem od roku szczęśliwym posiadaczem Lenovo Y580 kupionym właśnie jako silna maszyna multimedialna do wszystkiego. Wybrałem go ze względu grafikę z górnej półki (GTX).Specyfikacja: Core i7-3630QM, 8 GB RAM, nvidia GF GTX 660M 2 GB RAM, matryca full HD 15,6", HDD 1TB, Win7 64 bit.Gra wygląda po prostu fantastycznie, szczególnie w porównaniu z poprzednim sprzętem z grafiką ATI 3400 series. Każdy detal, chropowatość, światła, fizyka są dla mnie niesamowite. Często po prostu podziwiam krajobraz planet albo kosmosu, no i modele postaci 😉 Ustawiłem wszystkie opcje na max łącznie z antyalisingiem i cieniami, a gra chodzi super płynnie. Mam świadomość, że jej grafika jest dziś pewnie archaiczna, ale dla mnie nabrała uroku na silnym sprzęcie. Jedyny mankament dotyczy cieni - od czasu do czasu stają się one tylko zlepką wielkich pikseli, a tak to wyglądają dobrze jak reszta elementów.W samym użytkowaniu sprzęt zapewnia wysoki komfort pracy - doceniłem wysoką rozdzielczość w aplikacjach biurowych. Archiwa rozpakowuje bardzo szybko, podobnie kopiowanie plików. Głośniki JBL wraz z Dolby Theather v4 grają bardzo dobrze, podświetlana, pełna klawiatura jest wygodna (w minigrze dilithium mining byłem w stanie uzyskać wynik >1000). Touchpadów nie lubię, ten jest bardzo duży. Co do grzania się sprzętu - latem lewa górna strona mocno się grzeje, natomiast teraz nie jest to odczuwalne. Wentylator trochę hałasuje, ale dźwięki gry go zagłuszają.Myślałem o stacjonarnym, ale wydaje mi się, że wtedy za te pieniądze nie kupiłbym sprzętu o takim standardzie (i7, GF GTX, monitor fullHD, system operacyjny).Nie próbowałem jeszcze przetestować gry na zintegrowanym Intelu 4000 HD series. A do czerpania przyjemności ze STO pewnie wystarczy coś znacznie słabszego. Ja w danej chwili potrzebowałem dużej mocy do wszystkiego, nie kupię nowego sprzętu za szybko.
ja chce wydac najwyzej 3 500.
więc kup własnoręcznie montowany desktop za 2000 i Asus Transformer t100 za 1500zł. lepiej na tym wyjdziesz - laptop do gier to paradoks, oksymoron. W domu porządny sprzęt pod gry/komfortową dla oczu pracę (dobrej jakości monitory IPS zaczynają się od 800zł, nie wspominając o możliwości uruchomienia gier w rozdzielczościach 1920x1080 na nowoczesnych telewizorach, nawet w 3D - w czym STO sprawdza się fenomenalnie - bez jakiegokolwiek spadku jakości). z drugiej strony szalona wręcz mobilność Tranformera, który przebojem wdarł się na rynki i trochę ożywił ideę netbooka
Ugand, ja bede grac w STO na lapim przy okazji - to nie glowny cel zakupu. Po prostu interesuje mnie jak dzial na waszych przenosnych maszynkach.Post gordiana wyjasnia to o co mi chodzilo. Jego maszyna obecnie trudno nazwac nowoczesna, a gra chodzi plynnie. Co znaczy, ze moge sobie spokojnie pozwlic na starsze uklady. Teraz bede musial tylko zwracac uwage na temperature.
Z różnych powodów postanowiłem zainstalować sobie świeżą wersję STO. Krypta, zyskała u mnie kolejny, wielki minus, gdyż nie można obecnie po prostu ściągnąć instalki STO, tylko najpierw trzeba zassać ich platformę o nazwie "Arc". Jestem wkurzony.
FAB tak jest już od pół roku albo i dłużej. Na szczęście wtedy można było po zainstalowaniu STO wywalić ARC i gra działała, nie wiem jak teraz.
Nie instalowałem świeżej wersji od ponad półtora roku, więc to dla mnie nowość. Aktualnie zasysa się gra przez klienta, a Arc już odinstalowałem (jest opcja odinstalowania razem z grami). Na koniec jak prosili o opinię, dlaczego odinstalowuję Arc, to im napisałem, co o tym myślę. Chociaż tyle satysfakcji mam 🙂
Obawiam się, że ARC nas nie ominie i niczym fuzja kont Cryptic i PWE jest to tylko i wyłącznie kwestia czasu, aż stanie się to przymusem i jedyną metodą odpalenia STO.Jedyna nadzieja w alternatywie w postaci Steam - niby też dodatkowy klient do odpalania, ale o wiele bardziej przyjazny, wszechstronny i wygodny. No i do praktycznie wszystkich gier, a nie tylko tych PWE. Osobiście do dziś nie zainstalowałem Origin od EA, to i tego ARC kijem nie tknę.
Btw, STO "trochę" spuchło i obecnie instalka na dysku zajmuje 12GB. Dodatki robią swoje.
Jedyna nadzieja w alternatywie w postaci Steam - niby też dodatkowy klient do odpalania, ale o wiele bardziej przyjazny, wszechstronny i wygodny. No i do praktycznie wszystkich gier, a nie tylko tych PWE. Osobiście do dziś nie zainstalowałem Origin od EA, to i tego ARC kijem nie tknę.
Mi się nie udało ominąć tych wszystkich launcherów. Jest Steam, Origin i uPlay, ale tak jak Ty, przed ARC będę się bronił do samego końca. Myślę, że ze Steama nie zrezygnują. Raz, że jest zbyt popularną platformą, dwa - najwyraźniej jakąś tam umowę z Valve mają (Steamrunner).
Mi się nie udało ominąć tych wszystkich launcherów.
Ominąć niestety się nie da (no chyba, że piracisz), taki to już urok tych wszystkich klientów. W moim przypadku, jeśli chodzi o Origin, po prostu nie gram i nie kupuję gier EA. 🙂 Nie żebym wiele tracił... 😉
STO zostanie na Steam w niezmienionej postaci - przynajmniej takie jest oficjalne info ze strony osób odpowiedzialnych za ARC.
Cryptic quo vadis? aż prosi się, by zapytać... Gra zajmuje ~12GB. W mojej sytuacji powinna się ona znaleźć na dysku po około 3h od początku instalowania. Faktycznie kończy się dopiero ściągać (zaczęła, gdy rozpoczynałem ten wątek). Ok, rozumiem, że to internet i po drodze mogą być problemy, ale wykrzaczenia klienta w międzyczasie już się tak nie da wytłumaczyć.
Ostatnio sprawdzalem i mi gra zajmuje 7,1 GB, ale nie mam wlaczonego sciagania kazdej mapy.Ale ja mam inna sprawe. Interesuje sie tym od pewnego czasu, ale nie moge znalezc w internecie informacji.Ile Cryptic sprzedaje ZENow na miesiac? Ile jest kont gold?Znalazlem tylko informacje o pensjach programistow. Zarabiaja od 60 do 75 tysiecy zielonych na rok. Co patrzac na ich kraj majatkiem nie jest.
Takich informacji raczej nie znajdziesz, gdyż jest to tajemnica handlowa. O ile mnie pamięć nie myli, to jakiś czas temu chwalili się, że w STO jest 5 mln kapitanów, ale w tym wypadku mieli pewnie na myśli liczbę kiedykolwiek założonych postaci. Realnie rzecz biorąc uważam, że w STO gra maksymalnie kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy ludzi i jest to wartość płynna.
Ja zainstalowałem tego arc żeby sprawdzić co tam jest.Tyle powiem szału nie ma. Jest to nieprzydatne jeśli gracie w tylko jedną ich grę. Co prawda jest szybszy dostęp do news bo nietrzeba odpalać przeglądarki. Szybkie logownie jest dość dobre jeśli tak jak wspomniałem grasz w kilka ich gier a nie podoba ci się steam (niewiem jak ktoś by tak mógł ale ok)