Star Trek Online - dyskusja

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 619 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Silver Phoenix
    Uczestnik

Po kilku miesiącach przerwy wróciłem na chwilkę do STO. Co zauważyłem po paru godzinach gry?Po kolei:- walka naziemna wydaje się teraz dużo dynamiczniejsza. Płynniejsza;- pojawiły się nowe, bardziej klimatyczne ekrany ładowania;- pojawiły się przerywniki w misjach;- lepsze animacje walki wręcz.Ogólnie: ku swojemu zaskoczeniu muszę powiedzieć, że poszło to w dobrą stronę. Nadal będę się krzywił na Club 47 :P, ale obecnie nawet można w to grać. Tylko walki kosmiczne niezmiennie usypiają ;)Szkoda, że zmiany te weszły dopiero niedawno, nie pół roku temu...Zauważyłem też, że C-Store obrósł w pozycje. Widać już, na co liczy w przyszłości Cryptic... No, ale to ich święte prawo, nikt graczy do bycia dojonymi nie zmusza.

Melnikor
    Uczestnik

No nie oszukujmy się, jak zmienia się formułę na F2P to trzeba z czegoś żyć, a innej opcji niż itemshop nie ma.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Przecież wiem 😉 Ale zmiana jest zmianą, odnotować trzeba 😛

Slawek
    Moderator

Zależy jaki kierunek obiorą z tym F2P. Co prawda jeszcze wszystko może ulec zmianie, ale osobiście mam obawy co do przeznaczenia itemów obecnych w C-Store, a także ich (nie)dostępności w samej grze. O ile jestem faktycznie skłonny pozwolić sobie na okazyjny wydatek pokroju kosmetyki (ciuchy, skórka dla okrętu, mostek) tudzież jakieś usługi (sloty, tokeny), tak będę zły jeśli wszystkie ciekawe zabawki będą ograniczone teraz tylko i wyłącznie dla osób skłonnych płacić prawdziwe pieniądze. Na ten przykład, na Tribblu nie ma już tokenów na okręt po osiągnięciu rangi VA1. O ile wcześniej można było kupić sobie Defianta, tak teraz zdaje się on być C-Store only. Nie da się tych okrętów kupić także za Dilithium, tak jak dotychczas było z Emblemami. Crypitc nastawia się na wymianę między graczami - ktoś grinduje Dilithium i sprzedaje komuś innemu w zamian za jego C-Points. Fajnie, tylko i z Dilithium jest kłopot w postaci limitu dziennego - nieprzetworzonego surowca możemy zdobyć ile tylko nam czas pozwoli (daily, misje, doffy), ale w takiej postaci jest on kompletnie bezużyteczny. Trzeba go przetworzyć, ale to ograniczone jest do 8000 jednostek dziennie. A gdy usłyszałem jakie ceny były na Tribblu, to śmiechłem (140000 Dilith za jedną sztukę broni Mk XI).

Melnikor
    Uczestnik

No może i trochę przesadzone były ceny, ale przynajmniej itemy very rare faktycznie były bardzo rzadkie, a nie jak teraz mam VA1 od tygodnia i statek full purpura.

Flashbones
    Uczestnik

Za misje w danej mgławicy ( 3 systemy do zaliczenia) dostaje się już przetworzone Dilithium, ale zrobili z tego daily i do tego ma się dziennie tylko 2 mgławice, a nie wszystkie, może zmienią to po wejściu F2P i będzie więcej misji z gotowym już Dilithium. Po awansie na Commandera, aby dostać nowy okręt trzeba dozbierać jeszcze Dilithium.

Slawek
    Moderator

Silver, z ciekawości, w jakiej formie odnawiałeś subskrypcję? Abonament czy Pre-paid? Jeśli ten drugi, to skąd?1USD = 3,23PLN :

Silver Phoenix
    Uczestnik

Nie odnowiłem, T'R. 10-dniowy kod z Alienware i drugie konto.Dlaczego tak? Mam cichą nadzieję, że odblokowana już postać klingońska nadal pozostanie odblokowana, mimo wzrostu wymagań do 25 poziomu.Rzadko grywałem Klingonem, ale zdarzało się. Średnio mam ochotę grindować do 25 lvl :)Przyznam się też szczerze, że nie jestem do końca pewien, co wyleci z konta przy konwersji na f2p. Czy będzie dany nam wybór (coś polecieć musi przy okrajaniu slotów), czy po prostu "tniemy dotąd i cześć". Przez 10 dni dużo nie nawojuję, więc i straty będą minimalne. Cap levelovego konta byłoby jednak szkoda. Na robienie doświadczeń przyjdzie jeszcze czas.Jeśli chodzi o prepaidy - zaglądam co pewien czas do sklepów z kodami - susza... Abonament zaś - jak słusznie zauważyłeś - przy dzisiejszym kursie to masakra...

Slawek
    Moderator

Odblokowany Klingon pozostanie na takim poziomie na jakim był. Każdy nowy będzie jednak zaczynał jakoś wyżej (~18 poziom bodajże).Przy konwersji postaci nic nie powinno wylecieć. Sam proces będzie w rękach gracza i z tego co czytałem ma być obustronny - tj. ma pozwalać zarówno na przejście z Gold na Silver, jak i z Silver na Gold. Przypuszczam, że po prostu część rzeczy będzie na swój sposób zablokowanych. Tj. możesz mieć bank czy ekwipunek tak jak wcześniej, ale do jakichś itemów powyżej 48 slotu zostaniesz pozbawiony dostępu, do czasu aż nie odnowisz subskrypcji. To samo z Boffami - może przyjdzie nam wybrać, których chcemy zostawić dla F2P, a których sobie darować chwilowo. Cryptic jednak obiecuje, że niczego usuwać nie będzie, a to co już odblokowałeś na koncie czy u danej postaci pozostanie odblokowane.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Przypuszczam, że po prostu część rzeczy będzie na swój sposób zablokowanych. Tj. możesz mieć bank czy ekwipunek tak jak wcześniej, ale do jakichś itemów powyżej 48 slotu zostaniesz pozbawiony dostępu, do czasu aż nie odnowisz subskrypcji.

Tak nakazuje logika, ale sam wiesz 🙂 Przezorny...

Slawek
    Moderator

Najlepiej by było zapytać kogoś, kto gra(ł) w Champions Online. Tam zdaje się rozwiązanie jest podobne - w obie strony należy przekonwertować postać i także są ograniczenia banku, ekwipunku itp. W STO zastosują coś podobnego.Pewne jest to, że nic nie nastąpi automatycznie - wszelkie postacie z Gold będą niegrywalne na Silver, dopóki sami nie zdecydujemy się ich przekonwertować. A i tutaj Cryptic obiecał, że proces ten ma pozwalać na swobodne przeskoki z Silver na Gold i vice-versa, w związku z czym permanentna utrata czegokolwiek raczej nie wchodzi w rachubę. Szczegółów póki co brak, ale w tej kwestii raczej nie miałbym większych obaw.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Heh, entuzjazm mi nieco opadł. Na razie widzę, że Cryptic kontynuuje tradycję: jedno poprawią, drugie zwalą.Na chwilę obecną nie da się ukończyć fleet action Starbase 24. Nie ma możliwości wejścia do części naziemnej. Nie i już. Poszukałem na forum - problem istnieje od momentu wprowadzenia sezonu 4, czyli od lipca. Mamy październik 🙂

Slawek
    Moderator

Z cyklu "przed i po":

Dołączona grafika Dołączona grafika

Chyba troszkę za mało... W dodatku nie wszystko konwertowane jest bezpośrednio na Dilithium, tylko na Ore.

Dla porównania, teraz za misję pokroju Sh'mar czy Traelus Satelite Repair dostaje się niecałe 500 Dilithium Ore. Za dzienną eksplorację jakoś ponad 1000. W dodatku Cryptic szykuje całą masę innych daily czy eventów, dających łatwy dostęp do Dilithium, tak więc wyrobienie dziennie z tymi 8000 jest raczej proste i szybkie. Sęk w tym, że ceny nawet po poprawkach nieco odstraszają i w obecnej postaci działa to na zasadzie "jeszcze dwa dni konwertowania i będę miał wreszcie tę jedną konsolę Mk XI. Potem następne kilka dni na jakąś broń".

Może to być dobre przy tej całej wymianie na C-Points, gdyż faktycznie będzie popyt na Dilithium, ale w praktyce grind rozłoży się na długie tygodnie. W weekend pogra się kilka godzin zdobywając mnóstwo Dilith, a resztę tygodnia tylko się to będzie konwertować. Co gorsza, alternatyw nie ma zbyt wiele. Crafting ponownie stał się bezużyteczny, gdyż oferuje tylko przedmioty nieparzyste. O ile w końcowej fazie gry jest to całkiem ciekawe rozwiązanie, gdyż nie pozwala na natychmiastowe uzbrojenie się po zęby, tak dla początkujących postaci może stanowić problem - szczególnie, że osoby grające za darmo będą musiały od poziomu bodajże komandora kupować okręty samemu (tokeny dostaną tylko na dwa pierwsze awanse, a potem jedynie zniżki).

Cóż, zobaczy się. Jednak jeśli ktoś z grających czaił się na jakiś okręt, to chyba lepiej będzie uzbierać te Emblemy póki jest czas. 😉

Zarathos
    Uczestnik

Dilith srilit. Cryptic zamiast kombinować z walutą powinien zabrać się za tworzenie misji. Mając 3 VA praktycznie nie ma co w STO robić. PvP ssie po całej linii, PvE dla wyższych rang w zasadzie nie istnieje (na dodatek jak się poczeka do kapitana to można robić misje od tyłu).Jak sobie tak tutaj zaglądam to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że rezygnacja z subskrypcji i powrót do Starfleet Command 2 był ze wszech miar słuszną decyzją. Nie wiem, czy wrócę do STO nawet jak będzie za free, ta gra jest totalnie nudna.

Slawek
    Moderator

Na szybko z głowy:Duty Officer System - swego rodzaju minigierka, której "wymaksowanie" z pewnością zajmie całe miesiące.Mirror Event - mini Fleet Action rozgrywający się w konkretnych godzinach. Niezłe nagrody.Academy Event - polowanie na anomalie rozgrywające się w konkretnych godzinach w SFA i KA.Trivia Daily - kolekcjonowanie fragmentów Path to 2409 i odpowiadanie na pytania za drobne nagrody.Tour of the Universe - w sumie zwykłe latanie po galaktyce. Bez szału, ale nagrody niezłe.Nowe/poprawione STFy - krótsze, bardziej bezpośrednie, wygodniejsze... fajniejsze. Nagrody jedne z lepszych w grze.Ground Borg Invasion - bodajże kilka mniejszych daily/misji na jednej gigantycznej mapie.Featured Episode Series 4 - start planowany razem z F2P.To tak odnośnie planowanych misji. Część z nich już jest na Tribblu.Przez ostatnie miesiące w grze panowała niezła posucha, faktycznie, ale gdy tak patrzę co szykuje się na wejście F2P, to tak właściwie można powiedzieć, że STO rusza na nowo. Unormuje się sytuacja i miejmy nadzieje będzie można liczyć na bardziej regularne wydawanie nowej zawartości w nowym roku, już pod kątem wprowadzonych zmian. I choć nadal nie wierzę w te całe obiecanki dot. "nowa misja co tydzień", to jestem dobrej myśli.No i na upartego zawsze jest Foundry, jeśli tylko o misje Ci chodzi. Część z nich jest naprawdę pomysłowa i ciekawa.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 619 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram