Forum Fantastyka Star Trek Star Trek Enterprise - wrażenia

Star Trek Enterprise - wrażenia

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 836 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Fixer
    Uczestnik

Beaujolais nouveau*

Enterprise, Enterprise… Star Trek Enterprise.

Skąd ten krytykancki zapał w powszechnym głoszeniu krytyki Enterprise pośród trekowego fandomu? Dlaczego „prawdziwi fani” z takim uporem obstają przy swoim stanowisku? Odpowiedz jest prosta… Po prostu nie rozumieją tego czym jest ten serial i w jaki sposób na niego wpływają okoliczności jego powstania, a właściwie produkcji (bo to bardziej adekwatny termin).

Pomysł na nowy serial telewizyjny mający „zastąpić” Voya zapewne kiełkował w głowach ludzi zarządzających poletkiem marki Star Trek już dawno. Oczywiste było, że mający całkiem przyzwoita oglądalność Voyager, po zakończeniu produkcji zostawi po sobie pustkę... Całkiem opłacalna pustkę, aby wiec nie zarzynać kury znoszącej (może nie złote ale nieźle opłacalne) jajka postanowiono rzucić cos na rynek. Tym czymś był Entek.

Skoro wiec celem Entka było dalsze odcinanie kuponów od znanej marki to trzeba inaczej spojrzeć na cale zjawisko jakim jest jego produkcja.

Enterprise bowiem jak każdy inny produkt komercyjny nie jest produkowany („produkowany” tak to jak najbardziej adekwatny termin) żeby uszczęśliwić Ziemka z Wrocławia (całkiem ładne miasto) czy Janka z Łodzi (nawet ładniejsze miasto 😉 ) a po to żeby zarobił górę zielonych papierków dla wszystkich zamieszanych w jego wytworzenie. Ta góra zielonych jednak nie pochodzi od kilku ortodoksów mieniących się „prawdziwych fanów uniwersum” a od przeciętnego odbiorcy którego mało obchodzi czy statki kosmiczne w tym okresie miały bajeranckie ekrany na mostku czy strzelały pociskami jądrowymi czy torpedami fotonowymi. To dla niego jest to wszystko. To jemu ma się to podobać. To on ma to połknąć (najlepiej razem z reklamami). To dla niego serial zaczął być bardziej dynamiczny i efektowny.

Taki jest obecny świat produkcji telewizyjnych i tego zmienić już się nie da. Dlatego parę odosobnionych głosów przeciwników, jest tylko ciekawym przejawem antycznego folkloru. Bardziej bowiem przypomina stereotypowy obraz staruszka mówiącego do wnuczka „ja w Twoim wieku (i tu parę kaszlnięć)…” niż rzeczowa i konstruktywna krytykę biorąca pod uwagę sytuacje w telewizyjnym przemyśle.

Niestety czas nie stoi w miejscu i wszystko się zmienia… seriale też… co nie wszyscy są w stanie zauważyć, a szczególnie zastosować odpowiednią ocenę. Dlatego nie ma co dyskutować. Enterprise to bardzo dobry serial który po chwilowej zniżce oglądalności dzięki sprytnej akcji marketingowej** „obrona Częstochowy” tfu „obrona 4 sezonu” (bo wątpię żeby pogłoski o zakończeniu na 3 sezonie miały w sobie choć odrobinie prawdy).

P.S.0

*To klasyczny przykład jak odpowiednie okoliczności czynią rarytasem tak podły trunek 😉 a nikt łez nad tym nie wylewa 😛

** oczywiście nasi tez tam byli… 😉

Mam na myśli oczywiście serwisik killenterprise.org*** który w miarę swoich skromnych możliwości postanowił pomóc chłopcom z Paramount zwiększyć zainteresowanie serialem wśród potencjalnej publiczności

--

***Krytykanctwo Entka i oczekiwanie ze jego twórcy wezmą to pod rozwagę jest utopia i na kilometr śmierdzi lewactwem 😛

P.S.1

Swego czasu podobne łzy wylewali wielbiciele Quaka nad Quake2 czy Unreal Tournament nad wersja UT2003 wiec ów sklerotyczny zapał w obronie starego nie jest zarezerwowany tylko dla środowiska terkerow.

P.S.2

Looknij jak to jest rozwiazane na OrionTok'Ra 😉 Prosto, logicznie i skutecznie (od razu widac, ze Sokar zatrudnil jakiegos mastaha od php a nie amatorow) 😛

Kezu to nie ingerencja mastaha od php a efekt zainstalowania ipb zamiast phpBB. Cóż myślałem ze taki wielbiciel open source 😉 , a jednocześnie opiekun wspaniałego, szybkiego i ergonomicznego forum pogf ma taką wiedze w jednym palcu 😉 i nie da się o nim powiedzieć ze duby smalone bredzi.

izbkp
    Uczestnik

hehehe ;)Oczywistym jest fakt, ze serwis killenterprise.org to jest klasycznym kijem wkladanym w mrowisko 😉 Jako osoba, siedzaca praktycznie stale w jaskini lwa wiesz to dobrze :PNatomiast nie zgodze sie z tym, ze Lodz jest piekniejsza niz Wroclaw 😛

r_ADM
    Uczestnik

alez oczywiscie, ze produkcja entka nastawiona jest na jak najwieksze zyski. nie zmienia to jednak faktu, ze da sie zrobic serial na poziomie i jednoczesnie zarobic na nim pieniadze. no ale coz, berman i braga nie maja pojecia jak zrobic dobry i zarazem zyskowny serial. ich jedynym pomyslem na zarobienie kasy jest tylek i cycki t'pol.a najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze fani entka wypociny ktore sie im serwuje uwazaja za osmy cud swiata...

izbkp
    Uczestnik

a najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze fani entka wypociny ktore sie im serwuje uwazaja za osmy cud swiata...

Tlumaczenie dla "wiernych fanow Entka": Powyzsza opinia nie jest krytyka fanow tylko krytyka efektow pracy producentow 😛

r_ADM
    Uczestnik

Powyzsza opinia nie jest krytyka fanow

ee, no jak to nie ? ;P

izbkp
    Uczestnik

ee, no jak to nie ? ;P

W koncu to nie fani produkuja popluczyny 😛

r_ADM
    Uczestnik

moze, ale zachwycac sie tymi popluczynami to nie przeszkadza 😛

izbkp
    Uczestnik

moze, ale zachwycac sie tymi popluczynami to nie przeszkadza 😛

Znaczy sugerujesz, ze Oni sie tym zachwycaja tak na poważnie? Wydaje im się, że obcują z prawdziwą Sztuką? ;P

Gosiek
    Uczestnik

Kezu, to zapewne zależy od tego, co zdefiniujemy pod pojęciem 'prawdziwej Sztuki' :wink:, chociaż obawiam się, że jakby się do tej definicji nie zabierać, to Entek i tak będzie od niej oddalony o całe lata świetlne. :mrgreen:Taka już jest specyfika tego serialu, a zwłaszcza jego 2. pierwszych sezonów. Trzeci może chociaż pretendować do miana 'rozrywkowego kina akcji' czy czegoś podobnego, ale ze sztuką w jakiejkolwiek postaci i tak nie ma nic wspólnego.

mattik
    Uczestnik

Według mnie żaden Trek nie jest dziełem sztuki :P. Ale mimo, że nie jestem wrogiem Enterprise to przyznam, że ten serial z wszystkich z trekowych jest najdalszy do bycia dziełem sztuki 8).

izbkp
    Uczestnik

Według mnie  żaden Trek nie jest dziełem sztuki  :P. Ale mimo, że nie jestem wrogiem Enterprise to przyznam, że ten serial z wszystkich z trekowych jest najdalszy do bycia dziełem sztuki 8).

No ja tez nie jestem wrogiem entka jedynie mowie, ze jest najgorszym z seriali i ma poziom popluczyn (tzn ze jest tylko o 2 milimetry wyzej niz argentynskie telenowele). Z drugiej strony jestem lekko przerazony poziomem widowni, ktora popada w uwielbienie defacto tylko za to, ze robi sie jej wode z mozgu poprzez na przemienne pokazywanie podrozy w czasie i cyckow... 😛

Krusty
    Uczestnik

Chyba nie ma takiej osoby która uważa że Entek jest najlepszy ;).

Gosiek
    Uczestnik

Ja bym polemizowała Krusty. Wystarczy poczytać wypowiedzi fanów Entka na forum killenterprise.org albo na ich własnej stronie save enterprise żeby się przekonać, że takich osób istnieje (o zgrozo 😈 ) całkiem sporo.

r_ADM
    Uczestnik

kezu: owszem zdarzaja sie i tacy.ja ogolnie nie mam nic do ludzi, ktorzy ent ogladaja jako pierwszy czy drugi (po voyagerze !!!) trek. moga nie wiedziec, ze w swiecie treka sa o wiele lepsze seriale. i obowiazkiem bardziej doswiadczonych 😉 trekkerow jest tych ludzi uswiadamiac 🙂 co czynie z mniejszym lub wiekszym skutkiem :)natomiast ludzi, ktorzy widzieli tosa, tng, ds9 i nadal uwazaja ent za serial b. dobry (a takich jest sporo) to juz nie rozumiem zupelnie.

Krusty
    Uczestnik

Ja w każdym razie uważam, że jeśli chodzi o sci-fi to ten serial nie jest aż taki zły, ale idea, że jest lepszy od DS9 to czysta herezja i bluźnierstwo. A swoją drogą po obejrzeniu finału trzeciego sezonu jestem zbulwersowany takiego natłoku błędów i bubli to dawno nie widziałem już nawet w Entku. A było już tak pięknie 🙁 ....Tak na przyszłość jak będziemy gadali o Entku to może w tym temacie, bo na forum już za dużo tych, entkowych topików ;)....A tak na marginesie w końcu mam Word, więc koniec z błędami. Pozdrowienia dla moderatorów ;).

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 836 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram