Forum Fantastyka Star Trek Star Trek Enterprise - wrażenia

Star Trek Enterprise - wrażenia

Wyświetlanie 15 wpisów - od 301 do 315 (z 836 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • izbkp
    Uczestnik

Tak, ale iunctum na które uwagę zwrócił Beyo pozostaje. Bardzo ciekawe.

Beyo bardzo często przebywa w świecie fantazji, który nie jest połączony z rzeczywistoscią żadnym iunctum.

W każdym razie fajnie by było gdybyś miast używać lekko _nie_wiadomo_do_czego_ łaciny napisał po polsku, która z rzeczy o których Beyo pisał jest taka bardzo ciekawa?

Bo logika jest tu bezlitosna:

- Nie będzie następnego sezonu Enterprise

- O "smaczkach" w liście załogi Pegaza, wszystko NAPISAŁ już Kazeite 😉

Barusz
    Uczestnik

Wydawało mi się to bardzo oczywiste, ale myliłem się jak widać. Chodzi o 5., 6. i 7. wers jego ostatiego posta.

PS: Co to jest nie_wiadomo_do_czego_łacina ?

PPS: Twoim zdaniem naprawdę fakt, że Kazeite pisał o tym odcinku wynika z "bezlitosnej logiki" ? Mógłbyś to bliżej wyjaśnić ?

Ponad to znowu ktoś zacytował fragment znajdujący się dokładnie nad jego postem. Są w ogóle jacyś moderatorzy na tym forum ?

Od Moderatora: Sa i widza ;> A izbkp nie zrobil nic zlego cytujac jedno zdanie z poprzedniego posta. Przypominam naganne jest cytowanie calosci lub ogromnych czesci posta znajdujacego sie powyzej ;> I Panowie odejdzcie od osobistych wycieczek i wracajcie do rzeczowej dyskusji

Od Barusza: Załorzyłem się sam ze sobą, że to ja dostanę uwagę od moderatora i wygrałem. Może gdybym napisał w jakim świecie przebywa wg mnie IZBKP... Miałem na myśli tyle, że mój przedmówca zacytował akapit tuż nad swoim postem. Ja cytując fragmenty ze środków długich postów tuż nad moim dostawałem uwagi bym się powstrzymywał (oczywiście na PM).

izbkp
    Uczestnik

Zacytowałem fragment do którego bezpośrednio się odnoszę. Celem tego było podkreślenie pewnej ciągłości wypowiedzi dotyczącej słowa łacińskiego, którego użyłeś. Zwrot _nie_wiadomo_do_czego_ zestawiony z cytatem, który pozwoliłem sobie przytoczyć, znaczy w wolnym tłumaczeniu tyle, że raczej _nie_powinieneś_ używać makaronizmów a zamiast tego pisać rzeczowo po polsku. Krótko mówiąc: mam wrażenie, że nie do końca znasz znaczenie tego łacińskiego słowa... Przy okazji: rzeczowo nie oznacza numerowania wersów - bo te zależą od rozdzielczości pulpitu komputera na którym się forum przegląda... Zapytam o to więc inaczej:Czy ciekawym jest to, że Trip i T'pol mieli dziecko czy też ciekawym jest to, że to dziecko ma na imię Elizabeth? Czy ciekawym jest nawiązanie do Pegasusa (oraz wszelkie inne nawiązania do The Next Generations) czy też fakt, że na liście załogi pada nazwisko Moora? Nad każdym z tych powiązań można by długo debatować (choćby z tego ostatniego wynika, że BSG to dla nich sól w oku ;P).

Brak litości jest przyrodzoną cechą logiki. Nie miałem na myśli tego, że Kazeite pisał tylko miałem na myśli to co On napisał. Otóż On przetłumaczył cały tekst, który Riker czytał. Co za tym idzie: skoro masz to żółte na czarnym to nie musisz już spekulować na tym co to może być. Ot, logika ;P

ps. Pozwoliłem sobie wyboldować najważniejsze części mojego posta żeby roztrzepany czytelnik nie musiał zbyt mocno się nadwyrężać i mógł od razu zrozumieć o co w tym poście chodzi.

Barusz
    Uczestnik

Robi się oftopik, ale na serio myślałeś, że jak nie zacytujesz, to nie będzie jasne do której części mojego postu się odnosisz? W moim przekonaniu pisałem rzeczowo, choć pewnie jestem ostatnią osobą która powinna to oceniać, wreście iunctum to wg mnie już polskie słowo (oczywiście makaronizm).Co do fragmentu o teksie Kazeite, to, jak mi się wydaje powinnieneś pamiętać, że obok sensu zdań które piszesz jest także ich treść...Wracając do tematu: ENT był najgorszym z dotychczas wyprodukowanych Treków. I miał najgorsze zakończenie. Co Wy na to?EDYCJA: "Numerowania wersów", chyba? Wersety to są w Biblii i Koranie.

Piotr
    Klucznik

Barusz, izbkp - mam prosbe: spojrzcie na tytul tego watku. Widzicie? "Star Trek Enterprise - wrażenia", a nie "rywalizacja - ktory sie bardziej czepia drugiego i trafniej wytyka bledy (tyle, ze nie merytoryczne)". Kezu, wyjasniles, co chciales wyjasnic, wiec zlosliwostki i swoje prywatne uwagi na temat innych forumowiczow zachowaj dla siebie, ewentualnie pisz do nich na priv. Po prostu zajmijcie sie glownym tematem, a nie przepychankami.

Barusz, po pierwsze, uwaga od moderatora nie byla skierowana tylko do Ciebie, wiec nie czuj sie pokrzywdzony, tylko uwaznie przeczytaj calosc (zwlaszcza ostatnie zdanie). Po drugie, juz Ci pare razy wyjasnialismy, o co chodzi z cytowaniem, badz tak mily i zapamietaj to co teraz przeczytasz. Cytujesz po to, by czytajacy Twoj post wiedzieli, do czego sie odwolujesz. Cytowanie postu tuz nad Twoim nie jest zabronione, wrecz przeciwnie, PMy, ktore dostawales, mowily o tym, zebys cytaty odpowiednio skracal, a tego na poczatku nie robiles. Teraz cytowania najnowszych postow unikasz jak ognia, a to nie zawsze jest dobrym pomyslem.

I koniec offtopica, jesli komus przyjdzie ochota na polemizowanie z tym postem, niech uzyje przycisku "PM" a nie "reply", ewentualnie moze sie wypowiedziec w odpowiednim topicu w Konsoli Informacyjnej. Tam tez mozecie pisac jakie macie uwagi do pracy moderatorow. To nie jest pierwsze zwrocenie uwagi na nietrzymanie sie tematu i publiczne przepychanki, ale widac przestajecie sie tym przejmowac. Nie zdziwcie sie wiec, jesli nastepnym razem przy takiej okazji ktos dostanie "przymusowy urlop" na kilka dni.

Beyo
    Uczestnik

A jesli urlop nie pomoze zaczniecie zabijac? Normalnie LG sie z tego robi 🙁

A tak btw to raczej izbkp-y zyja w swiecie iluzji..biedni sa tylko ten ich wornhole dokola i to zludzenie nielinearności 😛

Bo logika jest tu bezlitosna:

- Nie będzie następnego sezonu Enterprise

Daje głowe że Straczyński w 1997 mówił to samo o B5 :PPP

I wogole Ziemek skad ty sie nagle znasz na logice?:P

Logika nie zna uczuć a litosc czy tez "bez-litosc" to emocja...

mowiac oksymoronami sam sobie przeczysz 😀

izbkp
    Uczestnik

Daje głowe że Straczyński w 1997 mówił to samo o B5 :PPP

Nie rozumiem co to ma do rzeczy. O ile wiem to B5 nie stracił w czasie emisji 70% widowni. Problem jaki się wtedy objawił był wręcz odwrotny, bo serial nagle trzeba było przedłużyć.

I wogole Ziemek skad ty sie nagle znasz na logice?:P

Logika nie zna uczuć a litosc czy tez "bez-litosc" to emocja...

mowiac oksymoronami sam sobie przeczysz 😀

Litość jest emocją, a więc brak litości jest brakiem emocji. Nie ma tu więc żadnych sprzeczności. Swoją drogą pojęcie "bezlitosna logika" funkcjonuje w języku polskim od bardzo dawna. Gdybyś przed zabraniem głosu w tej sprawie zadał sobie troszeczkę trudu i wpisał te dwa słowa do googla - to pewnie szybko zorientowałbys się, że "bezlitosna logiką" operują wszedzie tam, gdzie używa się języka polskiego.

Anonimowy
    Gość

Mam mieszane uczucia:

Za:

+ ciekawy pomysł

+ fajny klimat; nawiązania do TOSa, Mirror Universe

+ nietypowe spojrzenie na treka: dziwni Wolkanie, ciekawi Klingoni

+ nowe rasy

+ czasami nowatorstwo; ciekawe scenariusze etc.. , In the Mirror Darkly, Minefield

Przeciw:

- dużo schematów

- małpowanie technologii, entek a Akira i to takie żywcem prawie

- naogół kiepskie scenariusze

- nijaki kapitan

- czasami kretynskie pomysły: Regenaration, Wojna Temporalna

- brak pokazania kształtowania się UFP

- nie ma wojny z Romkami

- zbyt zaawansowana technologia jak na 2 poł XXII wieku

- nielogiczność: Kronos leżałby w okolicy światów rdzennych Federacji wg. panów B&B, pierwszy kontakt z Ferengi etc..

Ogólnie żal mi serialu , który miałby naprawdę przed sobą świetlaną przyszłość przy dobrej koncepcji serialu i porządnych scenarzystach...

Barusz
    Uczestnik

Mam mieszane uczucia:

+ fajny klimat; nawiązania do TOSa, Mirror Universe

No, tych nawiązań było w sumie kilka, więc nie przesadzajmy. Co do klimatu, to się zgadzam, było coś w tym serialu, nawet na najdenniejszych i najgłupszych odcinkach jakoś tam się bawiłem i nie miałem ochoty wyłączyć (co zdarzało się na VGR i raz nawet na DS9).

+ nietypowe spojrzenie na treka: dziwni Wolkanie, ciekawi Klingoni

Wolkanie byli ekstra, imo najlepszy element w całym serialu. Co do Klingonów - nedno wielkie nieporozumienie (odcinki z nimi były zwyczajnie nudne). Na plus liczę ich fredność (a'la TOS).

- nijaki kapitan

Znacznie gorsza postać niż ta na którą stać było aktora.

- czasami kretynskie pomysły: Regenaration, Wojna Temporalna

Wojna Temporalna była imo świetnym pomysłem. A to jak została spierniczona to już inna historia.

- nie ma wojny z Romkami

Bo to nie ten czas.

- nielogiczność: Kronos leżałby w okolicy światów rdzennych Federacji wg. panów B&B,

Głupi burak, którego mogli się pozbyć praktycznie zerowym kosztem odsyłając Klanga na jakąś klingońską bazę, statek albo cokolwiek.

pierwszy kontakt z Ferengi etc..

Sprawa była przerabiana po wielkokroć, więc dla porządku tylko napiszę, że to właśnie było bardzo logiczne. Przecież pod koniec "Acquisition" padają słowa "więcej o nas nie usłyszycie". Wolałbyś, by obie strony (Ferengi i Ziemianie) przez dwieście lat (pomiędzy początkiem ludzkich lotów poza układ słoneczny a pierwszym kontaktem Picarda) po prostu przypadkiem mijali się w galaktyce, by potem nagle (TNG i dalej) zacząć wpadać na siebie niemal bez przerwy?

Ogólnie żal mi serialu , który miałby naprawdę przed sobą świetlaną przyszłość przy dobrej koncepcji serialu i porządnych scenarzystach...

Każdy serial tak ma.

Slovaak
    Uczestnik

T'Pol, to mnie mało szlag nie trafił. Rozumiem, że może mieć problemy emocjonalne przez wpływ trilium D, ale do jasnej ch... to Wolkanka, powinna panować na tyle nad emocjami, że jak rozmawia z Tripem, to nie rzuca rzęsami to na podłogę, to na sufit.

Jej emocjonalnosc mozna łatwo wyjasnic wpływem trilium D, widziałes jak alkochol działa na alkocholika? A u volkan trilium D powoduje utrate kontroli nad emocjami.

Po za tym spodziewać się że 100% populacji bedzie idealną kopią Tuvoka czy Spocka jest lekko mówiąc mocną przesadą.

braku wojen na Wolkanie.

Pewnie chodzi o wojny domowe. Zdaje mi sie że w TOS Sarek był oskarżony o morderstwo i Spock powiedział że jesli Sarek miałby logiczny powód by zabić to zrobił by to.

do tego kontakty z ferengi i borgiem... ale oczywiscie to burak nie jest, bo przedstawiciele tych gatunkow sie nie przedstawili

heh, pewnie:

Archer: Hoshi, prosze przejzeć dziś wieczorem stare filmy SF z XX wieku...

później...

Hoshi: Kapitanie, w serialu TNG byla podobna rasa z duzymi uszami, to Ferengi

Archer - wróżka, odgadł nazwy tych gatunków... 🙄

Sory ale Ty znasz te rasy bo ogladałes wczesniej nakrecone seriale... Archer ich nie ogladał.

W dodatku w podobno w TNG Picard powiedział ze w XXII wieku z dokumentowaniem informacji róznie bywało (kanoniczne dane wiec chyba nikt nie zaprzeczy?) wiec jak mozecie sie czepiac, skoro wyjasnienie macie w tym co najbardziej kochacie?

EDYCJA:

W dodatku trzeba sie zastanowić czy pierwszy kontakt dokonała federacja czy swiaty członkowskie, jesli swiaty członkowskie to nie ma szansy by 150 gatunków w tym Betazoidzi i Trile dokonali PK w tym samym czasie co inne rasy z uwagi na to że sa blizej Ferenginaru, tak wiec nie ma jednej daty.

Statek Federacji pierwszy raz spodkal Ferengi zdaje sie w bitwie pod Maxią? czy jakos tak, to jednak nie wyklucza że ziemianie spodkali ich w 2152, tak samo jak np. Betazoidzi mogli ich spodkac jeszcze wczesniej.

Co do tych Klingonów to z tego co czytałem w tym temacie dwa razy padło w treku że od około 2218 trwa okres wrogosci czy zimnej wojny, wiadomo też że przez ten czas dochodziło do róznych bitew i to napewno miał na myli Picard mówiac o wojnie.

A jesli ktos ma watpliwosci to pierwsza wzmianka w treku na ten temat nic nie mówiła o wojnie, wiec Picard albo przesadził albo naruszył kanon.

ent-d ma na plakietce "fifth straship to bear this name". jak to sie ma do enterprise. constellation, c-refit, excelsior, ambassador, galaxy. nie ma tu miejsca dla nx01. kolejny burak... czy moze znowu sobie cos dopowiedzialem ?!

1.Enterprise (constitution class, TOS)

2.Enterprise - A (constitution refit class, od ST: IV)

3.Enterprise - B (excelsior)

4.Enterprise - C (ambassador)

5.Enterprise - D (galaxy)

Wszystkie statki od czasu powstania federacji a nie wszystkie w histori ludzkosci (brak Enterprize [żaglowca], dwóch lotniskowców, wachadłowca koszmicznego... i NX-01) Po za tym, podobno Ent-D to statek miedzy rasowy wiec czemu plakietka miała by tyczyc sie wyłącznie jednej z ras, wystarczy już że w Federacyjnej GF 95% członków załogi to... Ziemianie, jezyk angielski, nazwy okretów ziemskie, całe kierownictwo GF jest na ziemii... zupełnie nie widać by była to organizacja miedzy-rasowa (z wyjatkiem jednego obcego który gdzies tam sie przewinie...)

http://www.trekplace.com/images/article13-pic011.jpg (jeszcze jeden "kanoniczny" Enterprise którego plakietka nie uwzgledniła... burak w TNG? Czy moze jednak plakietka tyczy sie tylko Federacyjnych Enterprisów?

Z tego co pamietam z first contact to kula niezle oberwala. Wybuch wygladal tak jak by zostala calkowicie zniszczona. Mogly zostac male fragmety, ktore ocalaly z wybuchu. Problem jednak polega na tym, ze musialy jeszcze przeleciec przez atmosfere.

Radze sie przypatrzeć dolnej czesci kuli, wyglada na całą, także szanse że ocalały silniki manewrowe pozwalajace na jako taki kontrolowany wlot w atmosfere sa duże a sfera borg to nie ziemski wachadłowiec z tytanu i Borg tez nie jest tak delikatny jak ludzie. A co do samego przetrwania eksplozji wewnatrz sfery to daleko szukac nie trzeba, w treku wielokrotnie znajdowano zywe istoty we wrakach okretów i to istoty delikatniejsze od Borga.

w koncu wolkanie nic nie wykryli...

Skad wiadomo że nie wykryli? Przeciez nie wiadomo o czym w ogóle rozmawiali z Ziemianami po wyladowaniu a Ty oczekujesz że wyjdą od razu z wydrukiem z komputera 😆

Borg byl duzym naduzyciem i pomimo, ze jakies wyjasnienie jest to uwazam ze nie powinno byc go w Entku.

Moim zdaniem Borg w ENT wypadł doskonale, szczególnie z zakończeniem z którego wynika że inwazja prawdopodobnie nastąpi w XXIV wieku, zważywszy że Q w odcinku TNG: Q Who wielokrotnie powtarzał że ludzkosc nie jest gotowa na to co ją czeka, wiedział że Borg już leci na spodkanie.

wymiana LCARS na guziczki rodem z TOS 😮

A niektórzy zarzucaja buraka ze w ENT technologia jest za bardzo rozwinieta 🙄

...przeciez zamiast guzików to przed LCARS powinny być holograficzne przyciski 😆

EDYCJA:

Na forum PHOENIX, też pojawił sie zarzut ze niby technologia jest bardziej zaawansowana, jednak gdy poprosiłem o kanoniczny przykład technologi która została wynaleziona później niż akcja w ENT nikt nie potrafił powiedzieć.

Ogólnie wynika to po pierwsze z osobistych oczekiwań fanów którzy jakos sobie te czasy wyobrażali. Ale oczywiscie jesli Picard poleci z warp6 a my wolelibysmy warp9 to wcale nie oznacza to buraka.

Co wiecej, niebagatelny wpływ na postrzeganie technologi jest technologia którą posługiwano sie podczas krecenia filmów, wiadomo że co sezon technika jest lepsza. I pod tym wzgledem zaden juz serial nie bedzie wygladał gorzej od poprzednika.

OGÓLNIE:

Uważam że ENT to dobry serial, aż szkoda bardzo że skończył sie na 4 sezonie, a tak czekałem na wojne z Romulanami. Oczywiscie jak w każdym trekowym serialu nie obyło sie bez buraków ale cóż, każdy kolejny serial bedzie miał co raz wyżej poprzeczke przez fanów postawioną.

Wkurza mnie tylko to że przeciwnicy ENTka jesli trzeba cos dopowiedzieć (np. z tym niby sprzataniem resztek w FC) to są w stanie to zrobić bez problemu choć na ekranie nie pokazano, ale jesli w ENTku cos było a nie wspomniano o tym w innych serialach to nie ma że "logicznie ze bylo tylko nie pokazali" tylko poprostu burak. 😮

Pah Wraith
    Uczestnik

Na forum PHOENIX, też pojawił sie zarzut ze niby technologia jest bardziej zaawansowana, jednak gdy poprosiłem o kanoniczny przykład technologi która została wynaleziona później niż akcja w ENT nikt nie potrafił powiedzieć.

sprawdź ponownie 😀

Dalek
    Uczestnik

Mnie tylko interesuje czemu fani Entka zawsze oblają argumenty zaburaczenia serialu (które są tylko wisienką na torcie krytyki), a nie o wiele poważniejsze typu: nuda, wtórność, nędzny rozwój postaci, nielogiczność, budowanie fabuły wylącznie na action-adventure. Takich argumentów jest od cholery w tym wątku...

Slovaak
    Uczestnik

No... ze dwa tygodnie czekałem 😆 A i tak połowa do obalenia. 🙂 Który serial trekowy nie miał buraków? Już nie pamiętacie czemu TOSa nakręcono tylko 3 sezony? Bo sie nie podobał wiekszosci i z ENKiem jest podobnie. Tylko że wtedy pojawiła sie specyficzna grupa ludzi której sie TOS podobał.

izbkp
    Uczestnik

Mnie tylko interesuje czemu fani Entka zawsze oblają argumenty zaburaczenia serialu (które są tylko wisienką na torcie krytyki), a nie o wiele poważniejsze typu: nuda, wtórność, nędzny rozwój postaci, nielogiczność, budowanie fabuły wylącznie na action-adventure.

Bo fan(-i)(-atycy) entka to specyficzna grupa ludzi 😉 która najwyraźniej nie zwraca uwagi na takie 'pierdoły' jak nuda, wtórność, nędzny rozwój postaci, nielogiczność... 😛

Barusz
    Uczestnik

Zobaczyłem post izbkp i już byłem pewnien, że przeczytam, że twórcy federacyjnych holoprogramów nie muszą znać historii. A tu nic z tego. Aż się rozczarowałem 😉 😆

Wyświetlanie 15 wpisów - od 301 do 315 (z 836 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram