Forum Fantastyka Star Trek Star Trek - dossier

Star Trek - dossier

Wyświetlanie 15 wpisów - od 571 do 585 (z 900 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

Trek pośród najdłuższych serii filmowych

http://www.widelec.pl/widelec/1,111642,109...mowe_serie.html

Jamjumetley
    Uczestnik

Wczorajsze (14-15. 01. 2012), drukowane wydanie Gazety Wyborczej. W środku artykuł z okazji 70 urodzin Stephena Hawkinga. Autor wielokrotnie podkreśla przywiązanie naukowca do popkultury.

Jeden z nagłówków brzmi: Poker z Newtonem w "Star Treku". Trochę dziwne, że nie w tym miejscu, a pod następnym nagłówkiem (Największa zagadka: kobiety) autor zdecydował się napisać o ST:

Fizyk dobrze się czuł w roli, jaką narzuciły mu media. W BBC poprowadził własny show, przyjmował zaproszenia do kultowych seriali. W jednym z odcinków "Star Treka" zagrał w pokera z Einsteinem, Newtonem i Datą (drugim oficerem filmowego statku kosmicznego USS Enterprise).

Eviva
    Uczestnik

Zapomnieli dopisać, że Data to android, ale biorąc pod uwagę, że pisząc o Spocku polskie media uparcie tytułują go "doktorem", to drobiazg.

Jamjumetley
    Uczestnik

Tytułują go doktorem, bo myli im się ze znanym pediatrą 😛

Jamjumetley
    Uczestnik

Nie byle co, bo Star Trek pojawił się w tytule (i treści) jednego z artykułów na tvn24.pl:

Star Trek i Gwiezdne Wojny. Historia kosmicznej ciężarówki

Trekowiec
    Uczestnik

Oglądałem właśnie dzisiaj odcinek TNG omawiany u góry w poście. Fajny motyw dali w tym odc 😆 ale nawet ci wybitni naukowcy nie byli dla Daty równymi konkurentami bo jednak poziom rozwoju techn Daty przewyższał ich wiedzę i dedukcję nawet podczas gry w karty. A obok tematu jeszcze. Dzisiaj oglądałem program, w którym komputer o nazwie "WATSON" brał udział podczas gry w teleturniejiu "JEOPARDY" czy jakoś tak i mimo początkowego niezrozumienia przesłania niektórych pytań i wyrażeń jak np "lata 40-te" sztuczna inteligencja nie rozumiała umiejscowienia w czasie z czym oczywiście przeciętnie inteligentny człowiek nie ma najmniejszego problemu, to jednak po metodzie prób i błędów "WATSON" wygrał ten teleturniej z najlepszymi graczami. Podobno uważa się, że taka zaawansowana inteligencja jest pierwszym krokiem do zbudownia sztucznej inteligencji rodem z Terminatora. 😆 Może do tego jeszcze daleka droga ale kiedyjuż stworzono komputer, który potrafi sam myśleć i podejmować decyzje to jest to fakt godny uwagi. Może odrazu ludzkości takie roboty nie wykończą 😎 ale kiedy np na dzień dzisiejszy używam komputera z internetem to w sumie odnoszę czasem wrażenie, że przy różnego rodzaju instalkach i chodzenia po sieci, że rozmawiam z jakimiś sztucznymi inteligentami 😆 Zdaje sobie sprawę, że to jest efekt oprogramowania przez programistów i informatyków ale to nie zmienia faktu, że sieć badając moje przyzwyczajenia co oglądam, słucham, jakie maile piszę, itp, jakby uczy się ze mna rozmawiać a jak podkreśliłem na wstępie prawdziwa sztuczna inteligencja już istnieje. Tak więc być może stworzenie podobnego Daty to bedzie kwestia XXI wieku? 🙂 Kiedyś na DISCOVERY SCIENCE widziałem w jednym programie domowego robota u pewnej japońskiej rodzinki, który przyniósł starszym paniom drinki, zapytał o zdrowie :D, opowiedział dowcip, posprzątał mieszkanie. A należy podkreślić, ze "WATSON"jest o wiele bardziej zaawansowanym tworem niż "Major-domus" sprezentowany starszym paniom w ramach badań naukowcyh.

fluor
    Klucznik

W Zabrzu przepiękna wieża ciśnień znajduje się przy ul. Zamoyskiego. Jej nietypowy wygląd przypomina bardziej statek ze znanego serialu "Star Trek", ale właśnie dzięki swej unikalności jest tak ważna dla mieszkańców.

Dziennik Zachodni - Kawiarnia, mieszkania, pub, czyli drugie życie wież ciśnień

LIBERTO
    Uczestnik

ja tam nie widzę żadnego podbieństwa do żadnego statku ;-P

Jamjumetley
    Uczestnik

"Bane brzmi jak połączenie Dartha Vadera z T-Painem" - napisał jeden z użytkowników Twittera. Inny porównuje go do Bona Scotta , wokalisty hardrockowego zespołu AC/DC, a ktoś jeszcze do... ''pijanego, podstarzałego Patricka Stewarta zamkniętego w kredensie'' (Stewart grał m.in. kapitana Jeana Luca Picarda w filmach z cyklu "Star Trek").

Źródło: Gazeta.pl Kultura

fluor
    Klucznik

„Dynastia”, „Star Trek”, najnowsze odcinki „Dwóch i pół” lub „Jak poznałem waszą matkę” – to seriale, którymi walczyć o polskiego widza chce CBS, amerykański nadawca, który jako jeden z ostatnich pojawia się na naszym rynku. Część jego produkcji jest już nam znana, bo pokazują je na licencjach inne stacje. Jak TVN 7 „Dwóch i pół”, a AXN „CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku”.

Źródło: Gazeta Prawna

Eviva
    Uczestnik

„Dynastia”, „Star Trek”, najnowsze odcinki „Dwóch i pół” lub „Jak poznałem waszą matkę” – to seriale, którymi walczyć o polskiego widza chce CBS, amerykański nadawca, który jako jeden z ostatnich pojawia się na naszym rynku. Część jego produkcji jest już nam znana, bo pokazują je na licencjach inne stacje. Jak TVN 7 „Dwóch i pół”, a AXN „CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku”.

Źródło: Gazeta Prawna

Alleluja!

(wybaczcie nadmierną lakoniczność komentarza)

Barusz
    Uczestnik

W dzisiejszym Najwyższym Czasie duży, trzystronnicowy, artykuł "„Star Trek” – amerykański fenomen". Na razie tylko przeglądałem, standard, tyle, że z lekkim zabarwieniem polityczym, że niby ST to coś więcej niż hobby, bo trekkerzy czują się budowniczymi nowego świata jak z ich ukochanego serialu.

Dalek
    Uczestnik

Left pride.

Barusz
    Uczestnik

Nie wiem, czy czytałeś, czy strzelałeś (nie byłaby to najtrudniejsza zagadka w dziejach), ale oczywiście masz rację.

The D
    Uczestnik

W dzisiejszym Najwyższym Czasie duży, trzystronnicowy, artykuł "„Star Trek” – amerykański fenomen". Na razie tylko przeglądałem, standard, tyle, że z lekkim zabarwieniem polityczym, że niby ST to coś więcej niż hobby, bo trekkerzy czują się budowniczymi nowego świata jak z ich ukochanego serialu.

To ten numer? http://sklep-niezalezna.pl/pl/p/E-WYDANIE-...-35-36-2012/631

4 złote,można odżałować 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 571 do 585 (z 900 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram