Forum Fantastyka Star Trek Star Trek - dossier

Star Trek - dossier

Wyświetlanie 15 wpisów - od 406 do 420 (z 900 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

Dołączona grafika

Fragment reklamy allegro, która właśnie mi się otworzyla na onecie.

W tle leci piosenka, do tej sceny jest fragment "laser kosmiczny, bądź taki śliczny"

fluor
    Klucznik

Dwie strategie sukcesu: specjalizacja vs. gra na wielu polach - Grupy odniesienia mogą być różne, jak choćby „plemiona” lubiące podobną muzykę czy styl życia, grupy mające wspólne hobby, czy fankluby powstałe wokół historycznych gier planszowych, gier fabularnych bądź fenomenów medialnych (jak Star Trek).

fluor
    Klucznik

Sensacyjny artykuł Karolak, bez włosów też będziesz wielkim aktorem! - Łysy jak kolano Patrick Stewart (70 l.) wspiął się na szczyty popularności w serialu "Star Trek". - twierdzi Superexpress pociesza aktora cierpiącego na rzekome łysienie.

Sobie znaleźli porównanie. Karolaka do aktora z prawdziwego zdarzenia, kawalera Orderu Imperium Brytyjskiego...

fluor
    Klucznik

Niedostatek wyobraźni - pozwolę sobie przytoczyć kontekst:

Silne i autentyczne emocje religijne i narodowe, które rozwijały się powoli przez stulecia, mają tendencję do zanikania w obliczu tych wysoce efemerycznych, ale fanatycznie wyznawanych „marek” i towarzyszącego im całego „przemysłu kulturowego” (kiedy to dane zjawisko – książka, film czy gra komputerowa – rozrasta się do gigantycznego i ściśle kontrolowanego przez wielkie koncerny przedsięwzięcia komercyjnego, jak np. „Star Trek”, „Star Wars” czy „Batman” – wówczas stwarzanie pozorów magiczności i tajemnicy służy do sprzedaży mnóstwa gadżetów związanych z pierwowzorem). Istnieje tendencja do zanikania poglądów nie-materialistycznych (jak te związane z obowiązkami i powinnościami tradycyjnej religii lub narodu) na korzyść obszernej orgii konsumpcji materialnej i szału przeładowania wyobraźni, co można określić jako formę narcyzmu.

Barusz
    Uczestnik

Teraz mniej kibicujemy naszym piłkarzom niż kiedyś? Albo mniej byśmy się wściekli na wieść, że Niemcy żądają Wrocławia?

fluor
    Klucznik

Nie podejmuję się polemiki z tym tekstem - jest dla mnie zbyt zagmatwany. Występuje jednak odwołanie do Treka, tu chyba niezbyt pozytywne.

Barusz
    Uczestnik

Dla mnie nie jest zagmatwany, natężenie mądrego słownictwa ma standardowy poziom ;]

Jamjumetley
    Uczestnik

I w tekście się nasze Przedsięwzięcie znalazło 🙂

Orgia konsumpcji!? Tego jeszcze u nas nie widziałem 😀

Barusz
    Uczestnik

Tak na marginesie, to facet zaliczył tak zwany błąd przesunięcia kategorialnego, formą narcyzmu to może być nie "orgia konsumpcji materialnej", a co najwyżej skłonność do łaknienia "orgii konsumpcji materialnej" ;>

fluor
    Klucznik

W tle leci piosenka, do tej sceny jest fragment "laser kosmiczny, bądź taki śliczny"

"boś taki śliczny" 😉

reklama

Oraz komunikat prasowy (a jakże 🙂 ) o kampanii - Allegro wyznaje miłość.

Zakochani prezentują podobną różnorodność: to fani Star Trek, sympatyczni działkowcy, melancholijni Emo...

Jamjumetley
    Uczestnik

iPad, czyli nowe cacko Apple, a w nim... Antyweb

fluor
    Klucznik

Hamlet w klingońskim oryginale - kolejny wpis trekowy na Salonie24, tym razem o języku klingońskim i tłumaczeniu Hamleta.

Match
    Uczestnik

Pokazałem to na "British Culture" kiedy omawialiśmy Hamleta. Był niezły ubaw 🙂

fluor
    Klucznik

British Klingon Culture 🙂

post przeniosłem, bo mi się tematy pomyliły ;>

Wyświetlanie 15 wpisów - od 406 do 420 (z 900 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram