Forum Fantastyka Star Trek Star Trek - dossier

Star Trek - dossier

Wyświetlanie 15 wpisów - od 316 do 330 (z 900 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • The D
    Uczestnik

Co do Klingonów jako rasy (a może gatunku) to ciężko wyrokować coś konkretnego, ale Memory Alpha stwierdza, że Kahless żył gdzieś w okolicach 9. wieku, a więc nie tak dawno. Z drugiej strony brak bardziej usystematyzowanych danych z tamtego okresu nie musi wcale oznaczać, że nie mieli wtedy zbyt rozwiniętej cywilizacji, a tylko niechęć do historiografii. Pewnie bardziej im leżały pobudzające wyobraźnię pieśni i ballady, w których wierność historyczna ma znaczenie drugoplanowe 😉

Barusz
    Uczestnik

Ale latali gdzie chcieli i jak chcieli w czasie, gdy Ziemianie mieli tylko jeden okręt - NX01. Co do kronik, to Jadzia przed ślubem z Wolfem recytowała ich fragmenty i konfrontowała ich treść z "rzetelną wiedzą historyczną", więc jakaś tam jest.

The D
    Uczestnik

Ale latali gdzie chcieli i jak chcieli w czasie, gdy Ziemianie mieli tylko jeden okręt - NX01.

Akurat historia zarówno prawdziwa jak i trekowa uczy, że rozwój techniczno różnych cywilizacji przebiega różnie, i zwykle nieliniowo. Nawet jak sam wspomniałeś, w czasach Archera Klingoni byli postrachem galaktyki, ale już za czasów Kirka okręty Constitution nie ustępowały drapieżnym ptakom (pomijając maskowanie, ale jak wiemy to osobna historia)

Barusz
    Uczestnik

Liniowość rozwoju naszej cywilizacji to problem odrębny, skomplikowany i kontrowersyjny, lepiej tu patrzeć na ST. Co do Constitution to nie był okręt ziemski, tylko federacyjny, współkonstruowali go chyba naukowcy z różnych stron wszechświata, opierając się na doświadczeniach z tychże różnych stron. Prędzej można by się powołać na to, że w 2x26 postrach galaktyki ładnie dostaje w pupę od Ziemian, którzy poza swój układ gwiezdny latają od dwóch lat ;P

The D
    Uczestnik

Pewnie masz rację. Tylko z entka widziałem dopiero kilka odcinków na krzyż. Nadrobię, ale w kolejce czeka jeszcze TAS.

Jamjumetley
    Uczestnik

Trek nie jest w żaden sposób wymieniony z nazwy (bo nijak nie pasuje do tematu), ale obrazek jest: Twitterowa wpadka stacji TV

A tu jest i to sporo: 10 filmowych gadgetów...

Patrzcie, i nikt nie chciał hologramu... (sonda na dole strony)

Barusz
    Uczestnik

To akurat dobrze świadczy o polish-nerds (pewnie głównie oni (my? ;)) głosowali) - mamy normalnych znajomych, własne życie, więc nie chcemy sztucznych odpowiedników 😉 Wysoka pozycja Orgazmotronu to pewnie tylko dla jaj ;P Popularność mieczy świetlnych nie dziwi, w naszym kraju SW oglądali wszyscy ;]

Ja zagłosowałem na czapkę-niewidkę, fajna rzecz, przyda się tak w życiu osobistym, jak i w pracy ;>

Jamjumetley
    Uczestnik

Byłem rozdarty między transporterem, a phaserem. Wybrałem ten pierwszy. Cloaking Device chyba było na trzecim miejscu.

zdarom
    Uczestnik

Popularność mieczy świetlnych nie dziwi, w naszym kraju SW oglądali wszyscy smile2.gif

Ja widziałem tylko 1.5 filma i jak dla mnie nic szczególnego. Powtarzam - dla mnie 🙄

Lo'Rel
    Uczestnik

E tam, holodek byłby świetną rozrywką, można by paru osobom... z resztą 😀 no fajnie by było. A poza tym transporter mi się marzy. 🙂

A mnie oprócz hologramu i transportera odpowiadałby wehikuł czasu (I niech wygląda jak DeLorean :D) oraz neutralizator (Ciekawa rzecz). Miecz świetlny... do tego trzeba mieć zdolności szermiecze i równowagę Mocy. 😛

fluor
    Klucznik

A może by tak telewizyjna premiera "Star Trek" Abramsa? Na razie tylko w telewizji "n"...

Jamjumetley
    Uczestnik

A mnie oprócz hologramu i transportera odpowiadałby wehikuł czasu (I niech wygląda jak DeLorean :D) oraz neutralizator (Ciekawa rzecz). Miecz świetlny... do tego trzeba mieć zdolności szermiecze i równowagę Mocy. 😛

Wehikuł czasu kojarzy mi się w pierwszej kolejności z maszyną w filmie z 1960 roku, ale gdybym miał posiadać cacko, to tylko w wersji DeLorean!

Miecz świetlny? Jak masz phaser, to nie potrzebny... 😉

Ale Dżedaje z blasterami sobie radzą... Ciekawe jakby wyglądała interakcja z fazerem? :glare:

Wyświetlanie 15 wpisów - od 316 do 330 (z 900 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram