Forum › Fantastyka › Star Trek › Skad wzial sie Borg?
Sadze ze asymilacja jaka znamy z TNG i Voy jest jednym z ostatnich nabytkow Borga.
Odcinek Ent Extinction. Obca rasa ktora zaraza swoje ofirary i "asymiluje" w sposob bardzo podobny do borg. Tu wirus u borg nanosondy.
Jak reaguje otoczenie ? Exterminacja blokada planetarna kwarantana itd.
Borg Dragon's Teeth maja kilka systemow ( juz chyba Ziemia w Ent miala wiecej koloni) rasy ktore w tamtym czasie trzęsły całym kwadrantem Vaadwaur czy Krenimini nie niszcza tak groznego zjawiska 😮
Co by powiedziec o borgu nie jest on glupi( no jesli nie liczyc faktu ze do asymilacji ziemi ciagla wyesyla pojedyncze statki) imho agresywna asymilacje zaczol calkiem niedawno po osiagnieciu pewnej masy krytycznej typu "no teraz to juz możecie nam naskoczyć" Widac co federacja usiagnela w ciagu 400 lat czy Romulanie ktorzy WARP znaja ile 200 lat? W 900 lat borg powinien juz miec cala galaktyke z trans-warpem podrozami w czasie itd.
Warto zwrocic uwage na oddcinek Regeneration Mozliwy kontakt borgow z 24 wieku z "niegroznymi borgami z 22 wieku?" Przekazamie kluczowych technologi no i jazda
Jeśli nie asymiluje 'osobników', które nie mogą nic wnieść, to dlaczego zasymilował Anikę Hansen (7 z 9)? Co ona jako dziecko miała, że Borg jej potrzebował?
Witam, pozwolę sobie wtrącić trzy grosze.
Otóż o ile mnie pamięć nie myli, w jednym z odcinków Voyagera, w którym to Siedem spotyka się z Królową, okazuje się, iż Anika została zasymilowana po to, aby później "podrzucić ją" ludziom... w charakterze hmm... powiedzmy podwójnego agenta. Z jednej strony Borg ma możliwość poznania schematów rozumowania człowieka, a z drugiej możliwość przeprowadzenia unikalnego doświadczenia, którego efektem może być określenie słabych punktów ludzi jako gatunku.
Co się zaś tyczy samej historii Borga, choć nie jestem w stanie jednoznacznie określić szczegółów, pamiętam iż w jednym z odcinków dotyczących podróży w czasie, Siedem wypowiada się nt. jedego z zasymilowanych gatunków - starając się prześledzić aktualne dane zasięgu terytorialnego z odległymi w czasie zapisami i wspomina o zasiegu inwazji Borga na przestrzeni setek lat, jednocześnie zaznaczając, jakoby wspomnienia Kolektywu z "tamtego okresu" (z kontekstu wynikało - kilkaset lat), były niespójne i fragmentaryczne. Naturalnie możliwości interpretacji są różne. Osobiście sądze jednak, iż świadczy to dobitnie o niedoskonałości Borga z tamtego okresu i - co jasne - niewielkim zasięgu.
Pozdrawiam.
Ale w jak tak krótkim czasie borg mógł wyewoluować? Przecież to maszyny! Nie mają własnego toku rozwoju. Co najwyżej się zreprodukują i to w małej ilości. Przez dziewięćset lat borg w normalnym toku byłby teraz na poziomie federacji z XXVI wieku. Borg najprawdopodobniej zyskał dane które pozwoliły mu stworzyć pierwszy model asymilatora TNG: BoBW 1 i 2. Który asymilował długo poprzez przyłączanie poszczególnych systemów. Z jednym się zgodzę nanosądy to nowy produkt firmy Borg i ska. Urzyli ich poraz pierwszy prawdopodobnie jakieś 3-4 lata przed FC.
Taka ciekawostka, dla lubiących snuć domysły - nowy okręt Borg w Star Trek Online, a niżej pewna znana "sonda".
http://www.stowiki.org/File:Borg_Command_Ship_1.jpg
http://memory-alpha.org/wiki/File:Vger_ship.jpg
inb4 STO to nie kanon treka rawrawrarawawrrr!!!111jeden
Po prostu borg zrobił to co robi najlepiej i ma nową zabawkę.
Ja miałem taki koncept, że to Vger był początkiem Borga, ale chyba jednak Borg jest o wiele starszy.Możliwe więc, że Vger został zasymilowany i robił za sondę, która miała wykonać rozpoznanie Federacji. Ale to też takie naciągane...
Właśnie tak sobie pomyślałem.Zawsze zakładaliśmy że borg powstał w naszej galaktyce w kwadrancie DeltaA co jeśli jest on tylko częścią większego kolektywu który istnieje w innej galaktyce/wymiarze?Rozwiązywało by to wiele pytań/sprzeczności np. co do czasu istnienia borg który jest różny od 900lat do kilkuset tysięcy.Po za tym na początku borg był w delcie uważany za nie groźny i mało interesujący, ale tylko dlatego że nie dawno przybył w te rejony i potrzebował czasu aby przygotować środki do akcji asymilacja.A tym że borg odwiedza inne wymiary powszechnie wiadomo choć by płynna przestrzeń 8472 ale także inne które nie miały tyle szczęścia, nie wiem czy 7 czy inny człon o nich wspominał ale był coś takiego.
Ja myślę podobne, ale lekko inaczej.To Borg znany z TNG jest "nasz". Interesuje go tylko technologia, nic innego. Zostawia inne rasy w spokoju bo sam nic nie wymyśla, a one mogą. Zainteresował się Ziemia, bo Q przeniósł Entka wiele lat swietlnych w jednej chwili, a więc było to o wiele szybciej niż transwarp. Zauważcie, że nie licząc wyjatków kierował się od razu na Ziemię, walcząc tylko wtedy gdy musiał. Rasy delty nie interesowały się nim bo istniał juz tysiace lat i jakos nie zakłócał zbytnio równowagi. Ale pewnego dnia napotkał osobliwość kwantową i...I wtedy pojawia się nowy Borg. Mamy na pełną skalę asymilacje całych kultur, nie technologii, a wszystkiego co się da. Statki nie są niszczone, tylko przejmowane i modernizowane. W człony zmienia się każdego, nieważne czy ma wiedze czy nie. Po prostu inwazja na pełna skalę.Jedynym problemem jest "nowy" wygląd Borga spotkanego przez Hansenów. Albo te dwa Borgi w delcie, które współistnieją, albo "nowy" Borg przeszedł do nas gdzie indziej i walczył ze "starym". To wcale nie musiało wyglądać na walkę sześcian vs. sześcian. Picard wspomina, ze Królowa była juz na sześcianie gdy był Locutusem. Nie musiała byc fizycznie, po prostu w tamtej chwili przejmowała cały Kolektyw w naszej galaktyce i dlatego człony wygladały staro.Lekko to naciągane, ale trzeba naprawiac błędy scenarzystów...
Wiesz nie myślałem nad tym z takiej perspektywy.Borg nawiązujący kontakt ze swoim odpowiednikiem z innego wymiaru i zmuszony do podporządkowania się wygląda ciekawie.Zmagania jednej kolektywnej świadomości z inną.Mogli by film nakręcić a jak by dobrze pomyśleli był by hit.Już to widzę sześcian podlatuje do sześcianu i wymiana zdań - Jesteśmy borg zostaniecie zasymilowani wasze biologiczne i technologiczne cechy zostaną dodane do naszych opór jest daremny.- Asymilacja jest nie istotna przygotujcie się do asymilacji.A w następnej scenie chorda członów próbuje się nawzajem asymilować. 😀
A w następnej scenie chorda członów próbuje się nawzajem asymilować. 😀
To byłoby coś 😀
[Czysta fikcja]A może Borg z TNG napotkał inną super rasę z innego wymiarów - replikatorki czy ich wersja Asuranie .[/Czysta fikcja] Btw. W sumie dość łatwo i w miarę logicznie dało by się stworzyć wizję spotkania np. Pradawnych z SG-1 , twórców Rozjemców z Farka , Ikonian czy Imperium T'Kon albo Borg z ST , pierwszych z B5 czy rasę z 3 przestrzeni , do tego kilka innych mega ras z różnych uniwersów .W niektórych seriach SF istnieją takie starożytne rasy
Takie ultimate battle, starcie powiedzmy Cienie vs Borg. Lub Q vs Pradawni z SG1To był by film, w sumie chyba nawet gdzieś w opowiadaniach jest inwazja Borga na uniwersum B5 autorstwa Zarego.
Lepsze ujęcie - http://img824.imageshack.us/img824/4982/sc...11090215234.jpg
To jest na 100% coś związanego z V'Gerem. Wygląd to jedno. Dwa, gdy pojawia się on podczas misji, to słychać taki charakterystyczny, mocny motyw muzyczny ze ST1. Także statek posiada atak w postaci kuli energii, która po trafieniu w okręt dezintegruje go - tak jak V'Ger Klingonów na początku filmu.
Dodajmy do tego fakt, że Daniel Stahl jest fanem V'Gera i bardzo chciał przedstawić jego historię w grze (wszystko idzie za zgodą CBS), to jest szansa, że STO nam przedstawi całkiem ciekawą historyjkę z biegiem czasu.
Nie jest to jednak TEN V'Ger, gdyż okrętów tego typu w sumie jest 10.
Hmmmm, jakoś tak mi się skojarzył pewien dzisiejszy news jak sobie przypomniałem, że ten temat jest na wierzchu forum ;]
Już to widzę sześcian podlatuje do sześcianu i wymiana zdań - Jesteśmy borg zostaniecie zasymilowani wasze biologiczne i technologiczne cechy zostaną dodane do naszych opór jest daremny.
- Asymilacja jest nie istotna przygotujcie się do asymilacji.
A w następnej scenie chorda członów próbuje się nawzajem asymilować. 😀
Hehe 😆 Ciekawa perspektywa. Wydaje mi się jednak, że Borg nie asymilował innych Borg. Królowa wspominała coś, że wszystko zaczęło się od kilku członów i ich ewolucja trwała stuleciami. Natomiast zgodzę się, że z czasem Borg przestał być wybredny i w miarę udoskonalania technicznych technik asymilacyjnych oraz rozwoju ich okrętów, zaczął asymilować hurtowo. Bardziej wartościowe jednostki były przydzielane po asymilacji do działów badawczych, naukowych a te mniej po prostu przydzielano do dronów bojowych na pierwszy ogień, na tzw. rozwałkę (do złamania oporu wroga przed asymilacją), 🙄 Co do obecności Borga w innych wymiarach no to zgoda. 😉 Myślę też, że istotną rolą w rozwoju Borga stanowiła budowa SUPER SZYBKICH tuneli podprzestrzennych (coś na wzór SUPER SZYBKIEGO METRA 😉 ), które mogły go przerzucać w różne części galaktyki. Myślę, że to był ich istotny atut. Borg miał takich linii szybkiego kosmicznego metra tylko kilka w całej galaktyce.
Co do rozwoju technik asymilacyjnych to się zgadzam, że musiała nastąpić jakaś istotna innowacja, że zaczęli asymilować wręcz na dotyk - wpuszczali nanosondy i po 2-3 min. kontrolowali już umysł i ciało ofiary. (dla mnie prawdziwy majstersztyk 🙂 Jednak przenoszenie ofiar do komór asymilacyjnych trwało zbyt długo. A tutaj Borg atakując, jednocześnie obracał żołnierzy atakowanej rasy przeciwko swoim własnym ludziom, co dawało im dodatkową przewagę taktyczną podczas BLITZKRIEGU. 😉