Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Równowaga sił - komentarze

Równowaga sił - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 611 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Gosiek
    Uczestnik

Czy mogę prosić o wyjaśnienie czegoś takiego:

Coen pisze w swoim poscie:

Przygotujcie jednak ów zapis do nadania na wszystkich częstotliwościach, na wypadek gdybyśmy musieli się gwałtownie zacząć broni przed Zemsta dominium. Bo jak rozumiem sensory nagrały wszystko?

- Do ostatniego bita informacji – odpowiedział Kruge.

I chwilę później w odpowiedzi dostajemy coś takiego:

Sir czy możemy byc pewni , że Klingoni nie wykorzystają przeciwko nagrania z tego co właśnie zrobiliśmy ? - zwróciła się w stronę osoby siedącej na fotelu kapitańskim

Przepraszam bardzo, ale skąd postaci prowadzone przez Fercarta mogą wiedzieć o tym, że Klingoni rejestrują te wydarzenia, jak nie z poprzedniego posta? A wg reguł gry, nie powinny mieć o tym zielonego pojęcia. Dla mnie to niestety kolejny przykład, że gramy z "jasnowidzami", którzy wykorzystują wiedzę gracza żeby podpakować swoje postaci i wpływać dzięki temu na wydarzenia, a tak nie powinno być. To się robi coraz bardziej bezsensowne, przeciwnik, który nawet nie wie, że Klingoni są w pobliżu bardzo dokładnie reaguje na ich poczynania, o których nie powinien nic wiedzieć... W takich warunkach, to gra rzeczywiście nie ma sensu...

I. Thorne
    Uczestnik

Zgadzam się z Tobą. Fercart zrobił błąd typowego pierszoroczniaka w bitwie. Kiedy ja po raz pierwszy starłem się z Kardachami w ostatniej bitwie to samo zrobiłem, ale po odpowiednim wyjaśnieniu zerwałem z takimi numerami.Fercart. Pamiętaj, że NIE masz zielonego pojęcia, że obok są Klingoni. Dla ciebie Nie istnieją, tak samo jak Romulanie w układzie. Dopóki ich nie wykryjesz ich NIE ma.Żeby wiedzieć jak wygląda Twoja sytuacja, po prostu nie czytaj postów Klingonów, Romulan i Twego federacyjnego wroga. A jesli nie możesz się powstrzymać, to nie wykorzystuj informacji w nich zawartych.

Eric Keitel
    Uczestnik

Że Romulanie są w pobliżu wiemy - w końca właśnie o nich pogłoski do nas wszytkich dotarły. Podobnie jak kardachy - jednak ABSOLUTNIE nie wiemy co oni robią. O Klingonach nie wiemy nic. I tego się trzymajmy...A co do postów, mam nadzieję ze się na mnie nie obrazicie, ale większości nie czytam - powiedzmy że nie chcę sobie psuć niespodzianki...

Zarathos
    Uczestnik

SFI, Czarna Flota jak i S31 poznaly informacje na temat misji Romulakow (i Kardachow) i wiedza co i gdzie robia i czego szukaja. Natomiast Federacja nie wie nic o Klingonach.Romulanie wiedza o SFI (podobno mieli szpiega na DS9?), nie wiedza o Sekcji ani Klingonach. Kardassianie wiedza co im Romulanie powiedza, wiec znajac zycie - nic. Dominium, dzieki SFI i S31 wie o Klingonach (znaczy oni mysla ze wiedza).No to chyba wszystkie bandy paletajace sie po okolicznym kosmosie :)A ty Fercart takimi bugami nie psuj i tak juz nadwatlonej radosci z tej zabawy. I badz laskaw nie mieszac do gry swojego ff'a. W PBF'ie nie ma okretu klasy Cantell.

Anonimowy
    Gość

Macie racje moi państwo, właśnie poprawiłem posta. Za tamto przepraszam zagalopowałem się ze złości przy pisaniu tego posta.

I. Thorne
    Uczestnik

Fercart. Dwie malutkie uwagi do ostatniego posta.Kto to są Kartazjanie? Bo ja znam tylko Kardazjan lub Cardassian z angielskiego.I nie przesadzaj w opisie akcji Sekcji. Jak wiemy tylko jedna rasa ma technologię broni trilitowej (to, że inne rasy ją znają nie znczy, że kiedyś ją użyli) - Federacja. A używania maskowania fazowego to powinna nawet bać się S31. Niech no tylko Tal Shiar o tym sie dowie i już mamy wojnę. Używania zwykłego jeszcze by ścierpieli, ale nie to, że na orbicie Romulusa pojawia się okręt i odpala trikobaltówkę.

Anonimowy
    Gość

to to są Kartazjanie? Bo ja znam tylko Kardazjan lub Cardassian z angielskiego.

Masz absolutną rację Thorne. Ale błąd :blush:

Zaraz poprawię.

Jak wiemy tylko jedna rasa ma technologię broni trilitowej (to, że inne rasy ją znają nie znczy, że kiedyś ją użyli) - Federacja.

To był Talon dowodzony przez agentów S31, choć fakt był Romulański.

I nie przesadzaj w opisie akcji Sekcji.

Nie przesadzam. W MA jest napisane, ze S31 jest niezalezna od nikogo , co wiecej jest odpowiednikiem Tal'shiar i Obsydian Order w UFP. Skoro oni maja stocznie, okrety to czemu S31 ich moze nie miec ?

A poza tym wez zwróć uwage, ze tacy Remanie skonstruowali Scimitara , to jest dopiero wyczyn i uzbroili go w bron masowej zaglady. Rasa pracująca w koplaniach Remusa, będąca niewolnikami. Ciekawe gdzie byla Tal'shiar jak oni to budowali i gdzie to wogóle zbudowali ?! 😛

Niech no tylko Tal Shiar o tym sie dowie i już mamy wojnę.

Gdyby tak bylo to UFP jako odpowiedz na Shinzona powiinna wypowiedziec Romkom wojne za ich maskowanie 😉 .

A używania maskowania fazowego to powinna nawet bać się S31.

Poza tym w TNG "The Pegasus" bylo powiedzine, ze Erik Pressam nalezy do tajnej komorki wywiadu floty, ciekawe jak ona sie nazywa ? 😎

EDIT:

1. Skąd Bopy na wyposazeniu S31 ?

O ile dobrze pamietam Kirk zdobyl B'rela prawie wiek przed akcja Równowagi. Bop to jego mniejsza wersja. Jest okret - wiem kolo mostu Golden Gate, ale to nie oznacza, ze ktos bo nie wydobyl ( Humbaki RULEZ 🙂 ). Wiec plany tego okretu są od jakiś kilkudziesieciu lat ( mogly przetrwac na Volkanie ) nic nie stoi na preszkodzie aby UFP go zbudowała czy tez S31. Ma do tego środki, wzór etc.

2. Skąd Talon ?

O ile mnie pamięć nie myli Jarrok ( chyba ) nim uciekl do UFP - to samo - jest okret, mozna go rozlozyc, zlozyc, sa plany, skonstruowac wlasny to nie problem.

Mozna je jeszcze zdobyc na piratach klingonskich o ktorych nikt sie nie upomni

🙂 , kupić zdobyć na Tal'shiar 😀

O S31 z MA:

Section 31's actions are autonomous and not controlled by Starfleet Command or the Federation government.

In 2358, Captain Erik Pressman of the USS Pegasus was assigned the task of testing a interphase cloaking device which, according to William Riker, had been developed by a "secret section of Starfleet Security".

In "Extreme Measures" (DS9) Bashir stated that Section 31 had existed for "300 years".

Z MA:

DS9 "Inquisition"

"We seek out and identify threats to Federation security."

"And when you identify them?"

"We deal with them."

"How?"

"Quietly."

- Sloan and Bashir

"How many lives do you suppose you've saved in your medical career?"

"What has that got to do with anything?"

"Hundreds? Thousands? Do you suppose those people give a damn that you lied to Starfleet Medical? I doubt it. We deal with threats to the Federation that jeopardize its very survival. If you knew how many lives we've saved, I think you'd agree that the ends do justify the means."

- Sloan and Bashir

"I can't believe the Federation condones this kind of activity."

"Personally, I find it hard to believe they wouldn't. Every other great power has a unit like Section 31. The Romulans have the Tal'Shiar, the Cardassians have the Obsidian Order..."

"But what does that say about us? When push comes to shove, are we willing to sacrifice our principles in order to survive?"

"I wish I had an answer for you, Doctor."

- Bashir, Odo and Sisko

Zarathos
    Uczestnik

Fercart, ja nie bede taki mily i dobrze wiesz dlaczego. Twoja gra zaczyna pachniec munchkinizmem, a to juz zle, bardzo zle. Opanuj sie troche, ok.

Anonimowy
    Gość

Fercart, ja nie bede taki mily i dobrze wiesz dlaczego.

Ano wiem. Ale gram taką postacią wczuwam się.

Twoja gra zaczyna pachniec munchkinizmem, a to juz zle, bardzo zle.

Przesadzasz. Bo moja postać nie jest podpakowana to raz. Dwa mogę tego typu rzeczy wspominać pod warunkiem, że nie mają one wpływu na rozgrywkę - a nie mają. Poza tym to jest Sesja RPG , czego się spodziewałeś po osobach grających oficerami Sekcji, że bedzięmy jak pluszowy miś - Picard ?!? Bądz poważny.

Weź oglądnij kilka odcinków DS9 w roli głównej S31 to może Ci przejdzie.

EDIT:

Podejrzewam co jest przyczyną Twojej furii. To, że UFP nie jest kryształowa, oj ja głupi naruszyłem temat tabu, wsadzając kij w mrowisko.

Nie powiem, że czasami miło jest krytykować: Kardachów i Romulan jacy oni źli ( próba eksterminacji Zmiennych, broń telaronowa na Scimitarze czy wyczyny Klingonów skądinąd wg nich dozwolone ( w większości ) ale jak Federacja jest bee to grzech śmiertelny. Nie ma to jak podwójna ( trekowa ) moralność.

Zarathos
    Uczestnik

Nie, jakbys nie zauwazyl nie czepiam sie Kajtka mimo ze nie przedstawia Sekcji jako krysztalowej milej i pluszowej. Nie lubie Sekcji bo z fajnej i tajnej organizacji (czegos w stylu agencji Palacza z Akt X) zmieniono ja w uniwersalny 'straszak' na wrogow i przyjaciol w Federacji.

Ale to nie ma nic do rzeczy w mojej ocenie Twoich postów. I nie chodzi mi o 'wczuwanie sie' - to mi wogole nie przeszkadza. Przeszkadza mi to, ze nie potrafisz (albo nie chcesz) wymyslic wlasnego przedstawienia Sekcji - i korzystasz z tego co wymyslaja inni. Nawet jezeli jest to czesia prywatnej korespondencji. I to mi sie nie podoba. Za kazdym, albo prawie kazdym, razem gdy ktos cos wymysli i wstawi tutaj, pojawia sie Twoj post opisujacy to samo, tyko w innym opakowaniu.

Dlatego uwazam, ze Twoja postac to munchkin - nie zalezy ci na rozwijaniu jej, tylko pokazywaniu jako ZLEGO agenta Sekcji - im gorszego tym lepiej. To zrobil, tamto zrobil, to mu sie udalo, tamto mu sie udalo. To zniszczyl, tamto podbil. Nie ma w grze statystyk, ale nadrabiasz ten brak opisami - i niezle ci to idzie.

Anonimowy
    Gość

Nie lubie Sekcji bo z fajnej i tajnej organizacji (czegos w stylu agencji Palacza z Akt X) zmieniono ja w uniwersalny 'straszak' na wrogow i przyjaciol w Federacji.

Nie wiem czy odnosisz się do gry ( w tym wypadku mogę tak ją przedstawiać ) czy do treka jako filmów / seriali - w tym wypadku pretensje proszę kierować do PP.

Przeszkadza mi to, ze nie potrafisz (albo nie chcesz) wymyslic wlasnego przedstawienia Sekcji - i korzystasz z tego co wymyslaja inni.

Ciekawe. Bo widzisz czasami przeginałem w grze za co przeprosiłem. Rózne glupie rzeczy robiłem fakt.

Ale postać jest wymyślona przeze mnie. Całkowicie więc o co Ci chodzi ?!?

Okręt jest wzięty ze strony Coena - Lakota.

Taktyki walki, bronie są z treka - skoro to Ci szkodzi to sorry , że ich używam.

Za maskowanie fazowe też przepraszam bo nie wymyśliłem go, a o nim pisze. Tak samo jak za broń trilitową. Mogę wymyślać ale po co ? Wolę trzymać się kanonu ( nie dotyczy okrętów - Coen miał rację taka ilośc kanonicznych okrętów to naprawdę skandal i traktowanie zwłaszcza Romulan i Klingonów po macoszemu ). Nie wiedzę powodu by nie korzystać z Mirandy, ST Australia, czy BetletHa.

Za kazdym, albo prawie kazdym, razem gdy ktos cos wymysli i wstawi tutaj, pojawia sie Twoj post opisujacy to samo, tyko w innym opakowaniu.

Dobra z Klingonami to przesadziłem i to ostro.

Ale jeśli chodzi o SFI ?

Czemu ja nie mogę wysłać sond ? Nie zrobiłem tego wcześniej bo Kronos mi napisał, że sondy nie mają maskowania. Więc ich nie wysłałem, żeby nikt się nie zorientował ze S31 tu jest. Ale skoro sami to robicie to czemu ja nie mogę ?

Poza tym mogę zebrać informacje o celu naszej podróży , nieprawdaż ? W stronę korytarza też mogę - wiesz po co , a no nie a już na mnie naskakujesz.

Poza tym czemu nie czepiasz się Erika , że wysłał sondy emitujące okręty S31, skoro Ty zrobiłeś to samo wobec Dominium ? Prawie kubek kubek.

Bez złosliwości to piszę.

Dlatego uwazam, ze Twoja postac to munchkin - nie zalezy ci na rozwijaniu jej, tylko pokazywaniu jako ZLEGO agenta Sekcji - im gorszego tym lepiej.

To jest Twoje zdanie , ja mam inny plan rozwoju tej postaci. Skoro tak uważasz Twoja sprawa. Poza tym weź przeczytaj kartę mojej postaci jeszcze raz to zrozumiesz czemu jest jaki jest.

To zrobil, tamto zrobil, to mu sie udalo, tamto mu sie udalo.

Wiesz mi to żaden Superman , Batman etc.., człowiek jakich jest wielu.

A wiesz nie same sukcesy odnosi.

A o ile dobrze widze w treku to kapitanowie i ich okręty często mają zwyczaj ratować dzień:

- a to Picard rozwala dwa razy cuby

- Sisco eliminuje za pomoca proroków pare tysiecy okrętów Dominium

- Kaśka niszczy huba Borg, kradnie lub kopiuje obcą technologię

- Kirk ratuje Ziemie, przywożąc wieloryby z przeszlosci

Ale to normalne..., dzień jak co dzień w GF.

Zarathos
    Uczestnik

Chodzilo mi o to, co z Sekcji zrobili fanowie Treka. Do PP nie mam pretensji bo Sekcja z DS9 byla milusia 😉

To nie Trek. A dostepu do Twojej karty postaci nie mam, a szkoda, bo chetnie bym poczytal.

Co do reszty - daruje sobie, bo potem bedzie ze wywluje klutnie albo niepotrzebne dyskusje.

I. Thorne
    Uczestnik

To jest niemożliwe, że Remanie zbudowali Scimitara na Remusie. Ciekawe gdzie mieli to zrobić? Pod ziemią? Najprawdopodobniej żyją jeszcze na innych planetach i tam to zrobili.Sprawa maskowania. Jak wiemy Traktat Algeroński zakazuje używania maskowania przez Federację. Oczywiście Sekcja olewa ten traktat i ma takie urządzenia na składzie. I co na to Tal Shiar? Ma ciągle szukać tych okrętów i z nimi walczyć? Po co marnować czas i ludzi (przecież zawsze się nie wygra)? Dopóki Sekcja nie robi im koło pióra (czyli na terenie Imperium) to im na to pozwala (chociaż parę okrętów Sekcji zaginęło w zagadkowych okolicznościach). Ale stosowanie maskowania fazowego to przesada. Takiego okrętu nie da się wykryć, a normalne maskowanie dzięki czujnikom tachionowym można. Tal Shiar nie pozwoliłaby na to i już mielibyśmy wojenkę na pełną skalę.A gdyby Shinzon zniszczył Ziemię to wojna na pewno by wybuchła. Dlatego Donatra chciała go powstrzymać.

Anonimowy
    Gość

Co do Reman to masz racje Thorne ale mimo wszystko jak tego dokonali bedac niewolnikami ? Do tego potrzeba surowcow , stoczni i naukowców.

I co na to Tal Shiar?

Tal'shiar za numery tego typu jak z Prometheusem, etc... to powinna zostać wyelimiowana. 🙂

Poza tym weź pod uwagę, że TS po bitwie w mgławicy Omarion praktycznie nie istnieje 😀 , więc nie na sił ani środków aby podskakiwać. 🙂

Dopóki Sekcja nie robi im koło pióra (czyli na terenie Imperium) to im na to pozwala (chociaż parę okrętów Sekcji zaginęło w zagadkowych okolicznościach).

Myśle, że robi Thorne , z prostego powodu - TS robi to samo.

Tyle, ze UFP ma technologie lepsza od Romków i S31 nie ma żadnych oporów by z niej korzystać. 🙂

A na traktaty jak sam napisałeś po prostu zlewa.

I nie cofa się przed niczym. O skrupułach nie wspominając. 😎

Poza tym zobacz istnieje symetria:

Tal'shiar - S31

W/K Galae - SFI

Relacje między nimi tez są prawie takie same. 😀

Co do maskowania z Pegasusa , to oczywiste dla mnie jest , że plany przetrwały.

A skąd TS by mialo wiedziec, ze S31 je ma ??

Na wypadek przejecia okretu mozna z nimi zrobic to samo co Kolektyw z cewkami transwarp - samozniszczenie. I no problem.

Takiego okrętu nie da się wykryć, a normalne maskowanie dzięki czujnikom tachionowym można.

Owszem nie da się. 🙂

Ze skanem tachionowym tez jest różnie.

Tal Shiar nie pozwoliłaby na to i już mielibyśmy wojenkę na pełną skalę.

Gdyby tak było to pomimo faktu zniszczenia Scimitara UFP powinna zaatakować RSE bo jak mają taką broń...

IMO maskowanie ze Scimitara jest odpowiedzią Imperium właśnie na maskowanie fazowe Federacji - tak dla równowagi sił. 🙄

Zarathos
    Uczestnik

Dla mnie (mimo ze sam wykorzystuje t maskowanie w opowiadaniach) oczywistym jest, ze plany nie przetrwaly. Dlaczego? Proste. Bo ich nie było. Prototyp z Pegasusa byl jedyna mozliwoscia odtworzenia tego uradzenia, inaczej by Pressman go tak intensywnie nie poszukiwal. Uradzenie bez watpienia zostalo komisyjnie zniszczone, i to pewnie jeszcze na Enterprise - zeby zapobiec konfliktowi z Romulanami. Maskowanie fazowe to przeszlosc, nie do odzyskania. Trzeba wynajdowac od poczatku 😀

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 611 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram