Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Równowaga sił - komentarze
Klingonii mają to maskowanie, tylko go nie stosują ; nie wiem z jakiego powodu .
Gdyby naprawdę by tak było to:
1. Byliby kompletnymi idiotami (a nimi nie są). Co za potęga nie używa broni, która pozwala im być niezwyciężonym?
2. Takie same maskowanie szybko zdoliby Romulanie (Tal Shiar zawsze działa), Federacja i nawet pomniejsze potęgi jak Gorn - wystarczyłoby tylko przejąć jeden okręt z ta technologią i rozebrać go na kawałki. Coś takiego się nie wydarzyło, więc maskowanie Changa nie jest dostępne dla Klingonów.
Gdzieś w sieci znalazłem informację, że Chang wymordował swoich mechaników, którzy zbudowali to urządzenie. Kiedy jego okręt został zniszczony to z resztek nic nie udało się znaleźć.
Podobna technologię będą mieli Romulanie w 2379. To znaczy, że obecnie NIKT nie może stosować tego urządzenia.
Z tej bitwy zaczyna robic sie parodia. Fercart - moze ty masz Q na pokladzie? Niech ci od razu da ten artefakt, po co mamy czas tracic w tej bitwie. Kronos - moze ja sobie darujemy? I zrobimy cos monotematycznego (wszyscy gracze po jednej stronie - byle nie Klingonie)?
Po prostu jedyną dozwoloną bronią powinny być torpedy i dezruptory/fazery. A tak mamy prawdziwy wysyp wszelkiego rodzaju dziwnych broni.Tylko my Romulanie gramy uczciwie (na razie).Ja tam mogę nawet grać jako Klingon. Pobić Federację czasami też trzeba.
No ja na razie mam to co bylo widac na ekranie - 100% kanon dostepny na Galaxy (przyjelem ze na Nebuli tez - tez same czesci).
Zreszta nie denerwuja mnie super-bronie, ile to co robi Fercart - "Maja X. Profesorze Gadget, zneutralizowac. Sa za silni, profesorze Gadget, potrzebujemy broni."
Ciekawe na czym sie skonczy?
Niniejszym skladam oficjalny wniosek o zakonczenie gry i rozpczecie nowej bitwy. Moze byc nawet ten sam scenariusz, z tym ze gracze moga grac tylko Romulanami/Kardassianami i nie ma zadnych udziwnien do okretow - to co bylo na ekranie i koniec.
Zary, bez przesady. Do Federacji chce mi się postrzelać. Szczególnie do pewnego mojego gracza (nie ciebie).A te ferie superbroni powinny być zakazane, bo inaczej zaraz wyposażę swojego Falcona w działo cząsteczkowe od Kelvan (wpadają czasami do nas na piwo, bezalkoholowe oczywiście 🙂 ), a na skrzydłach zamontuję promienie tnące Borga. I czy wtedy pojedynki mają jakiś sens?Muszę za to pochwalić Klingonów. Oni też nie widziwiają i nie latają okrętami z XXX wieku.
Zar:
"Maja X. Profesorze Gadget, zneutralizowac. Sa za silni, profesorze Gadget, potrzebujemy broni
A sam w komentarzach co do mnie i MG pisałeś wcześniej:
(...) wykryjemy ladowanie tego dziala? Bo jak tak, to ja mam pare pomyslow jak je zneutralizowac - calkowicie
Fercart - moze ty masz Q na pokladzie? Niech ci od razu da ten artefakt, po co mamy czas tracic w tej bitwie.
Co cię tak zirytowało , to że zażartowałem z Ciebie ????
Czy może to , że ty chcesz nas zaatakować ale drażni Cię to , ze rozwalimy Twoją Nebulę raz dwa, do czego mamy pełne prawo przy twoim nastawieniu....
I środki , bo nawet jak pierwszy strzelisz, to my odpowiemy a nie weźmiesz na siebie 4 mln DMG w pare sekund.
Z innej beczki:
No ja na razie mam to co bylo widac na ekranie - 100% kanon dostepny na Galaxy
Skoro tak Cie to denerwuje to mogę z tego zrezygnować , przerabiając posty na rzecz broni kanonicznej, której wysłałem do MG jakieś 25 propozycji. Ofensywnej i defensywnej.
To urządźmy głosowanie. Może tymczasowy temacik i ankieta. Kto jest za normalna bronią, a kto za nowymi. Tydzień na głosowanie i przegrany się nie czepia.
4mln DMG w pare sekund? Nooooooooo to pieknie.
Na neutralizacje tych pocisko z VOY'a (bo myslalem ze to o to chodzi) akurat nie problem, nie trzeba zadnych modyfikacji do okretow. I ja mialem pomysl - do przedyskutowania z MG zakladajac ze bym wykryl ze ladujesz akurat ta konkretna bron.
Zirytowalo mnie co innego:
Kapitan miał na myśli , iż niedoszła członkini korpusu dyplomatycznego floty będzie chciała użyć przeciwko nam MOICH własnych broni... - dodał poirytowany prof Planck
- Czy to jest to o czym myśle - spytałem - projekt anty Borg
Skad z laski swojej masz konstruktora (wspolkonstruktora?) lancy? Skad wiesz ze laduje akurat lance a nie zwiekszam moc do fazerow, deflektora etc? Pomijam drobny fakt, ze na okretach Sekcji najwidoczniej nie wiedza co mowia bo bron o ktorej mysle (a nazywac moge jak chce - chocby miotaczem krasnoludkow) nie byla wymyslona przeciwko Borg 😛
I skad on (ten profesorek) wie jak to zneutralizowac? Zna czestotliwosc na jakiej bedzie strzelac? Czy masz technologie Borg? Ale wtedy to zdaje sie pierwszego ataku wogole nie odeprzesz - dopiero potem sie dostosujesz. Czy raczej twoje szczatki.
Popieram Thorna. I ja jestem przeciwko udziwnieniom.
Szukanie metod na wykrycie to jedno, ale to sie zmienia w wyscig zbrojen.
Jak sie wkur... to wroce na DS9, skontaktuje sie z Sisko, zaloze siec tachionowa wokol korytarza i poczekam az bedziecie wraca (ktokolwiek). A potem - albo oddacie co nasze (czyli artefakt) albo te pare tysiecy torped zmieni was w drobny mak 😀 Mozna? Mozna, tylko co za sens - zadna zabawa.
Zar
4mln DMG w pare sekund? Nooooooooo to pieknie.
Ode mnie:
- 8 torped kwantowych ---> 800.000 DMG
- 15 fazerów ---> ~ 150.000 DMG
- działo izomagnetyczne ---> 300.000 DMG ( na kadłub )
W sumie:
1,25 mln DMG
Erik:
- 9 wyrzutni torped na dziobie: ---> 9 X 4 = 36 , 3,6 mln DMG
- Fazerów nie licze.
- działo izomagnetyczne ---> 300.000 na kadłub
W sumie:
3,9 mln DMG
Suma Akiry i Lakoty:
5,15 mln DMG
Przy założeniu, że dajmy na to 20% nie trafi daje i tak 4 mln DMG. I po Tobie.
Skad z laski swojej masz konstruktora (wspolkonstruktora?) lancy? Skad wiesz ze laduje akurat lance a nie zwiekszam moc do fazerow, deflektora etc? Pomijam drobny fakt, ze na okretach Sekcji najwidoczniej nie wiedza co mowia bo bron o ktorej mysle (a nazywac moge jak chce - chocby miotaczem krasnoludkow) nie byla wymyslona przeciwko Borg
Czyli się pomyliłem, bywa to świadczy o tym , że nic poza nazwą i może przypuszczalna zasadą działania nie wiem, skąd ty wiesz o broni izomagnetycznej a nie izokinetycznej ( z Voya ) to ja nie wiem.
I skad on (ten profesorek) wie jak to zneutralizowac? Zna czestotliwosc na jakiej bedzie strzelac? Czy masz technologie Borg? Ale wtedy to zdaje sie pierwszego ataku wogole nie odeprzesz - dopiero potem sie dostosujesz. Czy raczej twoje szczatki
To samo.
Jak sie wkur... to wroce na DS9, skontaktuje sie z Sisko, zaloze siec tachionowa wokol korytarza i poczekam az bedziecie wraca (ktokolwiek).
Tu nie Excelsior, więc nie wyskakuj ze swoimi fanaberiami, oj przegrywac się nie lubi co?? Samemu się zawiesiło powróz na szyję a teraz pretensje do otoczenia.
Ja skad wiem? Z serialu. Jak juz mowie - pytalem sie skad wy to macie (skoro dzialo siedzi w Delcie). Jakbys nie zauwazyl to po tym jak sie wyjasnilo ze sie pomylilem (nie to dzialo) nic o dostosowywaniu sie nie wspominalem.
A te 4 czy 5 mln to dziala w dwie strony. Jezeli my pierwsi zaatakujemy to z jednego z waszych okretow nic nie zostanie. I nie ja zaczelem - o ile sie pamietam, to ktos tu zaczal wymyslanie super-broni, ale na pewno nie ja. Ja chcialem tylko mozliwosci wykrywania okretow w maskowaniu - dostalem tylko nie zawsze dzialajaca (jak narazie nie dziala :D).
Poa tym, co ja sie wrzodow nabawiam. Zapomnij.
MG - skasuj mi wszystkie dodatki (poza skanerami przeciwko maskowaniu) o jakie prosilem. O 'lancy' tez zapomnij. W poscie niech zostanie - to moze byc program taktyczny a nie bron 😀
OD MG
Wiedziałem że będę tego żałował ale cóż…. Zgodnie z waszym życzeniem zamieszczam ankietę. Macie czas do końca tej tury aby się wypowiedzieć to znaczy do Niedzieli wieczór.
Prawdą jat sto iż zmiany w zasadach bitew miały zawsze na celu przedłużenie czasu życia okrętów a tym samym czasu gry dlatego rzeczywiście w obecnej sytuacji niektóre wynalazki zaczynają przeczyć tej nadrzędnej zasadzie.
Dlatego wybierajcie :
- okręty wyposażone w seryjny osprzęt ( minimalne modyfikacje sprzętowe np. maskowanie itp… )
- okręty wyposażone w nowatorskie systemy ofensywne i defensywne
Większość zadecyduje…
Ja głosowałem za jednostkami standardowymi .@ Fercart Torpedy - te 800 000 DMG to jak strzelisz salwą - a szasne trafienia to 1k8 .Normalnie masz 100% pewne tylko 200 000 DMG .Czy torpedy zadają takie same uszkodzenia w kadłub , czy o 50% mniejsze jak to było wcześniej ??Co do tych 300 000 DMG z działa izomagnetycznego , takie działa to tylko broń ręczna ( Polecam oglądnąć ST IX ) , zaś to z delty to izokinetyczne , wg. MA mozę przebic pole chronomagnetyczne oraz 10 m monotanu .Zaś nasze okrety mają kadłub z kompozytu duranowo-trytanowego , wg. TM-ów materiału jakieś 10 razy mocniejszego .
Ja takze glosowalem za standardowym wyposazeniem. Z prostego powodu - wszystkie udziwnienia i "nowe" technologie komplikuja gre. A jak wiadomo podstawa grywalnosci jest prostota ;> Skoro wiec zaakceptowalismy (Fercart Ty tez ;)) reguly gry i wyposazenie okretow z poczatkowych opisow Kronosa to nie ma teraz sensu kombinowac i na sile szukac przewagi 😉 I to tyle w tym temacie - a co do tego jak sie ma potoczyc spor dalej - zadecyduje ankieta ;)A teraz slowko do frakcji romulansko-kardasjanskiej - mojego posta spodziewajcie sie dopiero w piatek wieczorem lub sobote rano ;> To samo tyczy sie karty postaci 😉 Nareszcie mam wolny (oby) weekend i moge nadgonic pewne rzeczy 😉
Ja czekam do soboty na rozkazy Corvusa. Jak takowe nie będą to robię to co normalnie czyli obecnie nic 🙂
Moim zdaniem nie ma za bardzo nad czym glosować - jeżeli gra ma być ciekawa i trwać dłużej niż dwa tygodnie, to jedynym wyjściem jest rezygnacja z superwynalazków. W przeciwnym wypadku każde spotkanie w przestrzeni jakiegokolwiek wrogiego okrętu będzie niemal zawsze kończyło grę większości uczestniczących w nim statków i graczy, a raczej nie o to chodzi.Ja jestem za standardowymi okrętami i zwykłym wyposażeniem. Howgh. ;>