Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Równowaga sił - komentarze

Równowaga sił - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 271 do 285 (z 611 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zarathos
    Uczestnik

Moderatorowi dziekuje za link :), ale to akurat wina zacinajacej sie klawiatury i mojego lenistwa (nie chce mi sie sprawdzac czy shift wszedzie zadzialal).Zeal - moze i masz racje. W bitwie bede uzywal formy Klingoni (chyba ze sie zapomne i w takim wypadku z gory prosze o wybaczenie).

Coen
    Uczestnik

Znalazłem zdaje się błąd:

DG 49877

Przez czerń kosmosu leciały dwa okręty , potężna Akira i towarzysząca jej badawcza Nebula .

Obydwa okręty leciały z WARP 9.8 w kierunku DS9 i wejścia do korytarza bajorańskiego

Z tego co wiem w bitwach korzystamy z danych IKC betleH A tam przy opisie Nebuli mamy

Osiągi:

Prędkość przelotowa: Warp 6

Prędkość maksymalna: Warp 9

Prędkość maksymalna chwilowa: Warp 9.4 przez 12 godzin

Więc Nebula z zasobnikiem badawczym (a wiec niezmodernizowana) nie jest w stanie osiągnąć podanej przez Reydena pedkości.

Reyden
    Uczestnik

Sorki , nie zajrzałem do danych Nebuli , Akira może latać z 9.8 .Już zmienione.P.S. Zaszła drobna zmiana w mojej załodze - mój FO ma na imię Megan a nie Aretta jak poprzednio .

Zarathos
    Uczestnik

Mm wee-bit uwaga do postu Coena, tez do rozstrzygniecia (chyba) przez MG bo z Coenem nie moglismy dojsc do porozumienia na GG.

Owoz Coen wykryl skan pasywny co wg mnie jest fizycznie niemozliwe - jak ze okret nie emituje zadnego promieniowania a tylko je odbiera.

chodzi to konkretnie o owo slawne (mnie lub bardziej) wykrywanie tetrionow. Wg mnie to jest dzialanie pasywne (wykrywa emisje czasteczek a nie szuka czy sa 2 czy 3 tetriony w danym miejscu).

Mozna prosic MG o komentarz?

DO Modow: - słówko owóż jest poprawnym polskim słowem i znaczy mniej więcej tyle co otóż, oto

Coen
    Uczestnik

Moim zdaniem zaś jak coś jest 'skanem' to nie moze byc niewykrywalne. Zwłaszcza ze nie poleciłeś załodze szukać tetrionów na dotychczasowych odczytach ale rozpocząc zupełnie nowy skan.

I. Thorne
    Uczestnik

Niestety ostatni post Coena to totalna przeginka. Wątpię, aby Federacja była tak głupia i nie usunęła transponderów. Nawet jeśli zostały to skąd wzięły się dane o załodze okrętu? Są powszechnie dostępnę? Przecież to okręt Wywiadu, więc te dane są tajne. No chyba, że zostały wcześniej zdobyte przez wywiad klingoński...W kwestii poruszonej przez Zarego, popieram jego słowa. Pierwszy raz słyszę o wykrywaniu skanu pasywnego.No i pytanie do MG. Przy jakiej prędkości można wykryć klingoński okręt w warp?

Coen
    Uczestnik

Specjalnie zapytałem MG czy deklarowano usuniecie transponderów. Według jego informacji - nie zrobiono tego. W przeciwieństwie d oniektórych staram siekonsultowac bardziej z MG przed napisaniem.

Nie zrobiłem tego w kwesti skanu, gdyż inaczej go zrozumiałem. Jeśli MG powie, ze to skan pasywny - post zostanie przerobiony.

Nie lubie natomiast jak ktos oskarża mnie o coś czego nie zrobiłem:

Nawet jeśli zostały to skąd wzięły się dane o załodze okrętu? Są powszechnie dostępnę? Przecież to okręt Wywiadu, więc te dane są tajne. No chyba, że zostały wcześniej zdobyte przez wywiad klingoński...

A gdzie podałem jakiekolwiek dane o załodze okrętu?

I. Thorne
    Uczestnik

Gdzie? Proszę bardzo:

Qom usiadł na swoim fotelu i zamyślil się chcąc sobie przypomnieć co wiedział o dowódcach Excalibura i Youth America...

Nie są to dane o załodze, ale skąd Qom to wiedział? Czyżby analityczny mózg pamiętający dane o wszystkich federacyjnych kapitanach???

Jeszcze jedna uwaga. Jeśli nie napiszę w poście, że nie latam z otwartymi wrotami hangarów to znaczy, że mam otwarte?

Coen
    Uczestnik

Standardowo na okręcie jest to i to i to. Jeśli coś odejmujesz/dodajesz piszesz o tym MG. Jeśli uznasz, że chcesz mieć więcej materi do silników to ok, nikt Ci nie broni. Ale jesli zapomniesz, ze chcesz tez dodatkową antymaterie...to juz sam sobie jesteś winien.

Zaś co do tekstu to jak wyraźnie zostało napisane:

Qom usiadł na swoim fotelu i zamyślil się chcąc sobie przypomnieć co wiedział o dowódcach Excalibura i Youth America...

To czy będą takie informacje czy nie, a jeśli tak to jakie zalezy już tylko od MG a szansa na to zalezy od predyspozycji postaci opisanych w Karcie Postaci, prężności danego wywiadu oraz 'głębokości zakopania' danych personalnych przez organizacje do której należą.

Zeal
    Uczestnik

A ja z innej beczki...

Mifune założył otrzymane na stacji gogle i rozpoczął pieszą wedrówkę na mostek, sprawdzając przy okazji czy podczewień, ultrafiolet i termowizję, działała - jak zwykle , okazało się iż sprawdzał mechanicznie

Przecież termowizja opiera się na wychwytywanym promieniowaniu podczerwonym.

Corvus
    Uczestnik

Pytanko.Kiedy będzie przeliczenie??? Oraz co ile dni będą przeliczenia.

Anonimowy
    Gość

Przecież termowizja opiera się na wychwytywanym promieniowaniu podczerwonym.

Zeal jak zawsze masz rację.

Dziekuje Ci za tą cenną uwagę i przepraszam za błąd.

Zaraz go poprawię.

A z innej beczki...

Post Coena:

Kiedy tylko zamknął kanał usłyszał szum uruchamianego generatora maskującego i niedługo potem skoczył zamaskowany, niemożliwy do wykrycia, przez żadna ze znanych rac czy frakcji okręt w Warp

Niemozliwy do wykrycia przez żadna ze znanych ras czy frakcji - a Borga i Q też??

Kronos
    Uczestnik

OD MG

Przeliczenie w niedzielę a w przyszłości to zależy od was jeśli dacie rade to może być dwa razy w ciągu tygodnia w środy wieczorem i w niedziele.

Coen :

Kiedy tylko zamknął kanał usłyszał szum uruchamianego generatora maskującego i niedługo potem zamaskowany, niemożliwy do wykrycia, przez żadna ze znanych rac czy frakcji okręt skoczył w Warp.

Ja wszystko rozumiem ale nic nie jest niemożliwe 🙂 Zwłaszcza w bitwie tak więc popraw ten fragment jeśli możesz ok.

Co do transponderów to tak jak Coen mówił SFI nie sugerowała nic na ten temat więc jakieś widać ma a kody wywoławcze do ogólnych danych okrętu nie problem zdobyć.

Zarathos ale kto powiedział że twoje skany są pasywne ? Musiał byś mieć tylko odbiornik i jeśli takie promieniowanie waliło by prosto na twój okręt to byś je w tedy wykrył sobie. natomiast jeśli ty przeszukujesz całą okolicę w poszukiwani tego promieniowania to już nie jest to skan pasywny. I jeśli nie można wykryć tego skanu to już napewno można wykryć urządzenie które go emituje. Ta więc w pewnym sensie obaj macie racje i dlatego Zarathos uściślij co robisz dokładnie.......

I.Thorne , Coen nie podał informacji tylko próbuje coś sobie przypomnieć, może spotkał kiedyś któregoś z kapitanów jest to możliwe nie złamał zasad gry.

Co do wykrycia klingońskich okrętów w warp niewiadomo czy i przy jakiej prędkości można je wykryć. Brak dostępnych danych......

Zarathos
    Uczestnik

A tetryon is a subatomic particle that can only exist in subspace environments. Tetryon radiation is a bombardment of these particles. Since these particles are a property of subspace, they become highly energetic and unstable when they are extruded into normal space, which can occur by both natural and artificial means.

Wg mnie wykrywanie czasteczek tetrionowych tak w przypadku 1 (Warbird) jak i 2 (Kardasska flota) ma charakter pasywny - okolica bombardowana jest czasteczkami tetrionowymi. I nie potrzeba do tego aktywnych skanow. Promieniowanie rozchodzi sie na wszystkie strony i jak dotrze do odbiornika (skaner pasywny) to jest wykrywane. Do dokladnej lokalizacji aktywny skan moze byc potrzebny, ale do samego wykrycia nadmiernego natezenia tetrionow w okolicy (promieniowania tetrionowego) nie jest niezbedny. Moge sie mylic i dlatego do rozstrzygniecia przez MG 🙂

A co do tego kto powiedzial ze pasywnie - ja. I ani MG ani gracze nie protestowali (a napisalem jak byk ze skanowanie pasywne).

Co do klingonskiego maskowania - wg mnie Romulanskie jest bardziej zaawansowane technologicznie i jako takie skuteczniej ukrywa okrety. Wiec okrety klingonow powinny byc wykrywane przy mniejszych predkosciach warp. No ale to ja, a jak wiadomo jestem klingonozerca 😀

Eric Keitel
    Uczestnik

Może i jesteś Klingonożercą, ale się z tobą zgadzam. Rumulańskie urządzenia maskujące jak dla mnie są znacznie lepsze - może Klingoni jakoś za Romulanami w tej dziedzinie nadążyli, w co wątpie, to jednak pod zadnym pozorem ich nie prześcigneli. Powinien to ustalić MG, ale i mi wydaje się że łatwiej wykryć zamaskowany Klingoński statek - oczywiście, pomijając to że te Romulańskie da się wykryć ze względu na tą osobliwość kwantową...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 271 do 285 (z 611 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram