Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Równowaga sił - komentarze
No własnie Corvusie nie przeginaj z tym D'deridexem bo robisz z niego Kerchana...
Wypraszam sobie porownywanie tego czegos co zaprezentowal Corvus z okretem z mojej strony. Po pierwsze:D'Deridex1 disruptor typu 21/A2 pokrywający 80% przedniej półsfery3 disruptory typu 18/A1 rozmieszczone nad i pod kadłubem oraz pomiędzy skrzydłami na górnej wewnętrznej powierzchni kadłuba.3 wyrzutnie torped plazmowych typu S3: 1 strzelająca do przodu i dwie umieczone na dolnej i górnej powierchni kadłuba po jednej.Makar1 disruptor typu 21/B1 pokrywający 80% przedniej półsfery4 disruptory typu 18/B1 rozmieszczone nad i pod kadłubem oraz pomiędzy skrzydłami na górnej i dolnej wewnętrznej powierzchni kadłuba.3 wyrzutnie torped plazmowych typu S3: 1 strzelająca do przodu i dwie umieczone na dolnej i górnej powierchni kadłuba po jednej.U obu:Osłony: System pól podprzestrzennych.Pancerz: -Kadłub: Standardowe wręgi pokryte kompozytem duranowo-trytanowym.Maskowanie: D'deridex: Typu 3.3Makar: Typu 4.0A po drugie, na mojej stronie nie ma danych porownawczych, mocy uzbrojenia ani uszkodzen, pol etc. Nie prowadze PBF'a tylko PBEM - tam te cyferki niepotrzebne.
Wygląda na to ze to nie jest wersja Zarathosa tylko twoja własna kompilacja - stara i nowa strona Zarathosa zawierają opis D'D conajmioej o 50 % słabiej uzbrojonego ( nawet 75% słabiej jeżeli chodzi o liczbę wyrzutnii )
Osobiście uwarzam D'deridexa ze strony Zarathosa za bardziej realnego.Mój DD w gruńcie rzeczy jest ze strony Coena. Tyle tylko że jak wiemy Tal'Shiar posiada swoje własne stocznie i czasami ma inny pogląd na to jak powinien być wyposarzony okręt. Stąd różnice w moim egzemplarzu. Wszystko odbyło sie za zgodą i przyzwoleniem MG Kronosa.Edit:Jeszcze słowo na temat różnicy DD u Coena i Zarathosa. Coen zrobił DD jako typowy okręt wojenny-- kupa broni i dodatków słóżących do zabijania. Natomiast DD jest w rzeczywistości " uniwersalnym okrętem strachu". To znaczy ma utrzymać w szachu sąsiadów bez wdawania sie w walkę (walka powoduje straty, a imperium nie moze sobie na nie pozwolić). Utrzymać też lojalność własnych obywateli, a dotego potrzebne są liczne oddziały piechoty, przywracające spokój na planetach podbitych i nie tylko ( DD może przewozić dużą ilość piechoty). Do tego miejsca, dlatego też DD ma mniej uzbrojenia, co nie znaczy że to które jest słabe. Dodajcie do tego jeszcze całkiem inną taktykę użycia okrętów w porównaniu z innmi rasami.. Krótko mówiąc DD jest skrzyżowaniem prostrzej odmiany Galaxy (plus maskowanie) z transportowcem. Tak jest w rzeczywistości i tak go przedstawił Zarathos.
Konfiguracja okrętów Romulańskich została zatwierdzona przez MG, nie odbiega ona dużo IKC betleH , właściwie jest porównywalna różne źródła podają różnie.To tyle
Do chwalebnej walki w imieniu Imperium Klingońskiego wyruszy IKC Sogh chech klasy B'Rel - typ: Drapieżny Ptak - Fregata (zmodernizowany), a dowodzić nim będzie kapitan VotHer z rodu Uthark.
Uzbrojenie i specyfikacja okrętu zgodne z wcześniejszym postem Kronosa. Resztę załogi zna na razie MG, Wy będziecie mieć okazję "zaprzyjaźnić się" z nimi gdy MG zaprzentuje ogólnodostępne dane wywiadowcze albo już w trakcie gry. 😉
Czas odkryc karty 😉
RES Nei'rrh --- klasa: Falcon - Fregata --- pod dowodctwem Daise'Erai'Riov Aidoann Lupus
Wymiary:
Długość: 252 metrów
Szerokość: 223 metrów
Wysokość: 68 metrów
Pokłady: 20
Masa: 1 136 000 ton
Załoga: 130
opcja— 1 sekcja Batalionu Interwencyjnego Tal’Shiar --- 85 osób
Uzbrojenie:
2 dezruptory wiązkowe klasy 20 o mocy 60 000 TW (razem) (1 dziób, 1 centralnie na górnym płacie – ostrzał 360 stopni )
4 dezruptorów wiązkowych typ 16 o mocy 86 000 TW (razem) ( 2 rufa, po 1 na skrzydła- burty)
2 wyrzutni typu S2 torped fotonowych z zapasem 200 torped (1 dziób, 1 rufa)
Systemy obronne:
System osłon o mocy 990 000 TJ
Standardowy, podwójny kadłub duranowo-trytanowy pokryty 5cm warstwą pancerza wysokiej jakości (999 100)
Standardowe pola integrujące (100 000)
Urządzenie maskujące (3.3)
Zwrotność: 14 500
Promy i wahadłowce:
2 promy klasy Tamak
Liczba hangarów: 1
Sklad mostka podam prawdopodobnie jutro 😉
Teraz ja.RES Imperix --- klasa: Falcon --- Daise'Erai'Riov Taleria Mendak --- FregataWymiary: Długość: 252 metrów Szerokość: 223 metrów Wysokość: 68 metrów Pokłady: 20 Masa: 1 136 000 ton Załoga: 130opcja— 1 sekcja Batalionu Interwencyjnego Tal’Shiar (pomocna dłoń)--- 85 osóbUzbrojenie: 2 dezruptory wiązkowe klasy 20 o mocy 60 000 TW (razem) (1 dziób, 1 centralnie na górnym płacie – ostrzał 360 stopni ) 4 dezruptorów wiązkowych typ 16 o mocy 86 000 TW (razem) ( 2 rufa, po 1 na skrzydła- burty) 2 wyrzutni typu S2 torped fotonowych z zapasem 200 torped (1 dziób, 1 rufa) Systemy obronne: System osłon o mocy 990 000 TJ Standardowy, podwójny kadłub duranowo-trytanowy pokryty 5cm warstwą pancerza wysokiej jakości (999 100)Standardowe pola integrujące (100 000) Urządzenie maskujące (3.3)Zwrotność: 14 500Promy i wahadłowce: 2 promy klasy Tamak Liczba hangarów: 1Załoga i życiorys dzisiaj.
Bogowie, nie przeginacie z tymi okretami? Gdzie to cale uzbrojenie sie miesci w tych kruszynkach 🙂
Mnie bardziej zastanawia gdzie mieści sie tych kilka rdzeni warp, żeby dostarczyć tyle energi 😀 A tak na poważnie, 6 fazerów typ 10 (bo te discruptory mają porównywalną moc) to trochę sporo, biorąc pod uwagę ich gabaryty...Ale skoro korzystamy z takich danych, to już trudno 😉
Nie zrzędzcie bo macie łącznie 4 krążowniki. I jeszcze coś brzdąkacie o nieatakowaniu drugiej frakcji. A my mamy tylko 1 pancernik, 2 fregaty i krążownik.
Ee, energia nie jest problemem. disruptory sa bardziej wydajne energetycznie niz fazery.Thorne - gdyby Kronos nie pozwolil na te 4 krazowniki to byloby 2 krazowniki (pewnie Akiry), i 2 Intrepidy (bo trzeba naukowca) - ten DD sam by zdolal to wszystko zdmuchnac.A Klingonom to juz wspolczuje (co mi sie baaaaardzo rzadko zdarza) :)Hmm... moze zmodyfikujemy jednostki Federacji 😛 Wymienie wszystkie fazery na wyrzutnie (1 wyrzutnia za fazer to by bylo 11 wyrzutni typ 3 - 110 torped w salwie), pokryje Nebulke pancerzem ablacyjnym, w miejsce kwater wstawie generatory pol oslonnych i jeszcze jeden rdzen i mozna sie prac :DPYTANIEKronos - co bedzie jezeli odpali sie salwe torped ale bez rozlaczania pociskow (leca jako jedna duza torpeda) - wtedy tez szanse trafienia oblicza sie jak dla serii czy jak dla pojedynczej?
A promy to tak z 4 wyrzutniami będą 🙂 Klingonów to ja zawsze żałuje. Tym bardziej teraz gdy w składzie mają admina 😈
@ I.Thorne , Zarahos -
Ja Klingonów załowałem juz od momentu jak zestawienie okretów zobaczyłem .
Ciekawe jak się czuje Coen z tą tarczą strzelniczą na rufie , ew. dziobie 😀
Corvus i Zeal pewno też nie mają powodów do radości 😀
A nasi moderatorzy - coś się wydaje że długo polatają - ciezko bedzie takie muchy z torped trafić - ale od czego są fazery - chyba że wcześej jedno drugiego wyeliminuje 😉
A co do mocy bronii Falcona - 142 000 TW to ponad 50% mocy tego co miał 2,5 raza większy N'V , i może disruptory są efektywniejsze w kwestii energii , ale moc to moc - zkąś musi być - jedyne rozwiązamanie jakie mi przychodzi do głowy to rdzeń ala ten z Defianta - tyle tylko że to by się odbiło na zasięgu - takie rdzenie wielostrumieniowe pożerają paliwo bardzo szybko .
A ja myślałem, że Romulanie biorą energię z czarnych dziur...A ten B'Rel szybko skończy, torpedami w kolegów, dezruptory z rufę. Parę salw i jednego Klingona mniej.Chociaż zapewne poczekamy i popatrzymy jak Klingoni wyrzynają się z federackami, a później posprzątamy 🙂 (a Dominium posprząta po nas 🙁 )