Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Prawdziwy Typhoon - komentarze
Widzę że nie wszyscy czytają Zasady , konkretnie fragment dotyczący wyrzutni seryjnych .
Narazie tylko Hemrod napisał że atakuje ponownie w ten sam sposób .
Tyle tylko że w tej turze nie możesz - nie masz załadowanych do końca wyrzutni , dopiero w kolejnej turze możesz odpalać torpedy .
Oto lista okrętów , które nie mogą w tej i w w nastęnych turach atakować przeciwnika torpedami , pozostaje im atak klasyczny , ew. mikrosalwa ( Defy ) .
USS Sovereign - wyrzutnie dzobowe opróżnione , wyrzutnia kwantowa przeładuje się za 1 turę , wyrzutnie seryjne za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy urzyciu wyrzutnii rufowowych , lub atak fazerami i torpedami .
USS Sentinel - wszystkie wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują za 1 turę , w tej turze atak tylko fazerami .
USS Excalibur - wyrzutnie dzobowe opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują się za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy urzyciu wyrzutni rufowej , lub atak fazerami i torpedami .
USS Vistula - wszystkie wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie kwantowe przeładuje się za 1 turę , w tej turze atak tylko fazerami .
USS Xavier - wszystkie wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują za 1 turę , w tej turze atak tylko fazerami .
USS Tesla - wyrzutnie seryjne opróżnione , przeładują się za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy urzyciu 4 wyrzutni podstawowych , lub atak fazerami i torpedami .
USS Ellida - 2 wyrzutnie pulsacyjne opróżnione , przeładują się za 1 turę , możliość ataku z dystansu przy urzyciu 1 wyrzutnii podstawowej lub rufowej pulsacyjnej , lub atak fazerami i torpedami .
USS Undead - 2 wyrzutnie pulsacyjne opróżnione , przeładują się za 1 turę , możliość ataku z dystansu przy urzyciu 1 wyrzutnii podstawowej lub rufowej pulsacyjnej , lub atak fazerami i torpedami .
Dobrze by było aby MG w przeliczeniu umieszczał coś podobnego .
Wiem, że mam puste wyrzutnie :> i co z tego? 😀 Teraz to i tak już poprawiłem. Logiczne jest, że jak lecę tak samo, to mogę strzelać tylko z fazerów 🙂
Reyden, przesadziłeś. Pozwól, że wykorzystam Twoją rozpiskę i wprowadzę korekty.USS Sovereign - wyrzutnie dziobowe opróżnione , wyrzutnia kwantowa przeładuje się za 1 turę , wyrzutnie seryjne za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy użyciu wyrzutnii rufowowych , lub atak fazerami i torpedami .USS Sentinel - przednie i burtowa po lewej wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują za 1 turę , w tej turze atak tylnymi wyrzutniami i prawa boczna , lub atak fazerami i torpedami .USS Excalibur - wyrzutnie dzobowe opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują się za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy uzyciu wyrzutni rufowej , lub atak fazerami i torpedami .USS Vistula - przednie wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie kwantowe przeładuje się za 1 turę , w tej turze atak tylnymi wyrzutniami i , lub atak fazerami i torpedami .USS Xavier - przednie i burtowa po lewej wyrzutnie opróżnione , wyrzutnie seryjne przeładują za 1 turę , w tej turze atak tylnymi wyrzutniami i prawa boczna , lub atak fazerami i torpedami .USS Tesla - przednie wyrzutnie seryjne opróżnione , przeładują się za 3 tury , możliość ataku z dystansu przy uzyciu 4 wyrzutni podstawowych, rufowej seryjnej , lub atak fazerami i torpedami .USS Ellida - 2 wyrzutnie pulsacyjne opróżnione , przeładują się za 1 turę , możliość ataku z dystansu przy uzyciu 1 wyrzutnii podstawowej lub rufowej pulsacyjnej , lub atak fazerami i torpedami .USS Undead - 2 wyrzutnie pulsacyjne opróżnione , przeładują się za 1 turę , możliość ataku z dystansu przy uzyciu 1 wyrzutnii podstawowej lub rufowej pulsacyjnej , lub atak fazerami i torpedami .Taka jest sytuacja jak opisałem powyżej.Teraz pytanie do graczy. Będziecie pamiętac o wyrzutniach czy mam to pisac w przeliczeniu? Tak samo z zapasem torped. Przy każdym statku podawać ilość w magazynach czy sami będziecie liczyć?I na wszelki wypadek sprawdzcie czy dobrze rozbiłem wasze grupy. Ci co nic nie napisali o skręcie poszli na prawo, ci co napisali w lewo. Jeśli coś się nie zgadza to dajcie znać.
Thorne wszystko fajnie tylko pytanie: a jak ma się sprawa u Borg ?Czym mogą atakować sfery i sześcian ? Interesuja mnie zwłaszcza torpedy, czas przeładowania etc.Jak to jest z braniem torped na siebie przez inny okręt ? Czy Borg jest w stanie przechwycić i rozkodować , ewentualnie namierzyć miejsce odbioru ( zamaskowane okręty ) mojej wiadomości, do nich skierowanej ?
@ Fercart
Dane dot. uzbrojenia okrętów masz na pierwszej stronie komentarzy
Sfera:
Broń :
6 średnich promieni tnących rozmieszczonych równomiernie na kadłubie – w jeden cel może strzelać najwyżej 3 – łącznie 900 000 DMG
Osłony: 5 000 000 TJ
Pancerz: 10 000 000 HP
SIF: 150 000
Zwrotność 5 000
Mniejsza jednostka bojowa, wysyłana tam, gdzie nie będzie za dużego oporu
Sfera taktyczna:
Broń :
4 średnie promienie tnące rozmieszczone wzdłuż "równika", 2 ciężkie promienie tnące rozmieszczone na "biegunach"– w jeden cel może strzelać najwyżej 3 – łącznie 1 100 000 DMG
Osłony: 5 000 000 TJ
Pancerz: 20 000 000 HP
SIF: 150 000
Zwrotność: 5 000
Sześcian:
Broń (na każdą ścianę):
2 wyrzutnie torped grawimetrycznych - 162 500 DMG vs osłony/81 250 DMG vs pancerz
4 ciężkie promienie tnące - łącznie 1 000 000 DMG
Osłony: 25 000 000 TJ
Pancerz: 50 000 000 HP
SIF 150 000
Zwrotność: 0
Standartowy sześcian jakie Kolektyw ma tysiące
A co do przeładowania wyrzutni, to prawdopodobnie mogę one strzelać w każdej turze normalnie .
Rey niepotrzenie to wkleiłeś to akurat wiem. Czytałem.Reszta mioch pytań pozostaje aktualna. I tu zwracam się do Thorna jako MG.
Czym mogą atakować sfery i sześcian ? Interesuja mnie zwłaszcza torpedy, czas przeładowania etc.
Borg ma wyrzutnie strzelające 1 torpedą na turę. Nie sa seryjnych.
Jak to jest z braniem torped na siebie przez inny okręt ?
Oczywiście można, okręt osłaniający leci przed osłaniamym (ewentualnie inaczej, jesli strzelający jest w innym miejscu). Tylko wyraźnie to zaznacz. I jesli chronisz Akirę, gdy wali z przednich wyrzutni to ta musi się na strzały odsłonić.
Czy Borg jest w stanie przechwycić i rozkodować , ewentualnie namierzyć miejsce odbioru ( zamaskowane okręty ) mojej wiadomości, do nich skierowanej ?
Przechwycić i rozkodowac: tak, ale raczej nie będzie się tym bawić. Namierzyć jak nadajesz na paśmie ogólnym: nigdy. Tak samo jak nie można namierzyć zamaskowany statek ze skanem pasywnym, a aktywnym tak.
I po konsultacji z Kronosem odkryłem mały błąd w przeliczeniu. Wziąłem szybkostrzelną wyrzutnię kwantówek na Sovereignie jako zwykłą, a nie pulsową. Więc sześcian dostaje dodatkowo 300 000 DMG w osłony (spadają mu o 1,2% dodatkowo).
Tak Thorn pisz o wyrzutniach i stanie torped większość graczy w tym ja pogubi się za kilka tur zwłaszcza że trzeba się o trzy okręty martwic a nie o jeden.Ale mam własne pytanie czy moje wyrzutnie kwantówek mogą strzelać fotonówkami po opróżnieniu magazynu z kwantówek?I jeszcze jedno jeśli karzę przekierować zasilanie awaryjne do osłon to ich poziom wzrośnie?
Ale mam własne pytanie czy moje wyrzutnie kwantówek mogą strzelać fotonówkami po opróżnieniu magazynu z kwantówek?
Mowiąc prawdę, nie myślałem o tym. Choć mimo, że mają oddzielne magazyny to można je teleportować wewnątrz okrętu. Przyjmijmy że tak.
I jeszcze jedno jeśli karzę przekierować zasilanie awaryjne do osłon to ich poziom wzrośnie?
Już masz na maksimum i awaryjne nie pomoże. Wszystkie niepotrzebne systemy też działają na minimum/są wyłączone.
Thorne Pitmistrz ma rację weź w zliczaj i podawaj w każdym przeliczeniu stan naszych torped. Bo się naprawdę pogubimy.
Dodałem magazyny torped i przeładowanie wyrzutni w poście przeliczeniowym.Panowie, bierzcie się za odpisywanie. Szczególnie tyczy się dowódcy Borga i Federacji. Przecież wydajecie rozkazy reszcie...
Wiem wiem ,ale czekam na reakcję kolektywu w końcu go zaatakowaliśmy........
Ale po co? Przeciez wasze działania są równoczesne :>A sądząc po nim to dalej będzie naparzał w tą trójkę az ją rozwali, a potem weźmie się na mniej groźne cele.
Ok, mam dołączyć do waszej bitwy. Niestety po stronie federacji a nie Borg'a 😉 Okręty:USS Stalwart - klasa Defiant - kapitan Harold Decker, dowódca kluczaUSS Susquehanna - klasa Akira - komandor Elizabeth Juarez USS T'Kumbra - klasa Nebula - kapitan Solok
Witamy nowego obrońcę Federacji w grupie , twój klucz to całkiem niezła zgraja .Do tego mamy kolejny okręt zdolny strzelać głowicami taktycznymi , z tym że moze ich wystrzelić conajmiej 11 . Mam też pytanie techniczne do MG , czy istnieje możliość przekazania torped taktycznych na inne okręty w grupie ??Np. przesyłając je tranposterem lub przeworząc promem/promami . P.S. z tego co się dowiedziałem od MG to żeby zaatakować bronią Taktyczną Cube najpierw trzeba mu unieszkodliwić silniki , co przy osłonach na 63% będzie zdziebko trudne .