Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Prawdziwy Typhoon - komentarze

Prawdziwy Typhoon - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 272 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Reyden
    Uczestnik

Co do Borg i Abordażu - u mnie drony zastaną scieżkę zdrowia , sam już piszę poradnik pt. 10 sposobów na seryjne zabijanie dron Borg .

Generalnie w rytm forumowo-pbf-owy wpadam spowrotem jutro wieczorem .

I. Thorne
    Uczestnik

Zaczęło się. Rozdział I jest na forum. Teraz macie tydzień na opisanie swoich statków i załóg. Kontakt bojowy juz w następnym rodziale.Specjalnie napisałem tak mało, byście sami mogli się wykazać z pisaniem. Szczególnie tyczy to Kronosa i Zarathosa - w końcu jesteście dowódcami.Sytuacja jest taka. Wszyscy, oprócz USS Olympus, lecą w jednym zgrupowaniu. Okręt Wolfa odkrywa obecność Borga i dlatego grupa zmienia kurs. Sam statek połączy się z pozostałymi w okolicach granic układu.

I. Thorne
    Uczestnik

Ładnie się rozpoczyna. Tylko ledwo ponad dzień trwa bitwa i juz odpisali wszyscy, oprócz Pitmistrza i Fercarta (trzymam Cię za słowo z tym piątkiem). Przypominam, że przeliczenie w niedzielę i tak z zasady będzie.

Jeszcze jedna informacja. Dokonałem obliczeń i wyszło mi, że jak wszyscy zaczną walić do sześcianów z broni taktycznej to zamiast zwykłego powinien pojawić się dowodzenia (taki fajny pomysł Zarego składający się z 8 taktycznych). Dlatego do celu można strzelac bronią taktyczną tylko wtedy gdy straci wszystkie silniki. Do tego broń taktyczna ma tylko Sovereign, Galaxy i 2 D;deridexy. Pozostałe jednostki nie, bo to nie jest podstawowe wyposażenie okrętów GF i KSO (Romulanie mają bo ich broń działa na zasadzie wytwarzanej plazmy).

Na teraz to wszystko.

Anonimowy
    Gość

Thorne co ty uważasz za broń taktyczną ?Btw z czym my tam mamy walczyć chyba nie z sześcianami ? Kilka sfer przy ich pancerzu i mocy broni ( oraz koszmarnym osłabieniu t. kwantowych ) to już bardzo wiele więc nie rozpędzaj się za bardzo 😛

I. Thorne
    Uczestnik

Taktyczna broń to: trikobaltówki dla federacji, jonówki dla klingonów i plazmówki dla Romulan.A co będzie to dowiecie się w nastepnym rozdziale, choć Zary już trochę zdradził...

Pitmistrz
    Uczestnik

Nie bój nic Thorn zdążyłem.Mam nadzieję ze nam sześcian taktyczny nie wyskoczy 🙂

Reyden
    Uczestnik

Dobra , i ja już napisałem posta .

Ujawiniając przy tym część z moich pomysłów .

W poście jest prawie kompletna lista ofcicerów na moich okrętów , jutro podam kompletną listę .

Btw. Zachęcam graczy do rejestrowania się na grupie dyskusyjnej , bo jak narazie to tylko Kronos i Thorne się tam zarejestrowali .

Dla przypomnienia :

Rejestracja przez ten adres : borgwar2-subscribe@yahoogroups.com

Posty wysyłamy na borgwar2@yahoogroups.com , mozna też bezpośrednio na samym yahoo w sekcji groups .

I. Thorne
    Uczestnik

Znowu to samo... Ile razy to będzie się powtarzać...Atak bronią kinetyczną na Borga przyniesie tylko raz zwycięstwo. Pole silowe pojedynczego człona może zostać przystosowane tak, że będzie odbijać pociski, teleportowane też. Podstawowo człony nie mją tej osłony, bo według Kolektywu tylko idiota będzie strzelał ze zwykłego karabiny, jesli ma fazery i lasery.

I. Thorne
    Uczestnik

Rozdział II na forum.A teraz parę informacji.Ponieważ Zarathos bardzo się cieszył swym sześcianem to trzeba będzie mu trochę poutrudniać zadanie. Priorytetem Borga nie jest rozstrzelanie Federacji i jej kumpli, a wysłanie sześcianu lub asymilatora do przeszłości. Inne jednostki nie zdołają w przeszłości szybko zmienić historii, tak aby Policja Temporalna nie mogła zareagować. Dlatego tez strata tych jednostek będzie de facto porażką Borga.Aby posłać okręt do przeszłości Borg potrzebuje 5 tur obliczeń. Liczyć możę sześcian (50% mocy obliczeniowej), asymilator (25%) i sfery (po 12,5 %). Statek liczący nie może walczyć, jego broń jest nieaktywna, osłony 10% i nie może się naprawiać. Detektory i interceptory w ogóle nie moga liczyć.Dzięki temu Zary musi zacząć kombinować, co posłac do walki, a czym liczyć. Do tego wraz z czasem na pole bitwy zaczną przybywac kolejne okręty, nie tylko Sovereign nie zdążył do Typhoona. W zależności od sytuacji będa to statki NPC lub graczy, jesli wczesniej stracili własne.Teraz info dla graczy. Jak juz pisałem wcześniej nie traktujcie Borga jak chłopca, którego może pochlastać mieczykami czy jakimś wirusem. To wrednie i złosliwe bydle, które się przystosuje do prawie wszystkiego (poza antymaterią 😛 ). Nie będzie na niego zawsze skutecznych taktyk. Po prostu nie da się zrobic po raz drugi.I pamiętajcie jeszcze jedno - na razie cel misji Borga zna tylko Borg. Wy dowiecie się później.

Hemrod
    Uczestnik

Thorne jak Borg się przywyczaji do dwu ręcznego miecza?

Zarathos
    Uczestnik

Aha. Fajnie. Równie dobrze mogę zwrócić, albo się poddać. Ograniczenia mi nie przeszkadzają, info o nich tutaj - owszem. Mogłeś powiedzieć mi o nich prywatnie. Rezygnuję z gry.

Kronos
    Uczestnik

Zarathos spokojnie, bez paniki. Ta gra będzie uczciwa i na pewno ja jak i MG obiecujemy ci, że nie będzie żadnego jasnowidzenia. Jeśli ktoś się wyłamie będą konsekwencje i tyle. MG decyduje o czym my wiemy i tak pozostanie więc to że o twoim zadaniu tu zostało napisane nie jest taką tragedią. Choć trochę racji masz, MG na przyszłość nie powinien ujawniać takich informacji. Po prostu jeśli by gracze o tym nie wiedzieli było by fajniej. Większe zaskoczenie i satysfakcja z przeszkodzenia w misji przeciwnika. Grajmy dalej ok. ?

Corvus
    Uczestnik

Tak żeby było wszystko jasne. Okręty romulańskie wyszły z warp zamaskowane.

I. Thorne
    Uczestnik

jak Borg się przywyczaji do dwu ręcznego miecza?

Zamontuje sobie pancerz. Gruby pancerz. Do tego dołoży pole odbijające lecące w jego kierunku obiekty (kule) i wtopa z GC odpada.

A teraz nasza rezygnacja z gry.

Mogłeś powiedzieć mi o nich prywatnie.

Usiłowałem. Dwa razy wywoływałem Cię na gg (w tym raz gdy byłes obecny na forum) i wysłałem jedną PM. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Do tego doszły mnie opinię dwóch graczy, którzy alarmowali mnie, że to będzie masakra Federacji, a nie bitwa. Reyden opublikował podliczenie ogniowe, które ja później potwierdziłem. Z taką mocą wystarczyło żebyś stał i strzelał do każdego po kolei.

Podstawowo nie miałeś mieć żadnego sześcianu, tylko sfery i asymilatory. Gdy podesłałeś mi na gg Twoje zgrupowanie, to pomyślałem, że fajnie, będzie stary dobry motyw "sześcian vs reszta" i się zgodziłem. Potem jeszcze raz się o to zapytałem przy ostatnim kontakcie na forum. Gdy tego samego dnia zrobiłem na kartce obliczenia to az się złapałem za głowę.

Sześcian to wg danych anormalnie twarde bydle i może sobie stać nawet sam i rozwali wszystkich. Szczególnie teraz, gdy torpedy straciły swą moc. Nawet Akira, jesli właduje w niego wszystkie torpedy z każdej wyrzutni to zabierz mu tylko 1/25 osłon. On sam jedną salwą jednejściany odparowuje jeden statek z około1/3 ogólnej okrętów. reszta idzie po góra dwóch (tylko galaxy i Sovereign dłużej pożyje).

Jak wyżej napisałem, próbowałem się z Tobą skontaktować, by zamienić zwykły sześcian na zwiadowczy. Ale nie dostałem odpowiedzi. I co zrobiłem? Usunąłem Ci okręt? Nie, wprowadziłem tylko małe utrudnienie. Czy aż tak bardzo Ci ono przeszkadza? Nie musisz liczyć parametrów, możesz się rzucić ze wszystkim na Federację, w końcu i tak sześcian padnie jako ostatni (jesli w ogóle). A on do wykonania misji jest Ci potrzebny.

Uważasz, że jesli napisałem o podróży w czasie to coś zmieniłem? Nawet mój brat, który z treka zna się na Borgu i oglądał tylko parę razy TNG, DS9 i dwa razy FC po słowach "gwiazda G2V taka sama jak Słońce, rezerowoy plan Borga na wypadek porażki Królowej" odpowiedział "Cofną się w czasie". Czy inni gracze nie wysnują ten sam wniosek? Oni oglądali wiele razy FC, ale według czasu gry nie mogą nic o tym wiedzieć. Tą wiedzę posiedliby wcześniej czy później, dzięki mojej informacji mają zakaz wysuwania się przez szereg.

Przypominam sobie pierwszą bitwę z moim udziałem. Gdy rozpoczynała się wojna federacyjno-kardazjańska. Wtedy ja wysunąłem się przed szereg i chciałem chronić Mirandę (chyba Fluora) po przeczytaniu posta Kronosa. I zostałem od razu mocno zganiony za oszukiwanie. Nie ochroniłem jej i poszła na złom.

Tutaj też jest to samo. Jesli ktoś radośnie oświadczy mi w następnym poście "Oni lecą do 2063 powstrzymac Pierwszy Kontakt" to jego post wyleci, a sam autor będzie się gęsto tłumaczył na mpim dywaniku. Dlaczego? Bo korzysta z wiedzy, której nie może znać jako postać.

Tworząc utrudnienia poświęciłem Twą przyjemność bezproblemowego rozwalenia federacji na rzezc nadziei pozostałych graczy, którzy może będą mieli szansę coś zrobić. To nie jest za duża cena, a i tak zapewne wygrasz.

Wczoraj w rozmowie z naszym wspólnym znajomym dowiedziałem się jeszcze kilka osobistych rzeczy, ale nie będę ich wywlekać publicznie. jesli chcesz o nich porozmawiać to zapraszam na PM.

Pitmistrz
    Uczestnik

Można już odpisywać bo nie jestem pewny Kronos napisałeś cdn....na końcu posta więc nie wiem czy będziesz coś jeszcze dopisywał czy nie?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 272 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram