Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Prawdziwy Typhoon - komentarze
Z powodów ode mnie niezależnych muszę przełożyć przeliczenie na jutro.Do modów: sorry za post po poście, ale tego niedługo skasuje.
Nie ma potrzeby kasowac, regulamin mowi o postach pisanych w krotkich odstepach czasu. 😉
Przeliczenie już jest i Wolf ma rację. Bitwa zamiera i trzeba brać się do roboty. Od tej chwili jest około 10 dniowy czas na odpisanie. Następne przeliczenie będzie w następny poniedziałek lub wtorek.Do walki po stronie koalicji przyłącza się Akeen, którego jednostki już lecą i chcą coś wysadzić.
Mam pyatnie.Jak to jest z wyrzutniami u Steamrunnera? Które strzelają do przodu, a które do tyłu?
Zarówno DITL jak i stronka Coena nie podają rozmieszczenia wyrzutni , a tylko ich ilość -
2 pulsacyjne , 2 standardowe ( z zapasem 55/100 torped ) .
Zaś strona ACTD podaje że 2 wyrzutnie są na rufie , nie wiem które - w opisie jest że SR ma wszystkie wyrzutnie seryjne .
Zdecyduj sam .
Kanonicznie jest mało danych , wiadomo na 100% że ma przednie wyrzutnie , nic nie wiadomo o rufowych .
A przeczytałas wszystko dokładnie bo mi sie wydaje że na ACTD jest podane rozmieszczenie tychże wyrzutni?
No i mamy problem. Na razie proponuje seryjne na dziób, a zwykłe na rufę. W końcu wyrzutnie seryjne to broń ofensywna, a nie defensywna.Jeszcze poszukam w sieci, może gdzieś coś skrobneli.
Steamrunner ma 7 pasów fazerowych i 2 standardowe wyrzutnie na dziobie wg Alexa Jeagera - jego twórcy.
Dane o broni mam ze strony oficjalnej czyli BatletHa.
Moja wina, że dane są nieprawidłowe? Pytałeś, więc podałem informacje jak to się ma w "sci-fi realu".
Piszę to tutaj, a nie na PM bo Kronos ma pełna skrzynkę.Jest mały problem.Asymilatora nie można zaatakować bronią taktyczną, mimo że slabo się porusza. Do tego dezruptory nie strzelają w warp, więc taki atak nic nie da.Ale i tak D'deridex dotrze na pole walki nie w tym przeliczeniu, wiec jest jeszcze czas.PS. Klingoni za czesto sie maskowali/odmaskowywali, więc Borg atakuje ich statki w tej samej turze co oni Borga - Romulanie jeszcze nie są rozszyfrowan, więc ich atak wchodzi za "free".
Uwaga do Pitmistrza.USS Undead to obecnie totalny złom (wskaźnik pancerza pokazuje nie ilość zewnętrznego pancerza, ale wszystkich elementów duranium/tritanium na statku). Osłony regenerują się w stopniu 1% gdy są wyłączone, a okręt strzela (normalnie 8%). Tylko 1 wyrzutnia pulsowa na dziobie działa (reszta nie). Nie możesz też naprawiać pancerza, bo nie masz do niego dostępu (częśc sekcji nie ma powietrza).
Piszę to tutaj, a nie na PM bo Kronos ma pełna skrzynkę.
Jest mały problem.
Asymilatora nie można zaatakować bronią taktyczną, mimo że slabo się porusza. Do tego dezruptory nie strzelają w warp, więc taki atak nic nie da.
Ale i tak D'deridex dotrze na pole walki nie w tym przeliczeniu, wiec jest jeszcze czas.
PS. Klingoni za czesto sie maskowali/odmaskowywali, więc Borg atakuje ich statki w tej samej turze co oni Borga - Romulanie jeszcze nie są rozszyfrowan, więc ich atak wchodzi za "free".
Troche to naciągane, w nemesis dezruptory strzelaly w warp natomiast co do ataku torpedowego to powinien być dozwolony w końcu obiekt niem szans na odpowiedź niezaleznie jak szybki by niebył skoro wychodzi mu sie przed burta i strzela. no ale Mg decyduje cos wymyslę i dam znac zanim dolecą........
w nemesis dezruptory strzelaly w warp
Akcja bitwy dzieje się kilka lat przez Nemesis i jak pamiętam nigdy wcześniej (nie oglądałem każdegoodcinka, więc nie jestem pewien) tego nie było, Powiedzmy, że technika poszła do przodu. Do tego można strzelać wychodząc z warp tuż przed celem i mijając go w tej samej turze ładować z rufowego (jak Hemrod).
co do ataku torpedowego to powinien być dozwolony w końcu obiekt niem szans na odpowiedź niezaleznie jak szybki by niebył skoro wychodzi mu sie przed burta i strzela.
To byłoby za łatwe - wystarczy jedna salwa i po asymilatorze. Obie strony muszą kombinować jak wygrać, więc do dzieła 🙂
Co do strzelania w WARP .Kronos, zauważ że w NEM ( i wszędzie poza TOS ) E-E i Scimi leciały w WARP , Scimi nie atakował E-E kiedy ten był juz na impulsowej , samemu będąc w WARP . Podobnie było w VOY : Message in a Bottle . Co do strzelania torpedami , kiedy cel leci z impulsową , a atakujący w WARP , nie kojarzę takich scen w ST , ale sporo z ST nie pamiętam ( TNG/DS9 , to co już było emitowane w polskiej TV ) .Zarathos coś wspominał że w TNG zdarzyło się takie coś . Btw. Kiedy ty byłeś MG nie pozwalałeś na takie coś , a teraz sam próbujesz takiej akcji .