Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Prawdziwy Typhoon - komentarze

Prawdziwy Typhoon - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 272 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Pitmistrz
    Uczestnik

Aby się zamaskować trzeba i tak osłony opuścić na jedno wychodzi.

I. Thorne
    Uczestnik

Nie mozna jednocześnie maskować się i przenosić torpedy.Uwaga!Z racji mojego jutrzejszego wyjazdu na zieloną trawkę przeliczenie będzie w poniedziałek, więc gracze mają dodatkowy dzień na kombinowanie.

I. Thorne
    Uczestnik

Kolekmy rozdział.

UWAGA!

Dzisiaj Reyden dostaje oficjalne upomnienie za brak odpisywania w bitwie. Jednocześnie nie poinformował mnie o taktyce walki swych okrętów (jak nieobecny Raider 71). Jesli sytuacja będzie się powtarzać to okręty przejdą pod dowództwo innego gracza.

Pitmistrz, na razie pancerz został bez zmian - dopiero teraz płyty pancerne są wstawiane. Inne naprawy to sam oceń ich tempo (tak na oko wszystkoe połatasz prowizorycznie w ciagu 3-4 tur, ale pancerz możesz odbudowac najwyżej o 10%).

W tym przeliczeniu ukazała się największa przewaga sześcianu - tym razem strzelał z trzech ścian, a nie jak zwyczajowo z dwóch. Spowodowane jest to jego położeniem wzgędem floty i USS Sovereugn.

I. Thorne
    Uczestnik

Od MGSprawdziłem ilośc promów na okrętach i ostro się zdziwiłem. Na większych jednostkach jest ich tak dużo, że nie ma szans, żeby wszystkie wystartowały w jednej turze. Dlatego od tej chwili jest nowa zasada.Jeśli okręt opuszcza osłony, by wypuścić promy to może wystartować maksymalnie cztery plus jacht kapitański i 6 sond. Jeśli okręt nie ma osłon to te wartości podwajają się.Tak więc USS Sovereign wypuścił promy i ma obecnie 4 promy, jacht i 6 sond w powietrzu. USS Divine mógł ich wypuścić 10 bo osłony ma opuszczone na całą turę.Jednocześnie przeliczenie może się lekko opóźnić bo wyjeżdżam, jednak najpóźniej do wtorku będzie. Jeśli będzie tak późno to przeliczenie będzie dopiero 12 sierpnia, jeśli normalnie w tą niedzielę to 5 sierpnia.

Zarathos
    Uczestnik

Właśnie - jak to jest z sondami? Bo w każdym treku sondy wystrzeliwano z wyrzutni torpedowych - można strzelać jednocześnie sondami i torpedami?

Pitmistrz
    Uczestnik

Na Defie sondy mają osobną wyrzutnie z której można wystrzelić jeszcze torpedy fotonowe na Galaxy z wyrzutni torped ale z kolei na Interpidzie miały osobna tylko dla siebie.

I. Thorne
    Uczestnik

Dla uproszczenia wystrzeliwywane są w przerwach między strzelaniem. I tylko sześć niezależnie od liczby wyrzutni.

I. Thorne
    Uczestnik

Kolejny rozdział na forum.

Sześcian mógł strzelać z trzech ścian bo grupa Forresta jest ustawiona bokiem do reszty (nikt nie pamięta jak wyglądało to FC, gdy fedki udawały bąki? 😛 ). W następnej turze już tak nie będzie i jeśli grupa się nie rozsypie to powracamy do modelu dwuścianowego.

Uwaga co do promów. Nie wszystkie okręty wypuściły wszystkie promy i jesli ich kapitanowie chcą posłać w bój kolejne to muszą to napisać. Na przykład USS Tesla ma ich 20, a lataja dopiero 4.

W liczbie zniszczinych promów i sond są zarówno te trafione, jak i zniszczone przez autodestrukcję po pochwyceniu.

Kolejne przeliczenie w nastepny poniedziałek, 6 sierpnia.

UWAGA!

Do grona ostrzeżonych graczy dołącza dziś Corvus, który w dwóch ostatnich rozdziałach nic nie napisał.

I. Thorne
    Uczestnik

Dokonałem małej edytki rozdziału, bo przeglądając papiery zauważyłem rozkaz fercarta o ładowaniu wyrzutni trikobaltówkami, więc za turę 3 będą załadowanie tymi bombami.I co do promow. Jeśli ktoś chce, żeby waliły w sześcian to na początku musi je wypuścić (jak ferrcart, masz 2 promy wypuszczone, ale nie mają one żadnych ładunków na pokładach, a jak chcesz posłac kolejne to wyraźnie to napisz), a potem wydać rozkaz taranowania.

Kaleh
    Uczestnik

Ze względów rozmaitych wycofuję się z rozgrywki. Na podobnej zasadzie zawieszam PBFy,w których uczestniczę. Spróbuję poprowadzić jeszcze RPG, ale to zależy tylko od czasu jaki posiadam. Mam nóż na gardle do czasu wyprowadzki do domu, a następnie przegrupowania na południe kraju. Do połowy października więc nie mogę poświęcić tyle uwagi trekowi ile bym chciał...

Kaleh

I. Thorne
    Uczestnik

Nowy rozdział i przetarg nieograniczony.

Kto chce wziąż pod swe skrzydła 2 K'Vor'Che Kaleha?

Może to być gracz, który juz uczestniczy w rozgrywce, może też być jakiś nowy. Do wybrania nowego animatora ja będę nimi sterować.

Reyden
    Uczestnik

Ja jestem chętny jak co .Można rozładować już załadowaną wyrzutnię ??.Bo mi na razie ta torpeda trikobaltowa w rufowej wyrzutni zawadza , nie mogę jej użyć póki sześcian lub inny wrogi okręt się straci silników , a dodatkowe 300 000 DMG z normalnych torped jest bardziej użyteczne . Czy można ww. torpedę odpalić zdalnie po odpaleniu lub za pomocą fazera ??

Pitmistrz
    Uczestnik

Z tego co pamiętam to było mówione że torped nie można detonować fazerami a co do rozładowania jak dla mnie to normalne że powinno się dać.

Anonimowy
    Gość

Thorne USS Kongo uderzył w cubusia, w związku z tym mam pytanie. Czy mam rozumieć iż jest on unieruchomiony tj nie trzeba już strzelać w napęd, mogę od razu użyć trikobaltówek ?

Hemrod
    Uczestnik

A może Klingonów dostanie ten, który pierwszy zejdzie?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 272 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram