Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Prałat Jankowski...duchowni...

Prałat Jankowski...duchowni...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 32 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • I. Thorne
    Uczestnik

Mi samemu włos się zjeżył jak wieczorem przeczytałem co tu napisałem. Zawsze byłem przeciwny karze śmierci, wojnie w Iraku i w ogóle fanatyzmowi. A teraz wyjechałem sam z poglądami podobnymi do tych, których krytykuję.Tak więc sądzę, że przerwa na pewno dobrze mi zrobi.Tak więc do zobaczenia za tydzień.I jeszcze raz przepraszam.

fluor
    Klucznik

Sprawa księdza Jankowskiego jest tym bardziej kontrowersyjna, że brał on udział w protestach Solidarności w Gdańsku i że jest jednym z wielu bohaterów walki o demokrację. Wtedy jego działania także budziły lęk hierarchów Kościoła (żeby uniknąć rozlewu krwi i nie podburzać ludzi), jednak jednostki niepokorne jak ks. Jankowski, Popiełuszko działały mimo tego.To co kiedyś było cnotą, walką z systemem, głoszeniem polskości, teraz jest działalnością szkodliwą. Sam chodzę do kościoła i wyjątkowo nie lubię kazań politycznych, a te co jakiś czas się zdarzają. Z tego co zauważyłem większość ludzi traktuje je z odpowiednim dystansem (czasem wręcz ukrywając uśmiechy, gdy mowa o potencjalnych spiskach, wyniszczaniu Polaków, itp.).Konserwatyzm Kościoła powoduje, że wszystkie jego działania są odpowiednio opóźnione, niejako przemyślane i stonowane. Ma to oczywiście swoje złe, ale i dobre strony. Łatwo dostrzec, że wyżsi hierarchowie dopuszczają dość dużą niezależność w działaniu proboszczów - być może wynika to z ich bezsilności, a może bezsilność wzięła się z tego dawania "wolnej ręki".Problem księdza Rydzyka jest dość poważny. Media swego czasu pokazały jego działalność i go publicznie skompromitowały, jednak tak naprawdę nikt nie ma nad nim kontroli. Podejrzewam, że Episkopat liczy na naturalne rozwiązanie sprawy, bo oni nie mają na niego żadnego wpływu (pytanie czy sam Papież ma) - a w końcu nikt nie żyje wiecznie.

Bonifacius
    Uczestnik

Jestem katechetą 🙁 i tym bardziej jest mi wstyd i przykro jeśli ci którzy tworzą Kościół - DUSZPASTERZE nie potrafią przestrzegać praw BOSKICH o których nauczają. To oni mają być wzorem dla wierzących i nie tylko. Jedynym wyjaśnieniem i obroną dla niech jest fakt, że również są ludźmi i podlegaja tym samym pokusom i skłonnościom co wszyscy. Tak czy inaczej robią źle - cóż pozostaje mi przeprosić za nich 🙁 bo w Kościele są przyczyną zgorszenia, a dla obserwatora stają się .... ach co tu duzo mówić.Pierwszy raz czuję się tak podle 😥

Anonimowy
    Gość

Ja byłem członkiem Ruchu Światło-Życie.Chyba nie była to moja droga więc odszedłem - też niestety musiałem się wstydzić: czasami siebie, ale przeważnie za animatorów lub moderatorów.

Cross
    Klucznik

Myślę, że można nieco "reanimować" temat ze względu na ostatnie pomysły totumfackich Jankowskiego. W planach są pomniki (sic!) prałata. Pycha może osiągać niezłe rozmiary, ale ten facet przegina maksymalnie...Generalnie jestem ateistą i raczej wojującym antyklerykałem, ale szanuję takie postacie jak ks. Stanisław Musiał, który wniósł wiele do dialogu polsko-żydowskiego czy też ex-ksiądz Obirek (polecam jego książkę), który jako jedyny odważył się krytycznie wyrazić o pontyfikacie JPII. Co go za to spotkało - wiadomo :-/Sprawa Radia Maryja powinna być poza dyskusją w ogóle, nie ma miejsca w cywilizowanym kraju dla rozgłości otwarcie nawołującej do nienawiści rasowej czy też etnicznej. Ale to Polska właśnie...

Anonimowy
    Gość

Zgadzam się z przedmówcą to co wyczynia Rydzyjko do spółki z ojcem Maybachem po zmianie ekipy rządzacej przekracza juz wszelkie granice....Ale co się dziwić taka jest specyfika polskiego Kościoła ( przynajmniej tej głośniejszej części - bezczelnej i nie bojącej się nikogo i niczego )- Cross masz rację w Polsce postać JPII przy całym szacunku dla jego osoby, cieszy się swoistym kultem jednostki, brakiem krytycyzmu wobec jego działalności, całkowicie przy tym pomijając milczeniem rzeczy niewygodne.- księża jako tacy, przynajmiej ci z którymi się zetknąłem, interesuja się głównie nabijaniem kabzy, nie wyzbywając sie przy tym natretnego moralizatorstwa- a co do stawiania pomnika Jankowskiemu jest to kolejny poroniony pomysł środowisk z nim związanych- KONIECZNE jest całkowite odseparowanie KK od państwa na wzór francuski, moze to uzdrowiłoby sytuację

Cross
    Klucznik

- KONIECZNE jest całkowite odseparowanie KK od państwa na wzór francuski, moze to uzdrowiłoby sytuację

[post="39643"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Nie w tym czteroleciu...:-/

Oreł
    Uczestnik

Wzór francuski? Apage! Po dziesięciu latach skończyłoby się zamachami katolickich fundamentalistów.

Cross
    Klucznik

Po dziesięciu latach skończyłoby się zamachami katolickich fundamentalistów.

[post="39676"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Ale wtedy, wiesz... byłoby prawne przyzwolenie na jakieś ich "wyluzowanie" 😀

Sai
    Uczestnik

Owszem, powinien istnieć rozdział kościoła od państwa, jednak nie taki jak we Francji, tam mamy do czynienia z jakąś fobią, co prowadzi do niesnasek. Ostatnim czasy obserwujemy jak to politycy masowo w kościołach się pojawiają. Uznaje się za wierzącego, ale to, że mi polityk w kościele się pokazuje nic mi nie mówi. Nie dlatego na niego zagłosowałem. Jednakże jak widzimy KOŚCIÓŁ to idealny lep dla części elektoratu. Na marginesie dziwie się że Rydzyk jeszcze egzystuję. To co on ostatnim czasy wyrabia i zachowanie jego popleczników zakrawa na fanatyzm.

Prezes
    Uczestnik

Na marginesie dziwie się że Rydzyk jeszcze egzystuję.

[post="39817"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

A ja nie. Jestem zdeklarowanym ateistą i mam jak najgorsze zdanie o KK. Rydzyk egzystuje dlatego ze dla KK liczą sie tylko i wyłacznie 3 rzeczy: hajs, mamona i kasa.

Jestem absolutnie przekonany ze po prostu dzieli sie zyskami z biskupami a ci udaja ze nie potrafia sobie z nim poradzic. Gdyby chcieli, zmietli by RM jedna decyzją i kilkoma wypowiedziami.

Nie zgadzam sie tez z tym ze Jankowski i Rydzyk sa marginesem Kosciola. Dopoki sa tolerowani przez episkopat, sa tak naprawde glosem KK w Polsce.

BST
    Uczestnik

Tylko i wyłącznie PiS wygrał wybory dzieki Rydzykowi. Przez swój organ nawoływał ludzi do głosowania na PO, co więcej zaprzyjaźnieni z nim księża chodzili po domach do chorych i kazali przysięgać danej rodzinie, iż będą głosować na PiS. Co ciekawe było tak i na północy u mojej rodziny i na południu co może sugerować ze było to lub mogło być nagminne i w innych małych miejscowościach. Oczywiście PiS odwdzięczył się już Rydzykowi odpowiednią ustawą medialną za kampanie wyborczą.Śledząc historie życia Rydzyka można się przerazić. Zaczynał jako ksiądz z powołania po kilku latach uciekł z pielgrzymki do Watykanu i zniknął na blisko rok. Podkreślam, że uciekł, nikt z jego przełożonych nie wiedział co się z nim dzieje. Znalazł się w Niemczech po roku tam prowadził pielgrzymki do Miednoje(chyba tak się to pisze) Jak mówili jego ówcześni współpracownicy lubił powtarzać ze tam dorobi się na "krojeniu starszych ludzi" wiecej niż w Polsce przez całe życie. Tam tez zaczął pracować w radiu. Tam się dorobił i przyjechał tutaj prowadzić swoją mocno podejrzaną działalność. Miliony zebrał na ratowanie Stoczni, nawet ze złotówki się nie rozliczył, schorowani ludzie ostatnie swoje pieniądze wysyłają mu mamieni jego praniem mózgu. Nigdy nikomu nie pomógł, starszy pan wysłał mu oszczędności życia 50 tys zł, później zachorował, ale Rydzyk mu już nie pomógł, nawet się nie odezwał. Moim zdaniem jego postać jest odrażająca, zasłania się Matką Boską budując swoją sektę i swoje imperium. Jak najszybciej powinien trafić do więzienia, a majątek który wyłudził od ludzi rozdany na cele charytatywne. Mógłbym długo jeszcze o nim pisać i wymieniać .... a KK nie chce go ruszyć, bo się boi, Rydzyk ma taką siłę ze doprowadziłby do rozłamu.

Comm_Luke
    Uczestnik

dla KK liczą sie tylko i wyłacznie 3 rzeczy: hajs, mamona i kasa.

Prezes, ja jestem zdeklarownym katolikiem i przykro mi, że tak mówisz. Przyznaje, że jest wielu księży, o których z trudem można powiedzieć, że są ludźmi z powołania. Tyle tylko, że ty generalizujesz. Jeśli nie spotkałeś żadnego porządnego księdza to nie moja wina, a obrażasz ogromną liczbę ludzi. Używanie pojęcia KK odnosi się nie tylko do księży, ale także do wienych. Powiem Ci, że moimi wytycznymi w życiu nie jest jak to ująłeś: "hajs, mamona i kasa".

Rydzyk jest osobą niebezpieczną i jest to pewne. Problem jest także obecna postawa Episkopatu. Tylko niech ludzie tacy jak Ty, ateiści zrozumieją, że nie każdy kto chodzi co tydzieńn do kościoła słucha RM.

Ja jestem dumny z mojej wiary i się jej niewypieram. Nie atakuję ateistów, wieć niech oni nie atakują mnie, używajac bezmyślnie pewnych pojęć.

Prezes
    Uczestnik

Tyle tylko, że ty generalizujesz. Jeśli nie spotkałeś żadnego porządnego księdza to nie moja wina, a obrażasz ogromną liczbę ludzi. Używanie pojęcia KK odnosi się nie tylko do księży, ale także do wienych.

....

Tylko niech ludzie tacy jak Ty, ateiści zrozumieją, że nie każdy kto chodzi co tydzieńn do kościoła słucha RM.

Ja jestem dumny z mojej wiary i się jej niewypieram. Nie atakuję ateistów, wieć niech oni nie atakują mnie, używajac bezmyślnie pewnych pojęć.

[post="39858"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Ok, przyznaje, powinienem napisac ze chodzi raczej o władze i dostojnikow tegoz KK.

A co do ksiezy. Najporzadniejszy ze znanych mi ksiezy byl byly proboszcz z mojej parafii. Pamietam go z daaaawnych czasow. Nie uprawial politykierstwa z ambony, nie byl bardzo pazerny na kase, nie szalał z np. egzaminami przed komunia czy biezmowaniem. Ale z drugiej strony ma syna, ktoremu zreszta kupil tu w okolicy młyn. A jak sie zaczela demokracja to ciągnąl na potege samochody z zagranicy bez cła do spolki z lokalnymi szychami. Drugiego ze znanych mi osobiscie ksiezy pamietam szczegolnie za jedna wypowiedz "przejde sie po kolendzie to bedzie kasa na nowy samochod".

Nie twierdze ze kazdy kto chodzi do kosciola słucha RM.

Nie atakuje tez katolikow, bo uwazam ze kazdy ma prawo do swoich pogladow. Krytykuje Kosciol jako instytucje, organizacje a to ze wzgledu na to jak zachowuja sie władze tegoz Kosciola, ze wzgledu na historie i obecne działania tej instytucji.

Comm_Luke
    Uczestnik

Rozumiem i naprawdę mogę współczuć, że takich księży spotkałeś na swojej drodze. Znam wielu takich, którzy samemu krytycznie patrzą na to co się dzieje.

W parafii miałem księdza o odmiennych skłonnościach seksualnych. Na szczęście dzięki presji ostatecznie udało się załatwić z kurią jego odejście.

A tak na marginesie, chcesz zobaczyć pożądnych księży, to idź na pielgrzymkę 😉 Trud jaki oni podejmują faktycznie świadczy o ich przekonaniach. Żaden z "marginesu" ksiądz nie uda się w taką drogę, bo zbyt ciężka itp. 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 32 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram