Forum Fantastyka Inne sci-fi i pozostałe gatunki Polskie science fiction

Polskie science fiction

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 75 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

O powieści "Gnoza" Michała Cetnarowskiego:
    https://esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=31519

Q__
    Uczestnik
    Q__
    Uczestnik

W nawiązaniu...

(Być wywiadowanym 😉 przez Żwikiewicza - zazdroszczę...)

Q__
    Uczestnik

O roklemowej antologii "Ku gwiazdom":
    https://esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=31706

Q__
    Uczestnik
    Elaan
    Uczestnik

W nawiązaniu...

Jestem świeżo po lekturze nowej powieści naszej miłej forumowej Autorki. 🙂
    "Księżyc, moje przeznaczenie" IMO czyta się świetnie.
    Światy, w którym przyszło żyć i działać głównej bohaterce - zarówno ten ziemski jak i księżycowy - opisane są jasno, plastycznie i bez omijania nawet drażliwych tematów. Akcja zaś wije się gładko i ciekawie, od zwrotu do zwrotu, ani nie epatując przemocą i nadmiernym tempem, ani też nie nużąc czytelnika.
    Przewracając ostatnią kartkę, czuje się niedosyt i apetyt na więcej. A to chyba mówi samo za siebie. 🙂
    Brawo, Evivo i nie daj nam zbyt długo czekać na ciąg dalszy! 🙂

• Ta odpowiedź została zmodyfikowana 4 lata przez Elaan.
    Q__
    Uczestnik

Światy, w którym przyszło żyć i działać głównej bohaterce - zarówno ten ziemski jak i księżycowy - opisane są jasno, plastycznie i bez omijania nawet drażliwych tematów. Akcja zaś wije się gładko i ciekawie, od zwrotu do zwrotu, ani nie epatując przemocą i nadmiernym tempem, ani też nie nużąc czytelnika.

A może jakieś smakowite (umiarkowane) spoilery na zachętę? 😉

Elaan
    Uczestnik

A może jakieś smakowite (umiarkowane) spoilery na zachętę?

To zostawiam wprawniejszej w słowie, czyli naszej drogiej Evivie. 🙂
    Zresztą, już sama audycja wzmiankowana wyżej, zdradza wiele z fabuły powieści.

Q__
    Uczestnik

Zresztą, już sama audycja wzmiankowana wyżej, zdradza wiele z fabuły powieści.

Owszem. Przy czym audycja mówi dużo o świecie książki, i stojącej za nią - nie tylko od strony worldbuildingowej - filozofii. Tymczasem ja - w tym momencie - byłem ciekaw szczegółów wychwyconych czytelniczym, Twoim, okiem 😉 .

Elaan
    Uczestnik

Tymczasem ja - w tym momencie - byłem ciekaw szczegółów wychwyconych czytelniczym, Twoim, okiem

No cóż, skoro tak... 🙂

Pierwsze co przychodzi mi na myśl to - w całkiem pozytywnym znaczeniu tego słowa - zwyczajność bohaterki.
    Łatwo jest ją polubić, utożsamić się z nią, zrozumieć jej zagubienie i niepewność w kolejnych miejscach, coraz bardziej odległych od świata, w którym się wychowała. Nie przytłacza czytelnika geniuszem, ani super umiejętnościami.
    Druga rzecz, to przyjemność odkrywania w trakcie lektury, że ta powieść to tak naprawdę prequel trylogii "Dusza" - a Monty to w gruncie rzeczy przodek Raula, i równie jak on fascynujący.
    Trzecia sprawa, która IMO dobrze wpływa na całą opowieść, to ciekawe postacie w otoczeniu Leety: wirtualistka Susan, przypominająca swoimi zwyczajami całkiem dzisiejszych programistów [przynajmniej jeśli chodzi o zamiłowanie do swoiście pojmowanego porządku ;)] oraz tajemniczy przełożony Scott, który za swoimi staroświeckimi implantami ukrywa zapewne jeszcze niejedną niespodziankę.

I to na razie byłoby na tyle. 🙂

Q__
    Uczestnik

w całkiem pozytywnym znaczeniu tego słowa - zwyczajność bohaterki.
    Łatwo jest ją polubić, utożsamić się z nią, zrozumieć jej zagubienie i niepewność

+

Monty to w gruncie rzeczy przodek Raula, i równie jak on fascynujący.

Można odnieść wrażenie, że Eviva ma ulubiony typ bohaterów, przynajmniej bohaterów tego cyklu... 😉

ta powieść to tak naprawdę prequel trylogii "Dusza"

Ciekawe czy zobaczymy je kiedyś w jednym tomie?

Elaan
    Uczestnik

Można odnieść wrażenie, że Eviva ma ulubiony typ bohaterów, przynajmniej bohaterów tego cyklu...

Można tak to ująć.:)
    Pytanie "dlaczego?", to już trudniejsza sprawa.
    Najlepiej odpowiedziałaby na nie sama Eviva. 🙂
    Ja po przeczytaniu zarówno "Duszy" jak i "Księżyca..." pomyślałam sobie, że obie postacie androidów mają pewną wspólną cechę - coś co można określić jako "instynkt prawości".
    Być może Raul i Monty mają uświadomić nam jak wiele zatracamy - pokolenie po pokoleniu - z naszego kompasu moralnego.

Ciekawe czy zobaczymy je kiedyś w jednym tomie?

Mam nadzieję, że jeśli kiedyś to nastąpi, to będzie to solidne tomiszcze. 🙂
    Na razie trzymam kciuki za kontynuację przygód Leety, Monty`ego i całej księżycowej ferajny - tak jeszcze ze dwa tomy, bo lubię dobre trylogie. 🙂

Q__
    Uczestnik

pomyślałam sobie, że obie postacie androidów mają pewną wspólną cechę - coś co można określić jako "instynkt prawości".

Swoją drogą znamienne, że autorzy SF (bo Eviva wpisuje się tu w pewien nurt) chętnie wyposażają w ten instynkt rozumne maszyny, albo Obcych (kłania się Spock 😉 ). A jeszcze wcześniej był Wodehouse i jego lokaj - Jeeves - godniejszy szacunku od swojego pana, oraz tzw. szlachetni dzicy (voltaire'owski Prostaczek, Winnetou, itd.). Tak, to wygląda na subtelne oskarżenie ludzi/tzw. klas wyższych/jednostek uważających się za cywilizowane, jednym słowem - czytelników.

Mam nadzieję, że jeśli kiedyś to nastąpi, to będzie to solidne tomiszcze.

W stylu zbiorczych wydań Narnii i Amberu? 😉

Q__
    Uczestnik

Kolejna darmowa antologia, tym razem militarna - "Raz jeszcze w wyłom":
    https://fantazmaty.pl/czytaj/antologie/#raz-jeszcze-w-wylom

I jej recka:
    https://esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=31756

Q__
    Uczestnik
Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 75 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram