Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Pogaduszki

Pogaduszki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,441 do 1,455 (z 3,452 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zuza
    Uczestnik

Kuurdeee... a ja byłam przekonana, że to jednak sprawka FO z tymi majtasami, zwłaszcza po tym jak zamontował w damskich szatniach kamery... No chyba, że to on podszkolił Targa w sztuczce "bierz to na siebie!" 🙄

fluor
    Klucznik

Bene: godne i na czasie 🙂

fluor
    Klucznik

Właśnie sobie uświadomiłem, że premiera treka przypada w tzw. dzień zwycięstwa, świętujący koniec II wojny światowej (dla tych, którzy mieli co świętować - patrz "Popiół i diament").

Zarathos
    Uczestnik

Oficjalnie DWS skończyła się 6 lat i jeden dzień po wybuchu, czyli 2 września - po podpisaniu kapitulacji przez japońskiego ministra spraw zagranicznych Mamoru Shigemitsu. A w praktyce 9 września, w Nankinie, po kapitulacji wojsk Japońskich stacjonujących w Chinach. Więc do dnia zwycięstwa jeszcze trochę poczekamy.A w ogóle to nie mąć młodzieży w głowie, panie moderator. Bo się czułki obciacha 😛

Barusz
    Uczestnik

Ehe ehe...Co innego info o tym, kiedy zakończyła się druga wojna światowa, co innego info, kiedy formalnie zakończyła się druga wojna światowa, jeszcze zaś co innego przedmiot postu powyżej - info, kiedy świętujemy koniec tejże samej wojny.

fluor
    Klucznik

Jeśli spojrzeć od kwestii formalnej to Rosja i Japonia wciąż walczą, tj nie podpisały traktatów pokojowych, czy się mylę?

Barusz
    Uczestnik

Toczą wojnę to nie to samo, co walczą - istota różnicy między materialnym (Zarathos użył określania "w praktyce") a formalnym podejściem. W 1994 r. rosyjska telewizja podała 1 IV, że Kuryle wracają do Japonii i był tam strajk generalny.Nawiasem mówiąc Wojna Stuletnia też się nie skończyła, jeżeli mamy myśleć tymi kategoriami....co nie będzie zaskoczeniem dla kogoś, kto zna stopień sympatii między Francuzami a Anglikami w ciągu ostatnich 200 lat 😉

fluor
    Klucznik

Nie mają powodów by kończyć wojnę 😉 Co tam Unia Zachodnioeuropejska... Przypomina mi się film z Rowanem Atkinsonem jako agentem wywiadu i Johnem Malkovichem jako złym Francuzem 😉

Barusz
    Uczestnik

Nie wiadomo, co tu jest powodem, a co skutkiem, zważywszy, że Unia Zachodnioeuropejska* zaistniała tylko na papierze. Jak widać do paradoksów temporalnych można dojść także bez podróży w czasie.*Celowo wspomniałeś właśnie to tej efemerycznej organizacji, czy to tylko przejęzyczenie i miałeś na myśli Unię Europejską? ;>

fluor
    Klucznik

Celowo, w organizacjach europejskich mam pewne rozeznanie. Skoro już mówimy o różnych paradoksach 🙂 Kto pierwszy wspomniał wojnę stuletnią 😛

Barusz
    Uczestnik

Gdybym nie zakładał, że masz rozeznanie, to nie użyłbym słowa "przejęzyczenie".Teraz sam się zastanawiam czemu wcześniej wspomniałem akurat o 200 latach w stosunkach brytyjsko-francuskich, skoro jeszcze Ludwik XVI planował inwazję na Wyspy, a traktat kończący wojnę o niepodległość USA podpisano w Paryżu...

fluor
    Klucznik

Wspominając o Ludwiku warto też Napoleona przywołać. Aż dziwne, że Hitler nie był Francuzem 😉

Lo'Rel
    Uczestnik

Kurczę, za 14 godzin i 20 minut (no mniej więcej ) zobaczę Treka i już czuję podenerwowanie w związku z tym, oczywiście w pozytywnym sensie. Jakie są wasze odczucia? W sumie mamy już final countdown 😛

fluor
    Klucznik

Warto czekać 🙂

Barusz
    Uczestnik

Fabułę znam, wiem, że tego co najbardziej lubię w ST (Vorta, religii, cywilizacji przedwarpowych widzianych oczyma Gwiezdnoflotowców) w filmie nie będzie, reklamy już zdążyły mnie zmęczyć...Przed każdym jednym odcinkiem DS9 i zazwyczaj przed VOYem byłem bardziej podniecony niż teraz, taka jest prawda. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że jak byłem młodszy, to łatwiej było na mnie zrobić wrażenie, ale to chyba nie tylko to ;>

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,441 do 1,455 (z 3,452 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram