Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Pogaduszki

Pogaduszki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 856 do 870 (z 3,452 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Ukradzione z grupy google'owej sprzed ponad czterech miesięcy:

http://www.startrek.com/startrek/view/libr...io/1112442.html

http://www.marcinkiewicz.org

Podobieństwo obu Panów otwiera oczy na wiele wydarzeń, nieprawdaż?

Anonimowy
    Gość

To jest niezłe; o Wikipedii i lipnym rewolucjoniście 😀 :

http://wiadomosci.onet.pl/1257269,11,item.html

Barusz
    Uczestnik

A mi Wiki prawdziwie zaimponowała - w tej chwili jest tam już "prawdziwa" wersja hasła.

The D
    Uczestnik

Takie kwiatki to nie tylko domena "wolnych" encyklopedii. Czy ktoś z Was domyśla się, co znaczy słówko nacysta?

Znalazło się ono kiedyś w Słowniku Języka Polskiego wydanym przez PWN. Chociaż w najnowszym eydaniu zostało chyba usunięte, to wciąż pokutuje w internetowej wersji: http://sjp.pwn.pl/slowo.php?co=nacysta.

Otóż ówczesnemu redaktorowi naczelnemu nie podobało się słowo nazista. Jak wiadomo pochodzi ono od niemieckiego Nazi, które natomiast jest skróconym Nazionalsozialismus. W niemieckim 'z' jest wymawiane jak c. W języku polskim związek liter 'ci' czyta się jako inną głoskę, więc wspomniany redaktor uznał, że najpoprawniejszą formą będzie utwardzone i -> y 'nacysta'. I pierwotnie to właśnie nacysta i nacyzm były hasłami głównymi a nazista tylko odniesieniem, chociaż nie występuje ono w żadnym tekście napisanym po polsku 😉 Z resztą w SJP jest więcej takich egzotycznych wyrazów, np. cyfronik.

Gosiek
    Uczestnik

Coś z serii "kawały branżowe". ;)Kilku lekarzy - internista, pediatra, psychiatra, chirurg i patolog wybrało się na kaczki. Do pierwszego ptaka miał strzelać internista. - A może to jednak nie kaczka? Powinienem spytać kogoś innego o opinię - zawahał się i kaczka odleciała. W drugą mierzył pediatra. - Nie jestem pewien, czy to kaczka. A poza tym, może mieć młode... - i ptak nietknięty zniknął za horyzontem. Kolejny był psychiatra. - Wiem, że to kaczka, ale czy kaczka wie, że jest kaczką? - zamyślił się i przegapił okazję do strzału. Potem nadszedł czas na chirurga. Ten przyłożył fuzję do ramienia, strzelił bez wahania i ptak bez życia runął na ziemię. - Idź, sprawdź czy to była kaczka - powiedział chirurg do patologa...

Comm_Luke
    Uczestnik

Taki oto kawał znany między łódzkimi studentami:Listopad: Studenci Uniwersytetu Medycznego zaczynają myśleć o sesji, Uniwersytetu Łódzkiego i Politechniki bawią się.Grudzień: Studenci Uniwersytetu Medycznego uczą się do sesji, Uniwersytetu Łódzkiego zaczynają myśleć o sesji, studenci Politechniki bawią się.Styczeń: Studenci Uniwersytetu Medycznego kończą się uczyć do sesji, Uniwersytetu Łódzkiego uczą się do sesji, Politechniki bawią się.Sesja: Studenci Uniwersytetu Medycznego zdają sesję, Uniwersytetu Łódzkiego również, studenci Politechniki modlą się 😀

Zuza
    Uczestnik

... a Bóg spoglądając na to z niebios..."I dobrze, modlą się to zdadzą" 🙂

Barusz
    Uczestnik

Z serii "usłyszane dzisiaj (technicznie wczoraj)":Szef największego klubu parlamentarnego na rozmowie kwalifikacyjnej:- Zawód ojca?- Ojciec nie żyje.- Bardzo mi przykro. Ale kim był?- Gruźlikiem?- Ale co robił?- Kaszlał.- Ale czym się zajmował? Z kaszlenia się przecież nie żyje.- No przecie mówię, że nie żyje.

AUTENTYKIQmpel na wstępnym na studia:- Proszę Pana, co to jest ETA?- Domyślam się, że jakaś organizacja terrorystyczna.Ja sam na wstępnych (w 2000 r.):- Czy mógłby Pan podać jakiś przykład oddziaływania sztuki europejskiej na polską w okresie renesansu?- Dama z Łasiczką, obecnie częściej zwana Damą z Gronostajem.

Barusz
    Uczestnik

Zepewne wielu z Was już to zna, ale co tam. Mi się podoba bardzo:

Militarna historia Francji

Wojny Galickie:

Przegrane. Francja zostaje pokonana przez... Włocha.

Wojna Stuletnia:

W większości przegrana. Francuzów uratowała schizofremiczka, która jednocześnie wymyśliła Pierwszą Zasadę Francuskiej Strategii - francuskie armie mogą zwyciężać, pod warunkiem, że dowodzi nimi nieFrancuz. Uznana za świętą.

Wojna Włoska:

Przegrana. Francja staje się jedynym krajem, który przegrał aż dwie wojny z Włochami.

Wojna Trzydziestoletnia:

W zasadzie Francja nie uczestniczy, ale udaje jej się spowodować inwazję swoich terenów. Ewentualnie Francja zostaje zignorowana przez pozostałych uczestników wojny.

Wojna Rewolucyjna:

Remis. Francuzi zaczynają nosić czerwone doniczki na kwiaty jako kapelusze.

Wojna Holenderska:

Remis.

Wojna Augsburska/ Wojna z królem Williamem/ Wojna Francusko-Indiańska:

Przegrane, ale Francuzi utrzymują, że był remis. Trzy remisy pod rząd powodują, że frankofile utrzymują, że jest to okres szczytu francuskiej potęgi wojskowej.

Wojna o Sukcesję Hiszpańską:

Przegrana. Francuzi po raz pierwszy poznali smak Marlborough. I od tej pory lubią ten smak...

Rewolucja Amerykańska:

Francuzi twierdzą, że wygrana, bo pokój był podpisany w Paryżu. Nie uzyskali nic, wykrwawili się równo. Powstaje Druga Zasada Francuskiej Strategi: Francuzi mogą wygrywać, pod warunkiem, że za nich walczą Amerykanie.

Rewolucja Francuska:

Wygrana. Głównie dlatego, że przeciwnikami byli również Francuzi.

Wojny Napoleońskie:

Przegrane. Francuzi początkowo wygrywali, gdyż dowodził nimi Korsykanin (pamiętaj o Pierwszej Zasadzie Francuskiej Strategii).

Wojna Francusko-Pruska:

Przegrana.

IWŚ:

Remis, ale Francja była bliska klęski. Uratowane przez USA (DZFS). Tysiące Francuzek przekonało się, że pójście ze zwyciężcą do łóżka nie spowoduje, że będą nazywane Fraulein. Niestety powszechne używanie prezerwatyw nie pozwoliło na poprawienie genów.

IIWŚ:

Przegrana. Uratowani przez USA i WB w momencie, gdy prawie nauczyli się śpiewać Horst Wessel Lied.

Wojna w Indochinach:

Przegrana. Francuskie siły zbrojne tłumaczą się 'chorobą'

Powstanie w Algierii:

Przegrane. Powstaje Pierwsza Muzułumańska Strategia Wojenna: Zawsze Możemy Pokonać Francję.

Do Ministra Obrony Narodowej

Mam 24 lata i ożeniłem się z wdową lat 44, która ma 25-letnią córkę. Mój ojciec, który jest wdowcem, ożenił się z tą dziewczyną i został moim zięciem, bo to mąż mojej córki. W ten sposób moja pasierbica została moją macochą, bo jest żoną mojego ojca. Urodził nam się syn, który został bratem żony mojego ojca i jego kuzynem i odpowiednio moim wujkiem, bo jest bratem mojej macochy. żona mojego ojca też urodziła syna, który został jednocześnie moim bratem (jest synem mojego ojca) i wnukiem (bo jest synem córki mojej żony). O ile mąż matki kogokolwiek jest jego ojcem to wychodzi na to, że ja jestem ojcem swojej żony i bratem swego syna i w ten sposób swoim własnym dziadkiem.

W związku z powyższym proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby o demobilizację. Zgodnie z prawem nie można brać do służby jednocześnie syna, ojca i dziadka.

http://www.per.ry.pl/fotki/czeski.jpg

Reyden
    Uczestnik

Coś dla zwolenników teorii spiskowych:

http://img434.imageshack.us/img434/8789/satan5bs.jpg

[post="40947"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

@ The D

To jest na serio Kraków ??

Bo mi to na Gliwice wygląda ( mamy taki sam plac , taki sam budynek koło niego - w dodatku rónież biały , jest tam Skate park , fonntanna z dołu zdjęcia również jest , taki sam jest też układ ulic kilka innych rzeczy )

EDIT :

To zdecydcydowanie Gliwice

The D
    Uczestnik

@ The D

To jest na serio Kraków ??

Bo mi to na Gliwice wygląda

[post="41920"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Właściwie to przekleiłem link z innego forum. Sam Kraków znam bardzo słabo, a w Gliwicach nigdy nie byłem.

Cross
    Klucznik

To są Gliwice.

Sai
    Uczestnik

Mnie również to na Gliwice wygląda....hehehe. Ostatnio tam bywam dosyć często. A propos komu się chciało takie coś robic....hehehe....ludzie mają pomysły 🙂

Pah Wraith
    Uczestnik

Na forum startrek.pl zaprowadzono bezwzględną moderację 🙂 Wszystkich, których dotąd odstręczał bałagan i chaos forów bez opieki zapraszamy do naszej wesołej, inwigilowanej załogi 😉

PS Barusz, wróć. Już są moderatorzy, to mi nie dadzą cię obrażać 🙂

Tecza: Tu też dalej są 😉

PW: Jaki ten świat mały! 😛

EMH Mark IX
    Uczestnik

Wypatrzyłem w sieci taki filmik.

No i ze smutkiem muszę powiedzieć, że przy tym cudzie, trekowe monitory wydają mi się jakies takie prehistoryczne :).

Wyświetlanie 15 wpisów - od 856 do 870 (z 3,452 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram