Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Pogaduszki

Pogaduszki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 2,521 do 2,535 (z 3,452 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • fluor
    Klucznik

Ciekawe zagadnienie podatkowe 😉

Dołączona grafika

kotek
    Uczestnik

To w kosmosie tez maja podatki? Proponuje zainteresowac tematem prof. Balcerowicza... 😉 Polak potrafi, opodatkowac nawet miecze swietlne 😛

Match
    Uczestnik

Ale od Luke'a?Wtedy miecz przestaje służyć do walki ze złem, pytanie pozostaje pytaniem.Kiedyś spotkałem się z podobnym zagadnieniem - czy Muminki mają osobowość prawną?

fluor
    Klucznik

Muminki jako rodzina? To chyba nie, bo jakim prawem?Odpowiedź z księgowości odnośnie miecza świetlnego wydaje się wymijająca, Vader w momencie przejęcia miecza odniósł korzyść podatkową, więc powinien ją wykazać w zeznaniu rocznym. Moim skromnym zdaniem laika 🙂

Match
    Uczestnik

Ale czy Obi Wan nie dał Luke'owi miecza Anakina? Bez zgody i wiedzy tego ostatniego?Jeśli tek, to o żadnej korzyście nie może tutaj być mowy.A Muminki chyba jako każdy Muminek z osobna.

fluor
    Klucznik

Match, gdyby Muminki prowadziły jednoosobową działalność gospodarczą to rozumiem, ale skoro tego nie robiły (AFAIR) to po co im osobowość?

Barusz
    Uczestnik

Żeby być 😉 Żeby tata muminka mógł mieć swój pamiętnik (samą książkę), mama Muminka swoją torebkę itd. Temu właśnie służy osobowość osoby fizycznej. Osobowość "muminka jako muminka". Osowowości jako rodzina nie mają, bo rodziny nie mają same w sobie osobowości, nigdzie na świecie. I tu chyba o to tak naprawdę chodzi, nie są przecież ludźmi, a tylko ludzie ją mają.

Co do miecza, to Vader odniósł korzyść, więc powinnien ją wykazać. Rozumowanie "bo to służy do czynienia dobra" u nas nie miałoby sensu (samochód też może służyć do czynienia dobra, do dowożenia staruszki do szpitala albo coś, każda rzecz może służyć do czynienia dobra - i co z tego?). Jak jest w Odległej Galaktyce? Nie wiem.

Eviva
    Uczestnik

Mam pytanie z tej samej parafii: skoro Uhura dostała darmo tribble'a wartości 6-10 kredytów, który jej się rozmnożył, to miała duży przychód. Czy powinna uwzględnić go0 w zeznaniu rocznym?

Barusz
    Uczestnik

[Zakładając, ze rzeczy dzieje się tu i teraz:] Tak, jeżeli to nie była darowizna w ramach najbliższej rodziny, bo tylko podtki w takich sytuacjach Gilowska zlikwidowała.

Match
    Uczestnik

Nie, dopóki ich nie spienięży.

Barusz
    Uczestnik

Match, zyskiem są nie tylko pieniądze (gdzieś od dwóch-trzech lat nawet spółki czasem wypłacają dywidentę rzeczową), ponadto Twój tok rozumowania otwierałby szeroko furtkę do obchodzenia prawa (wymieniamy Tribla na np. akcje a dopiero te na forsę - nawet polski ustawodawca nie jest tak łatwy do ogrywania).

Match
    Uczestnik

No tak, ale darowizny do jakiejś kwoty są zwolnione z podatku - poza tym jeśli dostanę kota i ów kot mi się rozmnoży (przez podział, czy inne pączkowanie), to nie odnoszę korzyści majątkowej dopóki go nie sprzedam. A czy ktoś zapłaci gotówką, czy akcjami, to już wszystko jedno.Inna sprawa ZA CO GO DOSTAŁA?! myślę, że CBA miałoby tu pewne pole do popisu.Co do Vadera, to stoję na stanowisku, że nie odniósł korzyści - odzyskał jedynie swój stary miecz, który ukradł mu Obi-Wan.Nie wiem co w sytuacji, kiedy miecz był ubezpieczony...

Barusz
    Uczestnik

Łech... nie "wszystko jedno", bo za pierwszym razem to będzie sprzedaż a za drugim zamiana. A mi szło o co innego, o to, że później Uhura mogłaby się łatwo wymigać od podatku w ogóle.

Eviva
    Uczestnik

[Zakładając, ze rzeczy dzieje się tu i teraz:] Tak, jeżeli to nie była darowizna w ramach najbliższej rodziny, bo tylko podtki w takich sytuacjach Gilowska zlikwidowała.

A załogę można uznać za najbliższą rodzinę?

Barusz
    Uczestnik

Nie, ale przepisy podatkowe odwołują się też czasem do utrzymywania stałeych relacji czy współzamieszkiwania.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 2,521 do 2,535 (z 3,452 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram