Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Pogaduszki

Pogaduszki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 2,281 do 2,295 (z 3,452 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Elvenking
    Uczestnik

Już w ten weekend GP Malezji na torze Sepang. Może być ciekawie, bo ma padać.

fluor
    Klucznik

Już niedługo będziemy mogli oglądać rajdy na żywo - niemożliwe? oto Radom Speed Track

lszekg
    Uczestnik

Nom... zupka chińska tez tylko z Radomia. Radom Speed Truck kojarzy mi się z "Random Speed Truck" i mam dziwne wrażenie że się na tym skończy.

Elvenking
    Uczestnik

Taaa, 1.04 😉 A co do ulicznych torów F1 to rzeczywiście jakiś rok temu podniosła się o tym dyskusja. Proponowana była m.in. Warszawa, Gdynia, chyba Wrocław i coś jeszcze. Problem w tym, że to nierealne, przede wszystkim finansowo. Organizacja GP F1 kosztuje trzycyfrową ilość milionów Euro, a na pewno tak to jest w Monaco. Na typowych torach wychodzi to lepiej, bo można je używać do innych serii wyścigowych lub nawet pozwalać na odpłatny wstęp na nie żeby sobie pojeździć (np. na Nurburgring można). Dlatego też uważam, że jak już ma być tor mogący obsłużyć F1 to powinien być "wolno stojący". Pod Gdańskiem bodaj miał być, nawet już projekt powstał, ale został odroczony na później. Jest jeszcze tor w Poznaniu - wystarczy zbudowanie infrastruktury i delikatne przerobienie go. W latach 70 btw miała się na nim odbywać Formuła, ale ostatecznie do tego nie doszło.

Galactica
    Uczestnik

Jeszce była mowa o Krakowie.Zgadza sie. Taki "wolno stojący" tor jest lepszy, bo można go wykorzystywać na okrągło, a nie tylko na jeden wyścig. Dzisiaj były kwalifikacje do jutrzejszego GP Malezji. Kubica był 6 😆 . Oglądał ktoś może ❓ Ja niestety nie 🙁 Coś mnie zatrzymało 😀

Lo'Rel
    Uczestnik

Dołączona grafika

Ta liczba mnie prześladuje 😛

Galactica
    Uczestnik

Fakt 😀

Reyden
    Uczestnik

Wracając do tych ulicznych torów F1 w Polsce .Aby takie coś było możliwe przede wszystkim trzeba by było poddać remontom generalnym nawierzchnię ( wraz z podłożem ) dróg którymi takowy tor by został wytyczony . Bo wystarczy jedna dziura aby bolidy poszły do piachu . Może za 10 - 20 lat będziemy mieć u siebie GP F1 , może po EURO coś się zmieni .

Lo'Rel
    Uczestnik

Generalnie nie ma co się czarować, jeden Kubica niewiele tu zmieni. Chociaż temat F1 ruszył się w Polsce, to jest to dopiero początek poważnych planów na ten temat. Daleka droga do czegokolwiek namacalnego.

Galactica
    Uczestnik

Jeden Małysz i mamut u nas ma być o ile ekolodzy nie zablokują budowy 😀 Tor pewnie kiedyś powstanie. Pytanie jest za ile to kiedyś nastąpi i czy wcześniej ropa na świecie się nie skończy :)Kubica w GP Malezji 4. Szkoda, że Rosberga nie wyprzedził 🙁

The D
    Uczestnik

Ale patrząc obiektywnie Rosberg miał nieco szybszy samochód, i żeby tak się stało musiałby popełnić większy błąd w czasie jazdy, albo mechanicy w pit stopie zawalić.

Elvenking
    Uczestnik

Pytanie jest za ile to kiedyś nastąpi i czy wcześniej ropa na świecie się nie skończy 🙂

Oto się nie martw, jeszcze kilkaset lat, szczególnie przy aktualnych trendach ograniczania zużycia. Inny problem to to, że przy obecnych wizjach zmian F1 może zupełnie zatracić to, czym była kiedyś (już po części zatraciła). W tej chwili mają silniki 2,4L, rozważane są nawet... uwaga... 1.3 turbo 😆 F1 to już nie to, co kiedyś, nie ta moc, nie te prędkości. Zeszły sezon to przecież była całkowita padaka. Teraz jest trochę lepiej, więcej ścigania, ale i tak nie mam pewności jak długo ta seria będzie warta oglądania.

Ja osobiście bardzo tęsknię za amerykańską serią CART (Champ Car). Tam nie było zmiłuj, 350-380km/h na owalnych i klasycznych torach, non stop ktoś latał w powietrzu. Szkoda, że seria upadła. NASCAR ostatnio też jakiś mętny się zrobił, nie to co parę lat temu jeszcze.

fluor
    Klucznik

Nie wiem jak kiedyś, bo przypadkiem obejrzałem Kubicę, ale wyścig nie był zbyt emocjonujący. Kilka razy ktoś kogoś wyprzedził, parę awarii - nie było widać samego "wyścigu" i walki o miejsca. Kubica na starcie zawalczył o czwarte miejsce i utrzymał je przez 56 okrążeń. Co za emocje! 🙂

The D
    Uczestnik

Ja tez oglądałem formułę raz na ruski rok, ale pamiętam, że za czasów dominacji Schumachera to on startował z pierwszej pozycji i na niej dojeżdżał 😉

fluor
    Klucznik

Jakoś tutaj porażką Schumachera nikt się nie przejmował specjalnie.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 2,281 do 2,295 (z 3,452 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram