Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Pogaduszki

Pogaduszki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,816 do 1,830 (z 3,452 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Jamjumetley
    Uczestnik

Od czasu do czasu na startrek.pl powraca dyskusja pod tytułem: "Jak promować Treka?" Wczoraj miałem okazje pokazać 9-letniemu "siostrzeńcowi" (piszę w cudzysłowiu, bo nie wiem jak określić tą relację :P) jedenastkę. Dzieciak wzroku nie odrywał od ekranu komputera. Jak zobaczył Spocka rzucił coś, że "to ten nieśmiertelny, bo kiedyś już umarł" Dorzuciłem jeszcze później parę scenek z YouTube. Okazuje się, że przy okazji zainteresowany jest kosmosem, więc trochę podyskutowaliśmy o czarnych dziurach itp. Wychodząc do domu już prawie umiał zrobić V dłonią 😀

Piotr
    Klucznik

A potem go będą palcem pokazywać w szkole. No wiesz? Tak dziecko krzywdzić...Dobra robota. ;>

Eviva
    Uczestnik

The D - nigdy? 😮

Nieźle się uchowałeś 🙂 jak? :DDD

A czy to takie różne techniki? Te same promienie, wywoływane na takich samych kliszach... tylko w tomografii jest seria zdjęć, bo komputer, który obrazy pozwala analizować i przetwarzać coraz częściej stosuje się i do oceny zdjęć rtg 😉

Hmm, różne pod wzgledem użytej aparatury i samej techniki. W zwykłym zdjęciu mamy nieruchomą lampę i aparat "jednostrzałowy", a w tomografii mamy lampę ruchoma i seriograf. Promieniowanie owszem, to samo, tylko przy tomo jest go wielokrotnie więcej.

A potem go będą palcem pokazywać w szkole. No wiesz? Tak dziecko krzywdzić...

Dobra robota. ;>

No co? Czemu mieliby go pokazywać? Według mnie to była rzeczywiście dobra robota, bez żadnej ironii.

Flashbones
    Uczestnik

No co? Czemu mieliby go pokazywać? Według mnie to była rzeczywiście dobra robota, bez żadnej ironii.

Bardzo dobra robota.

lszekg
    Uczestnik

Kiedy ja już wymachiwałem oboma rączkami saluta, 3/4 znajomych nawet nie mogło się pochwalić prawą. Palcami mogą pokazywać, ale z podziwem "Jak on to robi??" ;>

Piotr
    Klucznik

Oj, ironią było pokazywanie i robienie krzywdy. Ja naprawdę uważam, że to dobra robota. 😉

Zuza
    Uczestnik

Promieniowanie owszem, to samo, tylko przy tomo jest go wielokrotnie więcej.

Jeśli porównujesz z rtg cyfrowym to tak, ale jak z powszechniejszym (niestety) 15-letnim gruchotem, to już tylko ciut więcej (o ile w ogóle)... ale to już rozważania nie na ten temat, zaraz nas modzi dopadną 😉

W skrócie - rtg i TK to jak nóż do siekania i jajcarnia ;>

fluor
    Klucznik

Jajcarnia? Czy można prosić o definicję? 🙂

:mrgreen:

Dołączona grafika

fluor
    Klucznik

Dziękuję.

Eviva
    Uczestnik

W skrócie - rtg i TK to jak nóż do siekania i jajcarnia ;>

No w skrócie pewnie tak... Ale tu chodziło głównie o różnicę między zdjęciem a prześwietleniem.

Jajcarnia? Czy można prosić o definicję? 🙂

To coś, czym chcieli posiekać Adasia w "Kingsize".

Zuza
    Uczestnik

Ale tu chodziło głównie o różnicę między zdjęciem a prześwietleniem.

W takim razie technika jest taka sama - tylko przy prześwietleniu nie czeka się na negatyw 🙂

Eviva
    Uczestnik

W takim razie technika jest taka sama - tylko przy prześwietleniu nie czeka się na negatyw 🙂

Właśnie technika, czyli procedura wykonania, jest zupełnie inna - używa się tylko tego samego medium. Za powiedzenie "prześwietlenie" podczas omawiania zdjęcia oblewało się u nas egzamin.

fluor
    Klucznik

Dołączona grafika

Do klingońskiego krwawego wina 🙂

Zuza
    Uczestnik

Właśnie technika, czyli procedura wykonania, jest zupełnie inna - używa się tylko tego samego medium. Za powiedzenie "prześwietlenie" podczas omawiania zdjęcia oblewało się u nas egzamin.

Etapem po wyjeciu pacjenta z maszyny się nie zajmowaliśmy 😀 Na egzaminie też nie było z tego pytań, tylko interpretacja, wskazania, przeciwskazania...

Dwie strony tego samego medalu 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,816 do 1,830 (z 3,452 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram