Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Ocena rządów PO

Ocena rządów PO

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 233 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Jamjumetley
    Uczestnik

Tak, krzyż upamiętnia kilka spośród ofiar 10 IV, które to ofiary łączy chrześcijańskie wyznanie. Jeżeli na pokładzie byłby np. jakiś poseł wyznania mojżeszpowego, to pod jego biurem poselskim stanełaby Gwiazda Dawida, jest w tym coś dziwnego, zaskakującego?

A gdzie powiedziałem, że coś w tym dziwnego. Była potrzeba chwili, postawiono krzyż. OK, ale teraz "nikczemnicy" wraz z przekupionymi harcerzami chcą krzyż przenieść, więc "obrońcy" będą za niego umierać pod pałacem.

Co do Harcerzy, to charakterystyczną rzeczą jest, że nie pytano o zdanie ZHRowców, a jeszcze charakterystyczniejszą, że Pan Prezydent Elekt jakoś się na tę ich wolę nie powoływał. Krzyż miał tam stać od czasu postawienie pomnika upamiętniającego zmarłych 10 IV ludzi związanych z urzędem Prezydenta, było to nawet na tablicy pod nim. Nie postoi...

Co to znaczy "miał tam stanąć do czasu postawienia pomnika...". Czy ustanowiono jakieś prawo w tej kwestii? Jakaś ustawa? To tylko oddolna inicjatywa harcerstwa. I z przyjemnością wyprowadzę Cię z błędu co do ZHR:

Tak, to Kaczyński obniżał podatki. A Twoim zdaniem kto, opozycja? Inaczej - jest coś dziwnego w tym, że opozycja podłącza się pod tego typu decyzje, popiera je, gdy już są? A może PO i dziś by obniżała podatki? A może bardzo chce obniżyć podatki?

Ogromnym nadużyciem jest mówienie, że to PiS obniżył podatki. Jakby nie patrzeć stanowił on jakieś 35% głosujących.

Barusz
    Uczestnik

Co do czy ten krzyż w tym miejscu jest dziwny, czy niedziwny, to delalacje w stylu "Do cholery jasnej - zginęło 96 osób, nie on jeden, a tylko jego otoczenie nie potrafi się zachować." chyba są to bardziej niż jasne.Co do "Czy ustanowiono jakieś prawo w tej kwestii? Jakaś ustawa?" to np. ja uznawałem i pewnie dalej będę uznawał, że jest x rzeczy, co do których nie potrzeba ustaw. Które są z definicji regulowane tak zwanym dobrym zwyczajem. Ależ byłem naiwny... Co do ZHRu to pisałem przecież o debacie społecznej w sprawie "co zrobić z krzyżem", nie o komentowaniu decyzji. Są ludzie, którzy w takich sprawach muszą postawić na swoim. Są ludzie z którymi trzeba przegrać, bo inaczej spać nie będą mogli itd. I nawet obrońcy krzyża sprzed Pałacu muszą to do wiadomości przyjąć. Swoją drogą fakt, że najpierw deklarowałeś, że nie wiesz co pisze Wyborcza na ten temat a potem podajesz nagrania z jej serwisu jest tu jakoś tam godzien odnotowania.Co do podatków wreszcie, to kto podjął tę decyzję? PO? Wspólnie PO i PiS? No przecież to jest śmieszne. Oj, chyba jednak decyzję podjął PiS. Oj chyba jednak PiS obnizało w naszym kraju podatki i robiło inne dobre rzeczy dla gospodarki.

Match
    Uczestnik

Taki pomnik?

Dołączona grafika

Tyle żartów.

Osobiście uważam, że są lepsze miejsca służące czczeniu pamięci ofiar (choć mam wrażenie, że "obrońcy Krzyża" sami już zapomnieli o co chodziło) niż droga wiodąca ku głównemu wejściu do pałacu prezydenckiego

Barusz
    Uczestnik

Niech będzie i tak. X osób stało wtedy w kilkunastogodzinnej kolejce, by przez chwilę oddać hołd Marii i Lechowi Kaczyńskim. Kilkunastogodzinnej. I stali w tej kolejce. Jeżeli to nie jest dobry powód, by postawić tam pomnik, to co by takim powodem mogło być?Jest wiele, bardzo wiele osób, którym zależy by ten pomnik wyglądał mniej-więcej tak, jak na załączonym, satyrycznym obrazku. Tak samo, jak poprzednio najważniejszym priorytetem było dla nich usunięcie rzeczonego krzyża. Ok., to niech tak wygląda, jeżeli owi ludzie inaczej nie zasną. Ale, jak już pisałem, jeżeli ów tydzień po 10 IV nie zasłużył na upamiętnienie w tym miejscu, to co by zasłużyło?

Eviva
    Uczestnik

Taak, Gwiazda Davida by była - i niech by ktoś ośmielił się usta otworzyć, by zaprotestować! Nie pisze tak dlatego, że jestem antysemitką, ale dlatego, by unaocznić absurd - ze wszystkich religii największe afronty robi się katolikom, i to w podobno katolickim kraju.Co do krzyża - większość z Was, najmilsi, jest za młoda, by to pamiętać, ale to nie pierwszy krzyż w tej części miasta, który kłuje władze w oczy. Kiedyś mieliśmy krzyż z kwiatów pod kościołem Świętej Anny - i tez okazało się, że nie jest to właściwe miejsce. Tyle lat minęło, a nic się nie zmienia.Co do podatków - akurat dziś telewizja wyemitowała fragment przemówienie przedwyborczego pana Komorowskiego, na którym zapowiadał, że OBNIŻY podatki. I co? Gdzie jego słowo? Podpowiem: tam, gdzie jego honor i wiarygodność.

Jamjumetley
    Uczestnik

Co do czy ten krzyż w tym miejscu jest dziwny, czy niedziwny, to delalacje w stylu "Do cholery jasnej - zginęło 96 osób, nie on jeden, a tylko jego otoczenie nie potrafi się zachować." chyba są to bardziej niż jasne.

Dobrze wiesz, że sprawa jest poważniejsza. W wypadku nie zginęli wyłącznie prezydent i politycy PiSu, Byli ludzie PO, PSL i SLD, a także nie mający z polityką nic wspólnego. Ich środowiska spokojnie czekają na wyniki śledztwa, a PiS organizuje w sejmie dziwne grupy, które i tak żadnych uprawnień nie mają. Podkreślają jak to przeżywają żałobę, by innym razem wyśpiewywać na scenie. To wszystko jest żenujące.

Co do "Czy ustanowiono jakieś prawo w tej kwestii? Jakaś ustawa?" to np. ja uznawałem i pewnie dalej będę uznawał, że jest x rzeczy, co do których nie potrzeba ustaw. Które są z definicji regulowane tak zwanym dobrym zwyczajem. Ależ byłem naiwny...

To ty używasz słów "miał być". Nic nie miało. Też uważam, że obwarowywanie przepisami każdej możliwej dziedziny życia jest głupie, ale to nie jest kwestia, którą można od - tak sobie - rozwiązać. Ty chcesz pomnika, ja nie (chyba, że w formie tablicy). Tak jak my się różnimy, podzielona jest reszta społeczeństwa.

Co do ZHRu to pisałem przecież o debacie społecznej w sprawie "co zrobić z krzyżem", nie o komentowaniu decyzji. Są ludzie, którzy w takich sprawach muszą postawić na swoim. Są ludzie z którymi trzeba przegrać, bo inaczej spać nie będą mogli itd. I nawet obrońcy krzyża sprzed Pałacu muszą to do wiadomości przyjąć.

Przecież ci harcerze dali na tabliczce wyraz temu, że jest to rozwiązanie tymczasowe (i zasugerowali pomnik w to miejsce). Nikt nie ruszał krzyża przez ostatnich kilka miesięcy. Gdyby było tak jak głoszą niektórzy, że walczy się z Kościołem i pamięcią o prezydencie, krzyż zniknąłby od razu...

Swoją drogą fakt, że najpierw deklarowałeś, że nie wiesz co pisze Wyborcza na ten temat a potem podajesz nagrania z jej serwisu jest tu jakoś tam godzien odnotowania.

Przypomnę ci twoje słowa: Niech no zgadnę, "szerzy się antysemityzm i inne podłości, Wyborcza tak pisała", na które odpowiedziałem: Nie wiem, czy wyborcza pisała o antysemityzmie, ale na YouTube są odpowiednie nagrania ("Gdzie krzyż!?" - "To robota Żydów"). Rozumiem, że "czytelnik Wyborczej" to obelga, ale mam to gdzieś. Po prostu o żadnych antysemickich ekscesach u nich nie czytałem.

Co do podatków wreszcie, to kto podjął tę decyzję? PO? Wspólnie PO i PiS? No przecież to jest śmieszne. Oj, chyba jednak decyzję podjął PiS. Oj chyba jednak PiS obnizało w naszym kraju podatki i robiło inne dobre rzeczy dla gospodarki.

35% sejmu nie byłoby w stanie niczego przepchnąć. Chodzi mi o to, że "PiS obniżał podatki, a PO podwyższa". PO i PSL i SLD i LPR i Samoobrona i niezrzeszeni też je obniżyli, czego niektórzy nie dostrzegają. Ciekaw jestem, czy PiS będzie bronić becikowego, które sobie przypisał, a za którym nie głosował...

Niech będzie i tak. X osób stało wtedy w kilkunastogodzinnej kolejce, by przez chwilę oddać hołd Marii i Lechowi Kaczyńskim. Kilkunastogodzinnej. I stali w tej kolejce. Jeżeli to nie jest dobry powód, by postawić tam pomnik, to co by takim powodem mogło być?

Jeżeli chcesz stać kilkanaście godzin w kolejce, żeby raz przyklęknąć, to twoja sprawa i nikt ci nie broni, ale to nie jest powód, żeby stawiać pomniki.

Jest wiele, bardzo wiele osób, którym zależy by ten pomnik wyglądał mniej-więcej tak, jak na załączonym, satyrycznym obrazku. Tak samo, jak poprzednio najważniejszym priorytetem było dla nich usunięcie rzeczonego krzyża. Ok., to niech tak wygląda, jeżeli owi ludzie inaczej nie zasną. Ale, jak już pisałem, jeżeli ów tydzień po 10 IV nie zasłużył na upamiętnienie w tym miejscu, to co by zasłużyło?

Z tego co widzę, to pod krzyżem pełnione są warty. No i kto tu spać nie może?

Co do podatków - akurat dziś telewizja wyemitowała fragment przemówienie przedwyborczego pana Komorowskiego, na którym zapowiadał, że OBNIŻY podatki. I co? Gdzie jego słowo? Podpowiem: tam, gdzie jego honor i wiarygodność.

A wiesz, że prezydent nie ma mocy, żeby obniżyć podatki? Może podpisać stosowną ustawę. Nawet napisać własną, ale sejm musi ją przegłosować. Igrzysk olimpijskich też nie jest w stanie zrealizować.

Barusz
    Uczestnik

Co do dziwacznych komisji, to niec PO pozwoli zorganizować normalną komisję. Z normalnymi (choć i tak teraz obcietymi ;() uprawnieniami. To naturalna procedura, wszędzie za świecie sprawami takiej rangi nie zajmuje się prokuratura, tylko komisje złożone z polityków, którym można patrzeć na ręce, którzy mogą sami sobie wzajem patrzeć na ręce itd. Co najmniej od Komisji Warrena to naturalna praktyka, tym bardziej powinna być zastosowana teraz w naszym kraju, po tym do jakiego stanu została doprowadzona prokuratura.Co do "nic nie miało być", to jeżeli napis pod rzeczonym krzyżem kogoś nie przekonuje, że miało, to nic go nie przekona.Przekonanie, że krzyż można było usunąć w czasie kampanii wyborczej ("od razu") to moim skromnym subiektywnym zdaniem przejaw naiwnosci.Co do Wyborczej, to nie czytałeś u nich, ale widziałeś filmy z ich serwisu na yt, tak?Decyzję o obniżaniu podatków podjął PiSowski rząd. Nie "wszyscy". Temat wałkowany już tu, to nie p. Tusk to postanowił, tylko p. Kaczyński.Ja nie stałem w kolejce, ale kilkanascie czy kilkaset tysięcy ludzi owszem. Jeżeli to nie jest dobry powód, by postawić pomnik, jeżeli to nie jest wydarzenie formacyjne dla Polaków, to co by nim było? Jest jakiś lepszy powód, by postawić pomnik? Jaki?Zaś co do tego, komu bardziej zależy w sprawie krzyża... No przecież krzyż będzie przeniesiony, a żadnego pomnika na razie nie będzie. To nie jest wystarczający argument? A to, że powstają już takie zabawne obrazki satyryczne jak ten powyżej - ten fakt nie wystarczy?Co do mocy prezydenta wreszcie, to jeżeli kandydat na ten urząd zapowiada cos w przemówieniu przedwyborczym, a potem jego zwolennicy bronią go mówiąc, że nie ma on w tej sferze kompetencji, to chyba coś tu jest nie tak.

Match
    Uczestnik

W jaki sposób kolejka była wydarzeniem formacyjnym?Rozumiem, że Kaczyński mówił po wyborach o "wielkim ruchu, który utworzył się wokół męczeńskiej ofiary prezydenta", tyle ża jakoś poza wypowiedziami pana prezesa i części członków jego partii, tego ruchu nigdzie nie widać...Tak samo wydarzeniem formacyjnym miała być śmierć Jana Pawła II (choć nie można tych postaci porównywać)Była? W takim samym stopniu jak i to wspomniane wyżej. Sprzedano trochę zniczy, wiele osób sobie popłakało, wiele powiedziało jak to papież lubił w góry chodzić. Coś z tego wynikło? Nie.Czy zaczęto czytać encykliki i inne pisma? Nie.

Barusz
    Uczestnik

W taki, że x osób poświęciło wiele godzin życia, by na chwilę stanąć przed śp. Prezydentem. Moim skromnym subiektywnym zdaniem to jest ważniejsze niż choćby czytanie czyichś książek.

Jamjumetley
    Uczestnik

Co do dziwacznych komisji, to niec PO pozwoli zorganizować normalną komisję. Z normalnymi (choć i tak teraz obcietymi ;() uprawnieniami. To naturalna procedura, wszędzie za świecie sprawami takiej rangi nie zajmuje się prokuratura, tylko komisje złożone z polityków, którym można patrzeć na ręce, którzy mogą sami sobie wzajem patrzeć na ręce itd. Co najmniej od Komisji Warrena to naturalna praktyka, tym bardziej powinna być zastosowana teraz w naszym kraju, po tym do jakiego stanu została doprowadzona prokuratura.

Jeżeli w takiej komisji mają zasiadać np. pediatrzy, to to nie będzie normalna komisja. Nie będzie też normalna, jeżeli zasiądzie w niej człowiek taki jak Macierewicz. Proszę mów bardziej szczegółowo o prokuraturze.

Co do Wyborczej, to nie czytałeś u nich, ale widziałeś filmy z ich serwisu na yt, tak?

Eh... A w którym z przeze mnie zlinkowanych jest mowa o antysemityzmie w wykonaniu tłumu pod krzyżem? Czy poniższy klip z Wyborczej?

Decyzję o obniżaniu podatków podjął PiSowski rząd. Nie "wszyscy". Temat wałkowany już tu, to nie p. Tusk to postanowił, tylko p. Kaczyński.

Mam rozumieć, że nikt poza PiSem nie głosował za? Albo, że sam PiS miał powyżej 50%?

Ja nie stałem w kolejce, ale kilkanascie czy kilkaset tysięcy ludzi owszem. Jeżeli to nie jest dobry powód, by postawić pomnik, jeżeli to nie jest wydarzenie formacyjne dla Polaków, to co by nim było? Jest jakiś lepszy powód, by postawić pomnik? Jaki?

W taki, że x osób poświęciło wiele godzin życia, by na chwilę stanąć przed śp. Prezydentem. Moim skromnym subiektywnym zdaniem to jest ważniejsze niż choćby czytanie czyichś książek.

To przepraszam bardzo - komu chcesz pomnik stawiać? Kolejkowiczom? Tablica upamiętniająca zmarłych posłów już w sejmie (ponoć) jest, kolejna dla wszystkich ofiar ma być koło grobu Kaczyńskich. Poświęca się ofiarom parki, place, skwery, ulice.

Match
    Uczestnik

Taak, Gwiazda Davida by była - i niech by ktoś ośmielił się usta otworzyć, by zaprotestować!

Widzę to nieco inaczej,

a niech by ktoś spróbował gwiazdę Dawida postawić, dopiero by się "prawdziwi polacy" i "obrońcy najświętszej wiary" znaleźli...

Eviva
    Uczestnik

Widzę to nieco inaczej,

a niech by ktoś spróbował gwiazdę Dawida postawić, dopiero by się "prawdziwi polacy" i "obrońcy najświętszej wiary" znaleźli...

Żałuję, że nie możemy tego dylematu rozstrzygnąć poglądowo - bo mnie się zdaje, że nie wiem, jak obrońcy wiary, ale rząd i media siedzieliby jak trusie.

Swoją drogą, napisałam to na USS Phoenix, ale powtórzę tutaj - tylko patrzeć, jak mój krzyżyk, który noszę na szyi, zacznie być komuś solą w oku i będą żądać, żebym na ulicy chowała go pod bluzkę. Ale ani mi się śni! Niech mnie choćby do mamra wsadzą.

Barusz
    Uczestnik

@ Jamjumetley Co do komisji to tradycyjnie każda partia daje tam tego, kogo chce. Jeżeli któraś uważa, że najlepiej jej punktu widzenia będzie bronił pediatra - proszę bardzo. Najwyżej ugrupowanie takie strzeli sobie w stopę, taki pediatra się publicznie skompromituje, a jego wersja upadnie na oczach opinii publicznej.Co do stanu polskiej prokuratury ad. 2010 to jej zachowanie w sprawie smoleńskiej jest tu bardziej wyraziste niż cokolwiek co mógłbym powiedzieć. Jeżeli nawet nie podjęto próby sprowadzenia samolotu... Sorry, ale inne prokuratury wydobywają wraki z morza...Co do podatków, to PiS oczywiscie nie miał wtedy większosci, ale okołopisowska koalicja, tak, owa nieszczęsna koalicja PiS-Samoobrona-LPR, miała.Pomnika nie chcę stawiać krzyżowi, tylko Prezydentowi, który ich wtedy "wokół siebie zebrał"@ Match - Serio w to wierzysz? Gdyby na pokładzie był ktoś wyznania mojżeszowego i 10 IV pod jego domem postawiono Gwiazdę Davida, serio wierzysz, że ktoś by protestował? Sorry, ale to już jest ohydne.

Match
    Uczestnik

Nie przed domem, a przed pałacem prezydenckim.Dom Lecha Kaczyńskiego jest o ile się nie mylę na Żoliborzu.

Barusz
    Uczestnik

Przed domem/miejscem pracy/biurem poselskim/urzedem, którym by kierował. Serio myślisz, że komukolwiek przyszłoby do głowy protestować? Usuwać ów symbol?No i LK oczywiscie mieszkał przez ostatnie lata w Pałacu a dom wcześniej miał w Sopocie.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 233 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram