Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Obce cywilizacje
Pociac 3 miliony kamieni o wadze kilku ton i przetransportować je przez setki kolemtrów po czym poukładac to jedno.. Jednak IDEALNIE je ułożyć w 4 strony świata itop.. to niemożliwe.. Zreszta w starożytnosci rysunki przedstawiały istoty w kombinezonach za stermiaj akiegos pojazdu... Dodatkowo Bogów z mitologii egipskiej, greckiej judaochrześcijańskiej, skandynawskiej itp da sie porównac do obcych..
daj mi kilka milionów ludzi, którzy bezwarunkowo tyrają, przez kilka(naście) lat, po około pół roku, a zrobię takie coś i w Polsce. bez komputerów, silników cieplnych i całego tego "lewackiego" arsenału, który powstał w ciągu ostatnich 40 wieków.
-kąt prosty? weź sznurek, zawiąż na nim, w równych odstępach 11 supełków, stwórz z tego trójkąt, gdzie na przeciwprostokątnej będzie 5 odcinków, zaś przyprostokątne składać się będą z 4 i 3. jest kąt prosty, dziękuję
-równe jak od linijki ułożenie geograficzne? wystarczy zaznaczyć położenie gwiazdy A w dowolnym dniu, np. kiedy będzie na horyzoncie, zapisać ten punkt (np. kamieniem), czynność powtórzyć za 183 dni. mając dwa takie punty dokładnie da wyznaczyć się kierunek N-S
-cięcie kamieni? nic prostszego, wystarczy wykorzystać zjawisko rozszerzalności cieplnej skał oraz maszyny proste (czyli równię pochyłą)
-transport kamieni? też da się zrobić, szczególnie że obok jest Nil. jak przenieść je z kamieniołomu nad rzekę, a później z rzeki na plac budowy? bardzo łatwo. buduje się barki po środku pustyni, stawia się na nich kamienie. teraz tylko Nil podnosi swój poziom, barki same odpływają. obok placu budowy wystarczy je już jedynie zaparkować i czekać, aż woda opadnie.
i tak dalej, i tak dalej, architektem, inżynierem ani nawet archeologiem nie jestem, ale jeżeli ja na coś takiego wpadłem, po prostu obserwując przyrodę, to licząca już wtedy kilkanaście-kilkadziesiąt wieków cywilizacja egipska również
Pociac 3 miliony kamieni o wadze kilku ton i przetransportować je przez setki kolemtrów po czym poukładac to jedno.. Jednak IDEALNIE je ułożyć w 4 strony świata itop.. to niemożliwe.. Zreszta w starożytnosci rysunki przedstawiały istoty w kombinezonach za stermiaj akiegos pojazdu... Dodatkowo Bogów z mitologii egipskiej, greckiej judaochrześcijańskiej, skandynawskiej itp da sie porównac do obcych..
daj mi kilka milionów ludzi, którzy bezwarunkowo tyrają, przez kilka(naście) lat, po około pół roku, a zrobię takie coś i w Polsce. bez komputerów, silników cieplnych i całego tego "lewackiego" arsenału, który powstał w ciągu ostatnich 40 wieków.
-kąt prosty? weź sznurek, zawiąż na nim, w równych odstępach 11 supełków, stwórz z tego trójkąt, gdzie na przeciwprostokątnej będzie 5 odcinków, zaś przyprostokątne składać się będą z 4 i 3. jest kąt prosty, dziękuję
-równe jak od linijki ułożenie geograficzne? wystarczy zaznaczyć położenie gwiazdy A w dowolnym dniu, np. kiedy będzie na horyzoncie, zapisać ten punkt (np. kamieniem), czynność powtórzyć za 183 dni. mając dwa takie punty dokładnie da wyznaczyć się kierunek N-S
-cięcie kamieni? nic prostszego, wystarczy wykorzystać zjawisko rozszerzalności cieplnej skał oraz maszyny proste (czyli równię pochyłą)
-transport kamieni? też da się zrobić, szczególnie że obok jest Nil. jak przenieść je z kamieniołomu nad rzekę, a później z rzeki na plac budowy? bardzo łatwo. buduje się barki po środku pustyni, stawia się na nich kamienie. teraz tylko Nil podnosi swój poziom, barki same odpływają. obok placu budowy wystarczy je już jedynie zaparkować i czekać, aż woda opadnie.
i tak dalej, i tak dalej, architektem, inżynierem ani nawet archeologiem nie jestem, ale jeżeli ja na coś takiego wpadłem, po prostu obserwując przyrodę, to licząca już wtedy kilkanaście-kilkadziesiąt wieków cywilizacja egipska również
Transport i układani w teorii jest mozliwe.. Ale on ibyli za glupi by wiedziec co to kąt prosty itp
Ale on ibyli za glupi by wiedziec co to kąt prosty itp
Co? 😀
Prawda jest taka, że pewnych rzeczy nie da się zbudować w inny sposób i stąd piramidy zarówno w Egipcie, jak i Meksyku.
Wyczuwam zeitgeist i różnych innych Dannikenów.
starożytni inżynierowie wcale nie byli głupsi od nas. Mieli prymitywną technologię którą musieli w takich celach wykorzystywać metodami które dla nas są archaiczne i obce, więc to chyba my jesteśmy głupsi. Zgadzam się z Ugandem, a dokładnie samą piramidę Cheopsa budowano chyba ze 40 lat. My myślimy że to było w tych czasach nie możliwe. Oni mieli pomysł chcieli i robili, faraon wydał rozkaz i grobowiec budowano. U nas wszystko wiąże się z kosztami/zyskami dlatego nikt się nie stara mieć idei spróbować wybudować coś przynajmniej podobnie niesamowitego.a jeżeli chodzi o ustawianie budowli pod sznurek to chyba najstarsza wykorzystywana do dziś precyzyjna technika ustawiania ław fundamentowych, ścian, osi itd więc ponownie popieram Uganda (o obserwacji nieba już nie będę wspominał)
Bo budowa piramidy cheosa jest niemozliwa w tamtych czasach..Zreszta pojawienie sie piramid w różnych kulturach to dowód na ingerencji obcych
..Zreszta pojawienie sie piramid w różnych kulturach to dowód na ingerencji obcych
oczywiście, jest to prawdopodobne ale pewne? raczej nie
Bo budowa piramidy cheosa jest niemozliwa w tamtych czasach..
nie bo nie, to żaden argument 🙂
Bo budowa piramidy cheosa jest niemozliwa w tamtych czasach..Zreszta pojawienie sie piramid w różnych kulturach to dowód na ingerencji obcych
Zakładam, że to sarkazm/dowcip, bo po poście Uganda chyba wszelkie wątpliwości jakie pozostały padły. Zapomniałeś tylko o emotikonie z jakimś uśmiechem.
Ale on ibyli za glupi by wiedziec co to kąt prosty itp
Jak wyżej. Gdzie emotikona?
Moje trzyletnie dziecko rozumie ideę kąta prostego. Budujac coś z klocków naturalnie i intuicyjnie wykorzystuje podstawową wiedzę o geometrii, chociaż nie umie tego sformułować słowami. Bez szkół, książek i nauczycieli. Uważasz, że dorośli ludzie nie daliby rady? Z o wiele większym doświadczeniem i pomysłowością niż trzylatek oraz wiedzą o prawach przyrody, z którą żyli o wiele bliżej niż my?
Problem z budową piramid nie leży w wiedzy (kolejny raz: patrz post Uganda). Leży w ilości pracy, co zostało rowiązane czasem budowy (kilkadziesiąt lat) i ilością robotników (ok. 100 tys).
Na usta ciśnie mi się pewne podsumowanie...
Bo budowa piramidy cheosa jest niemozliwa w tamtych czasach
Jak niemożliwa, jak możliwa? Podstawy mechaniki się kłaniają. Ugand to dobrze, choć intuicyjnie opisał. Poza tym zapominasz (no tak, historia w szkole niepotrzebna), że w chwili budowy Wielkiej Piramidy, Egipcjanie mieli już około 500 lta doświadczeń z podobnymi konstrukcjami
Zreszta pojawienie sie piramid w różnych kulturach to dowód na ingerencji obcych
Łaaa, przecież to są zupełnie inne twory, łączy je jedynie nieco podobny kształt zewnętrzny, któy o niczym nie świadczy. Przy prymitywnej technologii najłatwiej było nadać monumentalnym budowlom taki właśnie kształy
Po pierwsze, ich budowę dzieli minimum 2000 lat.
Po drugie, zbudowano je zupełnie inaczej - egipskie mają w środku komory grobowe, mezoamerykańskie to tak naprawdę kupa gruzu obłożona kamieniami, będąca podmurówką dla świątyni znajdującej się na ich szczycie.
Po trzecie, zupełnie inna była funkcja kulturowa.
Leży w ilości pracy, co zostało rowiązane czasem budowy (kilkadziesiąt lat) i ilością robotników (ok. 100 tys).
Akurat te 100 tys. to charakterystyczne dla antycznych historyków przeszacowanie, warto podawane przez nich liczby dzielić przez 10 😉
Ale i tak 10000 (czy raczej 4-6 tys) to ogromna ilość osób, pracująca przez 20 lat.
Akurat te 100 tys. to charakterystyczne dla antycznych historyków przeszacowanie, warto podawane przez nich liczby dzielić przez 10 😉
Ale i tak 10000 (czy raczej 4-6 tys) to ogromna ilość osób, pracująca przez 20 lat.
Możliwe, nie jestem historykiem. Podpieram się Wiki, które podpiera się Herodotem.
Jasne, dlatego tłumaczę. Podobne wyolbrzymienie skali jest w wielu tekstach z antyku.
Wracając do krytyki:
Jednak IDEALNIE je ułożyć w 4 strony świata itop.. to niemożliwe
Ale co 4 strony świata itp? Bo to, że wyznaczają kierunki świata to prawda (btw - wystarczy, że jedna ściana wyznacza dowolny z kierunków i już wszystkie 4 dają 4 kierunki 😉 )
Inne dane jak wyrażenie liczby pi, złotego podziału, równoleżników, południków... są mocno naciągane i dobiera się pod nie , osobno dla każdej, różne wymiary 😀
Co nie zmienia faktu, że to imponujące budowle.
Dodatkowo Bogów z mitologii egipskiej, greckiej judaochrześcijańskiej, skandynawskiej itp da sie porównac do obcych..
Lol, porównujesz zupełnie różne systemy wierzeń i to w dodatku z kosmitami, istotami o któych nie wiemy nic 😀
Dobra - Egipcjanie mogli zbudować piramidy.Teraz zadam jedno postawowe pytaniePo ch*ja mieli by to robic jak z tego zadnych korzyści?
Odpowiedź jest bardzo prosta: są odzwierciedleniem ich wierzeń religijnych, a religia to potężny motor napędowy.
Po ch*ja mieli by to robic jak z tego zadnych korzyści?
Kilka możliwych odpowiedzi: religia, taki system wartości, bo Pan i Władca kazał, by ukochany Faraon miał mieć lepiej w zaświatach, bo mogli. Pewnie są jeszcze inne pomysły.
Edit: Match, dlaczego wyciąłeś odwrócone pytanie? Dobre było. 🙂
Bo mimo wszystko chcę zachować odrobię powagi, choć jest to trudne :DAle ok.Kapitanie - po co piramidy mieliby budować kosmici?
Gdybym był kosmita to zbudowałbym taka piramide bo mi sie tak podoba.. Tym bardziej gdybym iwedział jakie oszołomy mieszkaja na ej planecie..