Nowy statek - pytanie

Wyświetlanie 7 wpisów - od 16 do 22 (z 22 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Helenth
    Uczestnik

Jestescie niedobrzy, a on naprawde nie wie.

Dla inzynierow sa krazowniki czyli crusiers, znajdziesz je w oknie wyboru nowego statku. Jak nie mozesz ich znalezc to ja juz nic nie poradze.

A nie łatwiej i szybciej zajrzeć tu?

http://sto.gamepedia.com/Federation_playable_starship

Melnikor
    Uczestnik

Jestescie niedobrzy, a on naprawde nie wie.

Dla inzynierow sa krazowniki czyli crusiers, znajdziesz je w oknie wyboru nowego statku. Jak nie mozesz ich znalezc to ja juz nic nie poradze.

I. Thorne ale to nie są odpowiedzi na pytanie o okręty dla Engi, tylko na kwestię spamowania jednym pytaniem w kilku tematach. I sformułowania:

iron1992: I mi się ostatnio laptop sypie dokładnie coś z baterią a kabla znaleźć nie mogłem i nie wiedziałem czy dotarło.

Helenth: Jak wcześniej wchodziłeś by napisać kolejny post, trudno było sprawdzić i upewnić się, że wysłanie ponownie tego samego, nie będzie spamem?

iron1992: szczerze mówiąc to ja sam nie wiem

I. Thorne
    Uczestnik

Ja nie spamuje facepalmami, tylko odpisuje tak latwo, ze nasz pytajacy chyba sie zaczerwienil ze wstydu, ze to takie proste.

FAB
    Uczestnik

Dla inzynierow sa krazowniki czyli crusiers

Nie zgodzę się. To że akurat na krążowniku inżynier może w pełni wykorzystać swoje umiejętności, nie oznacza, że krążki są dla inżynierów. Inżynier świetnie sobie poradzi na eskorcie i bardzo dobrze poradzi sobie na statku sci.

Smiecho
    Uczestnik

Ok, postaram się opisać kwestię "najlepszego okrętu" tak, by raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.

Po mojej firmie krążył kiedyś taki dowcip:

Nasz klient zamawiając usługę może wybrać jedną z trzech opcji:

- TANIO i SZYBKO nie będzie DOKŁADNIE,

- TANIE i DOKŁADNIE nie będzie SZYBKO,

- SZYBKO i DOKŁADNIE nie będzie TANIO.

Z okrętami jest podobnie. Mamy pełno maszyn do wyboru, ale nie było, nie ma i nie będzie jednej maszyny idealnej do każdego zadania. Zerknijmy na poniższy obrazek:

Dołączona grafika

W ten sposób wyobrażam sobie możliwości okrętów. Dowolny punkt wewnątrz trójkąta będzie oznaczał możliwości statków:

• typowe eskorty zadające masakryczne obrażenia (np. Kumari) będą umieszczone na samej górze trójkąta. Używając tych statków trzeba jednak pamiętać, że mają pancerz z papieru i że możemy zapomnieć o możliwościach naukowych.
    • tankowanie to domena krążowników (np. Fleet Exploration Cruiser Retrofit) - na moim schemacie w części żółtej. Ale krążowniki nigdy nie będą zadawały aż takich obrażeń, jak eskorty.
    • okręty naukowe, czyli te z niebieskiej części schematu (np. Fleet Deep Space Science Vessel) potrafią na prawdę ciekawe rzeczy (zgromadzić w jednym miejscu kupę wrogów, wyłączyć wrogowi systemy, itd). Domyślacie się pewnie, jak u nich z zadawaniem i przyjmowaniem obrażeń, prawda?
    • w środku trójkąta, w najróżniejszych miejscach będą okręty dzielące część możliwości taktycznych, inżynieryjnych i naukowych (jedne kosztem drugich). Np. kiedyś latałem Fleet Patrol Eskortem, który umieściłbym w połowie między czerwonym i żółtym wierzchołkiem na schemacie - zadawał przyzwoite obrażenia przy niezłej przeżywalności, ale nie mogłem z nim zrobić nic naukowo-egzotycznego.

Powyższe informacje to absolutna podstawa, jeśli chodzi o wiedzę o statkach w STO. Niestety to nie wszystko. Wybór idealnego okrętu dla siebie utrudniają jeszcze inne rzeczy:

• lotniskowce, czyli okręty umożliwiające wysyłanie automatycznych dron/mini-okręcików. Gracz steruje dużym statkiem, ale jednocześnie ma do dyspozycji chmarę "komarów", którą również może utrudnić życie wrogowi.
    • styl gry - statki posiadają różną skrętność, prędkość i przyśpieszenie. Niektórzy wolą stać w miejscu, obrócić się przodem do wroga i ładować. Inni wolą podlatywać, strzelać i uciekać, a potem wracać.
    • przeciwnik - inaczej należy dobierać statek i jego możliwości do gry przeciwko komputerowi (PvE), a inaczej przeciwko innym ludziom (PvP).

Podsumowując: szukając okrętu dla siebie (i pytając o niego na forum) trzeba mniej-więcej wiedzieć, co będzie się z nim robić i czego się od niego oczekuje.

Do starych wyjadaczy: wiem, że mocno uprościłem sprawę. Wiem, że umiejętności gracza, dobry dobór Boffów, Doffów, zdolności, punktów w drzewku skilli i wyposażenia statku mogą spowodować, że będziemy zadawać spory DPS, a jednocześnie przeżywać nie jedno i robić cuda z wrogiem. Ale w powyższym poście chciałem się skupić tylko na jednym aspekcie, jakim jest goły okręt i jednocześnie opisać to w sposób zrozumiały dla nowych.

Tom6ek
    Uczestnik

mam pytanie do osoby posiadającej Mobius Temporal Destroyer jakie są możliwości zmiany wyglądu tzn. czy mogę mu nadać kolorystykę Wells Temporal Science Vessel i czy ma taki sam mostek ?ponieważ z wyglądu bardzo mi się podoba Wells niestety jest bardzo drogi i ma słabe możliwościPS trochę się zastanawiałem gdzie to napisać czy w temacie eskorty czy statki naukowe ale uznałem ze chodzi o statek który chce kupić wiec napisałem tu 🙂

Slawek
    Moderator

Mostki są te same. Wyglądu nie zmienisz, oprócz samego "koloru" poszycia. Domyślnie dostępnych jest bodajże 7 skórek (Type 1,2,3,4,6, Mobius, Mirror). Ósmą odblokowujesz jeśli posiadasz także Wellsa, a dziewiątą jeśli posiadasz Aeon Shuttle.

Wyświetlanie 7 wpisów - od 16 do 22 (z 22 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram