Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Nowy Globalny Ład - unie kontynentalne i grupa G-20

Nowy Globalny Ład - unie kontynentalne i grupa G-20

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 264 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Skrypek
    Uczestnik

Chyba jedynym państwem z gospodarką komunistyczną jest w tej chwili Kuba.

No chyba jednak nie 😀 Obecnie bardziej typowym państwem komunistycznym jest Korea Północna. Kuba nadal jest komunistyczna ale przynajmniej ostatnio próbuje coś tam w swojej gospodarce zreformować. Pozwala na prywatną własność ziemi u chłopów i małe prywatne firmy usługowe. A nawet minimalny dostęp do internetu dla niewielkiej części obywateli.

A przecież mogli zabić. Chwała partii!

Tak - sprawiedliwa redystrybucja dochodu to obecnie nigdzie nie jest możliwa 😀 Ale możliwa jest rozsądna redystrybucja dochodu - np. taka jak w Szwecji.

A może weź się do jakiejś uczciwej roboty i dysponuj własnymi dochodami?

Romek 63
    Uczestnik

Widzę że już brakuje Ci rzeczowych argumentów i wchodzisz na kwestie osobiste. 😀

Nie wiem jak tam Ty ale ja nadal pracuję zawodowo i nie bylem nigdy na rencie czy zasiłku 🙄

Gdy już będziesz miał za sobą tyle lat uczciwej pracy zawodowej co ja, to może będzie sens dalej kontynuować z tobą dyskusję na temat systemów społecznych i tego na ile dobrze służą one człowiekowi. Na razie żegnam Cię w tym temacie i mam nadzieję że na długie lata aż Cię życie nauczy co nieco na ten temat, bo piszesz o tym czego nie przeżyłeś a tylko czytałeś w nie do końca obiektywnych publikacjach :bye:

Skrypek
    Uczestnik

Widzę że już brakuje Ci rzeczowych argumentów i wchodzisz na kwestie osobiste. 😀

Bynajmniej. Ja właśnie kwestii osobistych bronię. To ty głosisz konieczność zrzeczenia się wolności i dóbr osobistych na rzecz pasterzy, którzy będą je "sprawiedliwie" rozdzielać.

Gdy już będziesz miał za sobą tyle lat uczciwej pracy zawodowej co ja, to może będzie sens dalej kontynuować z tobą dyskusję na temat systemów społecznych i tego na ile dobrze służą one człowiekowi

Twoje wieloletnie doświadczenie w pobieraniu lewych rent i zasiłków to nie jest żaden argument. Nie jesteś żadnym szczególnym dobrem narodu, jak ci powtarzał prezes partii pragnący głosów twojej grupy zawodowej.

Uczciwa praca zawodowa nie robi z ludzi komunistów. Komunistów robi z ludzi propaganda, niezasłużone przywileje i opieka socjalna za cudze pieniądze, ewentualnie praca w organach propagandę głoszących (ludzie powtarzający w kółko te same kłamstwa z czasem sami zaczynają w nie wierzyć).

Ergo albo jesteś wypraną z rozumu ofiarą populizmu, albo jej beneficjentem, albo lewicowym politykiem.

A jak ty się znasz na tym jak "systemy społeczne służą człowiekowi" to już pokazałeś wychwalając puste półki w sklepach w PRL i patologie zakopane pod dywan przez cenzurę.

Match
    Uczestnik

Gdy ja piszę o potrzebie utworzenia takiego rządu to jest to właśnie oddolna inicjatywa obywatela 🙄

Nie można utożsamiać G-8 z dążeniami obywateli, a już na pewno z dążeniami obywateli spoza państw G-8. Hipotetyczne przekształcenie tej organizacji w bliżej niesprecyzowany rząd światowy jest możliwe tylko w wyniku narzucenia swojej woli innym, pomijając rozterki moralne - nie wierzę w trwałość takiego bytu.

A tak poza tym to coś mi się wydaje że żadne państwo narodowe nie powstało z oddolnej inicjatywy obywateli ale z inicjatywy elit politycznych jeśli nie nawet pojedynczego przywódcy.

Bardzo odległa i nietrafna analogia, a i nie do końca rozumiem o jaki okres historii Ci chodzi - państwa narodowe to tak na oko XIX wiek wraz z początkami świadomości narodowej, same procesy państwotwórcze - zamierzchłe średniowiecze. Poza tym, chciałbyś powtórki kryzysu państwa wczesnopiastowskiego w skali ogólnoświatowej przy użyciu współczesnych technologii militarnych?

To może należałoby teraz zlikwidować wszystkie państwa i wprowadzić powszechny anarchizm... ;P

Emotikon na końcu sugeruje, że to żart - dobrze bo dodatkowego przedstawiania utopii anarchizmu już bym nie zniósł.

Romek 63
    Uczestnik

Nie można utożsamiać G-8 z dążeniami obywateli, a już na pewno z dążeniami obywateli spoza państw G-8. Hipotetyczne przekształcenie tej organizacji w bliżej niesprecyzowany rząd światowy jest możliwe tylko w wyniku narzucenia swojej woli innym, pomijając rozterki moralne - nie wierzę w trwałość takiego bytu.

Pomyliłeś G-8 z G-20. Ja cały czas pisałem o opcji przekształcenia G-20 w gospodarczy rząd światowy a nie G-8.

A moim zdaniem niektóre interesy obywateli powinny reprezentować rządy, a nie sami obywatele bezpośrednio przez swoje dążenia wyrażane w referendach gdyż o niektórych sprawach przeciętny obywatel nie ma zielonego pojęcia. Przeciętnemu obywatelowi to zieloni są nawet wstanie wmówić że elektrownia atomowa właściwie niczym się nie różni od tykającej zegarem bomby atomowej, a globalne ocieplenie za 20 lat spowoduje globalny potop i koniec naszej cywilizacji.

Bardzo odległa i nietrafna analogia, a i nie do końca rozumiem o jaki okres historii Ci chodzi - państwa narodowe to tak na oko XIX wiek wraz z początkami świadomości narodowej, same procesy państwotwórcze - zamierzchłe średniowiecze.

Nie będę tu z Tobą toczył zaciętego sporu bo i tak nikt nie jest w stanie obecnie udowodnić że powstanie w przyszłości gospodarczego rządu światowego byłoby dla ludzkości korzystne lub że jest nieuniknione. Jednakże jestem przekonany i co do jednego i co do drugiego. Po prostu uważam że tak jak w procesie historycznym ludzkości w pewnym momencie rozwój gospodarki sprawił że pojawiła się możliwość stworzenia państwa i ten twór przetrwał gdyż okazał się gospodarczo i politycznie korzystny. Tak samo wkrótce nastąpi w rozwoju gospodarki światowej taki moment że powołanie światowego rządu stanie się możliwe i korzystne dla gospodarek wszystkich państw. Jestem przekonany że takie kryzysy finansowe i gospodarcze jakie trapią nas ostatnio będą się nasilać z coraz większą częstotliwością dopóki taki rząd nie powstanie. I taki rząd pewnie nie powstanie na drodze demokratycznych referendum ale na drodze decyzji rządów poszczególnych państw. I to bardzo dobrze że w ten sposób gdyż większość obywateli nie ma zielonego pojęcia na temat zasad funkcjonowania globalnych rynków 😀 Opieram swoje przekonania na opiniach niektórych ekonomistów. Miedzy innymi tych których tytuły książek przytoczyłem w jednym z poprzednich postów. Jak już pisałem nie jestem w stanie Tobie prawdziwości tych teorii udowodnić, więc nie mam ochoty się z Tobą o to spierać. Pozostań sobie przy swojej opinii :bye:

Ps.

Chodziło mi o okres wczesnego średniowiecza i wcześniejsze okresy powstawania pierwszych państw bez względu na to czy rzeczywiście były to państwa narodowe czy nie, a nie o wiek XIX. Chciałem tu ten etap odróżnić od czasów powstawania współczesnych dużych państw o strukturze federalnej stanowiących właściwie trzon grupy G-20.

Skrypek
    Uczestnik

Nie będę tu z Tobą toczył zaciętego sporu bo i tak nikt nie jest w stanie obecnie udowodnić że powstanie w przyszłości gospodarczego rządu światowego byłoby dla ludzkości korzystne lub że jest nieuniknione. Jednakże jestem przekonany i co do jednego i co do drugiego. Po prostu uważam że tak jak w procesie historycznym ludzkości w pewnym momencie rozwój gospodarki sprawił że pojawiła się możliwość stworzenia państwa i ten twór przetrwał gdyż okazał się gospodarczo i politycznie korzystny. Tak samo wkrótce nastąpi w rozwoju gospodarki światowej taki moment że powołanie światowego rządu stanie się możliwe i korzystne dla gospodarek wszystkich państw.

Historia już pokazała do czego prowadzi transpaństwowy rząd kontrolujący gospodarkę. Jakiż ten Blok Wschodni był korzystny dla krajów uczestniczących i jak cudownie nam on do dziś owocuje. Och jakim rajem były te demoludy z pustymi sklepami i reglamentowaną żywnością.

Romek 63
    Uczestnik

...

Dyskusja z Tobą nie ma sensu bo mam wrażenie, że dla Ciebie wszystko to co niezgodne z Twoimi poglądami to musi być albo komunistyczne albo teistyczne 😀

Tom
    Uczestnik

Niech żyje socjalizm i model państwa opiekuńczego!

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_artic.../12/2011_418632

Grek odbierał zasiłki (150 tys ojro) na 19 dzieci, które nie istnieją 🙂 I by odbierał dalej, ale przesadził z liczbą.

Eviva
    Uczestnik

Grek odbierał zasiłki (150 tys ojro) na 19 dzieci, które nie istnieją 🙂 I by odbierał dalej, ale przesadził z liczbą.

A my tym cwaniakom mamy pomóc miliardami ojro w sytuacji, gdy brakuje na zasiłki dla naszych własnych bezrobotnych, nie wspominając o dzieciach...

Match
    Uczestnik

Zauważ, że nikt nie daje nic za darmo - pożyczamy na procent.

Eviva
    Uczestnik

Zauważ, że nikt nie daje nic za darmo - pożyczamy na procent.

Napoleonowi też pożyczyliśmy - były to przysłowiowe "bajońskie sumy".

Osobiście jestem zdania, że oddajemy naszą krwawicę bez żadnej nadziei na zwrot.

Dokładniej na ten temat:

http://outsidelando7.blog.onet.pl/Rzad-nie...2,ID442584018,n

Skrypek
    Uczestnik

A my tym cwaniakom mamy pomóc miliardami ojro w sytuacji, gdy brakuje na zasiłki dla naszych własnych bezrobotnych, nie wspominając o dzieciach...

Tak. Na tym właśnie polega wychwalany przez ciebie i promowany przez Romana komunizm.

Ale dopóki byłaś odbierającym zasiłki, to w dupie miałaś, że pobierałaś je kosztem cudzych dzieci. Bo przecież pieniądze na zasiłki zsyła bozia z nieba, prawda?

...

Dyskusja z Tobą nie ma sensu bo mam wrażenie, że dla Ciebie wszystko to co niezgodne z Twoimi poglądami to musi być albo komunistyczne albo teistyczne 😀

Nie, nie wszystko. I nie musi. Tak się po prostu składa, że postawami teistycznymi i komunistycznymi gardzę (i potrafię to uzasadnić), a ty wykazujesz jedną i drugą.

Nie jesteś dla mnie nikimi wyjątkowym, jesteś w moim niebezpodstawnym mniemaniu typowym reprezentantem najgorszego modelu człowieka. Po prostu.

Romek 63
    Uczestnik

Bo przecież pieniądze na zasiłki zsyła bozia z nieba, prawda?

To mógł wymyślić tylko Skrypek ;D I jeszcze zaprzecza że nie wszystko kojarzy mu się z teizmem i komunizmem 😀

A żeby nie było wątpliwości to w wyborach głosowałem na PO ( bo to są komuniści 😀 ) i jako komunista popieram urynkowienie także służby zdrowia i całego szkolnictwa. A także likwidację systemu dotacji dla rolnictwa w całej Unii Europejskiej i na całym świecie 🙄

Nie jesteś dla mnie nikimi wyjątkowym, jesteś w moim niebezpodstawnym mniemaniu typowym reprezentantem najgorszego modelu człowieka. Po prostu.

Na pewno nie pisałem nigdzie że uważam iż jestem kimś wyjątkowym 😀 No ale skoro tak gorliwie temu zaprzeczasz to znaczy że uważasz iż jest coś na rzeczy i po prostu trzęsiesz się ze strachu przed siłą moich argumentów 😀

Match
    Uczestnik

Napoleonowi też pożyczyliśmy - były to przysłowiowe "bajońskie sumy"

Trudno to nazwać pożyczką, raczej spłatą długu. Choć w istocie nie było to nic innego, jak kreatywny sposób nałożenia kontrybucji.

Skrypek
    Uczestnik

Bo przecież pieniądze na zasiłki zsyła bozia z nieba, prawda?

To mógł wymyślić tylko Skrypek ;D

Nie, to nie ja wymyśliłem komunizm.

trzęsiesz się ze strachu przed siłą moich argumentów 😀

Prędzej ze śmiechu.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 264 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram