Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Nowy Globalny Ład - unie kontynentalne i grupa G-20

Nowy Globalny Ład - unie kontynentalne i grupa G-20

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 264 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

Robotnicy ze Stoczni Gdańskiej należeli do klasy średniej?

Ok - napisałeś że dość dobrze, widać nie aż tak dobrze jak uważasz.

Chyba, że

10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko nadwyżki.

uznamy za chorą kapitalistyczną fanaberię.

Skrypek
    Uczestnik

Dlaczego obalili to dość jasne - średni poziom życia zaczął wyraźnie odstawać od tego poziomu krajów Zachodniej Europy i USA. Ludzie to widzieli bo po pierwsze średnio zarabiający robotnik np. w NRF czy Francji w na przełomie lat 70-80-tych mógł przyjechać sobie na wczasy do Polski prywatnym samochodem a u nas na samochód było stać tylko członków PZPR i to nie tych najniższego szczebla. Polacy prawie na zachód wcale nie wyjeżdżali więc widzieli tylko tych obcokrajowców którym w miarę dobrze się powodziło. Bezdomnych z zachodniej Europy i bezrobotnych właściwie nie mieli okazji sobie pooglądać. Poza tym wyroby przemysłowe z Zachodu które można było czasem zobaczyć na żywo, a częściej w TV lub w Pewex-ie ( ewentualnie kupić za zachodnią walutę jeśli ktoś ją miał) były o wiele lepsze od tych z bloku RWPG albo w RWPG nie miały w ogóle odpowiedników ! No i te puste często półki w sklepach - TO WSZYSTKO WYSTARCZYŁO by ludzie chcieli obalenia tego ustroju i nic w tym dziwnego. Poza tym to co odległe na ogół wydaje się ludziom znacznie bardziej interesujące niż to co jest na miejscu.

Czyli krótko mówiąc: system nie upadl, bo się nie sprawdził i była bieda. Ustrój upadł, bo się zachłanni ludzie dowiedzieli jak świat rzeczywisty wygląda poza tym rajem. Tak im się w dupach przewróciło na widok tej zachodniej rozpusty jaką jest prywatny samochód i papier toaletowy.

Macie rację towarzyszu, że komuna upadła z powodu zbyt słabej cenzury.

Match
    Uczestnik

Ja też w partii nie byłam, ani moja matka, ani mój ojciec. Mimo to wszyscy mogliśmy spokojnie żyć, pracować i uczyć się, ile chcemy. Za frajer mogłam się wyuczyć po kokardę, że nie skorzystałam, to już moja wina i głupota.

O ile się orientuję, to konstytucja RP w dalszym ciągu gwarantuje "bezpłatną naukę" włącznie z wyższymi studiami.

Romek 63
    Uczestnik

Robotnicy ze Stoczni Gdańskiej należeli do klasy średniej?

Ok - napisałeś że dość dobrze, widać nie aż tak dobrze jak uważasz.

Chyba, że

10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko nadwyżki.

uznamy za chorą kapitalistyczną fanaberię.

Gdzie ja niby pisałem że Robotnicy ze Stoczni Gdańskiej należeli do klasy średniej? Ta dyskusja nie ma sensu skoro przekręcasz moje wypowiedzi.

A co do tego że eksportować tylko nadwyżki - uznamy za chorą kapitalistyczną fanaberię. To przecież właśnie napisałem że takich argumentów mogli użyć gdyż nie można ich było za to posadzić o kapitalistyczną fanaberię.

Skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to na prawdę nie widzę sensu dalszej dyskusji.

Match
    Uczestnik

Po pierwsze napisałem nie DOSKONALE ale że dość dobrze. A po drugie cały czas podkreślam że dotyczyło po podstawowych potrzeb klasy niższej a nie średniej - tak więc zależy co rozumiemy przez podstawową potrzebę. Dla biednego człowieka podstawowe potrzeby to jedzenie, odzież, schronienie, bezpieczeństwo, praca.

Przed chwilą pisałeś, że potrzeby takie jak jedzenie były zaspokojone. Kiedy jasno wskazuję się, że prości robotnicy - przedstawiciele klasy niższej domagali się żywności, piszesz, że nie mogli innych rzeczy.

Owszem - nie mogli, ale skoro była to jak mogli się jej domagać? To by było jawne kłamstwo, wprost idealna pożywka dla propagandy.

Romek 63
    Uczestnik

Czyli krótko mówiąc: system nie upadl, bo się nie sprawdził i była bieda. Ustrój upadł, bo się zachłanni ludzie dowiedzieli jak świat rzeczywisty wygląda poza tym rajem. Tak im się w dupach przewróciło na widok tej zachodniej rozpusty jaką jest prywatny samochód i papier toaletowy.

Macie rację towarzyszu, że komuna upadła z powodu zbyt słabej cenzury.

Na prawdę nie wiem skąd ty wyciągasz takie DEBILNE wnioski bo ja nic takiego nie sugerowałem.

Ale z drugiej strony masz rację w tym że gdyby Polacy myśleli że w Zachodniej Europie i USA ludzie umierają z głodu bardzo często to pewnie rzeczywiście by komuny w Polsce nie obalili. Widzę że resztki logicznego myślenia jednak Ci jeszcze pozostały. Tyle tylko że ja nigdzie nie pisałem że powinno się zaostrzać cenzurę ;D To są chyba tylko wymysły Twojego chorego umysłu bo już nie wiem jak to inaczej nazwać i skąd Ty takie wnioski wyciągasz :mrgreen:

Albo już się zaczynam domyślać - jesteś skrajnym PiS-owcem który ciągle widzi komunistę za każdym drzewem :mrgreen: Tylko pomyśl że będziesz musiał w takim razie przełknąć także księdza Rydzyka 😆

Przed chwilą pisałeś, że potrzeby takie jak jedzenie były zaspokojone. Kiedy jasno wskazuję się, że prości robotnicy - przedstawiciele klasy niższej domagali się żywności, piszesz, że nie mogli innych rzeczy.

Owszem - nie mogli, ale skoro była to jak mogli się jej domagać? To by było jawne kłamstwo, wprost idealna pożywka dla propagandy.

Tak - w sklepach był zawsze chleb, ziemniaki, margaryna, mleko, ser, mąka, drzem, ocet. To Wystarczyło by nie chodzić głodnym ale dziwisz się że domagali się więcej ❓ ❓

Match
    Uczestnik

Ja nie - to ty przedstawiasz PRL jako krainę szczęśliwości.Wątróbką i ziemniakami można się nażreć do oporu prawie za darmo, to wystarczy żeby nie chodzić głodnym - w takim razie twierdzenie o biedzie w Polsce jest nieuzasadnione.

Romek 63
    Uczestnik

Ja niby przedstawiam PRL jako krainę szczęśliwości ! Chyba umrę ze śmiechu :mrgreen: Pisałem tylko że nie było bezrobotnych i bezdomnych z konieczności, oraz głodnych i zorganizowanej przestępczosci.A teraz bezrobotni i bezdomni z konieczności są, oraz zorganizowana przestępcziść. Ot i tylko tyle twierdzę nic więcej !Resztę wyssaliście z palca.Ty chyba nie masz pojęcia co to znaczy obiektywna ocena - nawet tego co się człowiekowi nie podoba np PRL-u.

Match
    Uczestnik

Cóż, Lenin miał dobre określenie na wybiórcze przedstawianie faktów, przez grzeczność go tu nie zacytuję.A i o dwójmyśleniu też literatura wspomina.Naprawdę polecam Ci lekturę "Homo sovieticusa" ks. Tischnera - sporo się dowiesz.A ziemniaki dalej są w sklepie, w śmiesznie niskiej cenie - za najniższy zasiłek można się nażreć do nieprzytomności i jeszcze z sąsiadem się podzielić, skąd w takim razie ten głód i bieda w naszym kraju? Z przytuliska dla bezdomnych też nikt nikogo nie wyrzuca, wystarczy spełnić odpowiednie warunki, a nie oszukujmy się - to współczesny odpowiednik hotelu robotniczego.

Romek 63
    Uczestnik

Naprawdę polecam Ci lekturę "Homo sovieticusa" ks. Tischnera - sporo się dowiesz.

Znam tezy płynące z treści tej książki chociaż jej nie czytałem i nie widzę większych sprzeczności z moimi poglądami.

A ziemniaki dalej są w sklepie, w śmiesznie niskiej cenie - za najniższy zasiłek można się nażreć do nieprzytomności i jeszcze z sąsiadem się podzielić, skąd w takim razie ten głód i bieda w naszym kraju?

To kłamstwo z Twojej strony bo gdzie ja niby pisałem o głodzie i biedzie w naszym kraju ? Przeczytaj powyżej w poście co za największe problemy ubogich i całego społeczeństwa uznałem.

Z przytuliska dla bezdomnych też nikt nikogo nie wyrzuca, wystarczy spełnić odpowiednie warunki, a nie oszukujmy się - to współczesny odpowiednik hotelu robotniczego.

Otóż nie, ale wyłącznie z jednego powodu. By mieszkać w hotelu robotniczym trzeba było pracować za co płacono jakąś tam kwotę aczkolwiek niewielką. Natomiast aby mieszkać w schronisku nie trzeba robić nic. Możesz tam dalej nabierać aspołecznych nawyków żyjąc w przekonaniu że nie trzeba pracować aby żyć normalnie. Taki człowiek po 2 latach w schronisku odzwyczaja się na tyle od wewnętrznej dyscypliny, że już nie jest w stanie regularnie rano wstawać i przychodzić do pracy. Poza tym nabiera przekonania że to społeczeństwo powinno zadbać o jego potrzeby a nie on sam. Rośnie sobie tam taki nowy Homosovietikus ale Ty nie widzisz różnicy pomiędzy schroniskiem a hotelem robotniczym - bo może też masz w sobie coś z Homosovietikusa 😀

Match
    Uczestnik

Chodzi mi o to, że tanie ziemniaki dostępne dla każdego zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka równie dobrze jak komunizm, a nawet lepiej bo możesz sobie wybrać co wolisz - Astrę, Irgę czy Irysa. W tym sensie odpada Twój argument o lepszości tamtego ustroju.Co do przytulisk i hoteli robotniczych - nie wskazuję na plusy tych pierwszych, tak to źle że są bezdomni. Wskazuje na ich identyczną funkcję. Żeby pracować w PRL też nie trzeba było robić nic - wszak praca była gwarantowana przez państwo i jednocześnie obowiązkowa, "czy się stoi czy się leży..." i opłacanie z niej miejsca w HR jest równie demoralizująca jak schroniska dla bezdomnych.A niechby ktoś spróbował nie pracować, albo być bezdomnym! Wszak to sprzeczne z przepisami.Po prostu nie mogę znaleźć żadnych plusów PRLu w stosunku do III RP, a Twoja wizja poprzedniego ustroju wydaje mi się skrajnie wyidealizowana.

mruk
    Uczestnik

Po prostu nie mogę znaleźć żadnych plusów PRLu w stosunku do III RP, a Twoja wizja poprzedniego ustroju wydaje mi się skrajnie wyidealizowana.

Socjalizm w Polsce miał jednak pewne plusy np:

Szybsza możliwość dostania się na bezpłatny turnus rehabilitacyjny,mniej bałaganu w służbie zdrowia.

Fundusz Wczasów Pracowniczych.

Pewność otrzymania emerytury lub w razie wypadku renty

Pewność opieki nad osobami niepełnosprawnymi.

Oczywiście nie miało to nic wspólnego z twardą ekonomią .

Były pustki w sklepach,kolejki,kartki i polowanie na towary, nasz 20 letni telewizor Samsung to efekt takiego stania w kolejce przez rodziców ,ale były też bazary gdzie można było kupić towary nie osiągalne w państwowych sklepach czy bony do Pewexu. Kwitło kombinowanie 🙂

Socjalizm się zawalił bo:

Okazał się nierealny,i pierwsza zauważyła to PZPR oddając władzę w zamian za krawaty biznesmenów bo i im podobał się "zgniły zachód" bardziej niż myśli Lenina a zdawali sobie doskonale sprawę że bez poparcia sypiącego się wtedy ZSRR nie utrzymają władzy nad coraz bardziej wnerwionym narodem.

Polityczne założenia socjalizmu nie pasowały do polskiej mentalności.

Eviva
    Uczestnik

O ile się orientuję, to konstytucja RP w dalszym ciągu gwarantuje "bezpłatną naukę" włącznie z wyższymi studiami.

To spróbuj studiować bez pieniędzy, i życzę szczęścia. Konstytucja sobie, a życie sobie.

W ogóle uważam, ze wypowiadanie się o tym ustroju przez ludzi, ,którzy znają go tylko z tendencyjnych wypowiedzi polityków, to pomyłka.

Ani ja, ani Romek nie twierdzimy, że to był Raj na Ziemi. Jedynie wskazujemy, jakie były jego plusy w porównaniu z dzisiejszą codziennością. Człowiek mógł mieć jaką taką pewność, że:

a) Nie wyrzucą go z mieszkania, bo jest biedny

b.) Z powodu biedy nie odbiorą mu dzieci

c) Jeśli chce pracować, pracę dostanie

d) gdy będzie chory, w każdym szpitalu zajmą się nim bez robienia łaski.

e) może wyjechać co roku na wczasy razem z bachorami

f) jego potomstwo ma podstawową przyszłość zapewnioną

Teraz pytanie - po co ludzie obalili ten ustrój?

Odpowiedź: bo wmówili sobie, że w kapitaliźmie wszystko im spadnie z nieba. A teraz ci, którzy dokonali tego wielkopomnego dzieła, czyli głównie górnicy i stoczniowcy, liczą mizerne grosze i z rozpaczą spoglądają w przyszłość, a ich protesty wszyscy mają gdzieś. Ot, sprawiedliwość dziejowa.

mruk
    Uczestnik

To spróbuj studiować bez pieniędzy, i życzę szczęścia. Konstytucja sobie, a życie sobie.

W ogóle uważam, ze wypowiadanie się o tym ustroju przez ludzi, ,którzy znają go tylko z tendencyjnych wypowiedzi polityków, to pomyłka.

Ani ja, ani Romek nie twierdzimy, że to był Raj na Ziemi. Jedynie wskazujemy, jakie były jego plusy w porównaniu z dzisiejszą codziennością. Człowiek mógł mieć jaką taką pewność, że:

a) Nie wyrzucą go z mieszkania, bo jest biedny

b.) Z powodu biedy nie odbiorą mu dzieci

c) Jeśli chce pracować, pracę dostanie

d) gdy będzie chory, w każdym szpitalu zajmą się nim bez robienia łaski.

e) może wyjechać co roku na wczasy razem z bachorami

f) jego potomstwo ma podstawową przyszłość zapewnioną

Teraz pytanie - po co ludzie obalili ten ustrój?

Odpowiedź: bo wmówili sobie, że w kapitaliźmie wszystko im spadnie z nieba. A teraz ci, którzy dokonali tego wielkopomnego dzieła, czyli głównie górnicy i stoczniowcy, liczą mizerne grosze i z rozpaczą spoglądają w przyszłość, a ich protesty wszyscy mają gdzieś. Ot, sprawiedliwość dziejowa.

Pełna racja,na obaleniu "złego ustroju" najbardziej skorzystali przedstawiciele "złej władzy'" i to w najważniejszym bo początkowym okresie polskiego kapitalizmu a umożliwili im to strajkujący górnicy i stoczniowcy - złośliwy chichot dziejów.

Romek 63
    Uczestnik

Chodzi mi o to, że tanie ziemniaki dostępne dla każdego zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka równie dobrze jak komunizm, a nawet lepiej bo możesz sobie wybrać co wolisz - Astrę, Irgę czy Irysa. W tym sensie odpada Twój argument o lepszości tamtego ustroju.

Na prawdę proszę Cię przestań wkładać w moje usta treści których nie głosiłem bo w ten sposób to dyskutujesz sam ze sobą i udajesz że ze mną 😀

Ja cały czas twierdziłem i twierdzę że TAMTEN USTRÓJ BYŁ ZDECYDOWANIE GORSZY NIŻ TEN OBECNY co jednak nie zmienia faktu, że miał pewne swoje plusy dlatego teraz niektórzy starsi ludzie twierdzą iż wtedy żyło im się lepiej, a szczególnie ci którzy teraz nie mają pracy, albo mieszkania a wtedy mieli, oraz ci którzy wtedy wyjeżdżali na wczasy pracownicze, a teraz na żadne wczasy ich nie stać.

Jeśli chcesz nadal dyskutować na takie tematy i wygłaszać swoje teorie to załóż sobie temat np. "Wyższość kapitalizmu nad komunizmem" i tam dyskutuj do woli - jeśli znajdziesz oponentów na tym forum 😀

A ja tu wspieram ideę światowego rządu gospodarczego bo jestem przekonany, że jej realizacja zapewni dla każdego bezpieczeństwo posiadania pracy, a dla każdego kto chce pracować także możliwość posiadania mieszkania, dostępu do opieki lekarskiej, możliwości kształcenia przynajmniej na poziomie podstawowym i prawo do wypoczynku. A bez takiego rządu długo, jeśli nie zawsze, będziemy mieli w skali globu duży margines ubóstwa i patologii oraz kwitnącą przestępczość zorganizowaną i astronomicznej wielkości dysproporcje w dochodach.

W sumie to mam na myśli jakby takie byłe EWG na bazie G-20 tyle że nie tylko dla Europy ale dla całego świata. Przypominam tu że G-20 skupia nie tylko państwa bogate ale i biedne, a tu niektórzy zdają się o tym zapominać. Oraz Przypominam też niektórym o tym że EWG nie była państwem, a tym bardziej państwem komunistycznym ;D

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 264 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram