Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Nowinki techniczne i naukowe

Nowinki techniczne i naukowe

Wyświetlanie 15 wpisów - od 256 do 270 (z 612 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Eviva
    Uczestnik

Ja pisałem o rakotwórczość włókien nanorurek. ;/

Powiedz lepiej, co NIE JEST rakotwórcze. Na dobrą sprawę wszystko co jemy, pijemy, czym oddychamy i w co się ubieramy, może nas wykończyć.

Dzikowy
    Uczestnik

Ale chodzi o stopień zagrożenia.

Romek 63
    Uczestnik

Ale chodzi o stopień zagrożenia.

Co do tego stopnia zagrożenia to powiem tylko tyle, że azbest był wykorzystywany w dużych ilościach do pokrywania dachów i izolacji. Natomiast nanorurki głównie będą stosowane w małych i bardzo małych urządzeniach, co już znacznie ograniczy poziom zagrożenia zdrowia.

Zuza
    Uczestnik

Yyy... czyli skoro z powodu nanorurek raka dostanie mniej osób niż od azbestu, to znaczy że należy ich używać? 😮

Powiedz to tym, którzy mieliby je instalować...

Azbest już położony NIE szkodzi. Kiedy zaczynano go stosować - i niestety w czasie, kiedy nakazano jego usuwanie - nie wiedziano do końca, że wnika do płuc w przede wszystkim przy kładzeniu i zdzieraniu.

Romek 63
    Uczestnik

Yyy... czyli skoro z powodu nanorurek raka dostanie mniej osób niż od azbestu, to znaczy że należy ich używać? 😮

Powiedz to tym, którzy mieliby je instalować...

To bezpodstawne obawy 🙄

Nanorurki w urządzeniach elektronicznych będą w ilości ułamków grama albo i będą to konstrukcje z pojedynczych atomów. Na dodatek będą montowane przez roboty a nie ludzi 😀 (Tu nie ma opcji mniej osób.) Owszem są projekty także większych urządzeń z nanorurek ale myślę, że do tego czasu zostaną opracowane nieszkodliwe technologie. Przy takim sposobie myślenia o nowych technologiach, to do tej pory jedlibyśmy surowe mięso upolowane maczugą 😆 W końcu ognisko też jest niebezpieczne, bo można się poparzyć nieostrożnie się z nim obchodząc ;D

W końcu - po doświadczeniach z azbestem przepisy BHP i zieloni na podobnie szkodliwe technologie już nie pozwolą. A poza tym gdy stosowano azbest nikt nie wiedział o jego szkodliwości, a w tym przypadku wiemy o tym jeszcze przed uruchomieniem masowej produkcji, a to bardzo wiele zmienia.

Zuza
    Uczestnik

Na dodatek będą montowane przez roboty a nie ludzi 😀 (Tu nie ma opcji mniej osób.)

Jest. Roboty musi ktoś nadzorować -> ludzie.

Przy takim sposobie myślenia o nowych technologiach, to do tej pory jedlibyśmy surowe mięso upolowane maczugą 😆

Nie. Przy takim myśleniu unikamy cierpienia chorych na choroby zawodowe (w ujeciu ogólny, nie ustawowym), a mówiąc językiem biznesu - wydając więcej i poświęcając czas na dodatkowe na badania unikamy kosztów leczenia i odszkodowań.

w tym przypadku wiemy o tym jeszcze przed uruchomieniem masowej produkcji, a to bardzo wiele zmienia

Zmienia - ale oby w kierunku wyeliminowania szkodliwej technologii.

Velo
    Uczestnik

Czy zawsze ludzie będą roboty nadzorować?Nie wiem czy to nie jest jeszcze kwestia jakichś 10-15 lat.Osobliwość technologiczna się zbliża.Ja z utęsknieniem oczekuję człowieka post-biologicznegoPrzejdźmy kolejny etap w paradygmacie ewolucyjnym!

Romek 63
    Uczestnik

Jest. Roboty musi ktoś nadzorować -> ludzie.

Roboty to teraz już kontroluje się zdalnie np przez kamery i systemy monitorujące. Ludzie je tylko konserwują i naprawiają ale nie podczas procesu produkcji.

Nie. Przy takim myśleniu unikamy cierpienia chorych na choroby zawodowe (w ujeciu ogólny, nie ustawowym), a mówiąc językiem biznesu - wydając więcej i poświęcając czas na dodatkowe na badania unikamy kosztów leczenia i odszkodowań.

A badania to oczywiście, przy każdej nowym materiale są konieczne :yes: . Trzeba też opracować technologie przed tym chroniące.

Ja z utęsknieniem oczekuję człowieka post-biologicznego

Przejdźmy kolejny etap w paradygmacie ewolucyjnym!

Jeżeli zapewniłoby to nam nieśmiertelność - to może i warto 🙄

Match
    Uczestnik

Ja z utęsknieniem oczekuję człowieka post-biologicznego

Przejdźmy kolejny etap w paradygmacie ewolucyjnym!

Jeżeli zapewniłoby to nam nieśmiertelność - to może i warto 🙄

Ograniczeń chemii organicznej nie przeskoczymy - nie zapewni 🙂

Zuza
    Uczestnik

Czy zawsze ludzie będą roboty nadzorować?

Dopóki roboty będą pracować dla ludzi ;>

Roboty to teraz już kontroluje się zdalnie np przez kamery i systemy monitorujące. Ludzie je tylko konserwują i naprawiają ale nie podczas procesu produkcji.

Na jedno wychodzi - kontakt z robotem potencjalnie skażonym rakotwórczo jest.

Optymistycznie zakładasz ponadto, że roboty i linie produkcyjne się nie psują 🙄

A badania to oczywiście, przy każdej nowym materiale są konieczne yes.gif . Trzeba też opracować technologie przed tym chroniące.

To może poczekajmy z zachwytem na moment, kiedy już będą, a przez to droga do wdrożenia produkcji będzie realna?

Leonardo też prowadził badania nad samolotami...

Romek 63
    Uczestnik

Ograniczeń chemii organicznej nie przeskoczymy - nie zapewni 🙂

Nie wiem kiedy to będzie możliwe, ale jak historia pokazuje wielu już mówiło, że coś nie będzie możliwe, a później stało się to możliwe 🙄

Match
    Uczestnik

http://www.efakt.pl/Rosja-odtajnia-teczki-...ly,48730,1.html

Wiedziałem, że doszło już do kontaktów ❗

Romek 63
    Uczestnik

No proszę 😐 Ciekawe czy rząd Rosji to jakoś skomentuje ? 🙄

Dzikowy
    Uczestnik

http://technologie.gazeta.pl/technologie/1..._2012_roku.html

Cieszmy się, oficjalnie TrekSfera w 2013 się odbędzie. Czemu w XXI w. trzeba takie oświadczenia składać?

Romek 63
    Uczestnik

W Warszawie został otwarty pierwszy w Polsce punkt do ładowania samochodów elektrycznych.

http://wiadomosci.onet.pl/2079815,11,fakty...widok,item.html

No to teraz zobaczymy jak szybko będzie przybywać takich punktów i elektrycznych samochodów 🙄 ❓

Wyświetlanie 15 wpisów - od 256 do 270 (z 612 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram