Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Nowinki techniczne i naukowe

Nowinki techniczne i naukowe

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 612 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Aquenral
    Uczestnik

Nasza technologia zawsze wyprzedzała nasze serce

- Leland Adama, BSG 4x20 Daybreak, part II

To ludzka przypadłość wykorzystywać technologię do zaspokajania swoich potrzeb... A, że potrzeby różnych ludzi się nie pokrywają? No cóż.

Romek 63
    Uczestnik

Samochód dla mieszkających w lasach ❓ 😀

http://www.idg.pl/news/348987/Wideo.ekolog....Ford.F150.html

Coś dla Ameryki Południowej i Afryki ❓ 🙄

Match
    Uczestnik

Ta, a potem podniesie się larum, że nam lasy deszczowe jeszcze bardziej wycinają.Gdyby jeździł na śmieci (choć z wypowiedzi konstruktora wynika, że może być jakakolwiek biomasa, więc powinien) - ok, ale drewno - jakieś nieporozumienie.?

Romek 63
    Uczestnik

Ta, a potem podniesie się larum, że nam lasy deszczowe jeszcze bardziej wycinają.

Gdyby jeździł na śmieci (choć z wypowiedzi konstruktora wynika, że może być jakakolwiek biomasa, więc powinien) - ok, ale drewno - jakieś nieporozumienie.?

Ja też nie widzę możliwości masowego stosowania takiego napędu, ale chyba w rejonach odległych od cywilizacji gdzie nie ma nawet dróg, nie wspominając o stacjach benzynowych, takie samochody mogłyby się bardzo przydać. Raczej jako specjalne samochody dostawcze dla różnych celów niż typowo osobowe.

Unia digitalizuje książki

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,3...ampaign=4777659

Z niecierpliwością czekam na czasy kiedy nie będę musiał jechać do biblioteki by wypożyczyć książkę 😀

Aquenral
    Uczestnik

A ja nie, bo lubię czytać na papierze. Papier ma to coś; można go dotykać, wąchać... Ach, szkoda, że książka staje się powoli reliktem przeszłości 🙁

Silver Phoenix
    Uczestnik

Zgadzam się, ale połowicznie.Uwielbiam zapach nowych książek, to uczucie, gdy przewracam kartki nowego tomu... Staram się utrzymywać swoje książki w idealnym stanie. Ale...Wydania papierowe zajmują niestety miejsce. Dużo miejsca. Na jednej płycie ile się ich zmieści? Tysiąc? Dwa? Jakie musiałoby być mieszkanie, które by je wszystkie pomieściło... Płytkę możesz zabrać wszędzie. Utworzenie kilkunastu kopii będzie tańsze niż kupno jednej nowej książki. Jak Ci ktoś nie odda płytki, nie ma problemu, odtworzysz to z twardziela. Tylko... Jakoś tak niewygodnie czytać z monitora. I jednak pozostaje uczucie, że to nie to samo...Ech, osiołkowi w żłoby dano. W tym momencie ludzie nie lubiący książek mają nad nami przewagę - ich o takie "pierdoły" głowa nie boli...

Romek 63
    Uczestnik

A ja nie, bo lubię czytać na papierze. Papier ma to coś; można go dotykać, wąchać... Ach, szkoda, że książka staje się powoli reliktem przeszłości 🙁

Nie widzę problemu. Jeśli ktoś woli czytać na papierze, to może sobie pójść do biblioteki lub księgarni i nabyć książkę albo wydrukować z komputera. Jednak Ci co potrzebują nagle szybko przejrzeć jakąś publikację będą mieli możliwość zrobić to bez wychodzenia z domu i szybko 🙄 Zresztą ten temat już był tutaj omawiany chyba ze 3 miesiące temu :yes:

The D
    Uczestnik

Ta, a potem podniesie się larum, że nam lasy deszczowe jeszcze bardziej wycinają.

No wiesz, pewnie dobrze jeździłby np, na odpadkach z tartaku. Z resztą można sadzić na paliwo szybko rosnące drzewa, np. niektóre gatunki wierzby. A swoją drogą tłumacz chyba spał na chemii w podstawówce. Rozumiem, pewne skróty i uproszczenia, ze względu na wymagania napisów oraz niezaciemnianie przekazu dla przeciętnego widza, ale dlaczego zostawiono nieprzetłumaczony hydrocarbon?

Aquenral
    Uczestnik

Bo przeciętny Polak i tak nie zrozumie czy jest węglowodór, a hydrocarbon brzmi bardziej naukowo 😛

zdarom
    Uczestnik

Czy to technobełkot?

Aquenral
    Uczestnik

Chemiobełkot 😛

Romek 63
    Uczestnik

Ogniwa paliwowe mogą być tańsze.

Chyba wreszcie nastąpił wyraźny postęp w tej dziedzinie. 🙄

http://kopalniawiedzy.pl/ogniwo-paliwowe-p...ibden-8406.html

Eviva
    Uczestnik

Lem to przewidział - polecam "Powrót z gwiazd" i "Obłok Magellana"

Match
    Uczestnik

Papier nie świeci po oczach białym światłem 😉

Romek 63
    Uczestnik

Papier nie świeci po oczach białym światłem 😉

Akurat tak się składa że tutaj mamy czarne tło i jeśli ktoś takie woli (ja też nie lubię białego i znacznie bardziej wolę czarne) to może sobie czarne ustawić 😀

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 612 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram