Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Nowinki techniczne i naukowe
Może, ale piszą o ciśnieniu 612 atmosfer, tj. 600,16 bar (przy założeniu, że mają na myśli atmosferę techniczną); obecnie w układach common rail drugiej generacji ciśnienie wynosi 1600 bar, a coraz częściej spotyka się trzecią. Rewelacji z ciśnieniem to tu nie ma...Chyba, że porównują wydajność z silnikami o tradycyjnym wtrysku 😀
Ziemski spodek latający ?
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...k_latajacy.html
OK. Zasadę poruszania się tego pojazdu w powietrzu rozumiem, ale w kosmosie nie bardzo :huh:
Może ktoś tu lepiej się zna na fizyce i mi to wytłumaczy :wacko:
To proste - trzeba ze sobą wziąć zapas gazu do zjonizowania 😀
Nie jestem fizykiem, więc nie wiem jak to jest z zasobami plazmy w kosmosie, ale z tego co wiem, to wszystko jest tam tak rozrzedzone, że nałapać w czasie lotu raczej nie da rady.
Co do 5-suwowego silnika - jak liczba suwów może być nieparzysta?
Nie może :)Ale to raczej kwestia nazewnictwa, w artykule masz wyjaśnioną zasadę działania. Suw pracy dodatkowego cylindra ktoś uznał za suw dodatkowy. Już Romek63 zwrócił na to uwagę. 😉
Tak, to był oczywiście zarzut dla twórcy artykułu :DZ treści wygląda to jak połączenie cylindrów czterosuwowych z dwusuwowym (?), w którym dopala się resztki paliwa.
Elektryczny trójkołowiec z Polski
http://biznes.onet.pl/nowe-auto-z-polski-p...98,1,news-detal
Te 3 zł. brzmiałoby zachęcająco gdyby nie cena pojazdu :wacko:
Niemcy: milion samochodów na prąd do 2020 ❗
Rząd Niemiec przyjął dzisiaj "narodowy plan rozwoju elektromobilności", który przewiduje, że do 2020 roku po drogach tego kraju będzie się poruszać milion samochodów z napędem elektrycznym.
Miniaturowe diody LED
http://www.rp.pl/artykul/320825,352133_Roz...zyj_i_zwin.html
Wróżę temu wynalazkowi olbrzymie pole zastosowań :yes:
Miniaturowe diody LED
http://www.rp.pl/artykul/320825,352133_Roz...zyj_i_zwin.html
Wróżę temu wynalazkowi olbrzymie pole zastosowań :yes:
O czym przekonamy się pewnie stosunkowo niedługo. Na naszych oczach nastąpił skok od czarnobiałych kineskopów przez kolorowe do LCD i plazmy, od magnetofonów szpulowych przez walkmany do MP3 i 4... w mojej branży od Multax-60, dosłownie wiazanego sznurkiem i zatykanego palcem, oraz ciemni złożonej z trzech 60-litrowych zbiorników, prymitywnej płuczki oraz suszarki wielkości sklepowej zamrażarki (na czym zaczynałam pracę) - do rentgena cyfrowego, przy którym klisze i ciemnia są wogóle zbędne. Od aparatu EEEG, którego moduł zapisu napełniany był recznie atramentem i który zużywał całe tony papieru do aparatu komputerowego, w którym całe archiwum miesci się w niewielkim pudełku dysków magnetooptycznych. I tak dalej.
Na naszych oczach nastąpił skok od czarnobiałych kineskopów przez kolorowe do LCD i plazmy (...)
Sam fakt, że nastąpił skok nie jest niczym dziwnym.
Dziwny natomiast jest fakt w jakim czasie nastąpił ów skok technologiczno-cywilizacyjny. Dajmy na to, że podstawową formą mediów byłą gazeta od początków XVII wieku. W dwudziestym wieku pojawiły się, kolejno, radio, telewizja i internet. I to wszystko w przeciągu niecałych stu lat! Kto wie, co nas czeka za dziesięć lub dwadzieścia lat.
Cóż... Po prostu świat czekał na Maxwella oraz Hertza. A że urodzili się dopiero w dziewiętnastym wieku...
Kto wie, co nas czeka za dziesięć lub dwadzieścia lat.
Może dużo... A może nie. W starych książkach SF przepowiadano kolonie na Księżycu pod koniec XX w., teleportację i reaktory atomowe w samochodach. Ile z tego się sprawdziło... Sam widzisz.
Niby tak, ale nikt nie spodziewał się powstania internetu, ekranów LCD/plazmowych czy chociażby inżynierii genetycznej :>Przyszłości nie da się tak łatwo przewidzieć, a tym bardziej jej owoców 😉
W dwudziestym wieku pojawiły się, kolejno, radio, telewizja i internet. I to wszystko w przeciągu niecałych stu lat! Kto wie, co nas czeka za dziesięć lub dwadzieścia lat.
Myślę, że w ciągu 20 lat na pewno pojawią się całkiem nowe urządzenia techniczne, ale raczej wątpię w to, iż pojawi się jakiś całkiem nowy środek masowego przekazu. Wydaje mi się, że internet jest tak dobry iż spełnia wszelkie obecne wymogi. Można tylko przyśpieszać jego działanie i tworzyć coraz lepsze urządzenia nim się posługujące, np. coraz bardziej mobilne, coraz wygodniejsze, mniejsze i może dające opcję generowania obrazów trójwymiarowych.
Sęk w tym, że już dwa lata temu przepowiadano kres jego możliwości.
http://internet24.onet.pl/26,2,2007,dzien_po_dniu.html - tak, wiem. Onet. Nie chce mi się szukać dalej, znasz temat, to sobie poradzisz 🙂
Wspominano również o wyczerpywaniu się puli adresów IP (ma to nastąpić chyba w 2011-stym). Są środki zaradcze, ale trzeba je wdrożyć... A jak dotąd nie ma na to chętnych 😉 Koszty.
Na razie to jakoś jednak działa... I to całkiem nieźle - oby jak najdłużej.
Niekoniecznie musimy dostać nowe środku masowego przekazu, ale chociażby nowe technologie w dziedzinie rozrywki lub komunikacji. Piętnaście lat temu nie do pomyślenia był fakt, iż ktoś ma komórkę, a DVD było mglistą mrzonką. Teraz świat jest opanowywany przez Blu-raye, a kaset VHS nawet się nie produkuje. Wszystko idzie do przodu w bardzo szybkim tempie i lepiej się modlić, żeby nie wyszło z tego nic złego, bo nikt chyba nie chce mieć wojny z Cylonami, prawda?
Wszystko idzie do przodu w bardzo szybkim tempie i lepiej się modlić, żeby nie wyszło z tego nic złego, bo nikt chyba nie chce mieć wojny z Cylonami, prawda?
Ten problem to nic nowego, towarzyszy ludzkości od czasów wynalezienia kamiennego ostrza ;D Każdy wynalazek można wykorzystać dobrze albo źle 🙁