Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Nowinki paleontologiczne, archeologiczne i historyczne

Nowinki paleontologiczne, archeologiczne i historyczne

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 207 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Na pierwszej i drugiej stronie tego tematu omawialiśmy problematykę prapoczątków naszego państwa, na rp.pl mamy ciekawy wywiad poświęcony temu tematowi (tzn. na razie jest tylko początek, ale za najdalej kilka godzin dodadzą całość i będzie ciekawa ;)).

Romek 63
    Uczestnik

Nowe dowody na istnienie prehistorycznych żeglarzy

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/no...arzy,1439813,14

http://wiadomosci.onet.pl/2128856,16,pierw..._temu,item.html

A nie tak dawno temu toczyła się tu na forum dyskusja na temat możliwości dotarcia ludzi do Ameryki drogą morską 40 tys. lat temu i co niektórzy nie chcieli mi wierzyć, że to możliwe. Skoro jednak 130 tys lat temu żeglowano po Morzu Śródziemnym... 🙄 Co prawda na Onecie pisze, że pokonano morze już 1,3 mln lat temu ale to może być pomyłka. Postaram się jeszcze to zweryfikować.

Bartas
    Uczestnik

Kiedyś widziałem serial na Discovery, w którym jeden gość, udowadniał swoją tezę, że istniała prehistoryczna cywilizacja żeglarzy i ich dziełem są piramidy w Gizie, piramidy Majow i te w Azji, zahaczył jeszcze o wyspy Wielkanocne. Widział to ktoś?

Eviva
    Uczestnik

Kiedyś widziałem serial na Discovery, w którym jeden gość, udowadniał swoją tezę, że istniała prehistoryczna cywilizacja żeglarzy i ich dziełem są piramidy w Gizie, piramidy Majow i te w Azji, zahaczył jeszcze o wyspy Wielkanocne. Widział to ktoś?

Czy to czasem nie według Danikaena było?

Galactica
    Uczestnik

Możliwe, ze taka prehistoryczna cywilizacja istniała. I tak się rozwineła, że poleciała gdzieś daleko w kosmos.

Odkryto, co mogło być przyczyną śmierci Tutanchamona

http://www.rmf24.pl/nauka/news-odkryto-co-...mona,nId,238309

Bartas
    Uczestnik

Eviva nie mam pojęcia 🙁 dawno to oglądałem.

Romek 63
    Uczestnik

Możliwe, ze taka prehistoryczna cywilizacja istniała. I tak się rozwineła, że poleciała gdzieś daleko w kosmos.

Że poleciała w kosmos - to nie możliwe 😀 Zostawiłaby po sobie dużo śladów i masę różnych śmieci 😆

Manul
    Uczestnik

Zostawiłaby po sobie dużo śladów i masę różnych śmieci 😆

I tak powstał człowiek, Panie i Panowie 😀

Eviva
    Uczestnik

Że poleciała w kosmos - to nie możliwe 😀 Zostawiłaby po sobie dużo śladów i masę różnych śmieci 😆

Do tej pory nie zostałoby z nich śladu.

Romek 63
    Uczestnik

Do tej pory nie zostałoby z nich śladu.

Skoro kości dinozaurów przetrwały miliony lat, to plastiki i resztki betonowych budowli tym bardziej by przetrwały 🙄

A budowle, sprzęt i śmieci pozostawione na Księżycu przetrwałby pewnie i miliard lat ❗

Barusz
    Uczestnik

Daniken ma odpowiedź na wszystko.

„Przed 40 laty zakończyła się II wojna światowa. Ile samolotów niemieckich, amerykańskich, polskich, angielskich, radzieckich, francuskich, kanadyjskich i japońskich pokrywało niebo niby chmara szarańczy? Kilkudziesieńczotysięczna masa. Mnóstwo z nich zostało zestrzelonych, spłonęło, mnóstwo zostało po zakończeniu wojny złomowanych, nieliczne stoją w muzeach. Ile z nich zostanie za sto, tysiąc lat? Może rolnicy orząc ziemię, dzieci bawiąc się w polu znajdą jakąś zardzewiałą część, ale czy skojarzą ją z samolotem, wątpię, bo wcale nie będzie wówczas łatwo wysnuć z takiego fragmentu wniosku co do wyglądu całości. Jakże miało, jakże mogło być inaczej w przypadku opisanych w literaturze sanskryckiej aparatów latających, które przecież były w użyciu wiele tysięcy lat temu? „Nie ma rzeczy nieprzemijających”, powiada Heraklit z Efezu. Również samoloty naszych czasów będą kiedyś wzmiankowane w „przekazach historycznych” za kilka tysięcy lat, lecz nic z nich już nie zostanie”

Romek 63
    Uczestnik

Również samoloty naszych czasów będą kiedyś wzmiankowane w „przekazach historycznych” za kilka tysięcy lat, lecz nic z nich już nie zostanie”

A co mają do tego samoloty. Po pierwsze samoloty stanowią pewnie mały ułamek procenta produktów człowieka. Po drugie samoloty z II Wojny Św. były metalowe więc to normalne że po kilkuset latach niewiele z nich zostanie jeśli nie będą konserwowane. Po trzecie obecne samoloty są już częściowo z tworzyw sztucznych więc mogą przetrwać znacznie dłużej. Po czwarte obecnie śmieci w postaci tworzyw sztucznych to już miliony ton, podobnie grube szkło które jest bardzo trwałe. Po piąte schrony z betonu i inne betonowe budowle, szczególnie elektrownie atomowe mogą przetrwać miliony lat. I jeszcze raz podkreślam - wszystko co jest na Księżycu spokojnie może przetrwać miliony a nawet miliard lat. Twierdzenie że cywilizacja kosmiczna istniejąca na Ziemi mogła nie pozostawić śladu jest absurdalne ❗ ❗ ❗

Barusz
    Uczestnik

I wierzysz, że obecne, niemetalowe samoloty spotka inny los niż te z drugiej wojny światowej.

Romek 63
    Uczestnik

I wierzysz, że obecne, niemetalowe samoloty spotka inny los niż te z drugiej wojny światowej.

Nie rozumiem coś Ty się uczepił tych samolotów. Przecież pisałem, że to mały ułamek procenta produktów człowieka. Nawet jeśli za kilkanaście tysięcy lat nie zostanie ani jedna cześć samolotu, to i tak pozostanie kupa innych produktów o których pisałem. A pojazdy metalowe nawet na Księżycu przetrwają setki tysięcy lat jeśli nie miliony ❗ Tworzywa sztuczne, beton i szkło pewnie i miliard ❗ Tymczasem nie znaleziono na Ziemi ani kawałka betonu czy szkła datowanego na więcej niż 10 tys. o tworzywach sztucznych już nie wspominając !

Manul
    Uczestnik

Uwielbiam teorie Danikena. Są takie...niewiarygodne.A poważnie, nie podchodziłabym za poważnie do słów człowieka, który we wszystkim widzi działanie kosmitów. Czytałam trochę jego książek kilka lat temu i czy to nie on widział znamiona bytności obcej cywilizacji w korze drzew? Tak, może i samoloty nie przetrwały, ale piramidy sobie fajnie nadal stoją, a są starsze. Wszystko jest tak niepewne, że wyciągnięcie jakiś sensownych wniosków jest praktycznie niemożliwe.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 207 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram