Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Republic of Rome › nowe zasady
Wojna od razu jest aktywna, potrzeba zrobić flotę, która nie jest zbytnio potrzebna, chyba że wczesniej trafiło się na wojny na Sycylie, brak MS do likwidacji D/S. Te 30T to wcale nie za dużo, ale zawsze mozna zmniejszyć do np. 20.
Chcoałbym jeszcze wprowadzenia innej zmiany.Likwidujemy sufletę polowego (miejski zostaje i prowadzi obrady). Zamiast SP powołuje się Generała. Wysyłany jest na konkretna wojną, zostaje na niej aż do zwycięstwa lub odwołania i może być powoływany co turę. Otrzymuje 3 WPŁ za wybór. W odróżnieniu od Odkrywcy może otrzymywać co turę posiłki. Zdaje mi się, że w kartach jest takie prawo co tworzy generała - teraz by działała od razu.
pomysl:w fazie senatu dotyczacej wojny tj. powolywanie i likwidowanie armii, wysylanie i przywracanie konsulow, koncesja uzbrojenia armii i budowy okretow, decyzja o atakowaniu wojen - w glosowaniu nie mieliby znaczeni ekwici i oratorstwo, a jedyne same MIL senatorow.
Lepiej tylko w sprawie atakowania wojen i tworzenia oraz wysyłania wojska. Reszta decyzji jest raczej polityczna niz militarna.
Moim zdaniem wszystkie decyzje są polityczne. Lamsen, jakie jest uzasadnienie proponowanej zmiany? Bo ostatecznie mogę się zgodzić, żeby do ora+ekwitów doliczać jeszcze militarkę (choć niechętnie, lepiej zwiększyć znaczenie kapłanów, jeśli chcemy się bawić w zmiany). W senacie rządzą słowa, nie miecze. Przynajmniej w tym czasie 😉
hmm proponoanie rozwiazanie jest dobre. kaplan ma 1 dodatkowy glos w sprawach wojny.
Niniejszym proponuje zmiane w jednostkach Rzymu.
http://spreadsheets.google.com/pub?key=p32...jiuajbBZORq6gTA
Powyzej macie arkusz zawierajacy nowe jednostki, a takze zmieniajacy i, w mojej opinii, urealniajacy RoR od strony militarnej. Zalecam zwlaszcza zwrocenie uwagi na limity jednostek.
Jesli spodoba sie wam taki pomysl, mozna zaczac modyfikowac poszczegolne wojny i wodzow w Republikach, a takze wprowadzic jednostki morskie np. statki handlowe - koszt powolania 20, co ture przynosza 10t dochodu, statki wojnne - 2 sily ale nie daja zaopatrzenia dla wojen, statki transportowe - 0 sily ale daja 3 do wspomagania armii etc.
Ja ma propozycję.Jesli wojna toczy się na terenie prowincji to lokalne legiony i floty dolicza się do armii przysłanej z Rzymu.Oczywiscie wszelkie zaczepne wojny nie będą miały bonusu, bo w końcu będa na terenach, które dopiero moga stac sie prowincjami.Uważam, że jesli ktos atakuje prowincje to lokalne siły nie będą stac z boku tylko wspomogą Rzym w walce o własne domy i ziemię.
No wlasnie mnie tez to zdziwilo 🙂 Ale zobacz, ze majac wojny o nizszej sile w mi i poznej republice (czyli jak sa prowincje) mozesz spokojnie wygrywac wojny samymi silami prowincji z garnizonem. A jak dodasz jeszcze armie , to juz overkill i zalatwo bedzie
Widzisz, ale siły garnizonowe i prowincjonalne służą do tzw wojny prowincjonalnej, czyli obrony prowincji przed wojną, która ją atakuje. Gubernator ma obowiązek zaatakować wojnę, która zagraża jego prowincji, chyba że Senat wyśle armię konsularną. I właśnie jak Senat nie jest w stanie wysłać prawdziwej armii, to walczą garnizony. Porażka oznacza przyłączenie prowincji do buntu i śmierć gubernatora. Zwycięstwo tylko odracza, a nie pokonuje wojnę - więc wojna prowincjonalna jest takim półśrodkiem.Dopiero legiony rzymskie wysłane z konsulem przeciwko wojnie są w stanie zaprowadzić porządek. Siły prowincjonalne nie biorą udziału w tym ataku, poza szczególnymi sytuacjami (jest prawo, które zezwala na to afair; podobnie w sytuacji buntu część sił prowincjonalnych może być użyta w marszu na Rzym).
Wprowadziłem kilka modyfikacji w tabelkach gry pod adresem http://www.bobkiewicz.pl
Mam nadzieję, że będzie bardziej przejrzyście 🙂
w związku z pytaniami o postępowanie stronnictwa 'militarnego' SPR, wklejam fragment instrukcji, ktory tego dotyczy