Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Republic of Rome Noli me tangere

Noli me tangere

Wyświetlanie 12 wpisów - od 106 do 117 (z 117 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Anonimowy
    Gość

Ja też się pisze na kolejną grę. Pociesza mnie fakt, że własciwie nikt nie wygrał.

Lamsen
    Uczestnik

a widzisz, do czego prowadzi nieprowadzenie planow wojennych i budzetowych przeze mnie ;>

fluor
    Klucznik

Kiedyś, o wiele wiele później puniccy osadnicy odkryli ruiny dawnej cywilizacji.- To ci co byli zwani Romanoi, waleczne i prymitywne plemiona, które walczyły zaciekle z naszymi przodkami. Choć nie byli zbyt inteligentni, potrafili dość łatwo przejmować zarówno greckie jak i fenickie wynalazki, a rozwijali się jak szarańcza. Na szczęście dla nas, wydarzyła się jakaś wielka katastrofa porównywalna do upadku Atlantydy, po której całe to "polis" rozsypało sie jak domek z kart.- Bogowie ich pokarali.- Ani chybi... Na drugim wzgórzu znaleźliśmy coś, co wygląda jak nasza geruzja. Oni nazywali to senathos.- Głupcy!- Idziemy, to miejsce jest przeklęte.

I. Thorne
    Uczestnik

a widzisz, do czego prowadzi nieprowadzenie planow wojennych i budzetowych przeze mnie

Ciekawe, że jeśli byłeś zbawca Rzymu to akurat "Twój" rzut ją dobił :>

A tak serio nie byłoby problemów, gdybyśmy wygrali z Kartaginą w jedenj bitwie. Potem byłoby łatwiej. Trzeba będzie w następnej grze złożyć 8T na dodatkowy legion.

Lamsen
    Uczestnik

tja, zwlaszcza po twojej ustawie ziemskiej.

I. Thorne
    Uczestnik

Ja tam spłacam swe długi i pomagam sojusznikom. Dlatego nasza kolaicja miała taka przewagę w senacie.

Lamsen
    Uczestnik

Posiadanie koalicji dało wam tylko stołki, natomiast republikę doprowadziło do upadku.

I. Thorne
    Uczestnik

Naprawdę? Ciekawe, bo jakos inni zauważyli, że do upadku doprowadził brak kasy spowodowany niewygraniem wojny punnickiej (juz nie będę wspominał, kto tam dowodził siłami Rzymu :> ). Tak to jest na początku, gdy sie wystawia 19 legionów/flot do wojny, że potem skasrbiec świeci pustkami.

Lamsen
    Uczestnik

Gdybyś kupił legion zamiast floty jak mówiłem, wygralibyśmy. Ale nie, musiałeśmieć 3t więcej.

I. Thorne
    Uczestnik

11 flot i 9 legionow.

Tyle chciałeś. Zacznijmy od tego, że nie stać nas było na taką siłę :>

Po drugie, straciłes na bitwie morskiej 3 legiony i 3 floty. Gdyby było o jedną flotę mniej to straciłbyś 4 legiony i 4 floty, więc wynik wyszedłby na zero.

Porównanie:

Tak było:

Siła rzymskiej floty: 12

Zdolności militarne dowódcy: 5

Siła ataku: 17

Siła wojny punickiej na morzu: 10

Modyfikator do rzutu: 17 - 10 = +7

(rzut 3k6) 8 + 7 = 15 (strata 3 legionów, 3 flot)

Gdyby było jakbyś chciał:

Siła rzymskiej floty: 11

Zdolności militarne dowódcy: 5

Siła ataku: 16

Siła wojny punickiej na morzu: 10

Modyfikator do rzutu: 16 - 10 = +6

(rzut 3k6) 8 + 6 = 14 (strata 4 legionów, 4 flot)

Myśłem, że jako rezerwowy MG wiesz o tym :>

Masz jeszcze jakies argumenty???

Lamsen
    Uczestnik

wiec teraz zoabcz co daje wynik morskiej 14.

I. Thorne
    Uczestnik

Wynik 14 to zwycięstwo i strata 4 flot i 4 legionów. A według Ciebie to jakie są straty?

Wyświetlanie 12 wpisów - od 106 do 117 (z 117 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram