Forum Fantastyka Star Trek Nawiązania

Nawiązania

Wyświetlanie 15 wpisów - od 121 do 135 (z 651 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Pitmistrz
    Uczestnik

Grzebiąc na necie spotkałem taką oto animację co prawda nic z treka w niej niema ale w napisach końcowych możemy usłyszeć Muzykę z TNG. 🙂

http://cda.pl/gry-online/3/love.php

Domko
    Uczestnik

Skoro już przy "what is love" jesteśmy, to pod linkiem http://www.fugly.com/flash/799/What_Is_Love.html jest coś z tym związanego, ale z trekiem też. Wystarczy nacisnąć drugi przycisk. 🙂

Slawek
    Moderator

W nowym filmie Transformers kilkukrotnie można usłyszeć z radia bumblebee dźwięk startrekowego komunikatora i żeński głos "message from starfleet".Także jeśli dobrze pamiętam, w jednym odcinku starych animowanych Transformers robocik gadający "po telewizyjnemu" używa zdań "I'm a doctor not a..." oraz "He's dead Jim".

Madame Picard
    Uczestnik

Chyba nikt tu nie wspomniał o filmie "Zakopana Betty", w którym Christopher Walken organizował pogrzeb w stylu wolkańskim, bo denatka ponoć uwielbiała ponoć Star Trek...

I była jeszcze taka piosenka: http://www.trekkieguy.com/startrekkin.shtml

Reyden
    Uczestnik

W ostatnim odcinku SGA można usłyszeć nawiązanie do ST .

W pewnym momencie McKey mówi coś takiego :

Samotny rój unoszący się|w środku niczego,

orbitujący nad przypuszczalnie|niezamieszkaną planetą.

To może wywołać|uniesienie brwi ze zdziwienia?

Ewidętnie jest to nawiązanie do ST , chodzi to u wyraz twarzy Wolkan kiedy ich coś zdziwi .

The D
    Uczestnik

Obejrzałem dziś odcinek kreskówki Samurai Jack pod tytułem Jack and the Flying Prince and Princess.

Znalazło się tam trochę odniesień do Gwiezdnych Wojen (książę i księżniczka oraz pomagający im robot, ucieczka w pole asteroid, hipernapęd) oraz całkiem sporo elementów ze Star Treka. Sam kształt statku przypominał krzyżówkę konstrukcji federacyjnej i klingońskiej, bohaterowie używali stratrekowej terminologii (jak np. shields down to 30%), był nawet technobełkot. No i podczas wchodzenia w hiperprzestrzeń pokazano świetliste smugi ciągnące się za gondolami.

Barusz
    Uczestnik

A z cyklu ST w dziwnych miejscach:

http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4684034.html (czwarty akapit) 😉

Reyden
    Uczestnik

Kolejne nawiązanie do ST , tym razem film dla dzieci Mali Żołnierze , w jednej ze scen można zobaczyć to ustrojstwo z alkowy Borg ( widać na tym zdjęciu , to coś nad droną ) tyle że w kolorze niebieskim .

I. Thorne
    Uczestnik

W Bones Booth parę razy wspomina o treku, a na to piękna, nieżyciowa 🙂 antropolog zawsze odpowiada "Nie wiem o czym mówisz".Np. w 1x05 A Boy in the Bush Booth mówi o treningu na Wolkanie i braku jej emocji na widok martwego dziecka.

Tom
    Uczestnik

W filmiku opisującym bardzo ciekawy instrument muzyczny jakim są fale Martenota na samym końcu jest drobne nawiązanie do Treka. Jakie? Sprawdźcie sami ;> link

Jak kogoś zainteresuje sam instrument to tu można zobaczyć go w akcji:

link - 5 część czyli "Joie du sang des etoiles" czyli "Radość krwi gwiazd" z Symfonii "Turangalîla" Oliviera Messiaena - szczerze polecam razem z pozostałymi częściami (9) - kawał świetnej współczesnej muzyki ;>

O`mus
    Uczestnik

Ostatnio rzuciła mi się okładka książki, leżącej na półce w domu, pt. "Fantastyka - klucz do wyobraźni" Rafała Kochanowicza. Na okładce owej książki widnieje, łatwo dostrzegalny obraz klasy Constitution z TOS. Niestety, nie udało mi się znaleźć większego zdjęcia w necie niż TO 😆

Czy w samej książce są jakieś odniesienia, nie wiem gdyż jej nie czytałem 😎

Cross
    Klucznik

Nie wiem czy ktoś nie pisał, ale w sensacyjnych książkach Cobena jest dużo odniesień do ST (zresztą także do BSG i Strefy Mroku).

The D
    Uczestnik

Ci którzy oglądali reklamówkę Konkursu Lotów Red Bull (kiedys to się chyba nazywało latanie na bele czym) zapewne wypatrzyli, że jedna z pokazywanych drużyn wystawiła do konkursu Entka klasy Constitution.

edycja - drobna zmiana stylistyczna

O`mus
    Uczestnik

W najnowszym klipie Weird Al Yankovic`a - White & Nerdy, można znaleźć kilka bezpośrednich nawiązań do ST

r_ADM
    Uczestnik

Najnowszym 🙂 Welcome to 2006.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 121 do 135 (z 651 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram