Forum Fantastyka Star Trek Nawiązania

Nawiązania

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 651 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Dzięki Gosiek, gdy pisałem poprzedniego posta nie miałem jeszcze dostępu do pełnej okładki (numeru nie było jeszcze w kioskach btw ;))CSI: NY ("Kryminalne Zagadki Nowego Jorku") 2x04, "Corporate Warriors", para detektywów wchodzi do pokoju ofiary. Pokój jest podobny do mojego, kiedyś chyba używało się przymiotnikia 'starokawalerski' - na brudnym dywanie leżą slipki, skarpetki, chyba szlafrok, między nimi dużo chipsów i popcornu, podobnie na biurku. Danny podnosi garść jedzenia i mówi do Stelli:- Łał, facet chyba był na diecie Star Trek. Rozumiesz, moment w którym ludzkość ewoluuje do poziomu w którym... nie będzie jej potrzeba prawdziwego jedzenia...Miło wiedzieć, że nie tylko Polska jest pełna ludzi którzy nie mają bladego pojęcia o ST 😉

Slawek
    Moderator

Nie wiem czy już tego nie było (search nic nie znalazł) ale kojarzę, że pare nawiązań do ST było w grze Blizzarda pt. Starcraft oraz dodatku Brood War. Z tych co kojarzę to liczne odzywki jednostek, takie jak "Shields up" (w przypadku Battlecruisera), "State the nature of your medical emergency" czy "He's dead Jim" (Medic). Mam wrażenie, że tego było więcej, ale na chwilę obecną nie przypominam sobie.

r_ADM
    Uczestnik

Skoro o grach blizzarda mowa.W World of Warcraft jest sporo nawiazan do treka:Goblin obslugujacy transporter w miasteczku Booty Bay nazywa sie Scooty. W Gadgetzan'ie transporter obluguje Jhordy Lapforge. Do tego w Booty Bay mieszka Sprock, czlonek gildii Away Team 🙂

Reyden
    Uczestnik

Wracając do gier, w Falloucie 2 jest pewna lokacja specjalna - Guardian of Forever - portla wygląda tak samo jak ten z TOS-a i również przenosi w czasie . Zaś bawiąc się edytorem ekwipunku można natrafić na fazer .

Barusz
    Uczestnik

"The Drew Carey Show" 9x10, "Drew's Best Friend". D(rew) chce się pozbyć z ogródkowego przyjątka nieopacznie tam zaproszonego sąsiada (tytułowego samozwańczego najlepszego przyjaciela). Nie jest to proste. Po zakończeniu konkursu rozpoznawania piosenek w wersji dmuchanej w rynnę B(uddy) proponuje odgadywanie tytułów filmów.B: To może ty teraz coś rzucisz?D: Powrót do domu...B: A! Czwarty Star Trek! Ten z waleniami! Uuuuuuuuuuuu [naśladuje śpiew sondy i waleni]Do ogródka wchodzi Oswald, lekko ograniczony kumpel Drew.O: Walenie z czwartego Star Treka! Drew, co to za facet? On ma talent!Pare scen dalej:B: Wiesz co byłoby super?D: Zdolność teleportacji...

Anonimowy
    Gość

Co do nawiązań do ST IV , to po Zatoce Gdańskiej i Bałtyku pływa.... Humbak 🙂

Oto link:

Humbak 🙂

fluor
    Klucznik

Książka Umberto Eco Tajemniczy płomień królowej Loany także zawiera nawiązania do treka (nie wyłapane przez wikipedie afaik): najpierw główny bohater porównuje szpitalny pokój do wnętrza statku kosmicznego jak ze StarTrek (s.14), a znacznie później wspomina o zemście spożywanej na zimno czy może o jej przeciwieństwie (s.278).

Barusz
    Uczestnik

Z tym "Zemsta jest najlepsza gdy podajesz ją na zimno" to ja mam problem. Słyszałem to kilka(naście) razy w różnych amerykańskich filmach i serialach (tytuł CSI 3x01 chociażby) i jakoś mi się nie chce wierzyć by było to tylko klingońskie przysłowie czy nawet by po raz pierwszy padło w ST. I chyba mało komu w USA kojarzy się z Trekiem.

Dalek
    Uczestnik

Bo to chyba z Szekspira jest.

Barusz
    Uczestnik

🙂

Nie wiem czy to nawiązanie, zastanawiałem się nad tym, ale w jednym z późnych odcinków kreskówki "The Powerpuff Girls" (w Polsce znanej jako "Atomówki") jedna z bohaterek wyliczając odkrycia taty-profesora mówi: "...i rzepy! A, nie... Te dostaliśmy od kosmitów". Może to być aluzja do ENT: "Carbon Creek", choć nie musi.

Barusz
    Uczestnik

Małe nazwiąznko, ale zawsze: "The Drew Carrey Show" 9x15 - Drew pytając szwagierki za którą nie przepada o działanie ciąży na zachowanie kobiety mówi "Wasz układ rozrodczy jest podobny do ludzkiego". Nie byłby to akcent trekowy gdyby jednocześnie (mocno bezsensownie) nie wykonywał taal, wulkańskiego gestu powitalnego.

Barusz
    Uczestnik

Właśnie na TVP2 leci sobie "Red Corner" ("Fatalna Namiętność"). Jack - amerykański producent filmowy oskarżony morderstwo - siedzi w chińskim więzieniu. Przychodzi facet którego poznał jako syna potencjalnego kupca.

- Wiesz, Jack, nastały niebezpieczne czasy. Wielkie siły prą ku zmianą. Równie wielkie stawiają opór. Stara gwardia chce uczynić z tego morderstwa symbol zagrożenia ze strony zachodu.

- Koniec z polityką.

- Przepraszam. Lubisz "Star Trek"? Ten pierwszy, oryginalny. Z kapitanem Jamesem Kirkiem. Mam wszystkie odcinki na video. Dzisiejsze seriale to już nie to samo. Ciągle tylko przemoc.

Dalek
    Uczestnik

Ponieważ przypominam sobie South Park także co i raz znajduje jakieś nawiązanie.

Odcinek:

1x08 - Damien -> Jezus boksuje sie z Szatanem. Przegrywa, chce sie wycofać. Stan tak namawia Jezusa by tego nie robił:

Stan: Wiesz, ktoś kiedyś powiedział: "Nie staraj się być wielkim człowiekiem, po prostu bądź człowiekiem".

Jezus: Kto tak powiedział?

Stan: Ty, Jezu.

Jezus: Masz rację, Stan. Dzięki, chłopcy.

Kyle do Stana: Przeczytałeś to w Biblii?

Stan: Nie, było w Star Trek.

City on the Edge of Forever -> Barusz już pisał, ale powtórzę. Jest chłopiec w czerwonym mundurku z TOSa i kończy jak panowie w czerwonych mundurach z TOSa . Sam tytuł odcinka nawiązuje do klasycznego epizodu TOS.

Chef's Chocolate Salty Balls -> Robert Redford, zanim rzuca Mr. Hankeyem (świątecznym gówienkiem) krzyczy "I... have had enough... of you!". To samo krzyczał Kirk do Kruge'a w trzecim filmie pełnometrażowym.

Roger Ebert Should Lay Off the Fatty Foods -> to jedno wielkie nawiązanie do odcinka TOS o tytule "Dagger of the Mind". Planetarium nazywa się Tantalus V, tak jak planeta z tego odcinka. Stroje "pracowników" planetarium są takie same jak te, w których chodzili pracownicy więzienia (słoneczko rozwala ). Szef planetarium nazywa się i wygląda jak postać naczelnika więzienia. Mr. Mackey, szkolny psycholog dokonuje mind meld dokładnie tak jak Spock w tym odcinku (obie strony połączenia mówią to samo). Mamy tu maszynę która pierze mózgi. Jeden z niewolników maszyny ucieka wraz z dzieciakami szkolnym autobusem (w star trek jeden z więźniów ucieka na pokład Enterprise).

Spontaneous Combustion -> kolejny dialog, w którym Stan myli Biblię i Star Treka:

Stan: Jezus pytał: "Dlaczego ja?" Był wkurzony, ale zrozumiał co jest najważniejsze. Przestał myśleć o własnym nieszczęściu i zrobił, co należało. Kiedy umierał, uniósł dłoń i rzekł: "Potrzeby większości są ważniejsze niż potrzeby mniejszości."

Tata Stana: Masz rację. Masz całkowitą słuszność. Ta Biblia to dobra książka.

Stan: Niezła. Poczytaj sobie.

Kyle: To znowu "Star Trek". To z "Gniewu Khana".

Stan: Co za różnica?

Eric Keitel
    Uczestnik

Nie wiem czy to było już wspomniane, ale przed chwilą leciało 'Spokojnie, to tylko awaria' - komedia dość naiwna sprzed dobrych 25 lat, i nawiązań do ST jest sporo. Począwszy od promu lecącego z 'worp' 0.5, poprzez ujęcie NCC 1701 i kilka wspomnieć o trekowej technologi.No, i kontrolera na książycu gra William Shatner 😀

Barusz
    Uczestnik

Criminal Minds 1x10, "The popular Kids". Poranek w biurze. Derek podchodzi do doktora Reid'a.- Wyluzuj... Wlej jeszcze trochę kawy do tego cukru...- Muszę się dobudzić.- Długa noc?- Bardzo...- I tak trzymaj!- Nie był to ten typ długiej nocy.- To powiedz mi co nie daje spać młodemu doktorowi Reidowi.- ...- Czekaj, niech zgadnę! Zakuwanie mądrych książek? Prace nad zimną fuzją? Nie - już wiem! Oglądanie Star Treka i wynajdowanie błędów nadkowych!- ... Tak właściwie to w Star Treku jest niewiele błędów naukowych. Zwłaszcza jeśli brać pod uwagę czas jego powstania. Są pewne nagięcia, ale mało wyraźnych wpadek.- Eeeee... No, tak... Jasne.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 651 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram