Forum Fantastyka Star Trek Nawiązania

Nawiązania

Wyświetlanie 15 wpisów - od 466 do 480 (z 651 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

SG-1 07x09- Ta broń może zastąpić wyrzutnię rakiet na 303.- Fazer?- Raczej torpeda fotonowa.

Reyden
    Uczestnik

Farscape - Animowany odcinek Farka , widać tam ENT z TOS .W którymś odcinku Aeryn mówi o tym że wyznawcy zabili swoich bogów - jak dla mnie to ukryte nawiązanie do kultury Klingonów .

Lo'Rel
    Uczestnik

Dla zasady trzeba odnotować tutaj, wątek o SGU nie każdy śledzi. W odcinku 2x19 pułkownik Young na uwagę Camile Wray, że nie ma gdzie usiąść na mostku, wstaje i proponując jej swój fotel mówi: nie jestem Kirkiem, muszę czasem rozprostować nogi.

Jamjumetley
    Uczestnik

Pierwszy odcinek nowego sezonu Doctor Who. Rzecz dzieje się w 1969 roku (lądowanie na księżycu). Kobieta po zobaczeniu poniższego jegomościa pyta się: Czy to maska ze Star Trek?

Gdyby tylko mieli takie maski w TOSie 🙂

Dołączona grafika

Cross
    Klucznik

Ludzie, czytajmy posty poprzedników...

http://www.trek.pl/forum/index.php?showtopic=1069&st=450

Drugi post od góry 🙂

Jamjumetley
    Uczestnik

Kajam się.

Diabeu
    Uczestnik

Nowym The Big Bang Theory Rajesh grając z pozostałymi w szachy na 3 osoby, mówi:

"Okay, rook to transporter pad."

😀

Elvenking
    Uczestnik

Te szachy były genialne :DAle w Big Bangu w każdym odcinku są nawiązania do Treka, więc tu chyba nie ma nic niezwykłego 😀

Jamjumetley
    Uczestnik

"Okay, rook to transporter pad."

😀

Nie jestem do końca pewien, ale w zdaniu które pozwoliłem sobie od ciebie zacytować jest chyba więcej nawiązania do Star Trek niż nam się wydaje - Ruk 😀 Mogę się mylić, bo słówko "rook" oczywiście istnieje. Muszę gdzieś znaleźć jak się wymawia imię tego androida...

EDIT: "U" wymawia się jak mniej-więcej "A", więc pewnie chodziło rzeczywiście o "rook" 😛

Eviva
    Uczestnik

Ale w tym konkretnym przypadku "Ruk" wymawiało się rzeczywiście "ruk".

Jamjumetley
    Uczestnik

Sprawdziłem. Na YouTube jest cały odcinek. Nie potrafię tego fonetycznie napisać, ale tutaj jest odpowiedni klip - minut: 7, sekund: 55. Korby wymawia "U" tak samo jak w Tuck (duchowny w Robin Hoodzie), albo (żeby było bardziej trekowo) - Tucker.

Diabeu
    Uczestnik

Z tym 'Rukiem' to już lekka nadinterpretacja chyba 🙄

Diabeu
    Uczestnik

Oglądam właśnie 20 odcinek 7ej serii House M.D. i jest taka rozmowa pomiędzy 13stką i Taubem:

- Zauważyłeś, że ona codziennie jest inaczej ubrana?

- Spodziewałaś się codziennie tego samego munduru Gwiezdnej Floty?

:rotfl:

oolloo
    Uczestnik

Nie mam pojęcia, czy ktoś o tym już wspomniał, ale oglądałem ostatnio film "Wyspa" i Lincoln 6 Echo zamówił coś barze, a barman odpowiedział: "Dobrze, kapitanie Kirku".

r_ADM
    Uczestnik

Przedwczoraj przez przypadek bylem swiadkiem zmiany dowodzenia US Air Force Research Laboratory i ustepujaca pani General (Pawlikowski przy okazji;) nowo dowodzacemu powiedziala, ze po jego kadencji spodziewa sie "starship Enterprise" 🙂 Nerdy sa wszedzie 🙂

Wyświetlanie 15 wpisów - od 466 do 480 (z 651 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram