Forum Fantastyka Star Trek Nawiązania

Nawiązania

Wyświetlanie 15 wpisów - od 361 do 375 (z 651 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Slawek
    Moderator

Seria japońskich gier RPG Star Ocean wyraźnie inspirowana była Star Trekiem. Nawiązania zauważalne są dosyć często, od perfidnych kopii konkretnych elementów, tj. prędkość warp czy tamtejszy odpowiednik pierwszej dyrektywy, po drobne smaczki, jak na przykład możliwość nazwania kota Spot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Ocean

As fans of science fiction and space travel, the developers at tri-Ace created the Star Ocean series with a sci-fi setting in mind and have cited Star Trek as one of their main influences for the visuals of the games as well as being an underlying, but noticeable, influence to the series as a whole.

Match
    Uczestnik

W "Wiedźminie" (grze) jest sformułowanie (cytuję z pamięci): "Jeśli odrzucimy to co niemożliwe, to reszta, nawet najbardziej nieprawdopodobnych hipotez musi być prawdą" - podobnie mówił Tuvok w jednym z odcinków Voyagera.

Coen
    Uczestnik

Spock też tego używał ale ten tekst Trek zerżną z Holmsa zdaje się...

Pitmistrz
    Uczestnik

Pierwszy ten teks użył Data oczywiście nie licząc Holmsa.Nie przypominam sobie żeby Spock mówi to w jakimś odcinku TOS ale oglądałem go dawno więc mogę się mylić.

Jamjumetley
    Uczestnik

Byłem pewien, że Spock już to mówił i zastanawiałem się gdzie. Undiscovered Country, kiedy będąc na mostku rozważali różne warianty ataku na okręt kanclerza.

Lo'Rel
    Uczestnik

Dokładnie, Undiscovered Country, ale też i nowy trek, co pewnie było jakimś nawiązaniem do VI.edit: literówka

Jamjumetley
    Uczestnik

House, M.D. - "Don't Ever Change" - wspomniane sztuczne uszy, język romulański i klingońska hierarchia 🙂 Za House Wikia: Kutner is very much a geek, as a dedicated Trekkie (reaching a high level in the Klingon hierarchy in college)...

rupilius
    Uczestnik

The.Universe.S04E11.Science.Fiction.Science.Fact - min. co naukowcy myślą o wykorzystaniu czarnej dziury do zniszczenia Volcana, warp i nastawa broni na ogłuszanie na przykładzie TNG oraz komunikatory w TOS

fluor
    Klucznik

Williama Shatnera można obejrzeć teraz w "Miss Agent 2"

zdarom
    Uczestnik

W Fringe 01x19 jest bardzo mocne nawiązanie do STXI. W czasie śledztwa młody Bishop i Olivia (pisownia nazwisk może być błędna) docierają do jakiegoś gościa który twierdzi że jest Spokiem i opowiada o złych romulanach którzy chcą zniszczyć federacje 😛

fluor
    Klucznik

Whose Line UK 10x09 od 4:35 scenka w języku klingońskim (udawanym, ale zabawnie) z tłumaczeniem na angielski

Toreth
    Uczestnik

Serial "Life" - nie wiem, który sezon ani odcinek, bo nie oglądam, ale teraz leci w TV - i facet mówi go głównego bohatera, detektywa: "mam 30 lat, kocham moją mamę, a w szafie mam kostium kapitana Kirka" 😀

Match
    Uczestnik

Lepiej tak, niż na odwrót 😈

Eviva
    Uczestnik

"Brainiac", program Discovery Chanel. W jednym z odcinków dziewczyna, przebrana za pielęgniarkę, uczy Johna Ticklea wolkańskiego salutu.

zdarom
    Uczestnik

W tygodniku ANGORA jest artykuł o Avatarze i jest tam wspomniane o Star treku. Dokładniej to o dilithium.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 361 do 375 (z 651 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram