Forum › Fantastyka › Star Trek › Nawiązania
Mundury były spoko. Gwiazdki i wielkie komunikatory, w sumie parodia miała być, pod tym względem udało im się.
Screen z tvp.pl zrobiony przed chwilą (ilustracja skeczu, o którym już była mowa)
Futurama Bender's Game - podczas kosmicznego destruction derby w pewnym momencie pojawia się głowa Sulu pilotująca trekowy statek oraz głowa Archera no i Sulu zgrabnym strzałem rozbija w pył Archera i jego statek, kwitując to wielkopomnymi słowami: "to za zniszczenie star treka". Ale to nie tylko to jest jeszcze...
Ostatni odcinek Lost - 5x05 This place is death. Rozmowa Daniela z Charlotte:- So, uh... you speak any other languages?- Just klingon.
W ostatnim odcinku Fringe 1x14 również było nawiązanie do Star Treka. Kiedy Oliwia stwierdza: - He Star-Treked himself from his cell. (więzień przetransportował się ze swojej celi więziennej w Niemczech do USA 😉 )
W "Critters" (1986) policyjna telefonistka czyta gazetę z wielkim tytułem na pierwszej stronie: "Mr Spock is a father of my baby" 🙂
W jednym z odcinków 2 sezonu Drużyny A mamy nawiązanie do ST .Nasza drużyna siedzi sobie w hotelu i rozmyśla jak się dostać do miejsca misji .W pewnym momencie Murdock mówi Beam me up Scotty i w okół członków pojawia się światło ala transporter z TMP .
A wczoraj ST znów był wzmiankowany na TVN24, w programie Szkło Kontaktowe. Pod koniec audycji pojawił się temat powrotu znanego niegdyś telewizyjnego uzdrowiciela Anatolija Kaszpirowskiego i red. Zimiński dość niespodziewanie zaczął porównywać jego charaktyerystyczną fryzurę do uczesania mr Spocka, potem mówił też o uszach i nawet je pokazywał. Co ciekawe zrobił przy tym charakterystyczny błąd nazywając trekową postać "doktorem Spockiem".
Z tych, których tu nie znalazłam wymienionych (jeśli coś już było to sorry):Neil Gaiman, "Interświat" - główny bohater odkrywa, że umie wędrować między wymiarami. Komentarz narratora brzmi mniej więcej: "o równoległych wymiarach wiedział tylko tyle, że widział pana Spocka z brodą".Mike Carey, "Boże, zachowaj królową" - pojawia się vulkańskie pozdrowienie.World of Warcraft - wiem, że już było o tej grze, ale nie wiem czy ktoś wspomniał, że gdzieś (chyba w Kalimdorze jeśli się ma pierwszy dodatek) pojawiają się postacie mające takie same imiona co nosiciele Dax.Voltaire, "Banned on Vulcan" - mini płyta zawierająca piosenki o wiele mówiących tytułach: "Worf's Revange", "The U.S.S. Make Shit Up", "The Sexy Data Tango" i "Screw the Okampa (I Wanna Go Home)"
Wiem, że juz było wspominane, że w House M. D. 4x03 pacjent miał zielona krew i House pytał czy jest Wolkanem.Ale fajniejsze są napisy na serwisie napisy24. Tłumacz nie zna się na treku i zamiast tego przetłumaczył tekst na "Czy pacjent jest wulkanem?"
Teraz na Polsacie można zobaczyć Chrisa Pine'a w Całe szczęście (Just My Luck) - to młody kapitan Kirk w ST XI. Nie powiem, żeby jakoś powalał aktorsko...
A mnie wzięło na wspomnienia.
Starsi forumowicze mogą pamiętać serię "Jason of Star Command". U nas miało to tytuł "Jason z Gwiezdnego Patrolu" i leciało bodajże w soboty rano.
W roli komendanta Kosmicznej Akademii ( 😛 ) - nie kto inny a James Doohan.
Muszę jednak Was uprzedzić, że fabuła jest płaska i oklepana (nawet naiwna), gra aktorów kiepska (te wyraziste miny i okrzyki "och! siadło nam zasilanie, co się teraz stanie?"), główny bohater to bezczelna zrzynka z Hana Solo, niemal wszystkie statystki noszą króciutkie spódniczki, a efekty specjalne są na poziomie niskobudżetowego widowiska (bo nawet nie serialu) z roku 1978.
Jeśli zdecydujecie się oglądać, to na własne ryzyko 😛
Mnie się podoba, bo mam do tej serii sentyment. Było to pierwsze s-f z jakim się zetknąłem nie licząc Funky Kovala (a przynajmniej pierwsze, jakie zapamiętałem). 😉
Nie wiem czy to tu pasuje, ale w 5 sezonie "Dr House" odcinek (chyba) 16.House mówi: "Bold Man Go Where No Man Has Gone Before"
niemal wszystkie statystki noszą króciutkie spódniczki
Były pewne plusy tego serialu. Tylko, kurczę jako dziecko nie zwracałem na nie specjalnej uwagi, a teraz minusy przesłoniłyby mi plusy 🙂
Neopets (gra internetowa z serii "adoptuj zwierzaka, wyszkol go i walcz z innymi") - na stacji kosmicznej z głośników pada komunikat "McCoy to the Sickbay, McCoy to the Sickbay...".

EDIT: i jeszcze "Doctor Who". 1x09, "The Empty Child". Bohaterka poznaje przybysza z przyszłości i oświadcza, że jego statek jest "w stylu pana Spocka". Później w tym samym odcinku ta sama bohaterka przedstawiając przybyszowi z przyszłości Doctora (czyli głównego bohatera, jak pewnie wiecie 😉 ) mówi, że nazywa się on właśnie "Mister Spock".
Jack: Nice to meet you, Mister Spock.
The Doctor: Mister Spock!?
Rose: What was I supposed to say? You don't have a name! Don't you ever get tired of "Doctor"? Doctor Who?