Forum Fantastyka Star Trek Nawiązania

Nawiązania

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 651 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Eviva
    Uczestnik

Skoro tak mówisz, wierze, ale chyba mimo wszystko zbrodni przeciw ludzkości nie popełniłam?

Lo'Rel
    Uczestnik

A ja znalazłem jakiś czas temu w necie reklamę czy cuś, widać jak ktoś (w domyśle Spock) ręką masuję pewną panią i nagle zamasował jej w rejonie nerve pinch i kobiecina padła, w tle jakiś komentarz typu: cholera. Całkiem to zabawne 🙂

Eviva
    Uczestnik

To była reklamówka kanału Sci Fi Channel.

The D
    Uczestnik

Przeglądając portal o starych grach znalazłem ciekawe nawiązania do TNG w kultowej już grze Warcraft 2 (1996). Niektóre z kodów do tej fry to:MAKE IT SOON SCREENTODAY IS A GOOD DAY TO DAY

I. Thorne
    Uczestnik

W odcinku Simpsonów, który dzisiaj leciał na TV PUls (Bart z kumplami kupuje pierwszy numer komiksu o Radioactivmanie) było małe nawiązanie, gdy sprzedawca przeszukuje szpargały pod lada i mówi "..., dwa trikordery, zużyty miecz świetlny. Nie, nie ma."

Barusz
    Uczestnik

Ciekawostką jest fakt, że to nawiązanie jest tak małe, że nie wychwyciło go IMDb 😉

zdarom
    Uczestnik

W filmie "Jaja w tropikach" są dwa nawiązania do seri TOS. 1. Jeden z gości zwie się Kirk.2. Niejaki Speedman ogląda tam TOS'a, a dokładnie to 19 odcinek pierwszego sezonu. Walke Kirka z Gornrm (jeśli dobrze pamiętam nazwę tego gada).

Cross
    Klucznik

W czwartym odcinku serialu "Sons of anarchy" (notabene polecam) dialog między dwoma członkami tytułowego gangu motocyklowego dotyczący przygodnie poderwanej dziewczyny:- Jesteś James T. Kirk motocyklowego świata- Podążam tam, gdzie jeszcze nikt nie dotarł- Obawiam się, że tam byli już wszyscy faceci... 😀

Cammeron Archer
    Uczestnik

Doktor House - w jednym z odcinków czwartego sezonu (konkretnie 3 zatytułowanym 97 sekund).Jeden z pacjentów podczas badania zaczyna krwawić zieloną krwią. House podczas "tribal council", zadaje lekarzom konkurującym o pracę u niego pytanie: "Is he a Vulcan?".

Slawek
    Moderator

Fallout 3.Robot medyczny w bazie Brotherhood of Steel mówi "State the nature of the medical emergency". Coś czuję, że nawiązań do ST jest więcej w tej grze, ale na razie tylko to rzuciło mi się w oczy.

fluor
    Klucznik

Artykuł na rp.pl : Uczeni podbijają Hollywood

Anonimowy
    Gość

A'propos Housa. W SCI - kryminalne zagadki... nie pamiętam czego i który to odcinek. Zagwozdką dla ekipy jest własnie to, że wszyscy denaci mieli zieloną krew. Jest tam cały dialog wraz z naukowym wykładem dlaczego Volkanie mieli zielona krew. W efekcie denatom sprawdzono zawartość miedzi w organiźmie. Dialog zbyt długi nie nie całkiem go pamiętam więc i cytować nie bedę, ale odniesienie ewidentne.

Reyden
    Uczestnik

@ T'R Nawiązania do ST znajdziemy w całej serii Fallout , ostatnio grając w Fallout Tactics trafiłem na klingoński Daqtagh .Znajduje się on w jednej z szafek w podziemnym składzie w drugiej misji z bunkra Bravo .

Barusz
    Uczestnik

A'propos Housa. W SCI - kryminalne zagadki... nie pamiętam czego i który to odcinek. Zagwozdką dla ekipy jest własnie to, że wszyscy denaci mieli zieloną krew. Jest tam cały dialog wraz z naukowym wykładem dlaczego Volkanie mieli zielona krew. W efekcie denatom sprawdzono zawartość miedzi w organiźmie. Dialog zbyt długi nie nie całkiem go pamiętam więc i cytować nie bedę, ale odniesienie ewidentne.

8x15, The Theory of Everything, sprzed pół roku 😉

Slawek
    Moderator

Nawiązania do ST znajdziemy w całej serii Fallout

Tak, były omawiane już w tym temacie. Mnie w poprzednim poscie chodziło natomiast o samego F3. Tymczasem Fallout Wiki podaje takie nawiązania (możliwe spoilery):

Star Trek

In the beginning of the game when your character is being born, and your mother begins to die, it fades out with the phrase "James I need a doctor not a dentist" a slight reference to lines in the original Star Trek where Dr. McCoy says to James "Jim" Kirk... "Damnit Jim, I'm a doctor not a [enter anything]."

The Mr. Gutsy line "everyday is a good day to die" could be a refrence to the Klingon quote, "Today is a good day to die!"

Star Trek II: The Wrath of Khan

The password for the shipping computer in the Nuka-Cola bottling plant is NC-C1864. The call letters of the USS Reliant, the ship hijacked by Khan, were NCC-1864.

Star Trek: Voyager

Sawbones, the medical robot in the B Ring of The Citadel greets you with the phrase "Please state the nature of the medical emergency"; a phrase used by popular character The Doctor of Star Trek: Voyager.

This line is also used by medics in the classic RTS game "Starcraft" (again, as a homage to the Doctor)

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 651 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram