Forum Fantastyka Star Trek Napisy...

Napisy...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 136 do 150 (z 241 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Hemrod
    Uczestnik

Zawsze można powołać się na instytucję obywatelskiego nieposłuszeństwa i dalej zamieszczać napisy 😀

Barusz
    Uczestnik

Częścią pojęcia "działanie w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa" jest zgoda na pójście siedzieć 😉 Zresztą trudno tak napraedę powoływać się nań, po prostu samo działanie musi się mieścić w jej ramach.

Hemrod
    Uczestnik

Tak zgadzasz się pójść siedzieć, ale jeżeli udowodnisz, że to faktycznie obywatelskie nieposłuszeństwo, to żaden sąd cię nie skaże 😉 tylko cholernie trudno spełnić warunki, żeby twoje działania faktycznie, za nieposłuszeństwo obywatelskie zostały uznane 🙂

Barusz
    Uczestnik

Nie, jak już pisałem w obywatelskim nieposłuszeństwie chodzi właśnie po części na to, że zgadzasz się na karę.

Anonimowy
    Gość

Psy niech się zajmują pedofilami, złodziejami, oszustami a najlepiej obydwoma kartofelkami... O ile dobrze pamiętam, seriale w wersji TV tzw TV_Rip są w Polsce jeszcze legalne posiadanie i upublicznianie jest legalne (znaczy co było w telewizji można nagrać). Poza tym pomyślmy... jeśli ktoś zechce sobie kupić za granicą jakiś film, ale niekoniecznie musi znać dany język.... a chce koniecznie ten film, to bez napisów raczej nie skłoni się do jego zakupu.... Poza tym o ile mi wiadomo , nazwijmy to Transkrypcje pisane ze słuchu również są legalne i można je udostępniać... więc o co chodzi?? Jak mi zamkną Hatak.pl i inne serwisy to podjadę pod sejm... i nie kraje arabskie , nie terroryzm , ale ja będę zagrożeniem dla tego kraju!!! SOLIDARYZUJE SIĘ ZE WSZYSTKIMI TŁUMACZAMI!!! NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ!!!

Dalek
    Uczestnik

O ile dobrze pamiętam, seriale w wersji TV tzw TV_Rip są w Polsce jeszcze legalne posiadanie i upublicznianie jest legalne

G. prawda. Na mocy art 23 ustawy prawnoautorskiej posiadać teoretycznie można (choć są kontrowersje związane z art 35). Rozpowszechniać (np. seedować na torrencie) nie można na pewno, chyba że osobom z którymi jest się w związku osobistym np. rodzinie i przyjaciołom. To czy jest to tv rip, dvd rip, hd rip żadnego znaczenia nie ma. Aha posiadanie pirtatów programow komputerowowych jest zawsze nielegalne.

Poza tym o ile mi wiadomo , nazwijmy to Transkrypcje pisane ze słuchu również są legalne i można je udostępniać...

Tłumaczenie jest opracowaniem czyjegoś utworu. By móc je rozpowszechniać trzeba mieć zgodę oryginalnego twórcy (art. 2 ustawy prawnoautorskiej).

Reyden
    Uczestnik

co z tego że zamknęli Napisy.org , zaraz na ich miejscu będzie dziesięć nowych z napisami .

Albo to co pozostało z ekipy stworzy serwis od nowa na jakimś serwerze w Holandii czy innym przyjaznym kraju .

Z napisamy pewno będzie to samo co suprnową i nagonką na strony torrentowe czy serwery Ed2K .

Przynajmiej hatak i TT działają ( TT działa pod tymczasowym adresem - http://www.startrek.pl/~tt2 )

Hemrod
    Uczestnik

No z serwisami z napisami sobie radzą 🙂 a z taką stroną jak Red Watch trochę gorzej 😉

Cross
    Klucznik

Widocznie mają inne priorytety. Zawsze to łatwiej zamknąć kilku kolesi, którzy znają języki niż faszystów, którzy namawiają do fizycznej likwidacji swoich przeciwników. Co za chory kraj... :[

Pitmistrz
    Uczestnik

A najlepiej nauczyć się Angielskiego i nie ściągać napisów tylko oglądać z oryginalną ścieżką dźwiękową lub samemu stworzyć napisy.Na pewno niedługo będzie taki wysyp serwisów z napisami że dadzą sobie spokój.

izbkp
    Uczestnik

co z tego że zamknęli Napisy.org , zaraz na ich miejscu będzie dziesięć nowych z napisami .

Oj... Od dawna wiadomo było, że tak sie to skończy bo od dawna wiadomo już było, że rozpowszechnianie napisów legalne nie jest. Niektórzy tłumacze czy admini serwisów napisowych najwyraźniej o tym zapomnieli i zamiast sie nie wychylać to sie jeszcze lansowali... To głupota. Efekt jej właśnie poznaliśmy...

klapaucjusz
    Uczestnik

Nie jestem pewien tego co piszę, ale zgodnie z prawem, tym autorskim mam prawo zrobić kopię do użytku własnego.(nie jestem pewien tego bo kiedyś mogłem na pewno a teraz nie wiem)Dlaczego, jeśli to jest prawdą ,wprowadzany do obrotu produkt ma wadę w postaci tak wymyślnych zabezpieczeń, że do ich złamania potrzeba naprawdę dużej wiedzy. Wprowadzający do obrotu jest bezkarny, tak samo i wydawca. Ano dlatego, że przecież broni interesów państwa. Nie oszukujmy się bowiem, że najwięcej tracą autorzy. Powiem wulgarnie, gówno prawda. Najwięcej traci PAŃSTWO. Dlatego będzie ścigać tych z którymi łatwo dadzą sobie radę.

Dalek
    Uczestnik

W ogóle nie rozumiem o co Ci chodzi :>Według artykułu 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych możesz sobie zrobić kopię utworu. Ale ten przepis nie upoważnia Cię do dalszego rozporwadzania tej kopii (poza wyjątkiem na rzecz rodzinny i przyjaciół). Do tego ma prawo tylko autor.

klapaucjusz
    Uczestnik

No to zrób kopie gry czy filmu zabezpieczonej SecuRomami to zrozumiesz.I zaznaczam, że posiadanie tych programów, którymi można to zrobić jest niezgodne z prawem :)Zapomniałem dodać, że wiele oryginalnych programów odmawia odpalenia gdy wykryje coś do łamania zabezpieczeń.

Zarathos
    Uczestnik

Masz prawo do zrobienia sobie kopii zapasowej lub (jeżeli zabezpieczenia to uniemożliwiają) żądania od wydawcy wymiany produktu (w domyśle płytki) jeżeli ta uszkodzona zostanie w trakcie eksploatacji.Więc o co chodzi?Poza tym nie ma czegoś takiego jak nielegalny program (cenzura jest konstytucyjnie zakazana - a to byłaby cenzura), jest co najwyżej nielegalne wykorzystanie togoż.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 136 do 150 (z 241 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram