Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Mistrzostwa Świata w piłce nożnej

Mistrzostwa Świata w piłce nożnej

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 63 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Argentyna wygrała raczej się nie przemęczając z Meksykiem w dogrywce.

Imho to jest sprzeczne. Niemcy są zdecydowanym faworytem całych rozgrywek.

Przy okazji: co myślicie o pomyśle, że ewentualne wysokie miejsce Ukrainy mogłoby pomóc nam w staraniach o organizacje Euro? 🙂

Gosiek
    Uczestnik

Mi się wydaje, że akurat Anglia nie powinna mieć specjalnych problemów z Ekwadorem, który też nic ciekawego na tych mistrzostwach nie pokazał. Dużo ciekawsza będzie konfrontacja Holandii i Portugalii.Co do wczorajszych spotkań - Niemcy pokazali ładny i błyskotliwy futbol i mogli wygrać o wiele wyżej, 2:0 to i tak najmniejszy wymiar kary jaki mógł spotkać Szwedów. Argentyna nie błyszczała jak w poprzednich spotkaniach i moim zdaniem musiała się napracować aby awansować, ale trzeba przyznać, że powinna była wygrać w ciągu 90 minut - dogrywka była prezentem od ślepego sędziego bocznego, który gwizdał Argentyńczykom nieistniejące spalone, przez co nie uznano im bramki. A druga rzecz - Meksyk często gra z Argentyną i dobrze zna tą drużynę, stąd był równorzędnym i groźnym przeciwnikiem. Tak czy inaczej zapowiada nam się naprawdę interesujący ćwierćfinał, Niemcy w takiej formie i do tego grając u siebie mogą wysłać Argentynę do domu. 😛

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Odnoszac sie do wczorajszych spotkan i konfrontacji Argentyna - Niemcy w cwiercfinale. Meczu Niemcow nie widzialem niestety wiec nie moge powiedziec jak grali. Zas co do Argentyny. Pamietajcie ze jest to turniej i tutaj obowiazuja pewne dziwne prawa - m.in takie ze kazdy zespol wchodzacy do polfinalow gdzies ma mecz slabszy po drodze. Argentyna miala taki wczoraj plus dobra znajomosc obu druzyn plus sedzia jak zauwazyla Gosia. Bo mecz faktycznie skonczyc sie powinien w normalnym czasie gdyby nie "babole" sedziego liniowego. W kazdym razie dla mnie druzyna Argentyny nadal gra najciekawszy futbol jesli chodzi o ofensywe. I dlatego mysle ze Niemcy polegna w cwiercfinale. Maja niezly atak ale gorzej juz z obrona 😉 No a dzis licze ze wreszcie rozegraja sie porzadnie Anglicy. Zas mecz Holandia - Portugalia pachnie mi spotkaniem granym z wieksza dbaloscia o obrone. I dlatego moze to byc dosc nudne spotkanie.PS. Popatrzcie jak latwa (teoretycznie) drabinke do polfinalow maja Wlosi. Ehhhhh ;>

Gosiek
    Uczestnik

Co do Włochów to ja bym polemizowała - Australia nie jest może rewelacynym zespołem, ale ich zgranie i determinacja mogą Włochom solinie namieszać - przekonała się o tym już Chorwacja w ostatnim meczu grupowym. Po ewentualnym przejściu kangurów faktycznie Włosi mają nieco łatwiej - trafią na Ukrainę lub Szwajcarię, a to są dla nich drużyny do ogrania. Ale jeżeli nawet dojdą do półfinałów to na tym koniec - nie mają szans ani z Argentyną ani z Niemcami. ;>

Barusz
    Uczestnik

Zas co do Argentyny. Pamietajcie ze jest to turniej i tutaj obowiazuja pewne dziwne prawa - m.in takie ze kazdy zespol wchodzacy do polfinalow gdzies ma mecz slabszy po drodze.

Czyli, zgodnie z Twoją logiką, fakt, że Niemcy nie mieli takiego meczu działa na ich niekorzyść - bo wszystko przed nimi? 😉

Argentyna miala taki wczoraj plus dobra znajomosc obu druzyn plus sedzia jak zauwazyla Gosia.

To był jeden, zresztą moim zdaniem dyskusyjny spalony na ich niekorzyść.

Zas mecz Holandia - Portugalia pachnie mi spotkaniem granym z wieksza dbaloscia o obrone. I dlatego moze to byc dosc nudne spotkanie.

Teraz go oglądam i bardzo żałuję, że w samotności 😉 Przypuszczam, że śledzony w grupie byłby genialny 🙂

Gosiek
    Uczestnik

Ja bym jednak nawet oglądając to grupie nie uznała meczu za genialny - był ciekawy, dużo walki ale było to równocześnie spotkanie brzydkie, pełne boiskowego chamstwa i w drugiej połowie także nieporadności sędziego, który przestał panować nad całością. Szkoda mi Holendrów - kibicowalam im, ale byli bardzo nieskuteczni i grając większość meczu w przzewadze nie potrafili nawet wyrównać, więc niestety odpadają i jadą do domu. Zastanawiam się tylko jakim składem wyjdzie Portugalia w kolejnym spotkaniu, po tych dzisiejszych kartkach? ;>

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Barusz - przemawia przeze mnie nie tyle logika ile 20 lat swiadomego ogladania mundiali innych imprez pilkarskich gdzie takowy mechanizm zawsze dzialal. Kwestia tylko czy druzyna ktora akurat trafia na slaby dzien wygrywa - jesli tak to oznacza jej spora klase i zapowiada z reguly wysokie miejsce ;P Zas co do meczu Portugalia - Holandia. To nie byl ladny mecz - to byla rzeznia i pokaz bezsensownej agresywnosci na boisku. Ani krzty w tym wszystkim bylo finezji i piekna bo tym w futbolu to sa bramki a nie "wycinanie" przeciwnika rowno z trawa. Ten "genialny" mecz powinien sie skonczyc przed czasem po zdekompletowaniu kartkami ktorejs z druzyn. Ani jedni ani drudzy wielkiej pilki tu nie pokazali. Bardziej zawiedli jednak Holendrzy ktorzy grajac dlugo w przewadze nie dali rady wbic gola Portugalii. Zas co do meczu z Niemcami w cwiercfianle i skladu ekipy Scolariego. Problem moze byc tylko jeden - czy wroci do gry Ronaldo. Bo pozostalych dwoch zawodnikow z kartkami zastapic sie chyba uda - Petit jako defensywny pomocnik i Thiago ktory dobrze radzi sobie w Lyonie u boku Juninho. W kazdym razie chyba szala przewazyla na strone Niemcow i to oni maja wieksza szanse na polfinal 😉

Gosiek
    Uczestnik

Gwyn, Ty chyba zapomniałeś, że Niemcy to grają z Argentyną, a rywalem przetrzebionej kartkami Portugalii będzie Anglia, która gra na tym mundialu słabo, choć mając przeciętnych rywali doszła aż do ćwierćfinałow. Mam nadzieję, że jednak tam się zatrzyma - z tak mierną grą nie powinni trafić do najlepszej czwórki na świecie.

A tak dla przypomnienia - tutaj można znaleźć drabinkę fazy pucharowej.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Aj tak zapomnialem zapomnialem ;> W tym wieku tak to juz bywa 😉 No coz Anglia z tego co czytam o ich meczu z Ekwadorem nic wielkiego nie pokazala ale wygrala. Trzeba tez wziasc poprawke na wysilek jaki wlozyli Portugalczycy w dzisiejszy mecz - troche sie nabiegali w dziesieciu a potem w 9'tke. W kazdym razie to raczej Anglicy maja wiecej atutow po swojej stronie i jesli zagraja tak jak ze Szwedami w fazie grupowej to powinni znalezc sie w polfianalach. Zas co do Niemcow - to bedzie ciekawa rywalizacja po 16 latach od pamietnego finalu we Wloszech. I mimo wszystko stawiam na Argentyne 😉

Barusz
    Uczestnik

Ja bym jednak nawet oglądając to grupie nie uznała meczu za genialny - był ciekawy, dużo walki ale było to równocześnie spotkanie brzydkie, pełne boiskowego chamstwa i w drugiej połowie także nieporadności sędziego, który przestał panować nad całością. (...)

No, właśnie tak się rodzą legendy. Takie mecze, właśnie takie, wspomina się potem latami. I jest zabawa. To zapewne kwestia mego złego charakteru 😉 ale z mojego punktu widzenia nieporadny sędzia to jest to. Ten mecz może mniej, ale mówię Wam, że np. spotkanie Australia - Chorwacja będzie na antypodach przypominane jeszcze za dwadziścia lat 🙂 Pod warunkiem oczywiście, że socker będzie się tam rozwijał tak jak w ostatnim czasie.

Zupełnie czym innym jest zaś sędzia niesprawiedliwy, przez co miałem skopane poprzednie mistrzostwa świata.

(...) Ten "genialny" mecz powinien sie skonczyc przed czasem po zdekompletowaniu kartkami ktorejs z druzyn.

To na mundialu jest taki przepis?

Gosiek
    Uczestnik

(...) Ten "genialny" mecz powinien sie skonczyc przed czasem po zdekompletowaniu kartkami ktorejs z druzyn.

To na mundialu jest taki przepis?

W zasadzie, to o ile dobrze pamiętam, ogólnie w piłce jest taki przepis - jeżeli w drużynie zostanie mniej niż 8 graczy, to automatycznie przegrywa ona mecz walkowerem. I na mundialu jest tak samo.

A swoją drogą ciekawe jak wypadną dziś Włosi i jak spisze się nierówno grająca Ukraina w meczu z też niezbyt rewelacyjnie dysponowaną Szwajcarią? Możemy mieć ciekawe wyniki.

Mirmil
    Uczestnik

Jak dla mnie to Holandia zasluzyla na awans, a nie Portugalia 🙁 Fakt, ze mecz zostal wypaczony przez sedziego, no ale co zostalo juz odgwizdane to nie mozna tego cofnac 🙁 Co do Niemcow, to cieszy postawa "polskich" napastnikow. A Podolski mogl grac dla Nas, ale jak zwykle wierchuszka PZPN-u wie lepiej i nie potrzebuje gwiazd polskiego pochodzenia, bo mamy tyle krajowych, ze nie wiadomo co z nimi robic 😉 Czekam na final Hiszpania-Niemcy 🙂

CoBrah
    Uczestnik

Rzeczywiscie, mecz Portugalia - Holandia był brzydki, brutalny - obwiniam tu głównie sędziego, który powinien juz wczśniej ostudzić zapędy piłkarzy obu drużyn. Ale w tym meczu były przynajmniej emocje 😀 Nie to co we wczorajszych spotkaniach, gdzie Ukraina ze Szwajcarią przez 120 minut kopały sobie piłkę, by potem rozegrać jeszcze szybsze karne 🙂 Po meczu Włochów z Australią tak jak nie lubiłem włoskiej piłki, tak nie lubię jej coraz bardziej. Jak to jest, ze jakims cudem zawsze wygrają. Szkoda Australii, ale widać było, że wyszkoleniem technicznym to im do Włochów jeszcze daleko, i nawet grając z przewaga jednego zawodnika ciężko im było wypracowac wyraźną przewagę. Ale brawa za całokształt 🙂 Na dzisiejszych zwycięzców obstawiam Hiszpanię i, mimo mojej sympatii dla Ghany, jednak Brazylię. Chociaż liczę skrycie na jakąś niespodziankę :>

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Wczoraj udalo mi sie po raz pierwszy od kilku dni zobaczyc w calosci oba mecze. I musze powiedziec ze tak slabego dnia na Mistrzostwach jeszcze nie bylo. Fuksiarsko do cwiercfianlow weszli Wlosi (po raz kolejny ;>). Australia byla lepsza w tym meczu i powinna byla go wygrac ale jak to z reguly bywa zabraklo takiej druzynie boiskowego cwaniactwa. A Wlosi po jednej akcji zrobili karnego i wygrali grajac w 10'tke. Teraz problemem bedzie dla nich zestwienie obrony bo sie "wysypali" srodkowi obroncy mocno. Mecz Szwajacarow z Ukraina rozniez nie zachwycil szczegolnie gdy obie druzyny bardziej pilnowaly swojego pola karnego niz atakowaly. W sumie lepsza byla Ukraina i dobrze ze wygrala w karnych. Po raz kolejny tez mielismy do czynienia z przeklenstwem duzej imprezy dla gwiazdy futbolu. Szewczenko chybil karnego jak wiele innych gwiazd w historii Mundiali. Z tej pary to Wlosi chyba wejda dalej. A szkoda bo mogla to byc Australia ;>

Gosiek
    Uczestnik

Mi też żal Holandii i Australii a teraz kolejny raz zawiedli mnie Hiszpanie, którym kibicowałam. Przeciętnie grająca do tej pory Francja dziś pokazała trochę więcej niż w poprzednich meczach i to wystarczyło. Nie liczę niestety, że spotkanie trójkolorowych z Brazylią będzie rewelacyjnym widowiskiem, ale może obie drużyny w końcu zaprezentują coś więcej niż do tej pory...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 63 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram